Skocz do zawartości

Olej - Olej Do Bandita - Jaki Olej Wybrać

Gość chudybkl
 Share

Jaki olej do Bandita?  

590 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam/Å?em oleju silnikowego marki:

• Agip
      9
    • Bel Ray
      10
    • Castrol
      80
    • Elf
      6
    • Fuchs - Silkolene
      7
    • JMC
      1
    • Liqui Moly
      9
    • Mobil
      20
    • Motul
      344
    • Repsol
      20
    • Shell
      20
    • Valvoline
      75
    • innej marki
      26
  2. 2. Olej w silniku mojego motocykla to:

• syntetyk
      174
    • póÅ?syntetyk
      415
    • mineralny
      5
  3. 3. Olej ten ma klasÄ? lepkoÅ?ci SAE:

• 5W-30
      2
    • 5W-40
      10
    • 10W-30
      9
    • 10W-40
      494
    • 10W-50
      59
    • 10W-60
      0
    • 15W-50
      16
    • 20W-50
      2
  4. 4. Do mojego motocykla lejÄ? olej z:

• Beczki
      26
    • Oryginalnych opakowaÅ?
      562
  5. 5. Olej wymieniam:

• Sam
      501
    • U kolegi lub znajomego mechanika
      46
    • W warsztacie motocyklowym lub autoryzowanym serwisie
      36
    • Po zakoÅ?czeniu sezonu - w zimie - przed nowym sezonem
      35
    • Na poczÄ?tku sezonu - na wiosnÄ?
      117
    • Raz na sezon bez wzglÄ?du na przebieg
      28
    • Kilka razy na sezon w zależnoÅ?ci od przebiegu
      58

Rekomendowane odpowiedzi

Poprzedniej wiosenki zajęło mi to 20min wraz z filtrem. Również nie rozumiem o co chodzi z tą stratą czasu :P Więc nadal nie wiem kiedy zmienić.

Edytowane przez Moras

A ile czasu zajęło to Samosowi? :rock:

Ja zamówiłem właśnie olej z Fuchsa :)

Zobaczymy, jak się przysłuży Dziorowi :motorek:

Edytowane przez Kukuryku

A jaki olej polecacie zalać przy przebiegu 39 tys mil ? :)... Gdyż sam nie wiem co lał poprzedni wlasciciel ...

Ty wymieniasz raz na sezon, albo co 6k, czy przedłużasz trochę eksploatację oliwy?

Na 2 lata eksploatacji 2 razy wymienilem, ale bylo to ponad 6 tys. MIalem ten olej---> http://www.amsoil.com/shop/by-product/motor-oil/motorcycle/10w-40-advanced-synthetic-motorcycle-oil/

Producent zaleca wymiane dla bandita co 12 tys. Ja tam im wierze. Uzywam ich olej takze w aucie i tak samo wymieniam jak oni zalecaja (24 tys km) (Gwarancja daja na swoje produkty :p:)

A druga sprawa syntetyk pol syntetyk czy mineral to nic nie mowi o gestosci oleju. Kiedys moze i tak, obecnie to bledne myslenie.

Tyle ode mnie, kazdy zrobi jak uwaza. Mozecie dla mnie zmieniac sobie na motula 300v co 1000km, mnie to tam lotto i caly temat tez jest ogolnie z dupki, bo i tak wszscy beda lac motula, mimo ze nie jest tu polecany. Ankieta mowi sama za siebie hahaha.

Pozdrawiam Piotrek

Doradźcie koledzy mi w pewnej kwesti. Mam przejechane na aktualnym oleju już ok. 5 tysięcy. Wymieniałem sam poprzedniej wiosny. Mam przygotowaną nową oliwę z filtrem. Zmieniać przy takim przebiegu czy czekać do 6 tysięcy?

Jak wymieniałeś olej poprzedniej wiosny to nie jest stary, więc myślę, że można poczekać do tych 6 tys. Może nie zupełnie do pełnych 6000, ale jak już będzie się zbliżać i będziesz miał chwilkę czasu i okazję to wtedy wymienić, w końcu tak jak koledzy napisali, wymiana oleju to nie tydzień, a tylko co najwyżej godzinka lekkiej roboty, więc paniki nie ma:)

Jak wymieniałeś olej poprzedniej wiosny to nie jest stary, więc myślę, że można poczekać do tych 6 tys. Może nie zupełnie do pełnych 6000, ale jak już będzie się zbliżać i będziesz miał chwilkę czasu i okazję to wtedy wymienić, w końcu tak jak koledzy napisali, wymiana oleju to nie tydzień, a tylko co najwyżej godzinka lekkiej roboty, więc paniki nie ma:)

Też tak myślę. Dzięki za radę ;)

Te przebiegi dostosowane byly do olejow jakie byly wtedy dostepne.

to zalej najtańszy półsyntetyk jaki jest ale zmień co 6k km.

