Skocz do zawartości

Olej - Olej Do Bandita - Jaki Olej Wybrać

Gość chudybkl
 Share

Jaki olej do Bandita?  

590 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam/Å?em oleju silnikowego marki:

• Agip
      9
    • Bel Ray
      10
    • Castrol
      80
    • Elf
      6
    • Fuchs - Silkolene
      7
    • JMC
      1
    • Liqui Moly
      9
    • Mobil
      20
    • Motul
      344
    • Repsol
      20
    • Shell
      20
    • Valvoline
      75
    • innej marki
      26
  2. 2. Olej w silniku mojego motocykla to:

• syntetyk
      174
    • póÅ?syntetyk
      415
    • mineralny
      5
  3. 3. Olej ten ma klasÄ? lepkoÅ?ci SAE:

• 5W-30
      2
    • 5W-40
      10
    • 10W-30
      9
    • 10W-40
      494
    • 10W-50
      59
    • 10W-60
      0
    • 15W-50
      16
    • 20W-50
      2
  4. 4. Do mojego motocykla lejÄ? olej z:

• Beczki
      26
    • Oryginalnych opakowaÅ?
      562
  5. 5. Olej wymieniam:

• Sam
      501
    • U kolegi lub znajomego mechanika
      46
    • W warsztacie motocyklowym lub autoryzowanym serwisie
      36
    • Po zakoÅ?czeniu sezonu - w zimie - przed nowym sezonem
      35
    • Na poczÄ?tku sezonu - na wiosnÄ?
      117
    • Raz na sezon bez wzglÄ?du na przebieg
      28
    • Kilka razy na sezon w zależnoÅ?ci od przebiegu
      58

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz coś podłożyć pod przednie koło tak żeby obydwa koła były równo od podłoża.

Dobry pomysł. W małym fazerze się męczyłem z tym bo tam był pomiar na kołach. A może to jeszcze było w poprzedniej XJ

Tak czy inaczej posiłkowałem się pomocą żony bo miałem stracha że mi poleci jak będę na dole

Edytowane przez slavek

A co za problem oprzeć moto kierownicą i kołem o ścianę, jak rower? Przecież to tylko troszeczkę większy rower:D

• 1 month later...

W Auchan (przynajmniej w tym w Komornikach) 4l motula 5100 za 90zł. Może się komuś przyda, cena jest w mojej ocenie konkurencyjna. 

Edytowane przez Milosz

atrakcyjna cena za tego motula to 60zł za baniak 4l :)

• 2 weeks later...

Tak - motul jest zły - wlałem do mojej hondy  i po 3 tyś km rozwaliło mi się łożysko w tylnym kole  :krecka_dostal:

• 5 weeks later...

Takie trochę januszowe pytanie... wymieniałem sobie olej w samochodzie. Według książki wchodzi do niego 4.5 lira oleju. Przeważnie gdy kupowałem bańkę 4 litry to po wlaniu całej bańki stan na bagnecie był tak w jednej czwartej podziałki i trochę z drugiej litrowej dolewałem tak aby mieć połowę lub trzy czwarte skali. Niestety, resztę oleju już wlałem i stan nam takie grube minimum. Tak około 250 ml co najmniej musiałbym dolać, lub troszkę więcej. Ale zostało mi trochę oleju od motocykla z wymiany, ta sama lepkość. Czy coś by się stało, jakbym uzupełnił stan tymże olejem? Następnym razem już kupię 5 litrową bańkę, ale teraz szkoda mi trochę kupować nową małą bańkę, bo i tak oleju mi nie wciąga nic. Wiem, jestem chytry :P

Takie trochę januszowe pytanie... wymieniałem sobie olej w samochodzie. Według książki wchodzi do niego 4.5 lira oleju. Przeważnie gdy kupowałem bańkę 4 litry to po wlaniu całej bańki stan na bagnecie był tak w jednej czwartej podziałki i trochę z drugiej litrowej dolewałem tak aby mieć połowę lub trzy czwarte skali. Niestety, resztę oleju już wlałem i stan nam takie grube minimum. Tak około 250 ml co najmniej musiałbym dolać, lub troszkę więcej. Ale zostało mi trochę oleju od motocykla z wymiany, ta sama lepkość. Czy coś by się stało, jakbym uzupełnił stan tymże olejem? Następnym razem już kupię 5 litrową bańkę, ale teraz szkoda mi trochę kupować nową małą bańkę, bo i tak oleju mi nie wciąga nic. Wiem, jestem chytry :P

A co mialoby sie stac?

jakosciowo, olej motocyklowy jest "lepszy".

