Skocz do zawartości

Olej - Olej Do Bandita - Jaki Olej Wybrać

Gość chudybkl
 Share

Jaki olej do Bandita?  

590 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam/Å?em oleju silnikowego marki:

• Agip
      9
    • Bel Ray
      10
    • Castrol
      80
    • Elf
      6
    • Fuchs - Silkolene
      7
    • JMC
      1
    • Liqui Moly
      9
    • Mobil
      20
    • Motul
      344
    • Repsol
      20
    • Shell
      20
    • Valvoline
      75
    • innej marki
      26
  2. 2. Olej w silniku mojego motocykla to:

• syntetyk
      174
    • póÅ?syntetyk
      415
    • mineralny
      5
  3. 3. Olej ten ma klasÄ? lepkoÅ?ci SAE:

• 5W-30
      2
    • 5W-40
      10
    • 10W-30
      9
    • 10W-40
      494
    • 10W-50
      59
    • 10W-60
      0
    • 15W-50
      16
    • 20W-50
      2
  4. 4. Do mojego motocykla lejÄ? olej z:

• Beczki
      26
    • Oryginalnych opakowaÅ?
      562
  5. 5. Olej wymieniam:

• Sam
      501
    • U kolegi lub znajomego mechanika
      46
    • W warsztacie motocyklowym lub autoryzowanym serwisie
      36
    • Po zakoÅ?czeniu sezonu - w zimie - przed nowym sezonem
      35
    • Na poczÄ?tku sezonu - na wiosnÄ?
      117
    • Raz na sezon bez wzglÄ?du na przebieg
      28
    • Kilka razy na sezon w zależnoÅ?ci od przebiegu
      58

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie ze warto napisz do cirusa to ci podesle olej z filtrem. Na motul szkoda kasy

Edytowane przez kazek

Ja swój zalewam Agip Eni Moto 10W-40 Cena niecałe 30zł/l. Przez 6kkm nie musiałem dolać nawet kropelki, a w wizjerze olej ma ładną przejrzystość i nie przypomina smoły :)

Po za tym z tego co rozmawiałem z ludźmi z branży olejowej to praktycznie nie zdarzyło się żeby ktoś go podrabiał. Natomiast popularne marki jak Motul, Castrol czy Mobil są podrabiane na potęgę. A że serwis zalał mi go w styczniu właśnie Eni, postanowiłem dalej nim kontynuować. 

Kupujesz najlepszy na jaki cię stać. To jest złota zasada,której ja przestrzegam. Nie patrze na firmę i opinie na necie( sa tak skrajne że ciężko coś wywnioskować).Olej można dobierać i wymieniać w zależności od tego jak użytkujesz motocykl.Ja lubię eksperymentować. Przeczytałeś zapewne już stos artykułów na ten temat. Ja jeszcze dopisze tak.Na zlocie pomimo że olej w moim Dziorku wymieniany 5 tys temu usłyszałem teks.O świeżutki olejek zalany ?

teoretycznie producent do Banditów zaleca

SAE 10W-40

API SF/SG oraz SH/SJ

JASO MA

Więcej masz w instrukcji obsługi.

Kupujesz najlepszy na jaki cię stać. To jest złota zasada,której ja przestrzegam. Nie patrze na firmę i opinie na necie( sa tak skrajne że ciężko coś wywnioskować).Olej można dobierać i wymieniać w zależności od tego jak użytkujesz motocykl.Ja lubię eksperymentować. Przeczytałeś zapewne już stos artykułów na ten temat. Ja jeszcze dopisze tak.Na zlocie pomimo że olej w moim Dziorku wymieniany 5 tys temu usłyszałem teks.O świeżutki olejek zalany ?

teoretycznie producent do Banditów zaleca

SAE 10W-40

API SF/SG oraz SH/SJ

JASO MA

Więcej masz w instrukcji obsługi.

