Skocz do zawartości

Osłona Chłodnicy

Gość Dante
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

gixx to strickte sport który ma bardziej wysilony silnik. Just sayin. 

Ale rozumiem o co Tobie chodzi. Jednakże nie mogę znaleźć info o tym, że komuś piec się zagrzał bo miał perforowaną(przykładowo) osłonę chlodnicy która tak jak Pioter napisał : ma chronić chłodnicę i wyglądać.

• Odpowiedzi 115
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• krynio

8

• pioter

13

• seebst

4

Top Posters In This Topic

Posted Images

Co ma do tego to, że to sport? Zrobić bandita na 140 kuni żadna sztuka. Mi się przegrzał piec, olej się przegotował, śmierdział jak kac kupa. Trza było nowy wał i głowicę. No ale fakt, za długo go trzymałem na odcince po pijaku.

Edytowane przez krynio

mój ma seryjne 78 kunniów... Jeśli już ingeruje się w silnik i go wysila to warto zadbać  o lepsze chłodzenie. A co ma do tego że sport? Ano to że sporty raczej ujeżdza się 'sportowo' więc dużo czerwonego pola i nie oszczędza się pieca. No mówię.... tu trzeba by przeprowadzać testy które byłyby niemiarodajne. Bo przykładowo Ty lubisz kręcić pod czerwone pole/dzidować itp a ja lubię spokojny cruising do 130-140 maks

Do 140 na godzine Bandziorek wytrzymie z palcem w dupie.

Popatrzcie sobie na filmiki ze zlotow.

Kreca az rury czerwienieja a takich luksusow jak w GSXR cz GSXF gdzie masz jeszcze wentylatorki Bandziorki nie maja i zyja chociaz,

ja jeszcze nigdy moje tak nie katowal i nie bede.

Mam już co prawda założona osłonę, ale ma za duże odstępy między żeberkami i w dodatku duży napis bandit. A jakby się udało coś zmienić, to może by mi to ktoś zrobił, bo miałbym taką możliwość.

To co podalem camusowi wyglada mniej wiecej tak

ihost_1389298377__gsf600.jpg

Cos podobnego dla Bandita 650 wodniaka z symbolem "S" Suzuki mysle, ze jeszcze mam. Przerobki sa dozwolone ale, plik koncowy po zmianie musi byc opublikowany w "Plikach" forum PBC z podaniem wszystkich autorow.

Oslony w GSXR-ach czy podobnych motocyklach z pelnymi owiewkami  mijaja sie z celem.

Oslony maja w pierwszej kolejnosci poprawic estetyke, w wypadku jak u mnie, po zalozeniu dodatkowej siatki zabezpieczenie chlodnicy przed uderzeniami kamieni, duzych owadow itd. Po co zakladac tam gdzie nie widac czy w warunkach gdzie doplyw powietrza jest juz oryginalnie utrudniony. Nawet rozmawiac o sesie wyposazenia Bandita w oslone powolujac sie na Gixxa nie jest specjalnie "madrym" ruchem.

Rowniez dla mnie , glownym powodem zalozenia  oslony na chlodnice bylo zabezpieczenie  jej przed zniszczeniem. No i chlodnice w wykonaniu Piotra moge potwierdzic  nie zaklocaja ukladu chlodzenia  (w moim wypadku woda)

Mały off...

Panowie, montował ktoś taką osłonę do B12S k6? 

ihost_1477119832__oslona.jpeg

Jeżeli jest większa od chłodnicy o jakieś 5mm z każdej strony to u mnie raczej będzie obcierać o owiewkę. Siatek takich jak do 1 i 2 gen. nigdzie nie widziałem do dokupienia a chyba to by było najlepsze rozwiązanie.

Edytowane przez ar1tur

Hmmm, rocznik 2006 czyli, ostatni olejak z owiewkami jak w wodniaku.

nie chce sie zakladac ale, twoja chlodnica jest mniejsza jak ta od 650-ki na wode. U mnie nic nie opiera. Zrob jakies foto.

Dzisiaj kibluję w wawie i nie mam dostępu do moto. Ale pamiętam że od góry i po bokach do styku chłodnicy z owiewką mam jakieś 4-5 mm więc może być na wcisk.

Chłodnica u mnie ma 36 cm.

ihost_1477384737__20161024_132531.jpg
ihost_1477384786__20161024_132611.jpg
ihost_1477384840__20161024_132714.jpg
Edytowane przez ar1tur

• 7 months later...

Witam Panie i Panowie. W końcu.... Udało mi się zabrać do roboty i oto co popełniłem.

Ps. Autobots!!! Roll out!! \m/be75dad7057b6604a4112a5f76c5207f.jpg9c7a0fa0289edae8f4b484584750657d.jpg2cc18a7a6f013a147f9c3c9804fa1ae1.jpg7acfa9b9c46769512ac13ca39aed6b7e.jpg04f3a4041a79348512e7560ed38c3f10.jpg

Wysłane z mojego Nexus 6 przy użyciu Tapatalka

Fajna, podoba mi się ;)

Dobra robota :D

Jesteś w stanie wyciąć mi coś takiego do Bandita 400? Projekt podesłałbym Ci gotowy ;)

Edytowane przez Gruby96

Layout, nie mozna dyskutowac, wszystko kwestia gustu uzytkownika ale,

dlaczego zrobiles boki wezsze od gory i dlaczego te naciecia u dolu sa takie

dlugie skoro wyginales na tych ostatnich 20, 25 milimetrach?

Jak to przymocowales od spodu? Podaj fotke.

@gruby96 jak Masz gotowy plik dwg/dxf to nie ma problemu. Aczkolwiek na chwilę obecną (sam z takiej sobie wyciągałem) mam tylko 1.5 mm inox najcieńsza blachę.

