Skocz do zawartości

Olej - Olej Do Bandita - Jaki Olej Wybrać

Gość chudybkl
 Share

Jaki olej do Bandita?  

590 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam/Å?em oleju silnikowego marki:

• Agip
      9
    • Bel Ray
      10
    • Castrol
      80
    • Elf
      6
    • Fuchs - Silkolene
      7
    • JMC
      1
    • Liqui Moly
      9
    • Mobil
      20
    • Motul
      344
    • Repsol
      20
    • Shell
      20
    • Valvoline
      75
    • innej marki
      26
  2. 2. Olej w silniku mojego motocykla to:

• syntetyk
      174
    • póÅ?syntetyk
      415
    • mineralny
      5
  3. 3. Olej ten ma klasÄ? lepkoÅ?ci SAE:

• 5W-30
      2
    • 5W-40
      10
    • 10W-30
      9
    • 10W-40
      494
    • 10W-50
      59
    • 10W-60
      0
    • 15W-50
      16
    • 20W-50
      2
  4. 4. Do mojego motocykla lejÄ? olej z:

• Beczki
      26
    • Oryginalnych opakowaÅ?
      562
  5. 5. Olej wymieniam:

• Sam
      501
    • U kolegi lub znajomego mechanika
      46
    • W warsztacie motocyklowym lub autoryzowanym serwisie
      36
    • Po zakoÅ?czeniu sezonu - w zimie - przed nowym sezonem
      35
    • Na poczÄ?tku sezonu - na wiosnÄ?
      117
    • Raz na sezon bez wzglÄ?du na przebieg
      28
    • Kilka razy na sezon w zależnoÅ?ci od przebiegu
      58

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam teraz synthol Motula - 7100 - i jest dobrze, ale bez rewelacji.

Następny będzie siakiś inny synthol :)

Mam pytanko, testował ktoś olej syntetyczny JMC 10W50?

I ja coś dorzucę do tematu.

Jak kupiłem B12 ( z USA ) to gość mi dorzucił olej na wymianke :) VALVOLINE MOTORCYCLE 4STROKE 10W40, oczywiście olej wymieniłem. Motor cały czas jeździł na takim oleju.

Po zrobieniu dolewki ( normalne zużycie na oleju jak na B12 ). Postanowiłem dokupić taki sam i okazało się że to olej mineralny (chyba).

( tutaj link do tego oleju: http://www.valvoline.com/products/consumer-products/motor-oil/motorcycle-atv-oil/13, to nie reklama !, tylko żeby ktoś zobaczył czy faktycznie to mineralny )

Wydaje mi się, że nie ma znaczenia jaki olej byle spełnione były normy które określa producent silnika. U mnie silniczek działa miodzio, temperatura w normie, co jakiś czas ok, ~ 1000 km. doleweczka - jak to w Bandycie. Tym bardziej, że olej zmienia się co roku, a i tak nie jeżdżę 12 miesięcy...

Edytowane przez zyla

Heh... piszesz 10w40, link dałeś do 20w50. Doleweczka do 1000 km norma? Ja zrobiłem ostatnio 4200 km na strzała i nic nie dolewam...

Wydaje mi się, że nie ma znaczenia jaki olej byle spełnione były normy

Masz rację, wydaje Ci się :)

Edytowane przez Macieksoko

Heh... piszesz 10w40, link dałeś do 20w50. Doleweczka do 1000 km norma? Ja zrobiłem ostatnio 4200 km na strzała i nic nie dolewam...

Masz rację, wydaje Ci się :)

Linka dałem do 10W40 ...( na zdięciu jest 20W50 ale w specyfikacji produkowany jest i 10W40 i 20W50 - sprawdź dobrze ).

No właśnie z tego co czytam to ze zużyciem oleju oleju w B12 to loteria. Jednym olej ubywa, a innym przybywa :)...

Piszesz 4200 od szczała, może w trasie tak do 7tys/obr może tak być, jak zrobiłem 1000 po mieście, krótkie dystanse to chyba sobie trochę może łyknąć ?

Edytowane przez zyla

Zyla nie wiem, nie chce się spierać :) Od przyjazdu latam tylko po mieście, na kole i na torze, 1500 km i może ubyło ćwiartkę oczka :)

co jakiś czas ok, ~ 1000 km. doleweczka - jak to w Bandycie.

