Skocz do zawartości

Olej - Olej Do Bandita - Jaki Olej Wybrać

Gość chudybkl
 Share

Jaki olej do Bandita?  

590 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam/Å?em oleju silnikowego marki:

• Agip
      9
    • Bel Ray
      10
    • Castrol
      80
    • Elf
      6
    • Fuchs - Silkolene
      7
    • JMC
      1
    • Liqui Moly
      9
    • Mobil
      20
    • Motul
      344
    • Repsol
      20
    • Shell
      20
    • Valvoline
      75
    • innej marki
      26
  2. 2. Olej w silniku mojego motocykla to:

• syntetyk
      174
    • póÅ?syntetyk
      415
    • mineralny
      5
  3. 3. Olej ten ma klasÄ? lepkoÅ?ci SAE:

• 5W-30
      2
    • 5W-40
      10
    • 10W-30
      9
    • 10W-40
      494
    • 10W-50
      59
    • 10W-60
      0
    • 15W-50
      16
    • 20W-50
      2
  4. 4. Do mojego motocykla lejÄ? olej z:

• Beczki
      26
    • Oryginalnych opakowaÅ?
      562
  5. 5. Olej wymieniam:

• Sam
      501
    • U kolegi lub znajomego mechanika
      46
    • W warsztacie motocyklowym lub autoryzowanym serwisie
      36
    • Po zakoÅ?czeniu sezonu - w zimie - przed nowym sezonem
      35
    • Na poczÄ?tku sezonu - na wiosnÄ?
      117
    • Raz na sezon bez wzglÄ?du na przebieg
      28
    • Kilka razy na sezon w zależnoÅ?ci od przebiegu
      58

Rekomendowane odpowiedzi

Castrol dobry olej i ciesze się ze valvo i liqui moly jeszce mało popularny. Moge lać spokojnie :)

• Upvote 1

Castrol dobry olej i ciesze się ze valvo i liqui moly jeszce mało popularny. Moge lać spokojnie :)

True bro i oby jak najdłużej

W Juli coś takiego znalazłem. 4ca1233e3ede66db5e50f23cc189ea93.jpg3ea4830d831b30eaf91972caf4eea4f2.jpg

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Nie lepiej cos z biedry w promocji? Bedzie taniej :)

Ps. Nie kupuj oleju w takich miejscach.

Edytowane przez Cirus

Nie lepiej cos z biedry w promocji? Bedzie taniej :)

Ps. Nie kupuj oleju w takich miejscach.

Zdziwił byś się Castrola Power 1 Racing w Biedrze kiedyś widziałem.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

• 2 weeks later...

Chłopy sezon wkrótce więc czas pomyśleć o oleju . Lałem taki jak poprzedni właściciel Motul 5100. Właściwie nie mam zastrzeżeń. Żadnych dolewek i ogólnie OK.

Ale przecie to półsyntetyk za 110 zł.

Nie lepiej zmienić na Valvoline synpower 4t syntetyczny za 75 zł?

Jeździ ktoś na tym valvo wodnikiem 1250?

Podzieli się wrażeniami? Sprzęgło, biegi etc

A nie lepiej kujawski ? Tez jest tlusty i najtańszy. Ps byla promocja valvo za 60 zł z filtrem na allegro. Znajomy kupil ot taki szczegol ze nie miala plomby na wlewie. No ale zaoszczedził. Idz do sklepu jakiegos ktory ma duzo oliwy w ofercie i sprawdz ceny i zadaj sobie pytanie dlaczego ten sam olej moze byc o polowe tanszy w dwoch miejscach.

Dla przykladu u mnie na serwisie i w niektorych serwisach znajomych jest calkowity zakaz zalewania chemii z allegro bo to ryzyko i oszczednosci moga pozniej sporo kosztowac

Edytowane przez Cirus

A nie lepiej kujawski ? Tez jest tlusty i najtańszy. Ps byla promocja valvo za 60 zł z filtrem na allegro. Znajomy kupil ot taki szczegol ze nie miala plomby na wlewie. No ale zaoszczedził. Idz do sklepu jakiegos ktory ma duzo oliwy w ofercie i sprawdz ceny i zadaj sobie pytanie dlaczego ten sam olej moze byc o polowe tanszy w dwoch miejscach.

Kiedyś był dobry rzepakowy ale taki na bazarze robiony w domach

Stary nie nakręcaj się tak bo dorabiasz błędną ideologię. Obydwa oleje w tym samym sklepie petrostar w Warszawie. Od dawna tam kupuję oleje.