Porownujac obciazenia jakimi poddawane sa oleje motocyklowe oraz samochodowe to mozna smialo powiedziec, ze olej motocyklowy to nawet za duzo tego dobrego, czego potrzebuje silnik samochodowy.

tu wspomne tylko w o wiele wiekszych obrotach i co za tym idzie, ilosc ruchow tloka na minute, temperaturach panujacych w silnikach motocyklowych, dodatkowo smarowanie skrzyni biegow, sprzegla, uszczelnianie itd, itd. To wszystko takze przy mniejszej pojemnosci w stosunku do mocy. Gdzie masz takie wymagania w samochodzie?

Edytowane przez pioter

Jak tyle dolejesz nic sie nie stanie

Jak bys zalal olej motocyklowy do samochodu albo odwrotnie zatrzesz silnik.

Robilem remonty silnikow po jedynych i drugich januszach takze sprawdzone ;)

Pioter to nie takie proste ;)

Na szczęście nic już dolewać nie muszę, po nocy olej zleciał i na bagnecie mam już stan prawidłowy. Najgorzej, że w Dieslu olej szybko robi się ciemny i gorzej widać, jak jest to w benzynie.

@ Cirus

Nie dsm sobie jaja ogolic ale jestem prawie ze pewny, ze kupilem gdzies olej motocyklowy gdzie pisali, ze do wszystkich silnikow Otto.

• Upvote 1

Ale golenie jajek to fajna sprawa :D

No! Jak buszu brak, to i sie wydaje, ze glebiej wchodzi nie?

znaczy, ze wiekszy. :D.

Nie wykluczone że jakis tam jest uniwersalny ja widzialem co sie dzieje z cylindrami po takich wymiankach takze moze dla spokoju ducha takie testy zostawmy januszom ktorzy kupili 60 mobila i leja do wszystkiego co ma silnik :)

• 4 months later...

Moi drodzy widzę, że dawno nikt tutaj nie zadał pytania jaki olej najlepszy do olejaka?:takaemotka:
To był żart oczywiście, przebrnąłem przez te 51 stron zawierających nie rzadko sprzeczności 🤦‍♂️ i chcę poruszyć temat, mieszania olejów ze sobą.
Czy w ogóle z informacji zawartych na etykiecie oleju jesteśmy w stanie się dowiedzieć, że dwa różne olejów można ze sobą mieszać bądź nie? 
Przykładowo Castrol Power 1 10W40 o specyficznym kolorze czerwonym mieszam z Motulem 5100 10W40 Ester...?

Ja zmieszałem Motul 5100 z 7100, który to ma kolor czerwony i nic się nie działo. Po prostu zostało trochę jednego i trochę drugiego, a nie będę przecież wystawiał do sprzedaży jednego litra oleju, który już otworzyłem :P

Było to ze 30 tysięcy kilometrów temu i do tej pory wszystko gra i buczy :)

Ważne tylko, aby nie mieszać np. 10w40 z 5w50 itp. 

Na dolewkę o tej samej specyfikacji jak przypyli to ewentualnie tak.

Mieszać dla zaoszczędzenia - zdecydowanie NIE.

A dlaczego 

90% olejów się miesza i nie ma problemu. ale jest ten nieszczęsny 10 % i wtedy mamy takie coś w silniku 

silnik_dodat04.jpg

Dodatki w olejach nie zawsze współgrają ze sobą i olej się waży.

Dodam tez, że czasem przy wymianie oleju -jak zmieniamy firmę/rodzaj tez może taki efekt wystąpić.

7 godzin temu, seebst napisał:

Ważne tylko, aby nie mieszać np. 10w40 z 5w50 itp. 

2 godziny temu, Tomek napisał:

Na dolewkę o tej samej specyfikacji jak przypyli to ewentualnie tak.

Swego czasu moja CBF-ka była zalana Syntetykiem Valvoline SynPower 10W30 (Honda zaleca 10W30 nawet w naszym klimacie), byłem w trasie potrzebowałem dolewki niestety nie miałem oleju ze sobą, wtedy poratował mnie inny motocyklista, który użyczył swojego pół syntetyku Motula 5100 10w40, jak by nie patrzeć inna specyfikacja i kompletnie nic się nie stało, wtedy wyszedłem z założenia (myślę zresztą, że słusznie), że lepiej dolać cokolwiek nawet w ostateczności olej samochodowy aniżeli jechać dalej ze zbyt małym poziomem. Oczywiści kilkukrotnie zatrzymywałem się i sprawdzałem czy nie robi się jakaś zawiesina ale było OK.