Eee??? ŻE CO?? Jaka doleweczka? Robię ok 5 tyś w sezonie i poziom jak był pod F tak jest. Żadnych doleweczek!

Muszę stwierdzić ze smutkiem, że po wymianie z 20w50 na 10w40 zaczął palić mi olej... Pytanie czy przejśc na półsyntetyk 15w50 czy to i tak już nic nie da, jeździć na motorexie 10w40 i po prostu dolewać ???

• 5 months later...

Poprzedni właściciel nie wie jaki olej Motula zalewał, bo zgubił butle. Motul 5100 10W40 ester będzie odpowiedni do GSF400?

Edytowane przez casper92

tak, ale 5100 to nie najlepszy wybór

Dlaczego nie Motul 5100 10W40 ester i co według Ciebie będzie najlepszym wyborem? Oczywiście cena w granicach rozsądku.

Edytowane przez casper92

dlatego że dość często ślizga się po nim sprzęgło, lepszy mobil, repsol, liqui moly

dlatego że dość często ślizga się po nim sprzęgło, lepszy mobil, repsol, liqui moly

Ja mam zalanego Motula i co prawda nie moge go z innym porownac bo tylko na takim jezdze(choc czasami mam problem z 2,ciekawe czy to przez olej,czy umiejetnosci :) ),ale mysle o zmiane oleju i tu padlo na repsol,niestety wyczytalem gdzies,ze na tym oleju sklejaja sie tarcze.Prawda to?

Tarcze moga sie skleic na kazdym oleju jak moto postoi troche bez ruchu , wiec nie jest to regula ze tylko repsol. Zreszta sklejone tarcze to nie jest zaden problem , przetoczysz metr przed rozruchem i juz sie rozkleja. Raz, czy dwa mi sie tak zdarzylo ,ale nie przy oleju repsol :) takze nie tylko repsol klei , hehe

Chyba jednak spróbuję Repsola,zobaczymy,ale to dopiero bliżej wiosny!!!W miedzy czasie może jeszcze coś wyczytam :)

A ja się zasadziłem na orlena- zobaczymy co to warte :D przynajmniej prawdopodobieństwo podrobienia mniejsze...

only valvoline synpower 10w50 albo durablend 10w40, jak by ktoś potrzebował to mam dostęp do oliwek z pewnego źródła ;)

Tybek jeździłem na Orlenie dwa sezony. Na początku rewelka, cichsza praca silniki jak i skrzyni, wraz ze wzrostem kilometrów trochę jednak cisza znikała. Wciąganie oleju przez silniczek znikoma, ale to zależy od tego jak kierownik śmiga.

• 1 month later...

Witam. Czy ktos zalewal silnik tym olejem Ipone 10W40 http://sklep.cmamoto...tis-p-5023.html ? Zastanawiam sie takze nad zakupem tego oleju http://sklep.cmamoto...tis-p-1631.html . Nie bez powodu zapodaje linki z tego sklepu poniewaz mam do niego po drodze do pracy no i jeszcze filtr gratis do oleju tym bardziej kusi :P . Prosze o opinie...

Edytowane przez Krzysztof

O olejach na forum jest bardzo dużo, są też opisane wymienione przez Ciebie oleje. Nad "promocją" bym się nie spuszczał, bo filtr oleju kosztuje 20 lub niecałe 20 PLN...

Co do oleju jak najczęściej pisano "lej najlepszy na jaki Cię stać".

jak bys potrzebował dobrej oliwy to daj znać ;)

Bo o 5100 tez sa rozne opinie. :P zachecam do czytania tematow o olejach i miliarda teorii na temat polsyntetyk vs full syntetyk :P

Wysyłane z mojego ST18i za pomocą Tapatalk 2

no ale po co te wynalazki skoro cena nawet nie atrakcyjna ?

zalej mutula 5100 i nie kombinuj

pozdro

kup motula z allegro za 50 zł ;) powodzenia.

"kup motula z allegro za 50 zł ;) powodzenia."

nie wiem o co Ci chodzi , wnosisz tym coś do wątku ?

Ogólnie temat rzeka , ja zmieniam na czas , zawsze dobrej marki i tyle . używałem motula , castrola , liqu molly oraz valvoline , nigdy nie czułem różnicy ani nie widziałem :szczy: