Skocz do zawartości

Olej - Olej Do Bandita - Jaki Olej Wybrać

Gość chudybkl
 Share

Jaki olej do Bandita?  

590 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam/Å?em oleju silnikowego marki:

• Agip
      9
    • Bel Ray
      10
    • Castrol
      80
    • Elf
      6
    • Fuchs - Silkolene
      7
    • JMC
      1
    • Liqui Moly
      9
    • Mobil
      20
    • Motul
      344
    • Repsol
      20
    • Shell
      20
    • Valvoline
      75
    • innej marki
      26
  2. 2. Olej w silniku mojego motocykla to:

• syntetyk
      174
    • póÅ?syntetyk
      415
    • mineralny
      5
  3. 3. Olej ten ma klasÄ? lepkoÅ?ci SAE:

• 5W-30
      2
    • 5W-40
      10
    • 10W-30
      9
    • 10W-40
      494
    • 10W-50
      59
    • 10W-60
      0
    • 15W-50
      16
    • 20W-50
      2
  4. 4. Do mojego motocykla lejÄ? olej z:

• Beczki
      26
    • Oryginalnych opakowaÅ?
      562
  5. 5. Olej wymieniam:

• Sam
      501
    • U kolegi lub znajomego mechanika
      46
    • W warsztacie motocyklowym lub autoryzowanym serwisie
      36
    • Po zakoÅ?czeniu sezonu - w zimie - przed nowym sezonem
      35
    • Na poczÄ?tku sezonu - na wiosnÄ?
      117
    • Raz na sezon bez wzglÄ?du na przebieg
      28
    • Kilka razy na sezon w zależnoÅ?ci od przebiegu
      58

Rekomendowane odpowiedzi

no ja też rozważam Motorex. Firma kozak.

Ja nadal polecam

CASTROL POWER 1 RACING 4T

Ja zalałem w niedziele 10W50 Castrola i zrobiłem już jakieś 200km i jakby ciszej skrzynia chodziła i na jedynkę z góry lekko wbija. Póki co ok.

Witam to ja takze cos od siebie dodam, nie wiem jak inne oleje ale ja tydz temu zalalem castrola 10w40 i co normalnie jezdzi. Wydaje mi siie ze oleje takich porzadniejszych marek, wszystkie sa dobre... kwestia subiektywnego odczucia.

Wydaje mi siie ze oleje takich porzadniejszych marek, wszystkie sa dobre... kwestia subiektywnego odczucia.

Masz racje, wydaje Ci się.

To ja zaleję Castrolem

Teraz mnie znienawidzicie :) od dziesięciu lat pracuje w braży związanej z olejami gdzie pobiera się próbki olejów z róznych podzespołów i bada w laboratoriach .

Śmieszy mnie takie gadanie na temat olejów typu "zaleałem olejem ....x i zrobiłem 200 km silnik pracuje słabiej lub głośniej " . Ja nie wierzę w to aby tak odrazu wyczuć po zmianie oleju czy silnik pracuje lepiej czy gorzej , większośc olejów ma taki sam skład a bynajmiej bazę .Z doświadczenia np. fabryka Mobil produkuje olej , który jest sprzedawany pod przeróżnymi innymi nazwami. Nie dajmy się manipulować , fakt że sa oleje gorszej jakości ale silnik odczuje to po bardzo długim przebiegu .Ważne by na czas został wymieniany.

Teraz mnie znienawidzicie :) ....... np. fabryka Mobil produkuje olej , który jest sprzedawany pod przeróżnymi innymi nazwami. Nie dajmy się manipulować , fakt że sa oleje gorszej jakości ale silnik odczuje to po bardzo długim przebiegu .Ważne by na czas został wymieniany.

Pracowałem w Lotosie 5 lat i maiłem różne szkolenia z olei także. Najbardziej utkwiło mi w pamięci to co piszesz o fabryce. Byłem zaskoczony tym że w Lotosie rozlewa się też oleje innych marek (nie pamiętam czy była mowa o Castrolu czy innej znanej marce).

Masz dużo racji w tym co mówisz, ale rozwin proszę swoją wypowiedź, opierając się na konkretnych przykładach za i przeciw konkretnym olejom.

