Skocz do zawartości

Olej - Olej Do Bandita - Jaki Olej Wybrać

Gość chudybkl
 Share

Jaki olej do Bandita?  

590 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam/Å?em oleju silnikowego marki:

• Agip
      9
    • Bel Ray
      10
    • Castrol
      80
    • Elf
      6
    • Fuchs - Silkolene
      7
    • JMC
      1
    • Liqui Moly
      9
    • Mobil
      20
    • Motul
      344
    • Repsol
      20
    • Shell
      20
    • Valvoline
      75
    • innej marki
      26
  2. 2. Olej w silniku mojego motocykla to:

• syntetyk
      174
    • póÅ?syntetyk
      415
    • mineralny
      5
  3. 3. Olej ten ma klasÄ? lepkoÅ?ci SAE:

• 5W-30
      2
    • 5W-40
      10
    • 10W-30
      9
    • 10W-40
      494
    • 10W-50
      59
    • 10W-60
      0
    • 15W-50
      16
    • 20W-50
      2
  4. 4. Do mojego motocykla lejÄ? olej z:

• Beczki
      26
    • Oryginalnych opakowaÅ?
      562
  5. 5. Olej wymieniam:

• Sam
      501
    • U kolegi lub znajomego mechanika
      46
    • W warsztacie motocyklowym lub autoryzowanym serwisie
      36
    • Po zakoÅ?czeniu sezonu - w zimie - przed nowym sezonem
      35
    • Na poczÄ?tku sezonu - na wiosnÄ?
      117
    • Raz na sezon bez wzglÄ?du na przebieg
      28
    • Kilka razy na sezon w zależnoÅ?ci od przebiegu
      58

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...

Witam panowie podzielę się spostrzeżeniami mojego mechanika na temat olejów, kiedy powiedziałem mechanikowi że zalałem bandziora motulem 5100 10w40 półsyntetyk, stwierdził że to bardzo zły wybór który doprowadzi do awarii silnika od razu zaproponował mi olej syntetyczny z firmy Fuchs który podobno jest najlepszy :usmiech:  ciekawe czy miał na uwadze dobro mojego moto czy tylko szybką sprzedaż wraz z wymianą.

hqdefault.jpg

smigalem na motulu 5100 15w50, zmienilem na valvolinke durablend 10w40 i kurka skrzynia wali :( moj trup chyba musi miec gestsze...

• 2 weeks later...

Do dziora zalałem Repsola Sintetico 10w 40 (ktory tak na prawde jest polsyntetykiem, a nie jak kłamie pudełko) i spisuje się git, generalnie dobry niedrogi i niepodrabiany bo mało popularny.

Na innej maszynie latałem na olejach od Belraya i też nie miałem żadnych problemów.

Ja tydz temu zalałem Motula 5100 w wersji 15W-50 i mam wrażenie że jest niebo lepiej w porównaniu ze zwykłym 10-40. Przede wszystkim jak patrzę na temp. oleju już mi nie skacze tak jak wcześniej w przedziale 120-140 po mieście a 100-110.

• Upvote 1

Problem z motulem może być taki, że jest to bardzo popularny olej i jako taki, zważywszy, że jest konfekcjonowany w Polsce, może być podrabiany

Obik a o ile dluzej sie rozgrzewa?

Nie mierzyłem różnicy, ale jakoś za specjalnie nie zauważyłem jej

Jaki rodzaj Valvoline wlać do bandziora? Teraz ma Motul 5100. :D

Ja tydz temu zalałem Motula 5100 w wersji 15W-50 i mam wrażenie że jest niebo lepiej w porównaniu ze zwykłym 10-40. Przede wszystkim jak patrzę na temp. oleju już mi nie skacze tak jak wcześniej w przedziale 120-140 po mieście a 100-110.

popieram kolege ;p juz nic innego nie naleje...

• 3 weeks later...