Dlatego lepiej nie ufać okazjom z netu w tym wypadku. Ja dlatego kupuje motula tylko w larssonie, może nie najtaniej, ale jakość pierwsza, bo oryginał:)

Ośmielę się zaryzykować stwierdzenie że , nigdzie nie ma pewności .

Owszem, są miejsca pewniejsze i mniej pewne , ale to, że płacimy za bańkę 30 zł więcej, niż gdzie indziej, nie znaczy że to to, co ma być. .

Tez się przejechałem na MOTULU. A zorientowałem się jak z zeszłego roku zostało mi w bańce trochę oryginału. Całkiem przykładowo porównałem kolor, nowy był zdecydowanie ciemniejszy i miał inny zapach. Oryginał ma specyficzny kwiatowy miły zapach. Nie pamiętam już gdzie go brałem ale z allegro. Dlatego w tym roku kupiłem VALVOLINE. Full syntetyk w cenie motula. Moim zdaniem niema się co zastanawiać.

Tapanięte z HTC HD2 Nexus

• 2 weeks later...

Koledzy . Mam pytanie jaki olej mogę wlać do mojego bandyty ?? Ogólnie to motor ma przejechane 54 tyś a ile po za licznikiem tego nie wiem :/ dlatego pytam . Z góry dziękuję za pomoc .

Przeczytaj sobie temat od początku, a napewno znajdziesz odpowiedz bo było już o tym niejednokrotnie pisane :usmiech: Jak zalejesz, któryś z ankiet u góry strony to będzie dobry :driving_moto:

przeciez klasy lepkosci - czy gestosci jak napisales tez sa u gory oznaczone.

jesli bedziesz jezdzil w zimnym klimacie, zima , na antarktydzie bierz olej z najnizsza pierwsza cyfra - wtedy olej dobrze zachowuje swoje wlasciwosci w niskich temp . jesli z kolei bedziesz smigal ciagle latem w goracym klimacie pustynno - stepowym kazachstanu bierz olej o najk najwiekszej drugiej liczbie .

Przypuszczma jendak ze wiekszoc czasu bedziesz smigal w Polsce wiec bierz klase lepkosci 10w40 . Sory prawie 90 procent ludzi na tym jezdzi i jesli maszyy im sie psuja to na pewno nie z tego powodu .

dodam dla zagmatawania sytuacji ze ja smigam na 10w30 i o dziwo tez mi sie nie psuje :)

• 1 month later...

Najnowsze info z mojej strony

Obecnie mam zalany syntetyk ELF 10W-50. Po około 300 km na moich ładnych białych bucikach pojawiły się kropeczki oleju.Okazało się że od nowości pęknięta była uszczelka pokrywy koła sprzęgłowego rozrusznika (popularnie zwanym deklem alternatora). Koszt uszczelki 24.50 i nic nie cieknie.

Tak więc silnik Dziora zniesie wszystko, tylko musimy o niego dbać.Lejemy najlepszy olej motocyklowy na jaki nas stać i cieszymy się piękną praca olejaka.

• 1 month later...

Mam inne pytanie: rok temu do poprzedniego moto wlałem sobie 300v , butelka potem stała u mnie w domu, teraz mam nowe moto i mogę użyć tego rocznego oleju do dolewki? Oczywiście olej ten sam- 300v factory line, tylko rok stoi w tej butli (zamknietej) w temp. pokojowej

no na logike - a ta reszta (tamta wlana) pracuje dalej w silniku? jeśli tak i dobrze się z tym czujesz to wlewaj i te...

ale jeśli Twoja filozofia każe Ci zmieniać obligatoryjnie olej raz na rok to olej ten olej :)

Nie, to jest tak:

Kupiłem B6, nadgorliwie zalałem go 300v, zrobiłem 6kkm- zmieniłem na 7100 bo tańszy, końcówka 300v stoi u mnie, sprzedałem b6, kupiłem sv i zalewam go 300v :D Teraz chcę dolać i nie wiem czy powinienem z tej butelki.

eee dolewkę to bym zrobił...

w końcu masz takie duże te cylki, że wszystko zmłócą :D

Też tak myślę, jak się wołki zbożowe nie zalęgły to doleje i tak wymiana za 1kkm.

Moim zdaniem bez problemu możesz dolać, SV to nie szmelcwagen na pompowtryskiwaczach, nic mu nie będzie.

Temat o olejach.... Ukochany :) Szybka recenzja Motula 300V 15W50:

Okropna praca skrzyni biegów przed pożądnym rozgrzaniem. Poprawna

praca skrzyni biegów na silniku dobrze rozgrzanym. Strasznie niemiło jest

pod zwykłym butem o sandałach nie wspomnę (tak, lubię w sandałach, bez

dżaketa i nie w spodniach). Z pewnością wrócę do 10W40.

P.S. Magpaju lej śmiało.

przy 10W50 skrzynka tez bedzie gorzej pracowac przed rozgrzaniem?

Edytowane przez nikon