Skocz do zawartości

Olej - Olej Do Bandita - Jaki Olej Wybrać

Gość chudybkl
 Share

Jaki olej do Bandita?  

590 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam/Å?em oleju silnikowego marki:

• Agip
      9
    • Bel Ray
      10
    • Castrol
      80
    • Elf
      6
    • Fuchs - Silkolene
      7
    • JMC
      1
    • Liqui Moly
      9
    • Mobil
      20
    • Motul
      344
    • Repsol
      20
    • Shell
      20
    • Valvoline
      75
    • innej marki
      26
  2. 2. Olej w silniku mojego motocykla to:

• syntetyk
      174
    • póÅ?syntetyk
      415
    • mineralny
      5
  3. 3. Olej ten ma klasÄ? lepkoÅ?ci SAE:

• 5W-30
      2
    • 5W-40
      10
    • 10W-30
      9
    • 10W-40
      494
    • 10W-50
      59
    • 10W-60
      0
    • 15W-50
      16
    • 20W-50
      2
  4. 4. Do mojego motocykla lejÄ? olej z:

• Beczki
      26
    • Oryginalnych opakowaÅ?
      562
  5. 5. Olej wymieniam:

• Sam
      501
    • U kolegi lub znajomego mechanika
      46
    • W warsztacie motocyklowym lub autoryzowanym serwisie
      36
    • Po zakoÅ?czeniu sezonu - w zimie - przed nowym sezonem
      35
    • Na poczÄ?tku sezonu - na wiosnÄ?
      117
    • Raz na sezon bez wzglÄ?du na przebieg
      28
    • Kilka razy na sezon w zależnoÅ?ci od przebiegu
      58

Rekomendowane odpowiedzi

Nic sie nie stanie, filtr zwykly hf

Ja cały czas używam filtra hf 138 Hiflo i nic się nie dzieje. Co do oleju, jego właściwości temperaturowe żadnej szkody nie zrobią dla silnika. Lej śmiało 10w40. No chyba że jeździsz w spartańskich warunkach, to może coś w stylu 5w50 zalej...

A jest jakiś związek między wypadaniem piątego biegu a olejem ? W sensie czy ktoś mądry mógłby to łopatologicznie wytłumaczyć :P

Bo na Castrolu to tragedia, na Eosie jest tak sobie, a na Ipone, który mam aktualnie zalany, wszystko jest w porządku.

Swoją drogą 5 litrów Ipona kosztowało mnie 100 zł i wychodzi na to że najtańszy olej jest najlepszy :P

Edytowane przez Seev

może chodzi o gęstość oleju? parametry wszystkich takie same? 

a skąd mam wiedzieć ? zawsze biorę 10w40

• 1 month later...

Seev- castrol to teraz najbardziej podrabiany syf . Moj zakupiony okazał się być rzadki jak woda . Nie wleję tego do silnika , nawet kosiarki..

• 4 weeks later...

Od dwóch sezonów, za podpowiedzią poprzedniego właściciela, tylko valvoline. Laik jestem techniczny ale z kim nie rozmawiam wspominają valvoline i chwalą ...

Właśnie kupiłem kolejną butlę ponieważ tym razem postanowiłem, że moto postoi w zimie na świerzym (wiem, wiem, dla większości to oczywiste ... :)   ).

Zakup u Cirusa, szybko, sprawnie, polecam :oki: :oki: :oki:

• 1 month later...

jakby ktoś nie wiedział co jest w puszcze filtra oleju :D 

• Upvote 1

• 5 weeks later...

Panowie mam takie głupie pytanie, od października jestem posiadaczem moto i na nowy sezon planuję zmienić olej. Teraz moto ma olej Agip synthetic czy dalej ciągnąc olej syntetyczny czy może półsyntetyk ? 

Już zgłupiałem czy olej na zdjęciu to syntetyk czy semi syntetyk bo w necie różnie opisują ?

26648033_1732184130165577_237146504_n.jp

Edytowane przez eramus

To połsyntetyk a nie syntetyk a producencji stosuja oznaczenia zeby nie pisac polsyntetyk "olej na bazie syntetycznej". Jak jest olej syntetyczny zwykle bedzie opis full synthetic"

Lej to co lejesz a jak chcesz cos innego dobrego to pisz ;)

• Upvote 1

Lej to co lejesz a jak chcesz cos innego dobrego to pisz ;)

Innego dobrego np ? :)

Edytowane przez eramus

Przeleć po temacie wszystko bedziesz wiedział :)

naczytałem się na forum o olejach i postanowiłem zmienić motula 5100 10w40 (którego używałem do tej pory w b12 i w poprzednich moto) na valvo (durablend 10w40). Nowy olej już mam (dzięki Cirus -paczka doszła raz/dwa i miałem Ci dać znać już w piątek ale miałem dość ciężki w ‰ weekend). O ewentualnych różnicach w użytkowniu dam znać po następnej zmianie oliwy.