W zasadzie masz racje Twoje pieniadze Twoj silnik.

A co do ideologii, jak zaczniesz zmieniać olej 10 razy w tyg i zrobisz kilka silnikow to pogadamy o ideologii ;)

W zasadzie masz racje Twoje pieniadze Twoj silnik.

A co do ideologii, jak zaczniesz zmieniać olej 10 razy w tyg i zrobisz kilka silnikow to pogadamy o ideologii ;)

A może tak dla odmiany coś merytorycznie napiszesz? Bo narazie z tego co piszesz wynika jedynie popisywanie się doświadczeniem w przelewaniu baniek z olejem

Masz jakieś zastrzeżenia co do tego sklepu? A konkretniej sieci sklepów? Czy tylko boli cię tańsza konkurencja? Ceny mają podobne jak jak drugim polecanym Lucart czy jakoś tak więc w czym problem? Opinie też dobre.

A wracając do meritum proszę nadal o wnioski odnośnie oleju a nie sklepu

ja w bandicie 1200 przeszedłem na valvoline synpower 10w50 i nie chce innego.

ja wcześniej na Motulu 5100 ale teraz zakupiłem Valvoline durablend ale na razie nie zmieniałem więc nie wypowiem się w temacie a zmieniam po przeczytaniu kilkunastu stronic tego tematu.

A może tak dla odmiany coś merytorycznie napiszesz? Bo narazie z tego co piszesz wynika jedynie popisywanie się doświadczeniem w przelewaniu baniek z olejem

Masz jakieś zastrzeżenia co do tego sklepu? A konkretniej sieci sklepów? Czy tylko boli cię tańsza konkurencja? Ceny mają podobne jak jak drugim polecanym Lucart czy jakoś tak więc w czym problem? Opinie też dobre.

A wracając do meritum proszę nadal o wnioski odnośnie oleju a nie sklepu

Nowy jestes przeczytaj ten temat bedziesz wszystko wiedzial( sam fakt ze pytasz o valvo o tym swiadczy bo ten olej byl wiele razy wałkowany) zostalo tu wszystko opisane. Nie bede pisal po raz kolejny tego samego. Ale jak wiesz lepiej i masz doswiadczenie to rob jak robisz i kupuj gdzie chcesz. Edytowane przez Cirus

Temat oleju to glupota sama w sobie co nie znaczy, ze nie mozna podyskutowac. Chwytac sie ale przez to nawzajem za czupryny i wyklucac, to jeszcze wieksza.

Edit

Co do "glupoty", Suzuki podaje specyfikacje potrzebnego oleju, a jak ktos ma dosc kasy aby wydziwiac i w bloto rzucac... Nikt nie broni.

Edytowane przez pioter

Temat oleju to glupota sama w sobie co nie znaczy, ze nie mozna podyskutowac. Chwytac sie ale przez to nawzajem za czupryny i wyklucac, to jeszcze wieksza.

Edit

Co do "glupoty", Suzuki podaje specyfikacje potrzebnego oleju, a jak ktos ma dosc kasy aby wydziwiac i w bloto rzucac... Nikt nie broni.

Właśnie o to chodzi że nie wiem czy jest sens płacić prawie 40 zł więcej za półsyntetycznego Motula. Ale potrzebuję potwierdzenia że nie ma problemów np że sprzęgłem czy biegami.

Cirus nie wiem co to znaczy że jestem nowy na tym forum. Ponad rok mam akurat ten motor więc mniej więcej tyle jestem na tym forum. Na innych jestem stary i co to ma do rzeczy?

Więcej czytam niż piszę i kojarzę jeszcze niedawne twoje dopytywania na tym forum. Dopiero zdaje się od ok 2 lat stałeś się tu wszechwiedzacy

Oleje valvoline stosuję w autach ale tam nie ma mokrego sprzęgła. A i w skrzyni jest oddzielny. Chciałbym poznać opinię osób które go stosują. Jedną już mam. Dzięki Krynio

Edytowane przez slavek

Ja tobie nie powiem bo kupuje w DE olej w Polo za dwie dychy za banke 4l (w testach wynik bd).

jest to polsyntetyk 10w40 i jest ok. Na pelnym syntetyku 5w50 sprzeglo mi sie nie slizgalo ale jakos moto nie bardzo chcialo. Nigdy wiecej.