dodatkowo każdy olej ma swoją barwę, jak ktos leje tylko jedną markę to się przyzwyczaja do kolorów w okienku podczas eksploatacji, jak z Kawy po 6kkm wylewam valvoline synpower10w40  lub durablend10w40  to ma barwę tylko troszkę ciemniejsza niż nowy motul 5100 10w40 :) także barwa oleju w okienku nie zawsze wskazuje na zużycie oleju :)

Edytowane przez lelon

Olej powinienem czyścić wiązać w sobie cały brud, także jak jest po 6 tyś. Kolor nowego, to chyba nie za Dobrze.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

A c oma czyścić przy spokojnej jeździe turystycznej ?

To nie są oleje sprzed 20 lat. Obecne można by zmieniać rzadziej. ja tam i tak idę pod prąd i wymieniam co 6 tys razem z filtrem. I żadne dywagacje dziennikarzy mnie nie przekonają, że to źle.

Jak padnie mi silnik to wtedy stwierdzę czy źle robiłem i dlaczego. Będzie widać co się zniszczyło :)

Silnik nie jest drogi ;)

Olej powinienem czyścić wiązać w sobie cały brud, także jak jest po 6 tyś. Kolor nowego, to chyba nie za Dobrze.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio czytałem, że w sumie wszelkie brudy powinny znaleźć się w filtrze i nieraz ważniejsza niż sama zmiana oleju jest wymiana filtra :usmiech:

Dzięki za odpowiedzi, zaleję Valvoline, zobaczę co będzie.

Po zmianie oleju jeżeli coś odczujesz to praca sprzęgła biegi mogą lepiej wchodzic

• 1 month later...

Ja w obu moturach smigam na orlenie platinium. Dla mnie za ta cene rewelacja. Kiedys jezdzilem na castolu. Dla mnie bez roznicy....

• 1 month later...

Kto mi powie, jeżeli teraz był motul półsyntetyk 10w40 (wcześniej nie wiem), to jaki wybrać olej jeżeli mówimy o Valvoline?

Edytowane przez Hote

Ja właśnie z motula przeszedłem na valvoline synpower 4T 10W50. Tylko zrobiłem na nim dopiero 1000 km, wiec ciężko o jakąś wielką opinię. Może troszkę mniej łyknął oleju. Ale to raczej sprawa indywidualna. Tylko, że jak kupowałem to synpower 10W50 był w cenie durablend 10W40 to pomyślałem czemu nie.

• 3 weeks later...

Byłem dzisiaj w jednym sklepie moto i pytałem o olej do silnika, a konkretnie o 300V. Motula nie posiadali w ogóle na stanie, a jak się później okazało obok zaraz był salon Yamahy i tam mi zaproponowali olej Yamaha yamalube. Cena za 4 litry wychodziła nawet taniej niż za 300V Motula, a jakościowo, powiedzieli, że spełnia te same normy i jest tak samo dobry, jak ten motul, że nawet nowe R1 jeżdżą na tym yamalube. Czytałem parę opinii o tym oleju i sobie chwalą, że nawet przewyższa motula. A co Wy o nim sądzicie?

Ja uważam, że Motul przereklamowany ;)

A który z reklamowanych olejów nie jest  przereklamowany ?  Castrola na bank nigdy juz nie kupię - dałem cos koło 140 zł i rozpalam nim w piecu - rzadki ( 10w40) jak siki Weroniki . Jak posłuchałem jak mój silnik w dr na tym chodzi to spusciłem go po 10 minutach bycia w silniku . Na motulu  jakoś normalnie chodzi . Valvo raz do inki 1200 zalałem ( ostatni raz przed sprzedażą jej ) i sprzęgło zaczęło  wykazywać poślizg , co potwierdza nowy  właściciel  a na motulu wcześniej nigdy się nie slizgło ani razu . 

Coś jednak trzeba kupić i wlać .  