Polecam Valvoline Durablend. Olej naprawdę z górnej półki przy dosłownie śmiesznej cenie. Ale zobaczymy jak z biegiem kilometrów :)

Jaki rodzaj Valvoline wlać do bandziora? Teraz ma Motul 5100. :D

Durablend 10W40 - ostatnio wszystkie bandziory z Grodu Kraka na to przeszły i nie słyszałem słów narzekania

p.s. przesadniego zachwytu tez nie słyszałem  :P więc nie ma się czym podniecać, po prostu dobry olej :)

A na ful syntetyku SYNPOWER nikt nie jeździ ? Tylko każdy zachwala durablenda. Ja zalałem już 2 sezon fulla, i jedyne co zauważyłem, to to, że ciut głośniej słychać skrzynię... poza tym olej mimo pracy dalej pozostaje bardzo czysty, co widać na oczku.

• 4 weeks later...

hqdefault.jpg

Czemu HEHEUHEHEHEHEHEH? :D

Z tego co się orientowałem przy zakupie oleju do BMW to FUCHS był jednym z faworytów, bo robią może mało popularne, ale bardzo dobre i wcale nie tanie oleje.

A na ful syntetyku SYNPOWER nikt nie jeździ ? Tylko każdy zachwala durablenda. Ja zalałem już 2 sezon fulla, i jedyne co zauważyłem, to to, że ciut głośniej słychać skrzynię... poza tym olej mimo pracy dalej pozostaje bardzo czysty, co widać na oczku.

Jak się nie mylę, to jeżeli olej długo pozostaje bardzo czysty, nie najlepiej o nim świadczy.

Dobry olej powinien zbierać syf z silnika i tworzyć z niej coś w rodzaju zawiesiny.

Dla przykładu mój BELRAY EXS już po pierwszej przejażdżce przestał wyglądać jak miodek.

Edytowane przez kem

Dobry olej powinien zbierać syf z silnika i tworzyć z niej coś w rodzaju zawiesiny.

Dla przykładu mój BELRAY EXS już po pierwszej przejażdżce przestał wyglądać jak miodek.

mam tak samo z repsolem

• 2 weeks later...

Czemu HEHEUHEHEHEHEHEH? :D

Z tego co się orientowałem przy zakupie oleju do BMW to FUCHS był jednym z faworytów, bo robią może mało popularne, ale bardzo dobre i wcale nie tanie oleje.

Akurat HUEHUE tyczyło się tej wcześniejszej części wypowiedzi, o zniszczeniu silnika ;)

A co do czystości oleju - sama prawda. Jak jakiś jest super czysty w silniku to raczej słabo z nim :) Olej ma wiązać osady - tak czytałem. Nie znam się.  Chyba, że ktoś ma sterylny silnik  HUEHUEHUE :]

Edytowane przez MetalBeast

Ja tez słyszałem ze im szybciej zrobi się ciemny tym lepiej. I tak 300v był zielonkawy przez pierwsze kilkaset km. A shell ultra advance zanim wyjechalem z warsztatu złapał juz ciemny kolor (oryginalnie jest prawie bezbarwny, słomkowy czy coś)

I nie ma to dla mnie i tak najmniejszego znaczenia :D

Edytowane przez Magpie

dodam jeszcze tylko, że od początku, chyba piąty sezon leję motul 5100.

Po zdjęciu miski nie było tam ani szlamu ani osadu. Wszystko czyste, wyglądało jak prosto z fabryki.

ja jak zacząłem używać repsola tak innego chyba nie użyję

• 2 weeks later...

Ja, wychodzi na to, zmieniam co chwilę, teraz będę miał bel reja 

oej.jpg?dl=1

ostatnio był eni, teraz będzie albo repsol właśnie, albo motul - byle te same właściwości i syntetyk

zależy gdzie będzie tańszy, czy w serwisie czy w sklepie

btw: zbliża mi się wymiana co poradzicie :P

Ja do dl nalałem castrola, od początku na nim jeździł i nie było problemu. Jak kupowałem miał 5000 zrobione na oleju więc profilaktycznie wymieniłem. Pierwsze 1000km na castrolu zrobiłem i chyba ok. Cena w sklepie 125pln

Kokos a lejesz sytnetyk czy jak w instrukcji kazali semisynth?

Bo ja lałem 2 ostatnie razy fulla i dowiedziałem się niedawno, że robiłem źle :D A chciałem dobrze ;D