Skocz do zawartości

Konserwacja Skóry

Gość Maestro
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

co najważniejsze woda po tym ładnie spływa więc nie ma problemu z przesiąkaniem. No i pachnie całkiem spoko :usmiech: .

Mówisz spływa jak po kaczce :P

Nie no bardzo dobra sprawa natłuszczanie skóry jedynie jaki problem występuje to że długo się wchłania taka oliwka, ale teraz mamy na to czas by zrobić taki zabieg bo też trzeba ją powiesić

gdzieś na swobodnie bo byśmy zatłuścili inne ciuchy jeżeli w szafie trzymamy a trochę zajmie takie schnięcie.

własnie skonczyłem smarowac swoja skóre tym mlczkiem z biedrony... powiem wam tak... ewekt poki co jest elegancki... białe wstawki w skórze ktore juz nie były zbyt białe znów złapały śniezny kolor... kurtałka dostała tegancki połysk i wyraznie widac ze jest nawilżona... poczekam jeszcze z godzine i ja dokladnie miekka szmatczka wypoleruje... ale wydaje mi sie ze to dobrze wydane 7 czy tam 8 zl...

Nie ma u mnie tego mleczka. :P

Nie ma u mnie tego mleczka. :P

Jeżeli Ci chodzi o te z Biedronki to u mnie jest cała kupa, no przynajmniej była parę godzin temu :)

Nawet kupiłem jedno i drugie ale wg mnie to jedno i to samo różni się tylko gęstością, Balsam jest rzadszy :)

Edytowane przez RobRoy

Wa-ze-li-na słowo klucz jeśli chodzi o skórę

A membrana jest od spodu więc konserwując skórę trudno ją uszkodzić

Wa-ze-li-na słowo klucz jeśli chodzi o skórę

Wazelina to dobra jest ale dla gejów ;)

Edit:

ale pewnie ci nowocześniejsi to Durex Play używają :P

Edytowane przez RobRoy

Wszyscy w skórach :)

Ja również polecam oliwkę z biedry oraz nawilżane chusteczki. Bardzo ładnie nabłyszczają i z łatwością usuwają insekty :oki:

Nie no bardzo dobra sprawa natłuszczanie skóry jedynie jaki problem występuje to że długo się wchłania taka oliwka, ale teraz mamy na to czas by zrobić taki zabieg bo też trzeba ją powiesić

gdzieś na swobodnie bo byśmy zatłuścili inne ciuchy jeżeli w szafie trzymamy a trochę zajmie takie schnięcie.

Wcale nie wchłania się długo, moje po dwóch trzech godzinach są suche, a wcale jej nie żałuję i leję ile wlezie :usmiech:

Pasty do butów i wazeliny też próbowałem, ale pasta brudzi i śmierdzi jak buty, a na wazelinę szybko kurz siada. No i jedno i drugie polerować trzeba dosyć intensywnie, ale fakt bardziej się błyszczą jak po oliwce.

Podobno spoko też jest krem Nivea i świeci się potem jak psu jajeczka :zeby:

Edytowane przez Yonny

Wcale nie wchłania się długo, moje po dwóch trzech godzinach są suche, a wcale jej nie żałuję i leję ile wlezie :usmiech:

Pasty do butów i wazeliny też próbowałem, ale pasta brudzi i śmierdzi jak buty, a na wazelinę szybko kurz siada. No i jedno i drugie polerować trzeba dosyć intensywnie, ale fakt bardziej się błyszczą jak po oliwce.

Podobno spoko też jest krem Nivea i świeci się potem jak psu jajeczka :zeby:

No ja jak nasmarowałem oliwką to spodnie po tygodniu jeszcze można było se na spokojnie ręce nawilżyć nimi, oczywiście nie we wszystkich miejscach bo na zgięciach i tam gdzie się skóra wyciera to chłonęły jak gąbka.

Ale skóra skórze nie równa wnikanie oliwki zależne jest od zniszczenia skóry ale też od rodzaju, i generalnie jest wiele czynników które wpływają na wchłanianie się olejków :)

(swoją drogą, auto przed zimą zabezpieczam powłoką tak, że zmywam je dopiero na wiosnę, ot taka ochrona katodowa :-)

aha.. zabezpieczasz..ciekawe, ciekawe :D Ty nawet tego srodka na oczy nie widziales, bucku Ty :D to ja jestem taka fajna! :P

Abdar, a ten instruktor to moj instruktor byl i fajny ziom- ale jak Ty preferujesz meski kolor bialy to przeciez nie mozesz sie ubrudzic :D

Edytowane przez nikamo
  • Upvote 1

Moi drodzy temat nie został założony żeby prowadzić jakąś zbędną polemikę na temat " laski czy łaski "ale to dość duża różnica, aczkolwiek to do tematu nic nie wnosi poza rozciągającym się off na temat słowotwórstwa i wierszokletactwa.

