Skocz do zawartości

Szyba Turystyczna Do Bandita S-Ki - Jaka?

Gość Christos
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Sezon tuż, tuż, więc pomyślałem sobie , żeby trochę stjuningować Dziorka smile.gif . Chciałbym zamienić oryginalną szybą na trochę wyższą , turystyczną- teoretycznie powinno mniej wiać przy normalnej turystycznej jeździe. Na allegro w polskiej firmie to taka szyba to koszt 150 zł, czyli dla mnie do przyjęcia. Tylko czy to ma sens? Chodzi mi o to czy taka turystyczna szyba rzeczywiście bardziej chroni od wiatru od oryginału, czy nie . Widziałem na zdjęciach u Denzela chyba taką tuningową szybę ( ale MRA) przy temacie demontażu owiewki . Od razu też piszę , że nie chcę szyby z takim przykręcanym na górze innym kawałkiem , tylko w całości.Bedę wdzięczny za merytoryczne odpowiedzi wink.gif

Hmm, nie mam porównania jak jest z fabryczną szybką, ale z tą moją do 180km/h prawie w ogóle nie wieje, tak od 220km/h trzeba się położyć na baku. Generalnie jestem z niej bardzo zadowolony ;)

Każdy cm wiecej w szybie poprawia komfort jazdy, wiec odpowiadajac na Twoje pytanie to na pewno ma sens. Nastepna sprawa to cena, bo wedlug mnie to nie masz co liczyc ze znajdziesz taka szybe za 50zł

Czerech- koszt nowej to 150 nie 50- czytamy ze zrozumieniem :D , Denzel dzięki za info, szkoda ,że nie miałeś porównania , bo na tym mi najbardziej zależy

Czytamy i czytamy i nie napisałeś że szyba nowa na allegro to 150zł tylko że od polskiej firmy - gro polskich firm sprzedaje używane części

Czytamy i czytamy i nie napisałeś że szyba nowa na allegro to 150zł tylko że od polskiej firmy - gro polskich firm sprzedaje używane części

Zabawię się w adwokata Czerecha ;). Koledze pewnie chodziło o szybę firmy MGG

MGG

Uszanowanie

makzel

Dzieki Makzel, ale nie ma co bronic bo mnie oczy zawiodly. Przeczytalem "dla mnie NIE do przyjecia" a teraz widze ze tam tego "NIE" nie ma.

Przyznać sie! Kto potajemnie zrobił edita?

chciałem być mądry i ja z kolei tyż nie doczytałem :P

Ja do mojego dziora mam oryginalną + turystyczną, jednak nigdy z oryginalną nie jeździłem bo podczas zakupu zakuta była już ta podwyższona i lekko zagięta na końcu. Jednak DWI od którego kupiłem dziora mówił mi, że jeździł kiedyś z tą oryginalną ale tego samego dnia przełożył tą turystyczną bo jest po prostu dużo lepsza. Niech Tomek się też wypowie bo wiem, że swego czasu testował kilka szyb. Jedyna różnica to, że masz bandziora w poprzedniej budzie ale myślę, że na pewno szyba turystyczna u Ciebie znacząco zwiększy komfort.

A powiedzcie jak się to ma do spalania..z jednej strony wieksza szyba to większe opory...ale z drugiej jest bardziej opływowa i kieruje strumień powietrza ponad jeźdźca który jest malo oplywowy...

Jetaem i spoeszę z odpowiedzią

Testowałem szyby w nastepującj kolejności

1.Standart

2.Podwyższona MRA

3.Suzuki z Deflektorem

4.Turystyczna MGG

Postaram się obrazowo to opisac.

1.Podwiewa pod kask i trzeba się pochylac co wymusza niewygodną pozycje w trasie.

2.Po zmianie na podwyzszoną MRA strumień powietrza nie uderza pod brodę jak w oryginale tylko w czoło kasku.Jest ciszej a wczasie deszczu szyba kasku nie jest tak intensymwnie bombardowana syfem spod kół.Nie spodziewaj się ze zasłoni Ciebie całego.Szyba kasku nadal bedzie się brudziła.Pasażer strasznie marudził ze nim telepie.Nie mogłem jechac szybciej jak 140 z pasażerem.

3.Szyba super ale trzeba cały czas mieć chociaz troszke rozłozony spojlerek.Jezeli go złozysz Dziorek zaczyna wezykowac cudować itdSuper wysoko odchyla strumień idealnie nad kask.

