Skocz do zawartości

Olej - Olej Do Bandita - Jaki Olej Wybrać

Gość chudybkl
 Share

Jaki olej do Bandita?  

590 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam/Å?em oleju silnikowego marki:

• Agip
      9
    • Bel Ray
      10
    • Castrol
      80
    • Elf
      6
    • Fuchs - Silkolene
      7
    • JMC
      1
    • Liqui Moly
      9
    • Mobil
      20
    • Motul
      344
    • Repsol
      20
    • Shell
      20
    • Valvoline
      75
    • innej marki
      26
  2. 2. Olej w silniku mojego motocykla to:

• syntetyk
      174
    • póÅ?syntetyk
      415
    • mineralny
      5
  3. 3. Olej ten ma klasÄ? lepkoÅ?ci SAE:

• 5W-30
      2
    • 5W-40
      10
    • 10W-30
      9
    • 10W-40
      494
    • 10W-50
      59
    • 10W-60
      0
    • 15W-50
      16
    • 20W-50
      2
  4. 4. Do mojego motocykla lejÄ? olej z:

• Beczki
      26
    • Oryginalnych opakowaÅ?
      562
  5. 5. Olej wymieniam:

• Sam
      501
    • U kolegi lub znajomego mechanika
      46
    • W warsztacie motocyklowym lub autoryzowanym serwisie
      36
    • Po zakoÅ?czeniu sezonu - w zimie - przed nowym sezonem
      35
    • Na poczÄ?tku sezonu - na wiosnÄ?
      117
    • Raz na sezon bez wzglÄ?du na przebieg
      28
    • Kilka razy na sezon w zależnoÅ?ci od przebiegu
      58

Rekomendowane odpowiedzi

Hiflofiltro to HF138

I jest to zamiennik do

16510-34e00

16510-06b00/1

16510-03g00/x07

Edytowane przez lelon
  • Upvote 1

Dobra szybkie info :)

Lałem motula 5100 10w40. Chcę przenieść się na valvo. Zauważyłem, że troszeczkę oleju ubyło mi od tamtego roku. Poszukuję info, jakiego zakupić : Valvoline Durablend 10W40, czy Valvoline Synpower 10W40? Razem z filtrem muszę wymienić, tylko nie chcę lać motula.

Miniony sezon u mnie był na syntetyku i musiałem dolewki robić. Mechanik radzi mi by z powrotem zalać półsyntetyk. Mam nadzieje, że wtedy przestanie ubywać. U Ciebie jak ubywa półsyntetyk, to nie zastanawiałbym się nad syntetykiem.   Ale niech się tam wypowiedzą bardziej doświadczeni.  

Jest też jeszcze jeden problem ostatnio zauważyłem dymienie z kolektorów i większe grono skłania się ku walniętej chłodnicy lub wężowi od chłodnicy i stąd mogę mieć ubytki oleju. Ale nie mowa o tym, mowa o samym oleju - także, jakby to zapytał Polaczek - panie premierze co zalać do bandziorka :)

• 4 weeks later...

panie premierze co zalać do bandziorka :)

:zdziwiony:

spieszę z odpowiedzią:

do baku lejemy benzynę 95 lub 98

a do silnika olej 10W40 półsyntetyk lub syntetyk :vampire:

a tak poważnie to chyba nie będziemy pisać w kółko tego samego, przeczytaj 3 strony wstecz i będziesz wiedział :)

Edytowane przez lelon

• 2 weeks later...

W czwartek zalałem valvoline 10w40 syntetyczny. Po 1,2kkm mogę stwierdzić, że biegi wchodzą tak jak na motulu 10w50 półsyntetyku, czyli o niebo lepiej niż na motulu 10w40 też półsyntetyku. Praca silnika ogólnie na plus (tym bardziej, że jeszcze regulacje przede mną). Subiektywnie stwierdzam, że zacny to olej.

A ja jeździłem poprzedni sezon na PLATINUM MOTO 4T SEMISYNTHETIC 10W-40

Na ten sezon zalałem Valvoline DURABLEND 4T 10W40 4L

Szczerze to nie widzę żadnej różnicy, tzn na plus lub minus

Moto jeździ, żadnych problemów czy wycieków, biegi wchodzą normalnie, poza "I" na światłach, ale to zawsze szarpnie...

Potwierdzam słowa GreGF. Zmieniłem Motul 5100 10w40 półsyntetyk na Valvo Durablend 10W40 syntetyk. Silnik chodzi równiej i nie wpada w tak duże wibracje. Polecam bardzo.

wysłane dzięki Xperia Z1 Compact

O qwa  43 strony o tym jaki olej wlać :D

Ja jak zalałem motula pro racing taddy ultra czak noris czalenge full syntethic full cross za 400 zł litr z akredytacją Nasa plus nakleiłem parę naklejek monster czy red bull na bak to mam takie pierdolnięcie w dr 650 że jak ruszam z 1 to kula ziemska się szybciej obraca a pióropusz piasku wpada do chat w szanghaju , smarowanie jest jak w seksie analnym z międzylodzikami, vmax mam taki że concorde zostaje w tyle........

a wujek babki stryja szwagra dziadka andrzeja staśka od młodszej siostry starszej babki ojca stryjecznego mówi że na castrolu to się zacierają....

