Skocz do zawartości

Olej - Olej Do Bandita - Jaki Olej Wybrać

Gość chudybkl
 Share

Jaki olej do Bandita?  

590 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam/Å?em oleju silnikowego marki:

• Agip
      9
    • Bel Ray
      10
    • Castrol
      80
    • Elf
      6
    • Fuchs - Silkolene
      7
    • JMC
      1
    • Liqui Moly
      9
    • Mobil
      20
    • Motul
      344
    • Repsol
      20
    • Shell
      20
    • Valvoline
      75
    • innej marki
      26
  2. 2. Olej w silniku mojego motocykla to:

• syntetyk
      174
    • póÅ?syntetyk
      415
    • mineralny
      5
  3. 3. Olej ten ma klasÄ? lepkoÅ?ci SAE:

• 5W-30
      2
    • 5W-40
      10
    • 10W-30
      9
    • 10W-40
      494
    • 10W-50
      59
    • 10W-60
      0
    • 15W-50
      16
    • 20W-50
      2
  4. 4. Do mojego motocykla lejÄ? olej z:

• Beczki
      26
    • Oryginalnych opakowaÅ?
      562
  5. 5. Olej wymieniam:

• Sam
      501
    • U kolegi lub znajomego mechanika
      46
    • W warsztacie motocyklowym lub autoryzowanym serwisie
      36
    • Po zakoÅ?czeniu sezonu - w zimie - przed nowym sezonem
      35
    • Na poczÄ?tku sezonu - na wiosnÄ?
      117
    • Raz na sezon bez wzglÄ?du na przebieg
      28
    • Kilka razy na sezon w zależnoÅ?ci od przebiegu
      58

Rekomendowane odpowiedzi

Na forach olejowych, jasno stoi wyższość olejów PAO, GTL nad zwykłym HC.

Szukajcie, a znajdziecie... ,a jak dla mnie lejcie co chcecie.

Ja wiem jedno, "...Jak się dba, tak się ma..."

Ja mam swojego faworyta olejowego w PAO w  bdb cenie i tego się będę trzymać. 

Dokładnie o to chodzi niech kazdy jezdzi na tym na czym najlepiej pracuje jego silnik.

Pytam z czystej ciekawości , ten motul 5100 jaka to technologia ?:)

Pytam z czystej ciekawości , ten motul 5100 jaka to technologia ? :)

Kosmiczna :usmiech:

Pytam z czystej ciekawości , ten motul 5100 jaka to technologia ? :)

motul to PAO + HC + Estry, czyli niemalże technologia NASA

olejaki technologicznie z lat 80' które początki miały jeszcze wcześniej 

Czytam czytam , i robicie wszyscy wodę z mózgu:)

Cirus juz motocykli duzo robil,wiec gada z doswiadczenia. Ja wszedzie i zawsze leje motula do moto 5100, do puszki 8100. Nigdy problemow nie bylo. Raz sie przejechałem jakims dziwny byl.

Kazdy niech zaleje co chce,byle uwazal ze maszyna mu dobrze chodzi i ma spokój psychiczny.

bo przeważnie wybieramy kolor butelki i nalepkę

ja lubię szary dlatego leję Valvo synPower! :D :D

Kazdy niech zaleje co chce,byle uwazal ze maszyna mu dobrze chodzi i ma spokój psychiczny.

Amen.

Ja wyskoczę z olejem z ''innej beczki'' ;D. Byłem już prawie zdecydowany żeby kupować Valvo od Cirusa, ale coś mi pykło że w samochodzie ( Volvo s60 d5 ) zalany mam Millers Oil. Mam te volvo już ponad 3 lata i 4 razy zmieniałem oliwę, ostatnim razem zalałem Millersa i na prawdę odczułem dużą różnicę na +. Przy odpalaniu przy -25 po całej nocy stania nic nawet nie zaklepie, równo chodzi, a na parkingu pod pracą jak odpalaliśmy samochody w te mrozy to pytali się mnie czy to benzyna bo tak cicho chodzi i pali od strzała, gdzie inne ''tedeiki'' trzęsło i telepotało przez pierwsze 3 minuty jakby opętane były ;). Także chyba wypróbuję tego millersa zfs 10w40 4t bo nawet nie ma go w sondzie na górze ... ;) Cena 130zł za 4L też w sumie nie jest jakaś straszna.

Ktoś coś na temat tej oliwy ?

Pozdro

Edytowane przez Luka5

Ja wyskoczę z olejem z ''innej beczki'' ;D. Byłem już prawie zdecydowany żeby kupować Valvo od Cirusa, ale coś mi pykło że w samochodzie ( Volvo s60 d5 ) zalany mam Millers Oil. Mam te volvo już ponad 3 lata i 4 razy zmieniałem oliwę, ostatnim razem zalałem Millersa i na prawdę odczułem dużą różnicę na +. Przy odpalaniu przy -25 po całej nocy stania nic nawet nie zaklepie, równo chodzi, a na parkingu pod pracą jak odpalaliśmy samochody w te mrozy to pytali się mnie czy to benzyna bo tak cicho chodzi i pali od strzała, gdzie inne ''tedeiki'' trzęsło i telepotało przez pierwsze 3 minuty jakby opętane były ;). Także chyba wypróbuję tego millersa zfs 10w40 4t bo nawet nie ma go w sondzie na górze ... ;) Cena 130zł za 4L też w sumie nie jest jakaś straszna.