Ja na valvo zeszłym zezonie jeździłem i było okej, pełen syntetyk tylko taki zalewam, miałem silikone też syntetyk, miałem z Orlenu syntetyk. Na każdym jeździł tak samo, sprzęgło się nie slizgalo, biegi wchodzą bez problemu. Moim zdaniem do bandita każdy firmowy olej jest okej. Masz pewne źródło śmiało kupuj valvo. Dlaczego motul droższy bo jest popularny i dlatego też najczęściej podrabiany.

• Upvote 1

Dlaczego motul droższy bo jest popularny i dlatego też najczęściej podrabiany.

Nie koniecznie.

Przykladowo, Louis bierze od Castrola, Hein Gericke to Motul a Polo bierze od Fuchs.

Firma ta jest producentem olejow lanych przez bardzo wielu producentow samochodow. Jest przkladowo tez w Gliwicach. Ciekawe, dlaczego sa pomimo to tansze? A no, bo dodatki sa inne ale zawsze przewyzszaja jakosciowo wymogi stawiane przez Suzuki. Olal te wszystkie cuda. Baza takze najlepszego oleju syntetycznego jest ropa naftowa syntetycznie wzbogaconego zwiazkami weglowodorowymi. Same nazwy syntetyczny, Pelnosyntetyczny, HC Synteza, Poly Syntetyczny to tylko marketingowe gowno.

Edit

Na cene tych trzech wplywa takze kozystnie fakt, ze kupuja bezposrednio od producenta. Po drodze nie ma zadnych posrednikow.

Edytowane przez pioter

Pioter na pewno znasz wiele przykładów gdzie ten sam towar w lepszym opakowaniu o lepszej marketingowej nazwie jest o wiele % drożej sprzedany.

Chciałbym poznać opinię osób które go stosują. Jedną już mam. Dzięki Krynio

lałem i durablend i synpower i na jednym i na drugim było OK, zużycie oleju w mojej Kawie zależy proporcjonalnie od sposobu kręcenia manetką gazu w przypadku Valvo, jego rodzaj nie ma nic do rzeczy. Przetestowałem obydwa na długich trasach jak i szybszej jeździe, różnic nie zauważyłem, na pewno jakieś są ale to minimalne :)

poza tym czesto zmieniam olej :) mam wałki rozrządu "specjalnej troski" lepiej zeby miały zawsze świezy olej :)

Edytowane przez lelon

Nie koniecznie.

Przykladowo, Louis

Pokaż fotę jaki to?

Pokaż fotę jaki to?

Dokladnie tobie tego nie powiem ale czytalem na ten temat w niemieckim wydaniu czasopisma Motocykl.

Louis ma wlasne wydania oleju Castrol, ktore sa o wiele tansze od innych Castrola.

Robiono analizy, przykladowo porownywano spektrum oleju w podczerwieni i takie tam, dochodzac do wniosku, ze w zasadzie sklad musi byc rowny jak w olejach Premium Castrola ale o wiele taniej. Tak czy siak, marketing to sprawa sama w sobie. Kto mysli, ze musi placic podwojna cene...

Oprucz tego mozna znalesc wiele wypowiedzi potwierdzajacych ten fakt.

Ja kupilem tydzien temu olej do lag w Polo. Kosztowal 15 ojro za litr a obok stal olej Wilbersa za 25.

Zapytalem, z kad maja ten "wlasny"? Prosto z mostu powiedzieli, ze biora go tez od Wilbersa.

Ps

Sprobuje moje moto troche "utwardzic".

Zobaczymy, czy lepiej bedzie trzymac tor jazdy tylko, co powie na to moj krzyz? ;)

Edytowane przez pioter

a dziękuję Pioterku :)

Jakaś tak dziwna panika jest siana jeśli chodzi o oleje.

Jakby wszyscy sprzedawcy oszukiwali i sprzedawali jakieś lewe produkty.

A gdy jest w promocji to w ogóle trzeba dupą trząść.

Ja w tym roku zmienię markę oleju.

Zawsze lałem Castrola bo uważałem, że to dobra marka ale po ostatnich moich doświadczeniach z Caddym zmieniam zdanie.

Edytowane przez Neonkin

Ps

Sprobuje moje moto troche "utwardzic".

Zobaczymy, czy lepiej bedzie trzymac tor jazdy tylko, co powie na to moj krzyz? ;)

Jak bedziesz utwardzał ? zmieniał olej na bardziej lepki/gęstszy?

Bo jak tak to od razu powiem ze szału nie bedzie.

Pioter chcesz twardziej i z kulturą zmień sprężyny wieksza gestoscią tylko go zamulisz. Nie raz testowane na bandziorowskim zawieszeniu

Edytowane przez Cirus