• Upvote 3

Dzięki Widmo, nie będę lał Castrola

Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka

O qwa  43 strony o tym jaki olej wlać :D

Ja jak zalałem motula pro racing taddy ultra czak noris czalenge full syntethic full cross za 400 zł litr z akredytacją Nasa plus nakleiłem parę naklejek monster czy red bull na bak to mam takie pierdolnięcie w dr 650 że jak ruszam z 1 to kula ziemska się szybciej obraca a pióropusz piasku wpada do chat w szanghaju , smarowanie jest jak w seksie analnym z międzylodzikami, vmax mam taki że concorde zostaje w tyle........

a wujek babki stryja szwagra dziadka andrzeja staśka od młodszej siostry starszej babki ojca stryjecznego mówi że na castrolu to się zacierają....

jebłem jak czytałem :D 

A żeby offa nie robić. To ja leje, lałem i lał będę Castrola. Chciałem w tym roku zalać Motula ale castrol był 3 zł tańszy. :D Tak naprawdę, to najważniejsze jest to aby olej kupować z pewnego źródła. Bo jak kupisz olej od wujka babki stryjka dziadka brata syna co ma sklep na ulicy xyz to tak naprawdę może to być w najlepszym przypadku superol cc30 :) Z Castrolem jest taki problem że jest tego w hu i dużo jest podróbek na rynku, dlatego można się nadziać. 

A co do superolu :D to miałem kumpla co miał starą cbr-ke i tak mu chlała olej że pod koniec żywota swego amen lał jej włąsnie superol, w końcu silnik powiedział amen ale trochę polatał... zanim pokazał korbe  :takaemotka:

O qrwa Widmo to mnie zmartwiłeś bo właśnie zalałem Castrola :)

Wydawał mi się taki czerwonawy w porównaniu z motulem... Ktoś ma jakieś doświadczenia z Castrolem Power 1 Racing 10W50?  

Pewnie 95% to jest placebo,bo żeby wyczuć czy silnik chodzi płynniej/ciszej/jest mocniejszy/mniej wibruje/więcej dup na motor leci to chyba trzeba przeprowadzić testy labolatoryjne (oprócz ostatniego).

Ktoś ma jakieś doświadczenia z Castrolem Power 1 Racing 10W50?  

Ja mam. Na początku sezonu takiego zalałem. Doświadczenie? Minął miesiąc i moto jeździ.

:)

Edytowane przez Neonkin

Też taki czerwonawy był?

Tak. taki czerwonawy był. Pytanie czy wystarczająco czerwonawy? Dodam że był to gęsty płyn :)

Poprzednio jakiś Castrol niby miałem to jak rozgrzany był to 1 nieraz nie chciała wchodzić tak samo 2, teraz 300v zalany i wchodzą jak masło, jeszcze 1 ani razu mnie nie zawiodła a 1000km już i ok ;)

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Hanni

• 3 weeks later...

Pewnie 95% to jest placebo,bo żeby wyczuć czy silnik chodzi płynniej/ciszej/jest mocniejszy/mniej wibruje/więcej dup na motor leci to chyba trzeba przeprowadzić testy labolatoryjne (oprócz ostatniego).

Nie, nie jest.

Przeholowałem o jakieś 3 tyś wymianę oleju. Wydawało mi się, że skrzynia chodzi już jakoś gorzej, ale myślałem, że to wrażenie. 

W ten weekend zmieniłem olej i jest różnica duża w pracy sprzęgła i skrzyni jak się biegi zmienia.

Już tam nie ważne jaki olej, jeden leje castrola inny motul, ale różnica po samej zmianie na plus bardzo.

Co do pracy silnika, nic się nie zmieniło chyba, więc coś w tym lepszym działaniu skrzyni jest.

Yyyyy, no ale pisałem o nowych olejach o podobnych parametrach ale różnych brandów a nie o tym, że czuć różnicę przy zmianie ze starego na nowy  ;)

Edytowane przez Stempel

• 1 month later...

Taka ciekawostka .

Mam stare Dr 650 , no i łykało troszkę oleju .

Nalałem gęściejszy olej do diesla , bo i tak tłok - cylinder do wymiany idzie .( W gsx za żadne skarby bym tego nie zrobił i  broń Boże , nie polecam !!!)

Pierwsze odpalenie po zmianie i silnik pracuje ciszej , kulturalniej , kopa ma trochę lepszego , spalanie paliwa spadło mi z 5 na 4 litry na 100 km :o:  , no i samego oleju tez mniej bierze :zdziwiony: .

Zrobiłem tak juz z 1500 km i mam wrażenie że silnik jest lepiej smarowany , bo czapka silnika  nie  cykota jak wcześniej a moto odpala nawet lepiej i łatwiej idzie na koło :D

Pewnie ten ,gorszy ,olej lepiej uszczelnia i  w ogóle ma lepsze ciśnienie od 10 w40 . ale to singiel i tutaj łatwiej wyłapać różnice w pracy .

Także śmiem zaryzykować stwierdzenie że drogi , markowy olej to komercyjny syf , no przynajmniej dla mojej DR :P

Do GSX 1200 wlałem Valvo 10w40 i też  jest ok .

Dzis zakupiłem VALVOLINE- SYNPOWER 4T 10W40 4L

w tej budzie https://www.google.pl/search?q=valvoline+10w40&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIsf6i8qPgxgIV5nNyCh1zqQhR&biw=1440&bih=714#imgrc=JxB98lgqZQhmwM%3A

na poczatku tego sezonu zalałem motula 5100 10W40 półsyn.. a wczesniej niby był zalany Valvoline durablend. Ze wzgledu na to iż zaraz pyknie kolejne 6 tyś kupiłem tym razem pełen syntetyk . Zanim go zaleje powiedzcie czy dobrze zrobiłem bo w razie W jeszcze moge go (chyba) wymienić na inny ;) Chetnie poznam wasze opinie

Dobrze zrobiles jak nie kupiles go na allegro :-)

• 1 month later...

W serwisie zalewają shell.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

• 2 months later...

Kupilem  bańke oleju o nazwie motul .

Odkręciłem zakrętkę i olej pachnie majową łąką .

Czy mój gsx go polubi?