@pioter layout taki bo od samego początku chciałem osłonę z motywem autobotów. Ot ... Miłe wspomnienie z dzieciństwa. Boki są węższe od góry ... W sumie sam nie wiem czemu. Rysunek poprawiałem w godzinach pracy gdyż w domu nie mam na to czasu (dwójka małych dzieci) i myślałem że wypadałoby to zwęzić aczkolwiek na kończy zapomniałem o górnej.

Co do dołu - ponownie - robiłem to w pracy i nie miałem zbyt wiele czasu na zabawę. Przeciągnąłem po prostu niżej gięcie ze względu na wymiary chłodnicy gsf 600. Org layout miałem od 1200 więc musiałem troszkę to przerobić. Zrobione trochę na odpiernicz ale miałem wolne odpady 1.5 mm inoxu więc na szybko to nakreśliłem.

Właśnie ten spód... Podobno 1200 ma mocowanie z dołu . Z tego co widzę chłodnica w gsf600 jest mocowana tylko na dwie śruby. Od spodu osłona ma ok 4-5 mm szparę między chłodnica (a osłona od course). Teoretycznie jadąc nawet 160 nie powinno nic się stac, aczkolwiek jeśli nic nie wymyślę na dolne mocowanie to po prostu dam jakaś uszczelkę lub coś tego typu aby zminimalizować możliwość uszkodzenia chłodnicy, chociaż ponownie - wydaje mi się że nie ma prawa się nic stać.

Chce zmienić perforacje w a) drobniejsze otwory - teraz są fi10 oraz fi6 z tego co pamiętam. Myślałem żeby dać gęsto fi4-5. B) zrobię po prostu wcięcia jak w org. Pliku dxf.

@camus

Moze zle zroumiales a moze i dobrze. To co na obudowie musi sie tobie a nie innym podobac.

Co do mocowania, oryginalnie chlodnica w b12 mocowana jest poprzez wsuniecie jej w dwa zaczepy oraz dwie sruby u gory. W b6 jest tylko jeden i wlasnie tam mocowane sa moje. Jezeli wyprofilujesz podobnie jak to pokazane jest w moich postach 4 i 20, to wystarczy wykrecic chlodnice, wyjac z zaczepu, nalozyc oslone i powtornie, razem wsunac w zaczep po czym przykrecic. Trzyma jak nalezy, nic nie telepie no i trytki sa zbedne. ;)

Edytowane przez pioter

Muszę dokładniej objadać i zmienić dxf'a. Dzięki za rady!

ok! chyba czaję o co chodzi. Sprawdzę w domu na spokojnie jak wygląda dolne mocowanie. 

Tak czy siak muszę wypalić nową osłonę chociaż by dlatego, że była palona powietrzem (została czarna ścianka i jest parę 'odprysków').

Dzięki ponownie za pomoc!:)

Edytowane przez camus231989

Tak czy siak muszę wypalić nową osłonę...

Uwazaj ale na rowna glebokosc oslony, takze na zaczepie. :)

• 10 months later...

Na podstawie materiałów udostępnionych przez piotera narysowałem osłonę chłodnicy do Bandita 1250, poniżej kilka fotek poglądowych,

Materiał z jakiego wykonałem osłonę to blacha nierdzewna polerowana o grubości 1mm.

ihost_1523216888__29793296_8154829986377

ihost_1523217533__30226549_8154830153043

Dokumentacja potrzebna do wykonania osłony będzie udostępniona w plikach zgodnie z ustaleniami z pioterem.

Edytowane przez teddy1209
  • Upvote 2

Na podstawie materiałów udostępnionych przez piotera narysowałem osłonę chłodnicy do Bandita 1250, poniżej kilka fotek poglądowych,

Materiał z jakiego wykonałem osłonę to blacha nierdzewna polerowana o grubości 1mm.

ihost_1523216888__29793296_8154829986377

ihost_1523217533__30226549_8154830153043

Dokumentacja potrzebna do wykonania osłony będzie udostępniona w plikach zgodnie z ustaleniami z pioterem.

Nie calkiem wyszlo tak jak powinno byc. Mysle, ze jeszcze raz bedziesz musial ja robi  bo popelniles pewien blad.

Chlodnica ma z prawej jak i z lewej strony czworokatne rury, do ktorych  dochodza rurki z tymi falistymi blaszkami prawda?

Wlasnie te wyciecia, ktore teraz masz po bokach, maja byc z przodu przed tymi czworokatnymi rurami w odstepie, aby po zalozeniu oryginalnych aluminiowych oslon jeszcze to jakos wygladalo. Napisz info do kolegi @ Owca. On ma moja oslone z tym wzorem i moze tobie podac zdjecie jak to ma wygladac.  :)

Rozumiem co masz na myśli, ale nie chce zakładać bocznych osłon, takie założenie miałem na początku. :) 

• 1 month later...

Witajcie,
Zna ktoś wymiary osłony do chłodnicy?
Chciałbym sobie narysować w cadzie i wypalić laserem.
Next pytanie, jak to mocować?

Skąd wziąść piki do cada?

Edytowane przez krynio

Witajcie,

Zna ktoś wymiary osłony do chłodnicy?

Chciałbym sobie narysować w cadzie i wypalić laserem.

Next pytanie, jak to mocować?

Skąd wziąść piki do cada?

Nie piszemy post pod postem, prosze uzywac mozliwosci edycji posta.

Niestety, ja tu nie pomoge bo nie mam ani wymiarow ani plikow do b6.

Jezeli sie na tym znasz, moge poszukac plik do b12 I gen., ktory nalezy ale dopasowac.

Co do mocowania, moje zaklada sie dokladnie tak samo jak i chlodnice, te same sruby i zaczepy.