Skocz do zawartości

Osłona Chłodnicy

Gość Dante
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega miki605 chce chyba usłyszeć że jego moto z tą osłoną bedzię piękinie się prezentowało a to tylko kwestia gustu co komu w duszy gra

Racja :D

+10 do lansu

+5 szpan na dzielnicy

+15 za dumę posiadania

:P

Edytowane przez Misza173

• Odpowiedzi 115
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• krynio

8

• pioter

13

• seebst

4

Top Posters In This Topic

Posted Images

Wow!

Z tą osłoną moto będzie się pięknie prezentowało! :bunny:

Edytowane przez Kukuryku

Dobrze wydane 155zł :P

Cieszę się że to kupiłeś bo koleszka to wystawia i wystawia a nikt kupić nie chciał.Gratuluje udanego zakupu :oki::zeby:

• 2 years later...

witam,

przymierzam sie kupna

( cos takiego: http://allegro.pl/oslona-chlodnicy-bandit-650-i5182295092.html )

czy temat dalej aktualny, czy ktos z forum sie zajmuje robieniem takich oslon? Dante czy nadal to robisz, ew. czy do 650 (2007r) masz wymiary?

Edytowane przez Emwu96

Cześć
Właśnie ogarniam ten temat

Jesteś zainteresowany?

CskFm9Ah.jpg
Piotr

Edytowane przez MotoSzajba

• 1 month later...

Chłopaki temat z tymi osłonami aktualny bo bylbym zainteresowany poprosze o fotke jak to wyglada jaki wzor i cena do bandziora 600.Pozdrawiam;)

Też jestem ciekawy wzoru i ceny do B6

Wzor dowolny

Mam takie teraz

Cena130

Wysyłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2

post-6497-1430583394,5211_thumb.jpg

daj bardziej szczegółowe foto jak mocowane jest do b6 przykrecane na srubki od chlodnicy czy na ta siatke, ta cena to jz razem z wysylka

daj bardziej szczegółowe foto jak mocowane jest do b6 przykrecane na srubki od chlodnicy czy na ta siatke, ta cena to jz razem z wysylka

Cena 130 + przesylka

Mocowanie na 2 sruby od chlodnicy

Dodaje foty

0RzAii2.jpg

6D51H59.jpg

GcCWRxd.jpg

P.s. wszystko z komory wrzucam wiec jak by cos nie dzialalo to jutro poprawie

Wysyłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2

• 1 year later...

Panowie, chcę kupić tę osłonę chłodnicy z kwasówki do wodniaka z roku 2012, gdzie po bokach oryginalnej chłodnicy mam czarne plastikowe nakładki. I pytanie jest takie, czy ta osłona z allegro np. będzie pasować w miejsce mojej chłodnicy w taki sposób, aby można było z powrotem założyć te nakładki plastikowe na boki chłodnicy?

• 1 month later...

Witam,

Panowie... Dostałem od kolegi z forum dxf'y na osłonę chłodnicy do bandziora aczkolwiek do wersji wodnej. Czy ktoś z Was ma jakieś pliki na osłonę do olejaka? Chcę na dniach wyciąć sobie takową ale zastanawiam się jeszcze nad wzorem i chciałbym moje pomysły skonfrontować z tym co Wy Macie/cieliście i t d . Z racji tego że jestem ojcem małego diabła tasmańskiego w domu nie jestem w stanie poprawić wymiarów w plikach które posiadam, w związku z czym... czy ktoś posiada plik/pliki do osłony ale OLEJAKA?

Może by tak potem wrzucić je do 'plikowni' dla potomnych.

Pozdrawiam,

Maciej

ps. Jeszcze mam pytanie co do wymiarów. Czy chłodnica od olejaka 600 a 1200 ma te same wymiary czy zwiększyli chłodnice?

damn....szkoda bo właśnie modyfikuję do 1200.... A Wiecie gdzie mogę zdobyć wymiary do 600tki? Teraz nie mam jak zmierzyć bo w robocie siedzę a mam tutaj wygodniejsze narzędzia do rysowania/modyfikowania cadów itp.

Camus, w paczce byly nie tylko do wodniaka.

Dalem tobie takze do olejakow b12 pierwszej i drugiej generacji.

Miales sobie tylko dopracowac srodek, czyli wymiana emblemu oraz dostosowac wymiary do b6.

Dla kogos kto robi cos podobnego zawodowo nie powino to sprawiac klopotu.

