Skocz do zawartości

Olej - Olej Do Bandita - Jaki Olej Wybrać

Gość chudybkl
 Share

Jaki olej do Bandita?  

590 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam/Å?em oleju silnikowego marki:

• Agip
      9
    • Bel Ray
      10
    • Castrol
      80
    • Elf
      6
    • Fuchs - Silkolene
      7
    • JMC
      1
    • Liqui Moly
      9
    • Mobil
      20
    • Motul
      344
    • Repsol
      20
    • Shell
      20
    • Valvoline
      75
    • innej marki
      26
  2. 2. Olej w silniku mojego motocykla to:

• syntetyk
      174
    • póÅ?syntetyk
      415
    • mineralny
      5
  3. 3. Olej ten ma klasÄ? lepkoÅ?ci SAE:

• 5W-30
      2
    • 5W-40
      10
    • 10W-30
      9
    • 10W-40
      494
    • 10W-50
      59
    • 10W-60
      0
    • 15W-50
      16
    • 20W-50
      2
  4. 4. Do mojego motocykla lejÄ? olej z:

• Beczki
      26
    • Oryginalnych opakowaÅ?
      562
  5. 5. Olej wymieniam:

• Sam
      501
    • U kolegi lub znajomego mechanika
      46
    • W warsztacie motocyklowym lub autoryzowanym serwisie
      36
    • Po zakoÅ?czeniu sezonu - w zimie - przed nowym sezonem
      35
    • Na poczÄ?tku sezonu - na wiosnÄ?
      117
    • Raz na sezon bez wzglÄ?du na przebieg
      28
    • Kilka razy na sezon w zależnoÅ?ci od przebiegu
      58

Rekomendowane odpowiedzi

Cirus, wypowiedz się na temat wyższości oleju 10W50 nad 10W40 w olejakach.  Zastosowanie wyłącznie letni sezon motocyklowy.  Czy jest sens w dużych olejakach typu bandit 1200 czy jak u mnie GSX 1400?

10w50 z teorii ma lepsza stabilnosc temperaturowa podczas ostrego krecenia w praktyce leje to do scigow gdzie glownie uzywa sie obrotow 9 tys + do bandita jak dla mnie nie ma sensu bo tutaj jazda jest glownie momentem przy nizszych obrotach i malo kto go uzywa tak jak krynio czy bobik na zlocie :D ale jak ktos ma sie poczuc przez to lepiej to niech leje nie zaszkodzi.

Lej taki olej jaki producent przewiduje do danego silnika. Wszystko masz w serwisówce. I tyle w temacie

Lej taki olej jaki producent przewiduje do danego silnika. Wszystko masz w serwisówce. I tyle w temacie

Wcale nie tyle! Olej trzeba kupić z pewnego źródła bo można trafić na podróbkę.

Wcale nie tyle! Olej trzeba kupić z pewnego źródła bo można trafić na podróbkę.

Zgadza się. Najlepiej hurtownia albo serwis :-)

Zakładając jazdę wyłącznie w lecie, co polepszymy, a może pogorszymy, zalewając silnik olejem 15W50 czy 20W50, zamiast "biblijnego" 10W40 do naszych olejaków???

Edytowane przez motorbzik

Sprzęgło w zimne poranki może się sklejać. Nie wiem jak w bandicie ale xj to popularna sytuacja a to podobne silniki.

Napisano z telefona

Panowie zmieniałem olej w połowie 2016, zrobiłem na nim może 1500km. Moto stoi w ciepłym garażu pod plandeką, bez wilgoci. Wymieniać na wiosnę?

Jeśli syntetyk to niekoniecznie, ale odżałuj te parę groszy, cena oleju jest przecież śmiesznie niska do ceny paliwa, nie warto oszczędzać... a silnik z pewnością ci się odwdzięczy za nową oliwę.