Co jest nam zbędne więc takie utarczki to raczej gdzie indziej :P proszę przeprowadzać z Laski Albo Łaski swojej jak se tam wolicie :P

Edytowane przez Maestro

Zwłaszcza, że wprowadzanie do języka nowych zwrotów, typu 'OK' czy 'EOT' tudzież innych zapożyczeń, to jest coś zupełnie innego niż nieużywanie polskich znaków w polskich słowach ;)

Ale od tego jest Voor :lol:

Ja skórę albo pastą do skóry albo balsamem/kremem do skóry traktuję :D

Pasta Kiwi, balsam/krem też Kiwi :)

Dobrze wiedzieć :usmiech: Właśnie dziś przyszło mi do głowy, że trzeba się przed sezonem rozglądnąć za czymś do pielęgnacji skóry. To się nazywa idealne wyczucie w czasie.

Biedronka to zrobiła specjalnie dla mnie :D :D

takze tego....jak juz koledzy wspomnieli - czyscimy po sezonie, zeby syf nie zalegal cala zime :P

metod wiele, wiekszosc dobrych, pewnie kazda wymieniona lepsza niz "olanie" impregnacji, pzdr

No to skoro mowa o czyszczeniu to ja akurat oczyscilem wątek.

Kupiłem ostatnio nową kurtkę skórzaną - powystawową - trochę wisiała i jak ją pierwszy raz założyłem (nigdy wcześniej nie miałem skóry, zawsze tekstyle) to była strasznie sztywna i trochę sucha- po potraktowaniu jej mleczkiem do skóry z Biedrony jest dużo lepiej. Stała się bardziej miękka w dotyku, wygodniejsza w noszeniu no i nawilżyła się i świeci się jak psu.... :zeby: :zeby:

Też testowałem balsam z biedronki i tak:

Kupiłem w styczniu kurtkę używkę, strasznie śmierdziała, czyszczenie wodą z szarym mydłem + oliwka bambino nic nie dały. Wystawiłem ją na miesiąc na zewnątrz pod dach i dość fajnie się wywietrzyła. Ostatnio użyłem tego balsamu z biedronki i owszem skóra pięknie się błyszczy, jak nowa, ale moja kurtka nadal ma trochę tego nieprzyjemnego zapachu. Na razie jeszcze ją wietrzę i za tydzień/dwa potraktuję ją kolejny raz balsamem, myślę, że pomoże :)

Kupiłem w styczniu kurtkę używkę, strasznie śmierdziała, czyszczenie wodą z szarym mydłem + oliwka bambino nic nie dały. Wystawiłem ją na miesiąc na zewnątrz pod dach i dość fajnie się wywietrzyła. Ostatnio użyłem tego balsamu z biedronki i owszem skóra pięknie się błyszczy, jak nowa, ale moja kurtka nadal ma trochę tego nieprzyjemnego zapachu. Na razie jeszcze ją wietrzę i za tydzień/dwa potraktuję ją kolejny raz balsamem, myślę, że pomoże :)

Lukas wloz ta kurtké do jakiegos duzego wora i na dno tego wora wsyp jakias szklanke sody takiej kuchennej - i powies na dzien dwa albo i trzy. Soda wywabia przykre zapchy wiec moze itu poradzi

Jeżeli ta podśmierdująca kurtka ma podszewkę, to może potraktuj ją preparatem antybakteryjnym zapachowym można je dostać w sklepach sportowych w aerozolu. koszta to około 10 - 20 zł

Kupiłem w styczniu kurtkę używkę, strasznie śmierdziała,

własnie mi przypomniałeś, że w listopadzie wpierniczyłem wszystkie ciuchy, kaski i buty na moto do jednego wora w szafie. :sciana:

zanabyłem wczoraj drogą kupna balsam z pierwszego postu i na razie test poszedł na butach (kontraktowe Protektory) były dość zapuszczone wiec efekt zwłaszcza z przodu buta nie jest zbytnio widoczny... ale pierwsze koty za płoty...odezwę się jak dobiorę się mojej skórze do "skóry" :D :D

p.s. na razie na "+" to na pewno cena, zapach i łatwy sposób dozowania! ...tymczasem

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Mistrzowie, orientujecie się jak można zdjąć z kombiaka warstwę ... pasty do butów? W napływie emocji i odpływie rozumu którejś jesieni postanowiłem zakonserwować kombiaka bezbarwną pastą do butów... dość szybko przekonałem się, że to był estetyczny błąd, ale czy można to teraz zdjąć bez szkody dla skórki? Preparaty z biedry czy tam lidla tego nie rozpuszczają i nie schodzi - próbowałem...

A szare mydło i letnia woda coś dawała, to jest standardowe i podstawowe zarazem czyszczenie. No i oczywiście nie jakąś szczotą tylko miękką szmatką lub gąbeczką, bo przecież nie chcemy go zniszczyć.

Nie jeżdże w skórze, ale mam dośwadczenie ze skórzanymi butami (polowania, militaria itp) Testowaliście olej i tłuszcz do skór?

Mam kilka par butków, na których używałem powyższych i po 10 latach one ciągle nadają się do chodzenia i wyglądają ok.

Ja swego czasu nabywałem te rzeczy w sklepach hippistycznych (konie i wszystko co z nimi związane).