Skocz do zawartości

Olej - Olej Do Bandita - Jaki Olej Wybrać

Gość chudybkl
 Share

Jaki olej do Bandita?  

590 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam/Å?em oleju silnikowego marki:

• Agip
      9
    • Bel Ray
      10
    • Castrol
      80
    • Elf
      6
    • Fuchs - Silkolene
      7
    • JMC
      1
    • Liqui Moly
      9
    • Mobil
      20
    • Motul
      344
    • Repsol
      20
    • Shell
      20
    • Valvoline
      75
    • innej marki
      26
  2. 2. Olej w silniku mojego motocykla to:

• syntetyk
      174
    • póÅ?syntetyk
      415
    • mineralny
      5
  3. 3. Olej ten ma klasÄ? lepkoÅ?ci SAE:

• 5W-30
      2
    • 5W-40
      10
    • 10W-30
      9
    • 10W-40
      494
    • 10W-50
      59
    • 10W-60
      0
    • 15W-50
      16
    • 20W-50
      2
  4. 4. Do mojego motocykla lejÄ? olej z:

• Beczki
      26
    • Oryginalnych opakowaÅ?
      562
  5. 5. Olej wymieniam:

• Sam
      501
    • U kolegi lub znajomego mechanika
      46
    • W warsztacie motocyklowym lub autoryzowanym serwisie
      36
    • Po zakoÅ?czeniu sezonu - w zimie - przed nowym sezonem
      35
    • Na poczÄ?tku sezonu - na wiosnÄ?
      117
    • Raz na sezon bez wzglÄ?du na przebieg
      28
    • Kilka razy na sezon w zależnoÅ?ci od przebiegu
      58

Rekomendowane odpowiedzi

brak jakich kolwiek problemów... gdybym miał pieniądze to bym się nie zastanawiał tylko bym wlał 300v.. ale niestey nie ma sezonu i nie ma pieniedzy:/ a motor do sezonu tzreba przygotować

moze i myle sie ale pamietam ze tak od dawien dawna bylo i ja nawet w aucie tak robilem poprzednim.napewno znacie sie lepiej bo ja mechannikiem nie jestem i tylko napisalem to co wiem :)

Kiedyś, tak było, dawno temu, tak jak mówię, znasz kogoś kto leje do relatywnie świeżego sprzętu minerala? Sorry, ale te czasy odeszły w zapomnienie dawno dawno temu.

Soja- a Ty już jeździsz? Może po prostu poczekaj z wymianą jak będzie siano, różnica nie jest taka duża, jasne, 5100 za 100 PLN brzmi kusząco, wszyscy na tym jeżdżą i jest ok, ale jak masz lane od nowości 300v to lej 300v a nie pożałujesz, to na prawdę dobry olej i nawet Qner który ogólnie uważa, że Motul to gówno był zaskoczony po rozbiórce pieca który latał tylko na 300v i ten olej poleca

grzebie troche i wiem jak wyglada piec po 300v :) chciałem zrobić burze mózgów na forum i poczytać wielu opini co do mojej zabiegu:)

Kiedyś, tak było, dawno temu, tak jak mówię, znasz kogoś kto leje do relatywnie świeżego sprzętu minerala? Sorry, ale te czasy odeszły w zapomnienie dawno dawno temu.

Soja- a Ty już jeździsz? Może po prostu poczekaj z wymianą jak będzie siano, różnica nie jest taka duża, jasne, 5100 za 100 PLN brzmi kusząco, wszyscy na tym jeżdżą i jest ok, ale jak masz lane od nowości 300v to lej 300v a nie pożałujesz, to na prawdę dobry olej i nawet Qner który ogólnie uważa, że Motul to gówno był zaskoczony po rozbiórce pieca który latał tylko na 300v i ten olej poleca

dlatego tak jak napisalem do nowego silnika wlewamy pelny syntetyk

dlatego tak jak napisalem do nowego silnika wlewamy pelny syntetyk

OK, ale znasz kogoś kto jeżdzi nie wiem 1 gen bandziorem z przebiegiem kilkaset tysięcy i leje minerala?

Ja znam!

Moze nie kilkaset ale ponad 170 000 i w tym roku jestem z nim w Polsce. :D

Ta BMW ma ponad trzysta.

Grill-Stammtisch%252044er%2520Forum%2520069.JPG

to prawda zaczyna sie od syntetyka ,nastepnie polsyntetyk a na samym koncu zostaje juz tylko mineralny no i remont juz po tym oleju :)

Co za bzdury.

Jak motocykl w dobrym stanie i od początku śmigał na syntetyku to nie widzę przeszkód (poza kasą) żeby ciągle lać do niego synt.

