Skocz do zawartości

Olej - Olej Do Bandita - Jaki Olej Wybrać

Gość chudybkl
 Share

Jaki olej do Bandita?  

590 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam/Å?em oleju silnikowego marki:

• Agip
      9
    • Bel Ray
      10
    • Castrol
      80
    • Elf
      6
    • Fuchs - Silkolene
      7
    • JMC
      1
    • Liqui Moly
      9
    • Mobil
      20
    • Motul
      344
    • Repsol
      20
    • Shell
      20
    • Valvoline
      75
    • innej marki
      26
  2. 2. Olej w silniku mojego motocykla to:

• syntetyk
      174
    • póÅ?syntetyk
      415
    • mineralny
      5
  3. 3. Olej ten ma klasÄ? lepkoÅ?ci SAE:

• 5W-30
      2
    • 5W-40
      10
    • 10W-30
      9
    • 10W-40
      494
    • 10W-50
      59
    • 10W-60
      0
    • 15W-50
      16
    • 20W-50
      2
  4. 4. Do mojego motocykla lejÄ? olej z:

• Beczki
      26
    • Oryginalnych opakowaÅ?
      562
  5. 5. Olej wymieniam:

• Sam
      501
    • U kolegi lub znajomego mechanika
      46
    • W warsztacie motocyklowym lub autoryzowanym serwisie
      36
    • Po zakoÅ?czeniu sezonu - w zimie - przed nowym sezonem
      35
    • Na poczÄ?tku sezonu - na wiosnÄ?
      117
    • Raz na sezon bez wzglÄ?du na przebieg
      28
    • Kilka razy na sezon w zależnoÅ?ci od przebiegu
      58

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam opakowania we Wrocławiu, więc nie zrobię zdjęcia ale tak jak mówiłem na naklejce dystrybutora w języku polskim widnieje napis "w pełni syntetyczny". Zresztą jaki by nie był, grunt, że maszynom odpowiada, a my jesteśmy zadowoleni ;) W sklepie gdzie go kupowałem sprzedawca mówił, że to półsyntetyk ale produkowany jak syntetyk i o jego właściwościach.

W sklepie gdzie go kupowałem sprzedawca mówił, że to półsyntetyk ale produkowany jak syntetyk i o jego właściwościach.

Wg mnie to różnica czy syntetyk czy nie. Jak wcześniej w motorze ktoś miał półsyntetyka (który jest produkowany przez mieszanie produkcyjne oleju mineralnego i syntetycznego, czyli może zostawiać w silniku nagar) i zalał pełnym syntetykiem (który ma duze właściwości płuczące silnik) no to syntetyk może wypłukać nagar pozostawiony przez półsyntetyka i zmiejszy szczelność silnika co w rezultacie moze nieść za sobą kiepskie konsekwencje...

Chyba ze sprawa wyglada odwrotnie w silniku był syntetyk, zaleje półsynetykiem -> wszystko gra tylko nie ma juz tej jakości i właściwości oleju

czyli jaka konkluzja? Zaraz zamawiam oliwę do swojego. Musi być półsyntetyk i skoro Qner twierdzi, że wszystko lepsze niż 5100, to co ? Tylko nie Castrol. W MotorManii była bardzo dobra wypowiedź o Agipie.

polecam agip teraz mam valvoline i troche ciągnie sprzęgło

A czemu nie castrol? Znajomy strasznie zachwalał (narzekał na motula) go. On lał Castrol Racing 10w50 ale bo VFR.

A ja będę lał Orlen.

Ze specyfikacji wynika, że jest lepszy od Motula i Castrola i do tego jest tańszy.

Może silnik mi nie wybuchnie :P

Stempel czyli proponujesz Motula 7100 20W50 ?

Co na to Qner? Mam ochotę zamówić tego Repsola 10W40... Skoro ma być lepszy niż 5100..

teraz mam valvoline i troche ciągnie sprzęgło

Zalałem też teraz Valvoline 10W40 full syntetyk i sprzęgło się czasami ślizga, ale miałem też to na poprzednim oleju, był to chyba jakiś półsyntetyczny motul albo castrol. Na plus dla Valvolina mogę powiedzieć, że biegi wchodzą mi teraz lepiej i lżej. Silnik na jałowym biegu też stał się spokojniejszy, robi mniej hałasu.

że tak zapytam, ci którzy mieli castrola i narzekają to butelka czy beczka?:) ja sam sobie osobiście nalałem z beczki w moim serwisie i nikt nie narzeka:)

Stempel czyli proponujesz Motula 7100 20W50 ?

Co na to Qner? Mam ochotę zamówić tego Repsola 10W40... Skoro ma być lepszy niż 5100..

Nie wiem jak to wygląda cenowo, ale jak miałbym nie brać tego pod uwagę to brałbym Motula 7100 20W50. Myślę, że lepiej mieć zachowane dobre parametry przy wyższych temperaturach (mocniejsze odkręcanie manety, silnik się bardziej grzeje) kosztem tych minusowych (w których i tak nie jeźdżę).

Co do opinii czy lepiej zamówić Repsola czy Motula o takich samych podanych parametrach (10W40) to się nie wypowiem - jeżdżę na motulu i wszystko jest ok. W temacie co chwila pojawiają się informacje, że "wszystko tylko nie motul" ale nikt nie napisał dlaczego (poza tym, że można trafić podrabiany).

W temacie co chwila pojawiają się informacje, że "wszystko tylko nie motul" ale nikt nie napisał dlaczego (poza tym, że można trafić podrabiany).

Ja pisałem 100 razy..lałem mobila, raz zalałem motula i szlak trafił sprzęgło..to badziewie tak się grzało, że nie porozumienie a skrzynia chodziła jak w ciągniku..

zalałem repsola..zajechane sprzegło dużooo mniej się ślizgało i praca skrzyni ucichła

No to już jakiś konkret. Repsola zalałeś o tych samych parametrach?

zamówiłem Repsa, zobaczymy. A generalnie to chciałem zamówić Liqui Moly, ale zakrzyłem i nazwa mu ućkła :P

ja ostatnio zalałem repsola 10w40 i nie wiem czy to siła sugesti z forum, czy rzeczywiste działanie, ale odnoszę wrażenie że rzeczywiście biegi lepiej wskakują

kuźwa, piszą mi teraz z Allegro, że im się Repsol pokończył i że mogą mi siano zwrócić. MAm dobry dzień i nie będę zgłaszał sprawy do Allegro.

Wezmę tę kasę, ale znowu stoję przed dylematem. Może jednak Liqui Moly ? Ten olej ma bardzo dobre opinie...

Ma ktoś może jakieś doświadczenia z w pełni syntetycznym olejem Shell Advance 4T 10W40? Waham się między nim a Repsolem.

Mi się chyba odpowiednio "przeżarł" ten Castrol GPS bo wszystko już chodzi jak w zegareczku , nic nie trzaska , biegi wchodzą bez problemu . Jeśli chodzi o Motul to ja nigdzie nie pisałem że olej zły po prostu chciałem sprawdzić inne

ja polecam motorex 10W40, biegi wchodza jak maseło cichutko, silnik też jakoś ciszej, zobaczymy jak bedzie na dłuższą metę. W serwisie suzuki powiedzieli że tylko motorexa leją, bo motul zj***ny i pozatym sporo podrożał.