90% olejów się miesza i nie ma problemu. ale jest ten nieszczęsny 10 % i wtedy mamy takie coś w silniku 

Jestem tego świadomy stąd to pytanie, czyli nie jesteśmy w stanie stwierdzić które oleje można ze sobą mieszać a które nie?

W dniu 26.02.2018 o 09:42, krynio napisał:

streszczenie do opowieści 'jaki olej do olejaka'.

w tamtym sezonie dolewałem co było pod ręką, byle standardy się zgadzały. miałem ze 3 oleje wymieszane. tak naprawdę to jeden ch*uj, byle poziom się zgadzał i nie był to motul.

Jedynie metoda kolegi krynio pozwoli odpowiedzieć na to pytanie?

silnik_dodat04.jpg

Dodam tez, że czasem przy wymianie oleju -jak zmieniamy firmę/rodzaj tez może taki efekt wystąpić. 

Tu bym jednak polemizował, przy wymianie oleju w silniku pozostaje niewiele starego, więc nawet gdyby nowy się "gryzł" z tym starym to jest go na tyle mało, że raczej nic by się złego nie stało tak myślę.

Tu nie ma co polemizować. Wymieniałem olej u syna w skuterku. Nie wiem co było fabrycznie zalane, ale po zalaniu Motulem 300V (akurat zostało mi około 1 litra) musiałem płukać silnik, bo się wszystko po rozgrzaniu zważyło. Nie mam fotki, co by udowodnić, ale efekt był bardzo podobny jak fotka co zapodałem.

Ja tylko odpowiadam z praktyki. A wy róbcie jak uważacie.

PS. I druga bajka. W swoim Dziorze stosowałem już naście olejów i nigdy mi się nie zważyło.Tyle, że w nim płucze silnik przed wymiana ;) 

A skuter to tylko kibel i po zlaniu starego zalałem co pod ręką.

Nigdy mi się takie coś nie przydarzyło ani w samochodzie ani w moto, i nie płukałem silnika ani razu, mało tego nie znam nikogo kto by miał taką przygodę przy wymianie dlatego wydało mi się mało prawdopodobne.

Nie musisz mi udowadniać, skoro tobie się przytrafiło to wierzę na słowo, myślałem, że gdzieś przeczytałeś i to powielasz, po prostu podchodzę sceptycznie do artykułów, w dzisiejszych czasach większość jest niestety sponsorowanych.
PS: Jaką płukankę używasz do Dziorka?

Co złapie w sklepie. Nie mam preferencji.

Mi na ponad 30 lat latania na 2oo - czy 4oo, tez tylko raz się zdarzyło. Dlatego teraz już delikatniej do mieszania olejów podchodzę.

Pytałem z ciekawości, mój moto ma przelot prawie 53kkm, tak sobie myślę że płukanka mogła by mu zaszkodzić, nie wiem czy ktoś wcześniej ją robił, w najgorszym wypadku wypłucze jakiś syf który przytka kanalik i będzie prawdziwy kanał.

Poza tym latam do tej pory na Motulu więc jak będę zmieniał to może na Valvo jak w CBF-ce, chłopaki przechodzili tutaj z Motula na różne oleje miedzy innymi Valvo o płukance nie wspominali, im się nie zważył to mnie też nie powinien. 🙃

Kup dwie butle 4 l  oleju, zalej zrób 100 km zlej, i masz wypłukany silnik, wlewasz drugą butle i w trasę  :) da  Ci to lepsze samopoczucie  .  Ja jeździłem na motulu,orlenie, silikone, teraz mam valvoline cały czas jest okej, olej wymieniam co 6tys  ot i cala filozofia  :)

Taka płukanka była by w moim wypadku lepszym rozwiązaniem czy jednak poprawi mi samopoczucie gdy zniknie z portfela półtorej stówki? Nie poprawi.

Nie żebym był jakaś złotówa :hahahaha:, po prostu jeszcze mi się olej nie zważył przy wymianie bez płukania, Tomkowi raz w 30 letniej karierze a Tobie?

Zgadzam się, ja też zawsze pilnuję terminów wymiany oleju to jest najważniejsze a używałem Castrola, Motula, Valvoline i nigdy nie było problemu, marka ma drugorzędne znaczenie, kto co lubi.

No i sam sobie odpowiedziałeś  :)