Skocz do zawartości

Olej - Olej Do Bandita - Jaki Olej Wybrać

Gość chudybkl
 Share

Jaki olej do Bandita?  

590 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam/Å?em oleju silnikowego marki:

• Agip
      9
    • Bel Ray
      10
    • Castrol
      80
    • Elf
      6
    • Fuchs - Silkolene
      7
    • JMC
      1
    • Liqui Moly
      9
    • Mobil
      20
    • Motul
      344
    • Repsol
      20
    • Shell
      20
    • Valvoline
      75
    • innej marki
      26
  2. 2. Olej w silniku mojego motocykla to:

• syntetyk
      174
    • póÅ?syntetyk
      415
    • mineralny
      5
  3. 3. Olej ten ma klasÄ? lepkoÅ?ci SAE:

• 5W-30
      2
    • 5W-40
      10
    • 10W-30
      9
    • 10W-40
      494
    • 10W-50
      59
    • 10W-60
      0
    • 15W-50
      16
    • 20W-50
      2
  4. 4. Do mojego motocykla lejÄ? olej z:

• Beczki
      26
    • Oryginalnych opakowaÅ?
      562
  5. 5. Olej wymieniam:

• Sam
      501
    • U kolegi lub znajomego mechanika
      46
    • W warsztacie motocyklowym lub autoryzowanym serwisie
      36
    • Po zakoÅ?czeniu sezonu - w zimie - przed nowym sezonem
      35
    • Na poczÄ?tku sezonu - na wiosnÄ?
      117
    • Raz na sezon bez wzglÄ?du na przebieg
      28
    • Kilka razy na sezon w zależnoÅ?ci od przebiegu
      58

Rekomendowane odpowiedzi

Na starym oleju jak długo jeździłeś? Filtr oleju wymieniałeś wraz z olejem prawda? Zagrzałeś lekko silnik zanim spuściłeś stary olej?

Na starym oleju jak długo jeździłeś? Filtr oleju wymieniałeś wraz z olejem prawda? Zagrzałeś lekko silnik zanim spuściłeś stary olej?

motocyklem jeździłem 2 tygodnie od zakupu czyli jakieś 1 tys km i go odstawiłem bo pogoda się zepsuła nie wiem ile olej ma przejechane bo poprzedni właściciel nic mi o nim nie powiedział, w ogóle nic mi nie powiedział :D

nie przejmuj się. U mnie jest tak samo, pierwsze odpalenie, kilka km i już nowy olej tez jest ciemny. 

Panowie lałem motula 5100 półsyntetyk ale zdecydowałem się na zakup valvoline synpower 4T 10w40 tylko zastanawiam się czy przejście z oleju półsyntetycznego na syntetyczny dobrze zrobi bandycie biorąc pod uwagę że moto jest 1999r mam się czegoś obawiać?

Panowie lałem motula 5100 półsyntetyk ale zdecydowałem się na zakup valvoline synpower 4T 10w40 tylko zastanawiam się czy przejście z oleju półsyntetycznego na syntetyczny dobrze zrobi bandycie biorąc pod uwagę że moto jest 1999r mam się czegoś obawiać?

nie, lej śmiało, jeśli wcześniej nie brał oleju to będzie git, a jak brał to też będzie brał

moto zalany valvo zobaczymy różnicę ;) poprzednik motul 

Zmiana z motula na Valvoline Durablend 4t na duzy + , skrzynia chodzi jak szwajcarski zegarek ;) zobaczymy jak po dłuższym użytkowaniu :)

Ja też już zakupiłem olej na nowy sezon. W tamtym sezonie był zalany Motulem 5100, teraz kupiłem Valvoline SynPower 10W40, zobaczymy jaka będzie różnica, mam nadzieję, że na plus :)

• 2 weeks later...

Ja zalalem motulem 300v zobaczymy jak będzie

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Ja też już zakupiłem olej na nowy sezon. W tamtym sezonie był zalany Motulem 5100, teraz kupiłem Valvoline SynPower 10W40, zobaczymy jaka będzie różnica, mam nadzieję, że na plus :)

ile płaciłeś za synpower ?

lelon, za SynPower w sklepie motocyklowym w Opolu zapłaciłem 99zł (podobno jakaś promocja była w hurtowni) :)

Tak dla pewności. Jeżeli dotychczas silnik był zalany Motulem 5100 Ester 10W40, to w przypadku przejścia na Valvoline, odpowiednikiem będzie Valvoline Durablend 10W40, a nie Valvoline Synpower 10W40?

Tak dla pewności. Jeżeli dotychczas silnik był zalany Motulem 5100 Ester 10W40, to w przypadku przejścia na Valvoline, odpowiednikiem będzie Valvoline Durablend 10W40, a nie Valvoline Synpower 10W40?

