Skocz do zawartości

Olej - Olej Do Bandita - Jaki Olej Wybrać

Gość chudybkl
 Share

Jaki olej do Bandita?  

590 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam/Å?em oleju silnikowego marki:

• Agip
      9
    • Bel Ray
      10
    • Castrol
      80
    • Elf
      6
    • Fuchs - Silkolene
      7
    • JMC
      1
    • Liqui Moly
      9
    • Mobil
      20
    • Motul
      344
    • Repsol
      20
    • Shell
      20
    • Valvoline
      75
    • innej marki
      26
  2. 2. Olej w silniku mojego motocykla to:

• syntetyk
      174
    • póÅ?syntetyk
      415
    • mineralny
      5
  3. 3. Olej ten ma klasÄ? lepkoÅ?ci SAE:

• 5W-30
      2
    • 5W-40
      10
    • 10W-30
      9
    • 10W-40
      494
    • 10W-50
      59
    • 10W-60
      0
    • 15W-50
      16
    • 20W-50
      2
  4. 4. Do mojego motocykla lejÄ? olej z:

• Beczki
      26
    • Oryginalnych opakowaÅ?
      562
  5. 5. Olej wymieniam:

• Sam
      501
    • U kolegi lub znajomego mechanika
      46
    • W warsztacie motocyklowym lub autoryzowanym serwisie
      36
    • Po zakoÅ?czeniu sezonu - w zimie - przed nowym sezonem
      35
    • Na poczÄ?tku sezonu - na wiosnÄ?
      117
    • Raz na sezon bez wzglÄ?du na przebieg
      28
    • Kilka razy na sezon w zależnoÅ?ci od przebiegu
      58

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy filmik. Co o tym myślicie?

Wysłane z mojego SM-G955U1 przy użyciu Tapatalka

Świetna reklama motula.

Świetnie nawija o tym o czym wszyscy doskonale wiedzą,

więc nadal świetna reklama motula.

Ciekawy filmik. Co o tym myślicie?https://youtu.be/yYlysYFdjyU

Wysłane z mojego SM-G955U1 przy użyciu Tapatalka

Przeczytał na szybko trochę informacji z wikipedii które i tak przekręcił. Ot i tyle krzyku. Trochę lepiej mógł sie przygotować no i ten motul...

Pierdolicie! Jak gosciu kupil sobie juz cala beczke motula to mi nikt nie powie, on musi byc ekspertem! 

Takze ten stolik, czysty przypadek, wszystko inne to pomowienia!    ;)

Pioter no innego nie miał akurat pod ręką. Zrozum człowieka :D

Jak wiecie ja już testowałem z 10 rożnych firm i typów oleju. Przy 100tyś zwalę miskę i zrobię focie jak ona wygląda.  (znaczy pewnie po tym sezonie)

Co wam powiem na ta chwilę

Wałeczki ładne , ślizgi ładne i jak patrzyłem kamerka na gniazda zaworowe i gładzie to tez ładne.( Jak znowu zdobędę, to zrobię kilka fotek ze środka silnika)

Jaki z tego morał.

Nie ważne jaki, ale jak często.

Takie moje zdanie.

Jeździłem na: Elfie ,Shellu, Orlenie,Repsolu,Agip, Motul itd

A i jeszcze jedno ważne. Kupuje zawsze u sprawdzonych sprzedawców lub bezpośrednio od dystrybutora- drożej ale pewniej.I wiem, że mam olej motocyklowy, a nie samochodowy czy przekładniowy .

Ja olej wymieniam co sezon i nieważne ile km przejechałem.I to fakt jak tomek pisze kupuje zawsze u sprawdzonego sprzedawcy.

Pierdolicie! Jak gosciu kupil sobie juz cala beczke motula to mi nikt nie powie, on musi byc ekspertem! 

Takze ten stolik, czysty przypadek, wszystko inne to pomowienia!     ;)

A ta butla która na ten stolik postawił to co?

Gdyby postawił Valvo albo Castrola pretensji bym nie miał i pomyślałbym spoko koleś :)

Ja jeżdziłem na początku na Castrolu i ślizgało mi się sprzęgło. Na następny sezon kupiłem na próbę Motula i nie ma problemu ze sprzęgłem.

W Hondzie CB 600 sprawdzał mi się Castrol power 1 . Silnik chodził miękko, cicho, a skrzynia z normalnym klikiem. Po wymianie na motula skrzynia trzaskała a silnik jakby grzechotał. W Bandicie 1250 jest dokładnie na odwrót. Na motulu silnik jest zdecydowanie cichszy i biegi nie trzaskają....znaczy był bo obecnie od 50km mam zalanego castrolem i zaraz to spuszczę do bani i zostawię do Hondy.

Wniosek: każda konstrukcja reaguje inaczej na zmianę specyfiki oleju. Są to delikatne zmiany ale jednak wyczuwalne i ... wkur....e ðŸ˜

Cała prawda o zatartych silnikach czy zużywających się pierścieniach opiera się o podrobione oleje. Niestety często ludziom żal dupę ściska o te 20 czy 30 zeta i kupują byle jak najtaniej u byle kogo.