4.I tu się zdziwiłem.Zamawiając prosiłem o MAX wydłużenie na ile pozwoli im forma :) w ejekcie dostałem szybe która jest minimalnie kilka milimetrów wyższa od MRA.Te kilka milimetrów w moim przypadku było strzałem w 10.Pasażera nie telepie strumień powietrza uderza troszke ponad czoło kasku co pozwala w bardzo komfortowych warunkach podruzowac około 120-130 km/h bez zmeczenia bulów karku itp.Powyzej juz jest gorzej ale nie ma tragedii.Powyżej 190 k/h zczynaja siędelikatne turbulencje za szyba ale delikatne nawet pochylenie sie do przodu odsuwa pieknie strumień i mozna przycinac dalej.

Opis do kierownik około 180 cm pasażer około 150 cm Moto K6S

• Upvote 1

Rafał600 - widzę, że kolega to tak bardziej filozoficznie do tematu podchodzi, widać dociekliwość , głęboka analizę przypadku -ale to chyba przez tą zimę. ;) . Ja o tym nie myślałem, powiedziałem sobie że na starość kupię sobie motocykl, co uczyniłem i ma mi on dawać radochę i przyjemność z jazdy. Radochę już mam (w garażu) , a przyjemność właśnie chcę sobie zwiększyć :D ( szyba). A ile spali? - jak to ktoś na tym forum mądrze napisał - na pewno nie więcej niż mu wleję. A tak na poważnie, to nie powinno być jakiejś znaczącej, odczuwalnej różnicy.Większe znaczenie ma chyba siła w prawej dłoni i jej wykorzystanie, ale to chyba nie temat na ten wątek.

A może...ostatnio jeżdze autem i strasznie mnie bolą koszty benzyny...wątek chyba wyczerpany bo Tomek powiedział chyba wszystko...

to tylko tak gwoli uzupelnienia Tomka wypowiedzi dla kierowcow o rozmiarach wielkoludow ( co najmniej 190 cm) pasazer okolo 166 Moto K1S

szyba standardowa - tak jak Tomek napisal - podwiewa ,tylko nie pod kask a po prostu daje w klate. przy normalnych predkosciach czyli do okolo 140 daje rade wytrzymac . Powyzej tej predkosci lepeij wcinac wiecej szpinaku ( znaczy rece albo robia robote ,albo lecisz na plery :) ) zeby sie schowac przed naporem wiatru trzeba sie wyczynowo polozyc na baku. przy turystycznej jezdzie pasazer nie narzeka

szyba podwyzszona MRA - swietnie chroni od deszczu i wiatru.... do predkosci 50 km/h . powyzej tej predkosci dziwne rzeczy dzieja sie z glowa ( bez znaczenia ilosc wypitego alkoholu) wyglada to tak jakby ktos cie oklepywal po lbie z jednej i drugiej strony . Lata na boki jak oszalala. Im szybciej jedziesz tym wieksza zabawa :) . Ciezko sie usadowic tak zeby bylo i wygodnie i szybko se jechalo bez telepotania ( nie mylic z teleportowaniem) jak siedzisz prosto telepoczesz, jak sie schowasz jest git - ale jak dlugo tak wytrzymasz? przy turystycznej jezdzie- pasazer nie narzeka

dwie pozostale szyby nie testowane co prawda ....ale

istnieje jeszcze jedna szyba sportowa tzw double bubble ,bardziej wybrzuszona niz standardowa i ona odchyla strumien powietrza bardziej do gory -niewiele ,ale jednak daje to kierowcy mozliwosc latwiejszego dopasowania sie na bajku przy predkosciach bliskich I nadswietlnej. przy turystycznej jezdzie pasazer oczywiscie nie narzeka - a to dlatego ze mam bary szerokie jak wrota stodoly i sie szczelnie za nimi chowa.

spostrzezenia odnosza sie - jeszcze raz dodadam - dla osob ktorzy stali w kolejce po wzrost a nie po rowery :)

Edytowane przez jacekrysiek
  • Upvote 1

Jak widać na dwóch zamieszczonych opisach Moim i Jacka, wzrost odgrywa bardzo istotna rolę.

O ile do 180 najlepsza jest turystyczna MRA lub MGG o tyle powyżej tej granicy może być już mniej ciekawie.Ale z moich doświadczeń przeprowadzonych na prośbę kolegów wynika że powyżej 180 cm wzrostu albo szyba z deflektorem albo super wysoka 1_3824eb715e73d0b92826e24943bc0fb9.jpg

... albo super wysoka 1_3824eb715e73d0b92826e24943bc0fb9.jpg

Podwyższona Puig'a super się sprawdza. Spalanie wzrosło niezauważalnie, a komfort jazdy plus 68%.

Przy każdej prędkości chroni od wiatru, jeżdżę z nią przeszło 5kkm i szczerze polecam.

