Skocz do zawartości

Olej - Olej Do Bandita - Jaki Olej Wybrać

Gość chudybkl
 Share

Jaki olej do Bandita?  

590 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam/Å?em oleju silnikowego marki:

• Agip
      9
    • Bel Ray
      10
    • Castrol
      80
    • Elf
      6
    • Fuchs - Silkolene
      7
    • JMC
      1
    • Liqui Moly
      9
    • Mobil
      20
    • Motul
      344
    • Repsol
      20
    • Shell
      20
    • Valvoline
      75
    • innej marki
      26
  2. 2. Olej w silniku mojego motocykla to:

• syntetyk
      174
    • póÅ?syntetyk
      415
    • mineralny
      5
  3. 3. Olej ten ma klasÄ? lepkoÅ?ci SAE:

• 5W-30
      2
    • 5W-40
      10
    • 10W-30
      9
    • 10W-40
      494
    • 10W-50
      59
    • 10W-60
      0
    • 15W-50
      16
    • 20W-50
      2
  4. 4. Do mojego motocykla lejÄ? olej z:

• Beczki
      26
    • Oryginalnych opakowaÅ?
      562
  5. 5. Olej wymieniam:

• Sam
      501
    • U kolegi lub znajomego mechanika
      46
    • W warsztacie motocyklowym lub autoryzowanym serwisie
      36
    • Po zakoÅ?czeniu sezonu - w zimie - przed nowym sezonem
      35
    • Na poczÄ?tku sezonu - na wiosnÄ?
      117
    • Raz na sezon bez wzglÄ?du na przebieg
      28
    • Kilka razy na sezon w zależnoÅ?ci od przebiegu
      58

Rekomendowane odpowiedzi

Co wy macie z tym motulem :D

Moje moto ma przejechane ponad 75tyś głównie na motulu i śmiga i nie ssie jeszcze oleju. Olej jak olej.

Poradzono mi,że dla oszczędności mogę nie zlewać 300V przy przebiegu 6000km ale nieco póżniej, z racji tego, że synt jest trwalszy. W poprzednim sezonie zlałem przy 7,5 tys i test "palca" potwierdził tą radę :)  w tym sezonie nakręcone jest już ponad 10 tys i niedługo czeka mnie wymiana, dam znać co pokaże test "palca" (prawdopodobnie będzie już brudny). A wymienię tym razem na coś o połowę tańszego - bo po co przepłacać.

Tak więc po przejechaniu w tym sezonie 11312,5 km na oleju Motul 300V przyszedł czas na wymianę. Test palca wbrew oczekiwaniom wyszedł negatywny ( linie papilarne czyste). Natomiast zapach był jednoznaczny - zalatywało zużytym i przypalonym olejem (charakterystyczna woń). Wodnista konsystencja zauważona po odkręceniu śruby spustowej również świadczy o tym, że jednak nieco za długo zwlekałem z wymiana. 

Nowy olej to Valvoline SynPower 10W50.  2,5 raza tańszy od poprzednika. Nie wiem czy lepszy czy nie, nie chciało mi się zastanawiać nad tym podczas jazdy :D

Jedno jest pewne, przy tej cenie oleju nie warto zbytnio wydłużać terminu jego wymiany. Tak do 8 tys km jest optymalnie :D 

Pozdrawiam

Artur, proxima. Mam ok. 8tys zrobione na Motulu 10w40. Wiem, że co moto to inny olej lepszy, w kawasaki latłaem na Motulu i mi po prostu zostały 4l. Poprzedni właściciel zalewał Castrolem, po zmianie nie odczułem żadnej różnicy. Nie wiem czy niska ocena Motula nie wynika w pewnych przypadkach z faktu sporej ilości podróbek (tak się przynajmniej od lat mówi - nie znam rynku olei motocyklowych na tyle). Niedługo zmienię, dam znać jak wypadł organoleptycznie.

• 2 months later...

Z Motulem jak z Coca-colą- wszyscy znają ,piją -nie znaczy że dobra i zdrowa. NP:w takich samych silnikach samochodowych inny olej zaleci renault inny fiat.

Lać byle nie do frytek ,wymieniać razem z filtrem (tak znam takich co im na filtr oleju szkoda,wymieniają co 2-3 raz).

Nie wiem kto produkuje dla Motula ale np:Elf to Total.Dla Yamahy (Yamalube) mieli kontrakt z Castrolem.

Przy zakupie nowego motocykla czy samochodu każdy producent ma z kimś podpisaną umowę na jakiś tam olej.