Ja również zadałem valvo durablend i po pierwszym odpaleniu czuć bardziej cicha pracę silnika. Nie słychać aż tak zaworów jak wcześniej na świeżym motulu 5100. Zobaczymy w sezonie :)

• 2 weeks later...

wiecie co się stało? Rzecz nie bywała :)

Mam taki samochód, który pali mi olej. Ten w silniku, nie mylić z ropą :) hihihi :)

Zawsze lałem w niego Castrola jakiegoś tam. Ale taki jak ma być.

Poszedłem ostatnio do sklepu i poprosiłem o kolejną butle w/w oleju.

Facet zapytał jaki? Ja mówię Castrol bo taki zaleca producent " "

... ale może by jakikolwiek pasujący bo i tak go spali.

On mi odpowiedział, że da mi inny bo Castrol to olej, który lubi się palić.

Zdziwiłem się bo zawsze sobie myślałem castrol to Castrol i dobry olej.

Dał mi takiej firmy: liqui moly.

Dał, wlałem i olać! Ale...

Wczoraj wymieniałem filtry w w tym samochodzie i...

Sprawdziłem stan olej u i wyszło, że..

Castrola dolewałem na 1000km ---> 1L bo na podziałce nie było nic lub ledwo na bagnecie

liqui moly wyszło, że po 1300km mam jeszcze pół na podziałce.

Zdziwiła mnie tak ogromna różnica bo normalnie bym nie zwrócił uwagi.

Tak jakoś chciałem się wyrzalić :)

Tak jakoś chciałem się wyrzalić

Takie żale są bardzo pomocne! Ty czujesz się lepiej wyrzuciwszy te żale z siebie, a my mamy trochę więcej w kieszeni grosza :usmiech:

Ja od zawsze do auta leję Castrola Magnateca i w zasadzie nic mi nie bierze. Co 10.000 km wymieniam.

Miałem  kiedyś takiego starego civica, a jak to w żartach o hondzie - "podjeżdżasz pod dystrybutor na stacji paliw i mówisz do gościa 10W40 do pełna", civic dosyć lubił olej. Tylko raz zalałem castrola bo znikał w oczach i tak jak piszesz nawet sprzedawcy mają kiepskie zdanie o tych olejach. Na mobilu był względny spokój i od wymiany do wymiany trzeba było dolać ok litra.

Moim skromnym zdaniem, olej to drugorzędna sprawa, ważniejsze do czego wlany.  :zeby:

Edytowane przez cypis

Moim skromnym zdaniem, olej to drugorzędna sprawa, ważniejsze do czego wlana.  :zeby:

Ma chronić silnik bo taka reklama jest :)

To auto jest już więcej warte mentalnie niż materialnie.

Po prostu pewnie u mnie zgnije :)

• 2 weeks later...

Ma chronić silnik bo taka reklama jest :)

To auto jest już więcej warte mentalnie niż materialnie.

Po prostu pewnie u mnie zgnije :)

do konserwacji też są dobre środki :D wtedy będziesz miał do końca życia spokój z szukaniem samochodu :P 

Ja po przeczytaniu tego tematu zakupiłem Valvoline durablend a wcześniej jeździłem na Motulu. Zobaczymy jak zmienimy

wiecie co się stało? Rzecz nie bywała :)Mam taki samochód, który pali mi olej. Ten w silniku, nie mylić z ropą :) hihihi :)Zawsze lałem w niego Castrola jakiegoś tam. Ale taki jak ma być.Poszedłem ostatnio do sklepu i poprosiłem o kolejną butle w/w oleju.Facet zapytał jaki? Ja mówię Castrol bo taki zaleca producent " "... ale może by jakikolwiek pasujący bo i tak go spali.On mi odpowiedział, że da mi inny bo Castrol to olej, który lubi się palić.Zdziwiłem się bo zawsze sobie myślałem castrol to Castrol i dobry olej.Dał mi takiej firmy: liqui moly.Dał, wlałem i olać! Ale...Wczoraj wymieniałem filtry w w tym samochodzie i...Sprawdziłem stan olej u i wyszło, że..Castrola dolewałem na 1000km ---> 1L bo na podziałce nie było nic lub ledwo na bagnecieliqui moly wyszło, że po 1300km mam jeszcze pół na podziałce.Zdziwiła mnie tak ogromna różnica bo normalnie bym nie zwrócił uwagi.Tak jakoś chciałem się wyrzalić :)

Zbychu bo Castrol to najgorsze gówno albo tak podrabiany jest przez niego legendarne jest już spalanie oleju przez silniki m54 od BMW po wymianie na valvoline spalanie drastycznie spada ciekawe czemu ;) , ogólnie powiem tak na castrolu u mnie w m43 żarł po 2 l od wymiany do wymiany czyli co 10k na valvoline gdy doleje do prawie max przy wymianie to do następnej wymiany mam troszkę mniej jak pół na bagnecie imo zgrozo przeszedłem z pół na full syntetyczny

Edytowane przez benywariat

Ja na tym gównie już 8 lat jeżdżę i nic a nic się nie dzieje, serce jak dzwon :D i praktyczne nic mi nie bierze oleju. No ale to VW, a nie jakieś tam BMW :P hihi