Skocz do zawartości

Olej - Olej Do Bandita - Jaki Olej Wybrać

Gość chudybkl
 Share

Jaki olej do Bandita?  

590 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam/Å?em oleju silnikowego marki:

• Agip
      9
    • Bel Ray
      10
    • Castrol
      80
    • Elf
      6
    • Fuchs - Silkolene
      7
    • JMC
      1
    • Liqui Moly
      9
    • Mobil
      20
    • Motul
      344
    • Repsol
      20
    • Shell
      20
    • Valvoline
      75
    • innej marki
      26
  2. 2. Olej w silniku mojego motocykla to:

• syntetyk
      174
    • póÅ?syntetyk
      415
    • mineralny
      5
  3. 3. Olej ten ma klasÄ? lepkoÅ?ci SAE:

• 5W-30
      2
    • 5W-40
      10
    • 10W-30
      9
    • 10W-40
      494
    • 10W-50
      59
    • 10W-60
      0
    • 15W-50
      16
    • 20W-50
      2
  4. 4. Do mojego motocykla lejÄ? olej z:

• Beczki
      26
    • Oryginalnych opakowaÅ?
      562
  5. 5. Olej wymieniam:

• Sam
      501
    • U kolegi lub znajomego mechanika
      46
    • W warsztacie motocyklowym lub autoryzowanym serwisie
      36
    • Po zakoÅ?czeniu sezonu - w zimie - przed nowym sezonem
      35
    • Na poczÄ?tku sezonu - na wiosnÄ?
      117
    • Raz na sezon bez wzglÄ?du na przebieg
      28
    • Kilka razy na sezon w zależnoÅ?ci od przebiegu
      58

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jeżdżę od zawsze na Motul'u5100... jak mam rozpoznać podróbę?

Proste - jak Ci po 200 tysiącach kilometrów padnie silnik - to latałeś na podróbie.

Jak po 250 tysiącach - miałeś oryginał :lol:

Ja pii tyyy, skończyłem czytać ten wątek na 8 stronie ale widzę niewiele się zmieniło w olejach od tamtej pory :D

Czy można zamknąć ten wątek stwierdzeniem "lej najdroższy na jaki Cię stać", czy dalej szukamy taniego i dobrego?

Olej sprawę Kruku. Zamkniesz ten wątek, powstanie następny :P

Ja dzisiaj kupiłem olej i nowy filtr. Wybór padł na Motul 10w40 półsyntetyczny 100zł za 4l płaciłem filtr 28zł

Nie, nie to miałem na myśli, żeby zamykać na kłódkę tylko taki wniosek podsumowujący 23 strony so far.

Intryguje mnie czy będzie jakiś inny nieoczekiwany zwrot akcji, typu,

- a ja kupuję to i jest super

- o ja też to kupiłem i faktycznie jest super

- wziąłem i ja i jestem zachwycony

- to i ja muszę mieć

- nigdy nie miałem lepszego

- normalnie panewki mi się pokryły grubszą warstwą miedzi

- a i nie grzeje się tak bardzo

- i nie dymi na niebiesko

- nie zmieniam już od 24 tysięcy, a zmieniałem ostatnio wraz z oponami i te chyba pierwej wymienię.

- i kosztuje tylko 44,99 za bańkę 4 litrową.

Kruku a Ty co zalewasz ???

btw:

panewki to raczej z miedzi nie są :takaemotka:

Nie, nie to miałem na myśli, żeby zamykać na kłódkę tylko taki wniosek podsumowujący 23 strony so far.

Intryguje mnie czy będzie jakiś inny nieoczekiwany zwrot akcji, typu,

[...]

Forum dyskusyjne- to przeniesiona do struktury stron www forma grup dyskusyjnych która służy do wymiany informacji i poglądów między osobami o podobnych zainteresowaniach przy użyciu przeglądarki internetowej

Kopia z: http://pl.wikipedia....orum_dyskusyjne

O ile utrzymywanie porządku, jest tym, co na forumie jest potrzebne, o tyle nabijanie się z ludzi bo piszą swoją opinię o czymkolwiek średnio przystoi modowi, szczególnie, że nie chodzi o to "jak wozimy swój warzywniak" a o dość istotną sprawę.