Ktoś coś na temat tej oliwy ?

Pozdro

Na forum bmw wszystkim to polecają. Sam nigdy nie próbowałem. 

Dobra, paczać i wyciągać własne wnioski. 

http://www.wykop.pl/ramka/2367418/bardzo-ciekawy-test-olejow-silnikowych-zdjecia-mowia-same-za-siebie/

Używam głownie Liqui Moly we wszystkich silnikach, zwróćcie uwagę na ta konkretną markę.    

To spuszczanie się and olejem do cywilnych zastosowań jest trochę bez sensu, wszystko spełniające normę producenta będzie ok, a reszta to dobre samopoczucie. 

Edytowane przez elspasoo

Witam, jestem w posiadaniu B12 od sezonu i chciałbym Was zapytać jaki olej polecacie konkretnie do tych pieców? Nie wiem jaki olej był zalewany dotychczas (motocykl sprowadzony a i w serwisie po zakupie zalali "odpowiedni"). Z racji kilku wycieków, które pojawiły się lub je zauważyłem na koniec sezonu postanowiłem spuścić olej wymienić uszczelki i zalać nowym i tu w sumie ciesze się, że nie kupiłem standardowo motul-a 5100 10W40, bo spuściłem z motocykla mówiąc kolokwialnie błoto i to po zrobieniu 3500 km.

Czy nie wiedząc co smarowało motocykl kupno syntetycznego oleju np. Motul 7100 10W60 to dobry pomysł czy raczej spróbować półsyntetyk np. Motul 5100 10W50?

Przeczytaj poprzednie 50 stron

Przeczytaj poprzednie 50 stron

Ja tak zrobiłem. To całkowicie mi się pomieszało. :D

Kupujesz najlepszy na jaki cię stać. To jest złota zasada,której ja przestrzegam. Nie patrze na firmę i opinie na necie( sa tak skrajne że ciężko coś wywnioskować).Olej można dobierać i wymieniać w zależności od tego jak użytkujesz motocykl.Ja lubię eksperymentować. Przeczytałeś zapewne już stos artykułów na ten temat. Ja jeszcze dopisze tak.Na zlocie pomimo że olej w moim Dziorku wymieniany 5 tys temu usłyszałem teks.O świeżutki olejek zalany ?

teoretycznie producent do Banditów zaleca

SAE 10W-40

API SF/SG oraz SH/SJ

JASO MA

Więcej masz w instrukcji obsługi.

Jaki olej?

Jakie opony?

Jaki kask?

Na te trzy pytania nie ma konkretnej odpowiedzi. W zasadzie mozna by sobie darowac ale jak to sie mowi,

jak pies nie ma co robic, to j... sobie lize wiec i my mozemy sobie pogadac co NAM osobiscie lezy. ;)

Czy nie wiedząc co smarowało motocykl kupno syntetycznego oleju np. Motul 7100 10W60 to dobry pomysł czy raczej spróbować półsyntetyk np. Motul 5100 10W50?

Lej syntetyk, z nim będzie albo tak samo, albo lepiej.

Ja do 18letniej Hondy jeżdżącej całe życie na mineralu zalałem syntetyk i od tamtej pory leję tylko syntetyk. Silnik i skrzynia od razu zaczęły ciszej i przyjemniej pracować :) 

Zmiany wyłącznie na plus.

Dokładnie, lej syntetyk. Nie słuchaj innych, że to stara konstrukcja silnika, to nie silnik z lat 50. Pełny syntetyk to najlepsze co możesz zrobić dla silnika. Zalej 10W40, maksymalnie 10W50.

Nic nie mowi przeciwko syntetycznemu ze wzgledu na silnik czy przekladnie ale,

sprzeglo tojuz inna sprawa. Jak zacznie sie slizgac to masz dwa wyjscia.

Albo kupisz mineralny i pojezdzisz jeszcze troche albo...

Raczej tu pomoze tylko regeneracja. ;)

Kto pyta nie błądzi :usmiech: Dziękuję za Wasze podpowiedzi, na ich bazie i poprzednich 50 stronach postów, wygląda na to, że "złotym środkiem" pomiędzy dobrym smarowaniem silnika a minimalizacją ryzyka uszkodzenia sprzęgła (nie wiedząc co wcześniej smarowało układ) może okazać się olej półsyntetyczny, a ze względu na temperaturę pracy silnika wydaje się, że 10W50 będzie bardziej odpowiedni.(?)

Napisz na priv do Cirusa on Ci dobierze i wyśle odpowiedni, to mechanik praktyk nie teoretyk wie jak moto wygląda od środka i jaki olej najlepiej sprawdza się w praktyce a nie w teorii

wygląda na to, że "złotym środkiem" [...] może okazać się olej półsyntetyczny

Półśdrodki prowadzą do ćwierćrezultatów.

To już lepiej mineralnym zalej, taniej będzie :p: 

Polecam ORLENA.speawdzony w dwoch motorach

Koledzy, prosze nie zapominac, ze baza do kazdego oleju syntetycznego jest nadal ropa naftowa.

roznice robia wylacznie dodatki produkowane przez trzech liderow tej branzy z USA i UK.  :P

Edytowane przez pioter