A ja kiedyś słyszałem, że baza bazą, ale o różnicach pomiędzy olejami i różnicy we właściwościach oleju świadczą dodatki - i jak to się tutaj ma, orientujecie się, Cytryn i Paweł?

Edytowane przez Kukuryku

Pracowałem trochę w zakładzie produkcji olejów Statoil, produkowali tam ( a właściwie to mieszali bazę oraz dodatki ) tylko mineralne oleje samochodowe. Utkwiło mi w pamięci, że gotowy wyrób wychodził stamtąd pod markami różnych firm np. Kager.

A ja kiedyś słyszałem, że baza bazą, ale o różnicach pomiędzy olejami i różnicy we właściwościach oleju świadczą dodatki - i jak to się tutaj ma, orientujecie się, Cytryn i Paweł?

Jak już pisałem nie pamiętam konkretnych przykładów bo dawno to było i te info były podawane jako ciekawostka. Odnalazłem stare materiały szkoleniowe, cytuję:

" Każdy olej smarowy jest mieszaniną oleju bazowego oraz dodatków uszlachetniających. Ponieważ skład pakietów dodatków uszlachetniających stosowanych we wszystkich oferowanych olejach jest zbliżony dla olejów o tym samym przeznaczeniu, zatem różnica składu chemicznego różnych olejów polega głównie na zastosowanych bazach olejowych."

Z tego co napisali wniosek jest taki że półsyntetyk 10w40 Castrola czy Motula nie wiele się różni. A żeby sprawdzic jak dany olej (marka) ma wpływ na silnik możemy to zrobic jedynie laboratoryjnie a nie "na palce" lub "na słuch".

• Upvote 1

A ja zawsze podchodziłem pod moto lub auto gdzie kapał olej, powąchałem i mówłem... zawory do roboty :P

O wąchaniu nic nie pisałem B)

Zalany, recenzja będzie po weekendzie, do przejechania ok 1k km.... ps. tutaj większość tego oleju używa... no i cena śmieszna...

Zalany, recenzja będzie po weekendzie, do przejechania ok 1k km.... ps. tutaj większość tego oleju używa... no i cena śmieszna...

pisząc castrola myślałem o gps power:) rownież 10w40

po analizie całego tematu, wybór pada na:

http://allegro.pl/valvoline-synpower-4t-olej-10w40-4l-motocyklowy-i2239750621.html

po sezonie będe mądrzejszy i jak będzie kolejny temat olejowy na pewno się wypowiem :zeby:

same sugestie innych użytkowników spowodują cichszą pracę silnika i mniej zgrzytów w skrzyni, :glupek2: lałem motula ale pewnie trafiłem na podrobionego, zawsze jak wbijam dwójkę to mi serce pęka jak słyszę dochodzące ze skrzyni dzwięki :)

Szkoda że koledzy którzy "robili" w olejach nie napisali czegoś więcej niż da się wyczytać z ulotki producenta ;) wiadomo, że różne oleje są rozlewane w jednej fabryce, co pozwala na obniżenie kosztów. Chcemy konkretów!!

Jak dla mnie, nie ma większej różnicy dla użytkownika, między olejami typu Motul 5100 a Castrol GPS (używałem obu), bałbym się jedynie zalać jakiś tani specyfik, która ma niby zabezpieczyć mój silnik przy obrotach powyżej 10 000.

OT co do pracy skrzyni biegow. Polecam zajac sie sama dzwignia zmiany biegiow. Sam dorobilem w swojej tulejke, zeby nie latala jak zyd po pustym sklepie i wyregulowalem jej wysokosc. Niby pierdy ale biegi zaczely mi lepiej wchodzic i wlasnie przeskok z 1 na 2 sie poprawil. Wchodzi juz "bez jebniecia"

Co za tulejka? jakieś foty... wymiary... rysunki techniczne :)

:) jak wchodzi dzwignia w set- podnozek. Nie bylo czym tego udokumentowac. ale jak lata na boki to sie staje nieprecyzyjna i biegi nie wchodza jak powinny. Tulejka fi 19,05x18 zalatwi sprawe. Fabrycznie jest tam jakies tworzywo nawiniete/wprasowane. Moze przy okazji weekendu to rozbiore zrobie pare fot. Ale koniec OT