Uwaga:
Jakby ktoś kupował Motula.
Taka mała dygresja,wejdźcie sobie na stronę MOTUL i sprawdźcie sieć oficjalnych dealerów Motula na Polskę, dziwna rzecz się dzieje... Poza potentatem Intercars, Larssonem, bardzo mało mniejszych firm pozostało certyfikowanymi do sprzedaży Motula, ciekawe dlaczego... .
Dlatego moi drodzy, kupujmy oleje, sprawdzając najpierw czy dana firma jest oficjalnym dystrybutorem, wtedy mamy pewność że olej jest oryginalny.
Chyba że osobiście kupimy sobie zagranicą... to inna sprawa.
Edytowane przez motorbzik

Panowie zmieniałem olej w połowie 2016, zrobiłem na nim może 1500km. Moto stoi w ciepłym garażu pod plandeką, bez wilgoci. Wymieniać na wiosnę?

nie, to nie kawasaki że wymieniamy co 6 tys. lub co 6 miesięcy :) 

No właśnie, a na allegro na przykład, pełno jest różnych sklepów, które to są właśnie jedynymi dystrybutorami motula. Wziąłem z mojej okolicy, to tylko IC jest, a na allegro chyba ze cztery sklepy. Dziwne.

Też bym nie wymieniał. Nic mu nie będzie.

No właśnie, a na allegro na przykład, pełno jest różnych sklepów, które to są właśnie jedynymi dystrybutorami motula. Wziąłem z mojej okolicy, to tylko IC jest, a na allegro chyba ze cztery sklepy. Dziwne.

Dokładnie, w ten sposób poszukacie oficjalnych dystrybutorów, także dla innych marek olejowych, na ich odpowiednich stronach.

Tylko że IC pod względem cen przeraża. Znajomy ma kartę i z ciekawości poprosiłem go, żeby zapytał o cenę oleju, to wyszło ze zniżka drożej, niż w innym sklepie, nie mówiąc już o internecie. Ja nie wiem, jak oni się utrzymują z takimi dziadowskimi cenami...

Z tego co zauważyłem to raczej kwestia konkretnego sklepu. U mnie w Sączu ceny mają dość wysokie ale często bywam w innym mieście, gdzie ceny są sporo niższe i to nawet od tych z alledrogo. Nie wszystkie oczywiście ale np. ceny filtrów czy elementów zawieszenia do auta mają na atrakcyjnym poziomie.

Co do oleju to fakt, sam zdębiałem gdy usłyszałem cenę.

Kupiłem dzisiaj Motula 7100 w tym sklepie: http://allegro.pl/motul-7100-ester-10w40-ma2-4l-zielona-gora-i6457391817.html ale za 160 zł - zrobili mi rabat, że dodatkowo brałem także olej do samochodu i filtry. LucArt ma też sieć swoich sklepów w innych większych miastach. Raczej nie wydaje mi się, żeby olej był podróbą - niby z tyłu naklejka jest w formie "książeczki", widać, że ma taki czerwonawy kolor, ale nie znam jeszcze jego zapachu, bo nie otwierałem go. Cena wydaje być się dobra, zważywszy na to, że po innych sklepach taniej niż 200 zł nie dostanę go.

Lcart ok kupuje u nich fajne promocje mają tylko wkurza mnie że za cenę w internecie nie odbierzesz osobiscie

No jak nie? Przecież sam byłem u nich osobiście i kupowałem. Nie można wysyłkowo, a jeśli ktoś chce wysyłkowo, to tylko chyba siedziba główna, w Mysłowicach realizuje wysyłki. Pozostałe sklepy tylko kupno na miejscu.

Też kupuję w LucArtcie, od lat :) 

Ale nie wiem, o co chodzi z tymi cenami i odbiorem... Ja zamawiam przez internety z odbiorem osobistym i nie ma z tym problemu.

Wybiera się ktoś ze Śląska do nich w najbliższym czasie?

Mnie kusi olej Shell zalać do GSX. W samochodzie mam i sprawuje się przyzwoicie w stosunku do innych Motuli itp. 

Najciekawsze co w nim jest, to technologia pozyskiwania - GTL z gazu ziemnego, a nie ropy. Co daje czystość i mniej zanieczyszczeń własnych od oleju w trakcie użytkowania.

Ktoś z Was jeździ na Shellu Advance Ultra 4T?

"Co daje czystość i mniej zanieczyszczeń własnych od oleju w trakcie użytkowania"

Pewnie w smaku tez musi byc niezły :D

Edytowane przez Cirus