Edytowane przez Jcob
  • Upvote 1

Ja jeżdziłem na początku na Castrolu i ślizgało mi się sprzęgło. Na następny sezon kupiłem na próbę Motula i nie ma problemu ze sprzęgłem.

No ale, to jeszcze niczego nam nie mowi. Napisalbys chociaz jaki to Castrol i jaki Motul oraz cos na temat stanu sprzegla bo w twoim, patrzac na rocznik, mozna sie spodziewac, ze nie jest juz w najlepszej kondycji.

@ Jacob

Wlasnie, specyfika oleju,

Tu nikt nie mowi, ze Motul to swinstwo ale takze tezy typu "motul jest tym najlepszym z najlepszego"  to wprowadzanie w blad.

Po pierwsze: Jcob nie Jacob

Po drugie: Zgadzam się z tobą i dlatego zaznaczam że każda konstrukcja reaguje inaczej.

Po trzecie: wcale nie uważam żeby któryś z wymienionych był gorszy czy lepszy. Każdy z nich jest dobry. Każdy sprawdza się w innym silniku.

Kropka.

Najlepiej co wymianę zalać innym olejem, obserwować zmiany i notować.

No i dzielić się wrażeniami.

Edytowane przez Jcob

@ Jcob

Po pierwsze,

za Jacoba przepraszam jezeli cie urazilem.

Po drugie,

koncowe zdanie nie zostalo przypisane tobie.

Nieszczesliwie wyszedl format mojej wypowiedzi ale to moze sie zdarzyc, piszac na smartfonie. 

Po trzecie,

troszku wrazliwy jestes, troszku jak cnotliwa panienka.  ;)

Nie twierdzę, że Motul jest najlepszy. Napisałem tylko jakie mam doświadczenie z olejem w Bandicie. Obydwa oleje to półsyntetyk 10W-40. Pewnie są lepsze oleje od Motula tym bardziej, że coraz częściej można trafić na podrobiony. Znam historię jak do jednego z serwisów motocyklowych przyjeżdżał facet i chciał puste bańki po Motulu. Ciekawe po co?

Jam ci cnotka, nie idiotka.

Puste bańki po motulu i beczkę mineralnego lotosa poproszę😂 może być lekko chodzony

A w ogóle fabryka jaki olej lała do dużych bandziorów?

Lub inaczej: jaką markę olejów promuje bądź promowało Suzuki

Edytowane przez Jcob

Co Suzuki leje nie mam pojecia ale w ksiazce uzytkownika mojego b12 nic nie pisali a w b6,5 z 2007 juz bylo, "Suzuki zaleca olej Motul".

Ba, w ksiazce b12 nie ma nawet wzmianki, ze olej musi spelniac specyfikacji JASO. Pisza tylko o API a my sie tu podniecamy jak bysmy w jakim burdelu byli.

No coz, Simens czy Bosch (w zasadzie to samo) zaleca do swoich zmywarek srodki Calgonit albo finish a kazdy, kto to uzywa wie, ze szklo robi sie "tempe", matowieje. Dlaczego firmy to robia? Prawdopodobnie maja jakies wspolne uklady, umowy czy korzysci.

Z tego co pamiętam z książki serwisowej jest napisane 10W-40 półsyntetyk ale żadnej marki nie zalecają.

• 2 weeks later...

Witam. Ile wam wchodzi oleju do 600? Na dekielku od wlewu napisane jest 3300 a dziś wtmienialem filtr i po wlaniu 4 l. Nie widać wg oleju w oczku do sprawdzenia.. gdzie ten olej.

Może zapomniałeś zakręcić korka i cały olej wylał się? :P

Po wlaniu 4l,to już dawno jest ponad max w okienku kontrolnym. Świeży olej jest przezroczysty i pewnie wydaje ci się że nic nie widać a tak naprawdę jest już za dużo. Weź kogoś i niech obserwuje stan w okienku a ty powoli pochylaj powoli moto na lewo.

Nie ma możliwości aby po wlaniu 4l dalej nie było widać oleju w okienku.

Edytowane przez adi234

Po wlaniu 4l,to już dawno jest ponad max w okienku kontrolnym. Świeży olej jest przezroczysty i pewnie wydaje ci się że nic nie widać a tak naprawdę jest już za dużo. Weź kogoś i niech obserwuje stan w okienku a ty powoli pochylaj powoli moto na lewo.

Nie ma możliwości aby po wlaniu 4l dalej nie było widać oleju w okienku.

Potwierdzam. Ja w zeszłym roku pierwszy raz robiłem sam wymianę i... była akcja liposukcja. Przelałem, mimo że weszło niewiele więcej niż instrukcja każe :) I też myślałem że okienko zepsute.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Moze przy wlewaniu moto stalo na stopce bocznej?

Przy takim pochyleniu i zalecanej ilosci oleju, bez problemu mozna sciagac caly dekiel bez obawy, ze cos tam sie wyleje.

Wedlug danych technicznych, przy wymianie razem z filtrem, do Suzy wchodza 3,5 litra. Te pozostale 0,5 l ?

Napisz najpierw jak stalo moto przy wymianie bo 4 litry, to se neda pane!