• 1 month later...

no.....

właśnie wrócięłm z testów :)

za namową Tomka wymieniłem szybę, jako,że manualnie jestem trochę upośledzony :) był to dla mnie nie lada wyczyn...., jak się okazało... nie taki diabeł straszny... po wydrukowaniu instrukcji (dzięki jacekrysiek) zabrałem się do wymiany... prościzna...

Teraz uwaga na szybę MGG, po pierwsze... jest troszeczkę węższa od oryginalnej... dlatego trzeba się trochę pogimnastykować żeby założyć na bokach... po drugie.... otwory ma za małe... dlatego od raqzu polecam powiększyć..... reszta git..

wrażenia z jazdy...

wieeeeeeeelllllka różnica na +, przy prędkości ok 60-80km/h wogóle nie czuć wiatru....

przy prędkości 120-140km/h już nie ma tak pięknie... ale jak pisał wyżej Tomek.... znacznie większy komfort jazdy niż z oryginalną.... 190 już nie leciałem ;) na początek sezonu 120-140 inaf.... :)

od siebe... bardzo polecam

Zegar, a Ty teraz to Szczecin, czy Bydgoszcz? Jestem ze Szczecina i chętnie bym zobaczył jak Twój Bandziorek po przemianach wygląda z tą wyższą szybą.

w Szczecinie, przez cał następny tydień też, dopieero poświętach lecę na Bydg, więc możemy się ustawić

no.....

właśnie wrócięłm z testów :)

za namową Tomka wymieniłem szybę, jako,że manualnie jestem trochę upośledzony :) był to dla mnie nie lada wyczyn...., jak się okazało... nie taki diabeł straszny... po wydrukowaniu instrukcji (dzięki jacekrysiek) zabrałem się do wymiany... prościzna...

Teraz uwaga na szybę MGG, po pierwsze... jest troszeczkę węższa od oryginalnej... dlatego trzeba się trochę pogimnastykować żeby założyć na bokach... po drugie.... otwory ma za małe... dlatego od raqzu polecam powiększyć..... reszta git..

wrażenia z jazdy...

wieeeeeeeelllllka różnica na +, przy prędkości ok 60-80km/h wogóle nie czuć wiatru....

przy prędkości 120-140km/h już nie ma tak pięknie... ale jak pisał wyżej Tomek.... znacznie większy komfort jazdy niż z oryginalną.... 190 już nie leciałem ;) na początek sezonu 120-140 inaf.... :)

od siebe... bardzo polecam

Witam.

też założyłem szybę z MGG... pierwsze wrażenia ,że kupiłem "byle co"...

-cienka ( połowa grubości oryginału)

-źle dopasowana

-otwory za małe

- w ogóle to jakaś taka ..nijaka.

Trochę pojeździłem i przy moim wzroście 182cm... wieje mi prosto w kask... zwiększył się hałas...teraz słyszę tylko wiatr a nie silnik.

Nie jestem zadowolony... na razie... jak zrobię dłuższą trasę ..ok 200km to wtedy będzie można ocenić jak działa... jak różnica będzie mała to wywalam to i zakładam oryginał.

Poza tym bandzior wygląda na lekko " wykastrowanego"

Pozdrawiam

nezka

• 1 month later...

troche ogrzeje temat...

przymierzam sie do kupna wyzszej szyby do 1250K7 SA. Mam 189cm, jazda w cyklu mieszanym: troche miasta, troche wokol komina, trasy do 400km. Szukajac na wlasna reke najbardziej optymalna wydala mi sie ta: http://www.defender.net.pl/product-pol-3401-Szyba-MRA-Touring-do-Suzuki-GSF-1250-S-07-09-.html wyzsza o 6cm od fabryki, lekko odgiety koniec, ale po przeczytaniu wczesniejszych postow pojawily sie watpliwosci. Szyba nie musi kryc mnie calkowicie, nie planuje dlugich podrozy zagraniczbych, nie chce zeby byla wielka jak spadochron, do jazdy codziennej raczej nie przekraczam 140km/h. Zastanawia mnie szczegolnie wypowiedz kolegi "jacekrysiek" o tym telepaniu glowa. W FZS 1000 mialem szybe double bubble i wystepowalo podobne zjawisko, ALE TYLKO Z PASAZEREM. Moze jest ktos w promieniu 120km od Sochaczewa/Warszawy, kto posiada taka lub podobna szybke?? zebym mogl to zobaczyc na zywo, posluchac opinii. Podpowiedzi mile widziane. pozdro i szerokosci;)

Ja mam dokładnie taką w moim 1250, chcesz to możemy się umówić w tygodniu to Ci pokaże i pogadamy.