Nie, nie ma odpowiednika, lepiej lać lepszy olej syntetyczny, sam lałem w dziorku durablend a potem synpower,jeśli nie ubywa oleju to OK, u mnie było OK, a jeśli zacznie brać olej to wtedy zastanawiać się nad zmianą oleju (lub remontem:P )

Zbyt krótko jeździłem od zakupu do końca sezonu, żeby przekonać się czy bierze olej czy nie.

Rozumiem,że Synpower będzie tym lepszym?

Zbyt krótko jeździłem od zakupu do końca sezonu, żeby przekonać się czy bierze olej czy nie.

Rozumiem,że Synpower będzie tym lepszym?

zdecydowanie

Ok. Będzie zatem Valvoline. Dzięki za odpowiedzi.

GSF nie jest wysiloną jednostką, mało kto robi na nim gigantyczne przebiegi - praktycznie każdy olej spokojnie się w nim sprawdzi (chociażby kujawski). Lepiej skrócić interwał wymiany niż zalewać go olejami po 300zł /4l a potem wymieniać po 2 sezonach, bo się nie dobiło do okresowych 6000 km.

Masz racje Sloniu, jak najbardziej. Jednak na syntetyku typu SynPover Skrzynia biegów najlepiej mi pracuje :) a i ten olej nie jest taki drogi. Szkoda tylko, ze mój bandit tak go polubił, że zaczął  konsumować :( 

Zalałem w tym roku Repsola racing 10w40, pełny syntetyk niby.

Silnik chodzi jak chodził, może sprzęgło jakoś lepiej zbiera, ale raczej to kwestia odzwyczajenia się po zimie.

Za bańkę 4l zapłaciłem jakieś 130zł.

Zalałem w tym roku Repsola racing 10w40, pełny syntetyk niby.

Silnik chodzi jak chodził, może sprzęgło jakoś lepiej zbiera, ale raczej to kwestia odzwyczajenia się po zimie.

Za bańkę 4l zapłaciłem jakieś 130zł.

Zmartwię Cię, podobno to nie jest syntetyk, a półsyntetyk o jakości syntetyku (mimo, że na opakowaniu pisze sintetico). Przynajmniej tak twierdzi Wojtecki ;) Olej jak olej, mi skrzynia lepiej chodzi chodzi na nim, niż na mobil1, którego miałem poprzednio. Ja zapłaciłem za niego 100zł za 4l

Edytowane przez LatajacySlon

durablend jest syntetykiem

synpower jest pełnyym syntetykiem

jeden i drugi dobry jest tylko delikatna różnica w cenie.

Jak ktoś chce mieć dobry olej niech leje durablenda 10w40

jak ktoś chce mieć dobry olej i chce "czegoś" wiecej to niech zaleje synpowera 10w40

jak ktoś lubi se popałować sprzęt niech leje synpower 10w50

nie pałować na zimno zmieniac co 6 tys kontrolować zawory i sprzęt bedzie służył na wieki

to tyle odnośnie valvo

Edytowane przez Cirus

Zmartwię Cię, podobno to nie jest syntetyk, a półsyntetyk o jakości syntetyku (mimo, że na opakowaniu pisze sintetico). Przynajmniej tak twierdzi Wojtecki ;) Olej jak olej, mi skrzynia lepiej chodzi chodzi na nim, niż na mobil1, którego miałem poprzednio. Ja zapłaciłem za niego 100zł za 4l

Repsol sintetico to faktycznie półsyntetyk, racing z tego co kojarzę powinnien być pełny syntetyk. Z resztą tak na prawdę to jeden grzyb.

Zalewał ktoś Silkolene Super 4 10W40 do bandziora?

W aucie w tym roku po raz pierwszy zalałem Fuchsa i teraz jakoś skłaniam, się aby Fuchsa w wersji motocyklowej zalać do Bandziora.

Do tej pory od zawsze Motul 5100 no ale może czas na zmiany :)

Tak informacyjnie:

Firma M-line (Hart) wprowadziła w tym roku do sprzedaży oleje do motocykli firmy DYNAMAX .Marka znana wcześniej w Czechach i na Słowacji.

Pakowany tylko w jednolitrowe butelki.Cena detaliczna np: 10w-40 około 25zł /L.(półsyntetyk).

http://www.m-line.com.pl/pliki/2015/03/02.03.2015_nowosc_oleje_do_motocykli_dynamax_pl.pdf

dziś osobiście rozmawiałem z ph z m-line ,w środku jest produkt shella

Edytowane przez mokry vel prezes

Jakie oznaczenie ma filtr oleju do b6 II gen. ?

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2