Kolega ma hondę od nowości i nawinął już 130 tyś a ciągle na syntetyku lata i piec ma się świetnie poza wymianami rozrządu i łańcuszka napędowego wraz z napinaczem

edit: widzę, że koledzy już wyjaśnili czemu nie warto schodzić z syntetyka

Edytowane przez MetalBeast

Ja znam!

Moze nie kilkaset ale ponad 170 000 i w tym roku jestem z nim w Polsce. :D

Ta BMW ma ponad trzysta.

Grill-Stammtisch%252044er%2520Forum%2520069.JPG

I lata na mineralu??? :P

A to CIekawe ze syntetyk w cenie pol syntetyka robia, bo baza syntetyczna kosztuje swoje, a reszta to juz dodatki producentow. Jest duzo tez takich gdzie pisz syntetic, a niewiele ma z nim wspolnego...

5w 40 a 10 w 40 to roznica no chyba ze sie nie znam dla mnie porownywalne to oleje o tej samej klasie jakosciowej jak i lepkosciowej

motul 10w40 to gowno. przepala sie i smierdzi przeokrutnie :puke:

mi Pan Doktór polecil przejscie na syntetka 10w50. i ze najlepiej na liqui moly. nie wnikam, slucham.

pozdrawiam,

Lizus.

Edytowane przez krynio

Witajcie

Posiadam Bandziora K4 był zalany Casrtol 10W40. Czy zalać go Motulem 10W40 czy zostawić na Castrol??? Co sądzicie o tych olejach???

valvoline durablend 10w40 ;)

Na wiosenkę ponownie będę zalewał półsyntetyczny motul 10w40. Na oleju jeździłem i zero zastrzeżeń. Stan oliwy nie ubywa, żadnych niepokojących widoków z wylotu, ani zapachów. Skrzynia pracuje elastycznie, jak i sprzęgło. Przebieg 69 tysięcy, a silnik na motulu ester bawi się świetnie :)

Czyli reasumując półsyntetyk czy syntetyk do 1 generacji? Jak to jest z tym sprzęgłem, kończy się szybciej, czy nie? :P

no i powiedzmy, że silnik był zalany półsyntetykiem, to mogę nalać i półsyntetyku i syntetyk? No i co w przypadku, gdy był zalany syntetykiem, a chciałbym zmienić na półsyntetyk na przykład?

Edytowane przez Dario

Lej syntetyk, Bandzior wszystko strawi, nic mu nie będzie. Oby tylko olej był wysokiej jakości.

No tak, ale ponoć tarcze sprzęgła pierwszej generacji nie są przygotowane na syntetyk, przez co szybciej się zużywają, nie?

olej będę lał Valvoline od forumowego kolegi. :P

Przestań czytać fora, bo tam głupoty piszą :)

Dario- troche bzdura, kazdy olej motocyklowy ma opisane dodatki do sprzegiel i odpowiednie normy, czy ro 5100 czy 7100, jak mozesz to lej syntetyk.

Wysyłane z mojego ST18i za pomocą Tapatalk 2

I lata na mineralu??? :P

A no lata! Dlaczego by nie?

Silnik Bandita to nie takie "cudo" techniki, aby koniecznie syntetyk potrzebowalo. Dzisiejsze oleje mineralne to nie te same jak z lat siedemdziesiatych czy osiemdziesiatych.

Ja juz od dawna nie widzialem aby ktokolwiek wymiane robil tak jak kiedys po 7 albo 8 tysiacach, tylko jezdza i po 20. Takie wymiany robimy tylko my, motocyklisci i jeszcze nigdy nie

widzialem aby gdziekolwiek zbieral sie jakis "syf", a ze olej troche przepalony i "capi", to jest normalne.

Mowiac szczerze, na wszystkich Forach tematy o oleju albo swiecach zaplonowych sa najlepsze. Nie trzeba nawet kabaretu.

Z mojej strony, ja bym tam nikogo nie przekonywal, do czegos namawial, niech kazdy leje co chce, wedlug swojej prawdy i kieszeni.

Ps.

ja uzywam polsyntetyk ;)

pioter wyczerpał temat

może streszczę:

Lejta co chceta, aby tłuste było ;)

To ja może doleje trochę oliwy do ognia :P Ja latałem cały sezon na castrolu 10w50 racing, choć rajdowo nie jeżdżę. Z moto wszystko ok, żadnych problemów, ani razu się nie przegrzał choć często przez wawę się przeciskałem, a większość km zrobiłem w trasie.

Z technicznych spraw podzielę się z wami radą mojego mechanika nt olei do silników:

"Jak silnik jest nowy lejesz syntetyk, jak już pojeździsz i się dobrze dotrze i trochę spoci lejesz półsyntetyk, jak musisz już dolewać oleju między wymianami przechodzisz na mineral, a jak mineral już wypija to remontujesz silnik:)"

I myślę że coś w tym jest.