Edytowane przez Widmo80

Fuchsa nie reklamują, Liqui Moly nie reklamują, paru innych, o których nie słyszałem, bo nie reklamują, więc nie da się ich przereklamować :lol:

Byłem dzisiaj w jednym sklepie moto i pytałem o olej do silnika, a konkretnie o 300V. Motula nie posiadali w ogóle na stanie, a jak się później okazało obok zaraz był salon Yamahy i tam mi zaproponowali olej Yamaha yamalube. Cena za 4 litry wychodziła nawet taniej niż za 300V Motula, a jakościowo, powiedzieli, że spełnia te same normy i jest tak samo dobry, jak ten motul, że nawet nowe R1 jeżdżą na tym yamalube. Czytałem parę opinii o tym oleju i sobie chwalą, że nawet przewyższa motula. A co Wy o nim sądzicie?

kupuj, testuj, napiszesz opinie,ale pewnie niczego specjalnego nie zauważysz jak silnik w dobrej kondycji :)

Leje motula od 4 lat do samochodu pełen syntetyk i jestem zadowolony, do moto też będę lał motula bo jestem w pełni przekonany do tej marki :) 

Kiedy pierwszy raz miałem zalać auto motulem, spytałem znajomego mechanika co myśli o tym oleju to zrobił oczy, że nawet o takim nie słyszał. Zalewał auta klientów masówką czyli mobil/castrol jak 90 % mechaników. To dopiero przereklamowane marki. 

Najważniejsze żeby olej był oryginalny, a ponoć o podróbki Motula nietrudno.  

Jeżeli olej jest na 100% oryginalny, to nie powinno zauważalnej być różnicy pomiędzy Motulem, BelRayem, LiqiMolly czy Fuchsem.

Ja tam zalewam Motul 7100 i jest OK. 

Suchy, a skąd wiesz że ten co kupujesz jest oryginalny?

• Upvote 1

Suchy, a skąd wiesz że ten co kupujesz jest oryginalny?

ototototo :) nawet zaufane sklepy mogą mieć podrobiony produkt.... i nic na to nie poradzisz....

Jedyna sprawdzoną metodą jak zakup bezpośrednio u dystrybutora jak np. ja to robie ( minus że wchodzą wtedy w gre zakupy w hurtowej ilości) , cała reszta to wolna amerykanka z super allegrowymi okazjami na czele :)

Edytowane przez Cirus

Nie wiem. Zawsze kupujemy od jednego dystrybutora, który był/jest polecany na konkurencyjnym forum.

Tankujemy 5 motocykli i wszyscy zadowoleni. 

Jezdze na motocyklu od 91 roku. I uwazam zevwiekszosc olei jest przereklamowana.. placimy za clo akcyze kampanie reklamowe... kiedys do mz250 lalem.do.silnika hipol .z tym ze to 2 sow.i.sprzeglo dzialalo. Jezdzilo sie na lux.sie. i tez bylo ok. Mozgi piora reklamy i.opinie serwisow.tluka na tym kase. To taj.jak ze zmuana oleju na zime. Hm. Polecam.rizebranie silnika. I.zrozumieniu jak.on dziala... obecnue w 3 moich motocyklach mam.orlena. i jest ok.Trzeba zrozumuec ze 30 .40.lat temu oleje byly slabe. I jezdzily na nich polonezy jaszlaki i inne zuki i nysy. W pracy mamy olej z beczki. I.jezdzi na tym wszystko.poczawszy od vw t4 . Felicji. Poprzez stary 266. Gazy 66. Uaz 452.przecuez olej.po przejechaniu w miticyklu np 5000 km i tak.jest juz kupą.wiec nalanie czego.kolwiek ale swiezego bedzie rajem dla silnika.

Ja ostatnio przerzuciłem się na Ipone. Do ktm'a czeka już zestaw filtrów + Ipone Katana 10w60. Do tej pory był Motorex ale to też siczki reklamowane przez ktm'a.