W której oczywiście każdy ma swoje przemyślenia i ile kierowników tyle opinii, co mechanik to poleci co innego itp.- nie ma się co spuszczać, ale też bez przesady Panie Kruk, bo z tego co widzę to najchętniej zamknąłbyś to forum w p**du, bo wszystko zostało już napisane.

Edytowane przez Magpie
  • Upvote 1

Magpie, nie bądź taki natarczywy. Mam takie wrażenie, że próbujesz się odegrać na Kruku za bana pana W...

Magpie, nie bądź taki natarczywy. Mam takir wrażenie, że próbujesz się odegrać na Kruku za bana W...

Nic z tych rzeczy Krzysztofie, nie jestem natarczywy- widzę wpisy Kruka i po prostu chciałem się do tego ustosunkować, bo wygląda to trochę tak jakby był obrażony za to, że ludzie na PBC piszą w ogóle, ani Ty ani On nie musicie się z tym zgadzać, mi się po prostu wydaje dziwne, że Mod wyskakuje z czymś w stylu "o Boże ktoś znowu odkopał temat o olejach, na knedel to pisać" być może tylko ja to tak odebrałem. (choć nie sądzę po plusiku przy moim poście)

ja jak zobaczyłem, że znowu ogrzany jest temat o olejach to też przez chwilę pomyślałem "po kij to", ale potem doszedłem do identycznej konkluzji jak Magpie.

To jest forum dyskusyjne i dopóki wszystko jest w granicach kultury powinno być dopuszczone. A w tym temacie regulaminu nikt nie złamał.

Sam się zastanawiam, jak co roku z resztą, jaki olej wlać. Znowu myślę nad przejściem na syntetyk, tym bardziej, że silnik rozebrany trochę jest, wyczyszczony, głowica poprawiona.

Zawsze mnie uczono, że z półsyntetyku na pełen syntetyk to trochę nie teges. A tu zawsze pojawi się jakiś mądry głos, który powoduje, że się zastanawiam. I lubię to czytać. Mimo, że czytam podobne wypowiedzi co roku.

OK. Panowie, to wszystko mamy wyjaśnione, dziękuję za PW.

Trzymajmy porządek na forum, niech się olej gęsto leje w tym temacie.

PS: żeby nie było Offtopa, to ja jeździłem tylko na Fuchs'ie.

Sam się zastanawiam, jak co roku z resztą, jaki olej wlać. Znowu myślę nad przejściem na syntetyk, tym bardziej, że silnik rozebrany trochę jest, wyczyszczony, głowica poprawiona.

Zawsze mnie uczono, że z półsyntetyku na pełen syntetyk to trochę nie teges. A tu zawsze pojawi się jakiś mądry głos, który powoduje, że się zastanawiam. I lubię to czytać. Mimo, że czytam podobne wypowiedzi co roku.

Ja po 5100 do bandziora zalałem 300V Factory Line i nie zauważyłem żadnych zmian na minus. Oprócz pocącej się uszczelki rzecz jasna, ale to raczej nie wina oleju. Chyba :D

uszczelki pod głowicę?

pod moją świeżo wylizaną, obniżoną piękniutką głowicą? :adios:

Ni, pod deklem lewym.

Wysyłane z mojego ST18i za pomocą Tapatalk 2

służy do wymiany informacji i poglądów między osobami o podobnych zainteresowaniach,

Mod to taki użytkownik o rozszerzonych możliwościach. Wydaje mi się, że wśród tych praw zachowało się to do wyrażania swoich poglądów i wymiany informacji.

Ja tylko stoję z boku i się trochę śmieję :D

Gdzieś kiedyś słyszałem, że miedź jest składnikiem stopu na panewkach, ale to pewnie brednie ;)

Wracając do olejów. W moim odczuciu osoba, która przeczyta 24 strony tego wątku zapyta - to jaki olej mam w końcu zalać. Bo nie jest łatwo wyrobić sobie opinię w tak chaotycznej masie poglądów, co nas kieruje do...

