Skocz do zawartości

Olej - Olej Do Bandita - Jaki Olej Wybrać

Gość chudybkl
 Share

Jaki olej do Bandita?  

590 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam/Å?em oleju silnikowego marki:

• Agip
      9
    • Bel Ray
      10
    • Castrol
      80
    • Elf
      6
    • Fuchs - Silkolene
      7
    • JMC
      1
    • Liqui Moly
      9
    • Mobil
      20
    • Motul
      344
    • Repsol
      20
    • Shell
      20
    • Valvoline
      75
    • innej marki
      26
  2. 2. Olej w silniku mojego motocykla to:

• syntetyk
      174
    • póÅ?syntetyk
      415
    • mineralny
      5
  3. 3. Olej ten ma klasÄ? lepkoÅ?ci SAE:

• 5W-30
      2
    • 5W-40
      10
    • 10W-30
      9
    • 10W-40
      494
    • 10W-50
      59
    • 10W-60
      0
    • 15W-50
      16
    • 20W-50
      2
  4. 4. Do mojego motocykla lejÄ? olej z:

• Beczki
      26
    • Oryginalnych opakowaÅ?
      562
  5. 5. Olej wymieniam:

• Sam
      501
    • U kolegi lub znajomego mechanika
      46
    • W warsztacie motocyklowym lub autoryzowanym serwisie
      36
    • Po zakoÅ?czeniu sezonu - w zimie - przed nowym sezonem
      35
    • Na poczÄ?tku sezonu - na wiosnÄ?
      117
    • Raz na sezon bez wzglÄ?du na przebieg
      28
    • Kilka razy na sezon w zależnoÅ?ci od przebiegu
      58

Rekomendowane odpowiedzi

Rozsądną alternatywą dla Motula jest LIQUI MOLY RACING SYNTH 4T

Na Motulu 5100 trochę się ślizga sprzęgło, póki się nie rozgrzeje. Tak 3-5km, później wszystko chodzi idealnie. Oczywiście mówimy o obrotach powyżej 7tyś, a tych na zimnym silniku unikam. Dziwne, czy normalne?

Metal sprawdź luz na klamce, też miałem tak na zimnym jak majstrowalem przy klamce. Jak rozgrzeje się silnik luz się zwiększa i przestaje slizgac

Wysłane z mojego NexusHD2 przy użyciu Tapatalka

kupilem jednak 300V - mialem srodki to nie wymyslalem...

Ok, dzięki. W takim razie szarpnę się na 300V.   Lepiej jest zmienić przed czy po zimie???   (Muszę się tu przyznać, że na starym oleju przejeździłem cały sezon - 7,5 tys km stąd moje pytanie).

W takim wypadku przed, ze zuzytego oleju podobno wytracaja sie syfy.

Wysłane z telefonu, nie licz na polskie znaki.

Metal sprawdź luz na klamce, też miałem tak na zimnym jak majstrowalem przy klamce. Jak rozgrzeje się silnik luz się zwiększa i przestaje slizgac

Wysłane z mojego NexusHD2 przy użyciu Tapatalka

Spoko. Ale to nie klamka. Luzu ma aż nad to (tak lubie).  Ewidentnie puszcza przez krótką chwię po mocnym odwinięciu, lub równomiernym przyspieszaniu jak dojdzie do 7tyś. Na motulu chyba to norma, bo jak GSa 500 zalałem to podobnie się ślizgał przez chwilę tylko po mocnym odwinięciu ;)

Bandzior to dziwne stworzenie, dzisiaj sprawdzałem jeszcze raz czy się pośliźnie i mimo starań nie udało mi się. :)   A na zimnym pojedyńcze uślizgi uważam, że nie są niczym dziwnym. Przynajmniej na motulu.

Edytowane przez MetalBeast

W takim wypadku przed, ze zuzytego oleju podobno wytracaja sie syfy.

I tym razem posłucham Twojej rady Magpie. 

Nie podziękowałem Ci jeszcze za poprzednie info, które dało mi do myślenia cyt. Na dźwięki ze skrzyni największy wpływ ma przyzwyczajenie się do moto i poprawne wbijanie biegów  ;)

Poszperałem na forum, wypróbowałem w praktyce - działa (największy zaciesz w tym roku;D szkoda tylko że na samo zakończenie sezonu).

Także dzięki Magpie  :oki:

Bo sie zarumienie... :P

Spoko. Ale to nie klamka. Luzu ma aż nad to (tak lubie).  Ewidentnie puszcza przez krótką chwię po mocnym odwinięciu, lub równomiernym przyspieszaniu jak dojdzie do 7tyś. Na motulu chyba to norma, bo jak GSa 500 zalałem to podobnie się ślizgał przez chwilę tylko po mocnym odwinięciu ;)

Bandzior to dziwne stworzenie, dzisiaj sprawdzałem jeszcze raz czy się pośliźnie i mimo starań nie udało mi się. :)   A na zimnym pojedyńcze uślizgi uważam, że nie są niczym dziwnym. Przynajmniej na motulu.