Tu jeszcze raz zdjecie z wymiarami, ktore nalezy zmienic.

ihost_1477044820__14770424635660.jpg

Po bokach masz z kazdej strony po 15 mm miejsca wiec zmniejszasz szerokosc calkowita o powiedzmy 20 mm i jest git. Mocowanie gorne jest takie same jak w b12 a u dolu, od dolnej krawedzi zaczepu chlodnicy do dolnej krawedzi zaczepu oslony jest 30 mm. Podciagasz to wszystko (cala dolna partie) o te 30 mm i jest takze git. Mozesz rowniez dol "wyprostowac" czyli usunac elementy boczne u dolu zaslaniajace mocowanie chlodnicy z przewodami, wszystko jest mozliwe.

Tak jak pisalem wyzej, wzor po srodku musi byc naturalnie dostosowany ale nie wiem czy ktos to w tym wypadku za ciebie przejmie.

Edit

Chlodnica na zdjeciu to oryginalna z b6 pierwszej generacji.

Edytowane przez pioter

Tak, montujcie sobie osłony, najlepiej całą chłodnicę obspawajcie blachą z każdej strony nie zostawiając otworu. 

Kolego Krynio... a kto powiedział że chłodnica będzie cała zasłonięta? Blacha będzie w fasolki lub perforowana. 

Pioter - DZIEKI WIELKIE! :) Ogarnę się z robotą i zacznę działać . 

Zauważ tylko, że przepływ powietrza między żeberkami będzie słaby. 

Mógłbyś to potwierdzić czymś? To nie sarkazm/złośliwość - szukałem informacji jak to wpływa na efektywność chłodnicy. Nie mówię tu o drastycznych przypadkach gdy ktoś np. Zrobi sobie po prostu blachę z napisem 'bandzior' i tyle... Chodzi mi o dość gęsto perforowaną blachę/blachę z fasolkami. W kilku przypadkach znalazłem odpowiedź, że nie wpływa to tak mocno na pracę chłodnicy. Tj. napewno w jakimś procencie zmniejszy jej efektywność ale nie każdy mieszka w warszawie i przeciska się w 35 stopniwym upale przez 3 godziny, 

Pierwszą osłonę zrobię raczej z fasolami i zobaczę jak to się pokrywa z żeberkami chłodnicy. Przepływ powietrza będzie na tyle duży, że nie powinno to wpłynąć na efektywność chłodzenia oleju. 

ps. zajebiaszczy Masz awatar Majster:))

Edytowane przez camus231989

Krynio, z moimi oslonami lata po DE jakies 30 a moze i wiecej Bandziorkow i do tej pory nikt nie narzeka.

Nawet dwa Setraby zaslonilem i jest takze ok, zadnych negatywnych wplywow.

Edit

Dla ulatwienia cyrkulacji powietrza, oslona nie lezy bezposrednio na chlodnicy. Jest tam jakis 5 milimetrowy odstep.

Trzy lata temu, przeciskalem sie przez caly Berlin praktycznie w jednym zaje... korku.

To bylo wtedy jak mielismy upaly powyzej 30 stopni a Bandziorek przezyl bez problemu.

Edytowane przez pioter

gdyby ktoś miał wskaźnik temp. oleju ( o co ciężko...  chyba że ktoś zamienił korek) to mozna by to porównać. Ale wszystko zależy od zbyt wielu czynników. Tj można by wykonać test bez oraz Z osłoną i porównać jak radzą sobie np. w mieście w sezonie / poza miastem i zczytać temp . Do tego kto jak ma ciężką rękę ... Jedne idzie pod czerwone pole, drugi natomiast będzie przy 6tys wrzucał kolejny bieg.

1. chłodnice w banditach są małe bo to nakedy i jest swobodny dopływ powietrza.

2. chłodnice w starych gixxach były nieporównywalnie wielkie bo dopływ powietrza był ograniczony.

3. w starych gixxach przez utrudniony dopływ powietrza przegrzewały się skrajne cylindry.

4. w starych gixxach montowano dodatkową chłodnice głowicy aby usprawnić jeszcze układ.

5. modyfikacje w banditach jak założenie większej chłodnicy czy miski olejowej są wręcz wskazane. wyczytane na forach typu OSS.

6. tak sobie tylko piszę, róbta co chceta.

• Upvote 1

Oslony w GSXR-ach czy podobnych motocyklach z pelnymi owiewkami  mijaja sie z celem.

Oslony maja w pierwszej kolejnosci poprawic estetyke, w wypadku jak u mnie, po zalozeniu dodatkowej siatki zabezpieczenie chlodnicy przed uderzeniami kamieni, duzych owadow itd. Po co zakladac tam gdzie nie widac czy w warunkach gdzie doplyw powietrza jest juz oryginalnie utrudniony. Nawet rozmawiac o sesie wyposazenia Bandita w oslone powolujac sie na Gixxa nie jest specjalnie "madrym" ruchem.