... ankiety, której tu brakuje.

Edit

Mogę dorobić, tylko mi pomóżcie.

Zalewam:

1) minerala i dobrze mi z tym

2) minerala i chcę lepszy

3) pół syntetyka i dobrze mi z tym

4) pół syntetyka i rozważam zmianę na syntetyka

5) pół syntetyka i rozważam zmianę na minerala

6) syntetyka i dobrze mi z tym

7) syntetyka i rozważam zmianę na pół syntetyka

Motul 300V

1) Mam i zaleję nim ponownie

2) Miałem i próbuję innych bo mnie nie zachwycił

3) Miałem i próbuję innych bo za drogi

... potrzebna mi lista olejów do ankiety, opcje będą zbliżone jak w motulu.

Opcji "nie wiem / mam to gdzieś" przy konkretnych olejach nie przewiduję bo chodzi o to by opinię wyrażali Ci co mieli, a nie Ci co nie mieli.

No to może się nie zrozumieliśmy, bo jeśli chcesz zrobić takie swego rodzaju FAQ o olejach- jestem za, podsumowanie byłoby fajne.

można by dodać jeszcze w ankiecie odpowiedzi - konkretna marka oleju. Dało by to jako taki pogląd, na czym Bandity w większości jeżdżą.

Ja czekam na listę olejów, i przy każdym będą pytania jak to co napisałem przy 300V, wtedy wszyscy będziemy wiedzieli na czym jeżdżą i czy są z tego zadowoleni czy szukają i w jakim kierunku.

Ankietę chcę dopiąć kompletną listę bo tak ktoś odpowie a potem nie będzie mógł jak pojawią się nowe opcje.

Ale listę proszę, bo ja się nie znam, a ostatnio zarobiony jestem i nie mam kiedy tego przejść.

Bel Ray

Castrol

Elf

Fuchs - Silkollene

Liqui Moly

Mobil

Motul

Orlen

Repsol

Shell

Valvoline

Bel Ray

Castrol

Elf

Fuchs - Silkollene

Liqui Moly

Mobil

Motul

Orlen

Repsol

Shell

Valvoline

JMC?

Kruku, pozwól, że Cię wyręczę.

Panowie, ankieta stworzona. Ze względu na ograniczone możliwości dodawania odpowiedzi, wpisałem te najbardziej popularne.

Jeśli coś pominąłem, proszę wpisać nazwę - ale oleju, który rzeczywiście używamy. Zbyt dużo jest produktów na rynku, ankieta musiałaby mieć conajmniej 20-30 odpowiedzi. Ale wszelkie propozycje mile widziane.

Lotos, Orlen - jeśli ktoś ich używa (wykluczyć nie można) - niech zawrze w odpowiedzi: innej marki.

a ja se tym razem jeb*łem repsolka full-syntha.. dr House na takim jezdzi, a ufam gosciowi -

drhouse%20honda%20repsol.jpg

Panowie, ponieważ w trakcie głosowania dodałem jeszcze kilka pytań, aby móc na nie odpowiedzieć, należy najpierw użyć funkcji [usuń mój głos] i zagłosować jeszcze raz. Wszystkie pytania są wielokrotnego wyboru, a sama ankieta jest anonimowa.

PS: Mam nadzieję, że ankieta będzie pomocna.

Panowie, ponieważ w trakcie głosowania dodałem jeszcze kilka pytań, aby móc na nie odpowiedzieć, należy najpierw użyć funkcji [usuń mój głos] i zagłosować jeszcze raz. Wszystkie pytania są wielokrotnego wyboru, a sama ankieta jest anonimowa.

PS: Mam nadzieję, że ankieta będzie pomocna.

Nie mogę znaleźć funkcji usuń mój głos!?

Tak wtrącając się minimalistycznie to muszę się zgodzić z jednym stwierdzeniem - "lejmy najlepszy na jaki nas stać".

A w ankiecie gdzie jest pytanie "olej wymieniam" powinna być opcja hmm... może tak - "zgodnie z zaleceniem w manualu" czy producenta czy jakoś tak.

Edytowane przez mikitBP