Second to that, na b6 po przejściu z 300v na 7100 w chłodniejsze dni miałem okazyjnie lekki uślizg... Nigdy jednak nie udało mi się tego "specjalnie" powtórzyć czyli przy odkręcaniu manety na maksa kiedy silnik był już dobrze rozgrzany. B6 śmiga już u kogo innego, ale ze sprzęgłem nie ma problemów :)

Widze ,że sporo osób poleca motula , a przeciez to dość osadowe oleje, bez fajerwerków, poniżej test , co prawda bez specyfikacji JASO ,ale nie ma się co łudzić baza nie różni się diametralnie. 

http://bmwservice.livejournal.com/27699.html

Edytowane przez elspasoo
  • Upvote 1

:D

Widze ,że sporo osób poleca motula , a przeciez to dość osadowe oleje, bez fajerwerków, poniżej test , co prawda bez specyfikacji JASO ,ale nie ma się co łudzić baza nie różni się diametralnie. 

http://bmwservice.livejournal.com/27699.html

Ta osadowość to tylko jeden z parametrów i to w pewnych warunkach, i nie można po niej sądzić oleju. Mimo to naprawdę dobrze to było zobaczyć :)

Edytowane przez Tolinek
  • Upvote 1

Zgadza się ,szczegółnie gdy okazuje się ,ze niektóre oleje mineralne mają parametry zbliżone do niektórych syntetyków ,a przy tym zachowują wiekszą czystość. Dlatego podesłałem informację na temat np, Liqui Moly, niedoceniony jest również Valvoline. NIkogo nie namawiam ,ale od wielu lat sam stosuję i mam własną opinię na ten temat.   

Edytowane przez elspasoo

Właśnie jedzie do mnie Shell Advance Ultra. Gdyby ktoś był zainteresowany to trafiłem na ciekawą ofertę promocyjną u dystrybutora:

http://www.olejesmary.eu/shell-dla-motocykli-quadow-i-skuterow-snieznych

Na aledrogo ok. 50 zł za litr, więc chyba warto.

Sprawdz na stacji, ja placilem 38 pln za litr, ale to kila miesiecy temu.

Właśnie jedzie do mnie Shell Advance Ultra. Gdyby ktoś był zainteresowany to trafiłem na ciekawą ofertę promocyjną u dystrybutora:

http://www.olejesmary.eu/shell-dla-motocykli-quadow-i-skuterow-snieznych

Na aledrogo ok. 50 zł za litr, więc chyba warto.

Zobaczymy co to warte :)

Sprawdz na stacji, ja placilem 38 pln za litr, ale to kila miesiecy temu.

Tak też zrobiłem, wynik: jedyne 49,99 za 1l :)

Macie te ceny w Stolicy :D a tak serio, od sierpnia mogło się sporo pozmieniać :)

• 4 weeks later...

Witam Panowie i Panie. Mój Bandzior pod koniec sezonu 2013 zaczął po gwałtownym dodaniu gazu na luzie dawać czarno niebieską chmurkę. Ehhh wiem co to oznacza..., zwłaszcza że w tym sezonie musiałem robić częstsze dolewki oleju- na 1000km 0,5 litra. Przebieg mam 62k km, rocznik 95. 

Jeżdżę na oleju Castrola power 1 semisyntetic 10w40.

I teraz zasadnicze pytanie:

CZY mogę się przesiąść na olej mineralny, który wiadomo jest bardziej gęsty co podejrzewam w znaczym stopniu zredukowało by pobieranie oleju. Jeżeli tak to jaki olej polecacie. Nie chcę by mnie źle zrozumiano. Silnik nie jest spadakowany, że pluje olejem i wszystko w środku lata, poprostu zaczynam zauważać ubytek oleju i chcę zaradzić problemowi póki problem jest w zarodku, a  po zezonie 2014 dam silnik do wymiany pierścionków.

pzdr. Michał

Lej zwykły minerał,nie przepłacaj.A co do wymiany pierścieni,to taniej wyjdzie kupić inny silnik.

EDIT:Weź poprawkę na ten przebieg...mój ma ponad 80 i nie kopci,ubytku oleju jakoś nie zauważyłem,tzn.coś tam zeżre,ale nie tyle żebym dolewał.

Edytowane przez kudłaty

Nie trzeba było gazować :P

Zmień na mineralny i jeździj. Zmiana pierścionków będzie wiązała się z kosztami dodatkowymi przez co lepiej kupić nowy silnik od nowszych modeli (np. olejaka 650). 

Edytowane przez Conorian

Nie wiem czy zredukuje to pobieranie oleju, ale na pewno dolewki będą taniej wychodziły.

A skoro już przy tym temacie jesteśmy, to czy przebiegi rzędu 80 tyś km stanowią dla prawidłowo eksploatowanego silnika motocyklowego jakiś problem?

Nie wiem czy zredukuje to pobieranie oleju, ale na pewno dolewki będą taniej wychodziły.

A skoro już przy tym temacie jesteśmy, to czy przebiegi rzędu 80 tyś km stanowią dla prawidłowo eksploatowanego silnika motocyklowego jakiś problem?

Żaden.

Ja bym zalał pełen syntetyk.Gorzej nie będzie, a prawdopodobnie zużycie spadnie. Wiem z własnego doświadczenia.

Nie lej żadnego badziewia bo zapiłujesz silnik.A na swoim spokojnie jeszcze polatasz.