39 stron o oleju ,uff znów się dałem wciągnąć :usmiech:

.

Edytowane przez mokry vel prezes

Bo wątek olejowy to jest takie "neverending story" :D

Wczoraj zdradziłem popularny olej Motul 5100 10w40 ( którego  używałem przez 2 sezony około 7 wymian) 

Zalałem VALVOLINE DuraBlend 4T 10W40

10444_15005_52c7d5e258da2.jpg

Zrobione 200km na obecnym oleju :

-silnik bardzo cicho pracuje ( chyba olejak mi się popsuł ) nie słychać wiadra gwoździ

-skrzynia pracuje rewelacyjnie biegi wchodzą jak masełko

Zobaczymy jak będzie zachowywał się z biegiem czasu

Wiem jedno Motula nigdy juz nie zaleję mogę potwierdzić że tańszy olej nie zawsze oznacza że jest gorszy :)

Przedstawiciel jednej firmy w rozmowie stwierdził cyt .

Jeszcze kilka lat i tańsze lepsze oleje wyprą Motula z rynku, zobaczymy co czas pokaże

Jaszcząb - przekonałeś mnie - zalewam  go do wszystkich :)

Valvoline jest ok, leje go wszędzie, ostatnio nawet w lagi.

• 2 weeks later...

Ja też straciłem zaufanie do motula 5100 więc zakupiłem teraz   BEL-RAY10w40 EXP . Miałem też zamiar wypróbować VALVOLINE DuraBlend 4T 10W40 ale BEL-RAY miałem akurat na miejscu w dobrej cenie więc wziąłem aby przetestować w końcu coś nowego , może ktoś ma jakieś porównanie właśnie tych dwóch smarowideł motula 5100 10W40 do BEL-RAY10w40 EXP ?

Edytowane przez suzuka65

Ktoś jeszcze się podzieli opinia na temat Valvoline ? :) musze wymienic olej i sie wlasnie zastanawiam nad Valvo ;)

Na motulu czasami slizgalo mi sie sprzeglo. Na valvoline tego nie ma.

Ktoś jeszcze się podzieli opinia na temat Valvoline ? :) musze wymienic olej i sie wlasnie zastanawiam nad Valvo ;)

Tusiek, w Tarnowie jest taki facet co jest sprzedawcą Valvoline, chcesz namiary? Ma na prawdę w dobrej cenie i weźmiesz też u niego filterek oleju :).

Ja msc temu dla swojego zakupiłem Valvoline, ale jeszcze nie wlałem ;).

Ja jeszcze podzielam opinie na temat valvoline :D jc zapraszam ;)

Ja już też odpuszczam Motula, miałem do niego zaufanie wszystko ok, lałem go przez dwa sezony. Jeden sezon miałem Castrola i znowu wróciłem do motula i.... sprzęgło delikatnie zaczęło się ślizgać (dodam, że motul był z mega sprawdzonego źródła).

Tak, pisze w razie czego jakbyś ktoś jeszcze się wachał :)

Edytowane przez Zimo

Ja kupiłem bańke Motula,wleje i nie przejmuje się,może nowe motki są jakoś tam wrażliwe ale stare olejaki pojadą na wszystkim :zeby:

Ja kupiłem bańke Motula,wleje i nie przejmuje się,może nowe motki są jakoś tam wrażliwe ale stare olejaki pojadą na wszystkim :zeby:

No mój był o rok starszy od Twojego ;)

Nie no też przez jakiś czas chwaliłem motula, i nic sobie z tego nie robiłem, ze ktoś tam o nim coś złego pisze.... ale później tak wyszło, więc jednak troche prawdy w tym jest :)

Edytowane przez Zimo

Ok ale wydaje mi sie że valvo jest tanszy od motula.

Hmm myślałem nad motulem ale dużo osób z niego rezygnuje na rzecz valvo np i dalej nie wiem co wybrać.. Co byście brali na dzień dzisiejszy motul, castrol, valvo, respol? I jeszcze się na czytałem o podrobach może jakiś sklep polecacie? Bo jak zawsze z allegro chciałem brać ;P

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Też zmieniłem z motul 5100 na   VALVOLINE DuraBlend 4T 10W40

i zamierzam zmienić w aucie też na valvoline

No mój był o rok starszy od Twojego ;)

Nie no też przez jakiś czas chwaliłem motula, i nic sobie z tego nie robiłem, ze ktoś tam o nim coś złego pisze.... ale później tak wyszło, więc jednak troche prawdy w tym jest :)

A co takiego wyszło?