Skocz do zawartości

Szyba Turystyczna Do Bandita S-Ki - Jaka?

Gość Christos
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, siema! :D

Ja mam taką szybę ;)

I mam porównanie do seryjnej, bo zmieniłem niedawno.

Ta z deflektorem wydaje mi się, że lepiej chroni od wiatru, ale bardziej hałasuje.

Jestem bardzo zadowolony ze zmiany, bo jest zdecydowanie na lepsze pod względem ochrony przed przecinanym powietrzem, a dodatkowy hałas nie jest uciążliwy.

Dużo wcześniej zaczyna się też strefa całkowitej ciszy - nie trzeba się kłaść na zbiorniku przy wyższych prędkościach, a jedynie głębiej pochylić.

+5 do komfortu powietrznego

-3 do komfortu akustycznego

Podkreślam, że to moje osobiste odczucia indywidualne.

Z pasażerem jeszcze z tą szybą nie jechałem, więc nie mam opinii z tylnego siedzenia jeszcze.

Edytowane przez Kukuryku

Z tego co mówił mi Masher różnica jest w tym że strumień powietrza z klatki piersiowej idzie na szyję;) w jego 1250 a Masher wcale wysoki nie jest..

Sam jestem wysoki i założyłem wysoką szybę Givi do mojego 1200.. wiele to nie dało ale jak ktoś chce mieć super komfort to musi sobie zafundować Goldwinga;)

W B6 różnica była spora, teraz przy prędkościach 130+ łeb już lata....

Kolega Darkojak z forum Trampka robi deflektory uniwersalne.

W linku fotki jak to wygląda na różnych motocyklach.

Ja miałem ten najwyższy w swoim b6 i na prawdę działało. Teraz kumpel ma go na Dl-u i też sobie chwali.

Na Fazerze 1000 też to dobrze wyglądało i działało.

http://www.iz.jupiter5.rkr.pl/Deflektor/index.htm

A tu można kupić: http://motolancuchy.pl/pl/p/Deflektor-szyby-przedniej-z-regulowanym-katem-wysokosc-14-cm/842

Albo pisz bezpośrednio do gościa: darojak@interia.pl

A co z taką szybą: http://allegro.pl/nowa-szyba-suzuki-bandit-gsf-600-1200-00-04-turist-i2238019141.html

Szukam taniej alteratywy dla oryginału. Obecnie przy wyprostowanej jezdzie strumień powietrza wali mi prosto w kask :/ Powyżej 140 już łeb lata i trzeba by się pochylić, czego nie lubię, bo mało mi miejsca wtedy :)

Metal, właśnie taką miałem, dawała radę.

Kolega Darkojak z forum Trampka robi deflektory uniwersalne.

W linku fotki jak to wygląda na różnych motocyklach.

Ja miałem ten najwyższy w swoim b6 i na prawdę działało. Teraz kumpel ma go na Dl-u i też sobie chwali.

Na Fazerze 1000 też to dobrze wyglądało i działało.

http://www.iz.jupiter5.rkr.pl/Deflektor/index.htm

A tu można kupić: http://motolancuchy....okosc-14-cm/842

Albo pisz bezpośrednio do gościa: darojak@interia.pl

O tym właśnie myślałem. Po foto widac że do bandita też pasuje. Może warto obadac temat.

jezdzilem na B1250 z tym wysokim deflektorem od Darkojaka i na ori szybie przy wzroscie 190cm powietrze walilo gdzies nad oczy w gorna czesc kasku, ale na wyprostowanym na maxa deflektorze szyba wpadala w dziwne wibracje pow 140km/h i mialem wrazenie, ze gdyby sie urwala to skroci mnie o glowe :) Jak ustawilem tak, zeby byla stabilna to pow walilo w gorna czesc szybki kasku. Narazie lezy i zastanawiam sie czy nie przyciac tego na ok 10cm zeby w iksie nie wialo na szyje/dol kasku. Jak ktos z centum chce wyprobowac to moge pozyczyc

Ja jestem dużo niższy (173), więc problemu nie miałem. U mnie do 160 żadnych wibracji nie było. Ja miałem ją założoną do ciut wyższej szyby MRA.

Powyżej 1,6 lekko ją doginało. Ale sprawdziłem to tylko kilka razy przy wyprzedzaniu. Obładowany i z plecaczkiem rzadko takie prędkości osiągam :)

Edytowane przez Tomo

Sie ma ,też mam szybkę od Darkojek i weeelka róznica z nia i bez niej. Polecam :)

Siema, siema! :D

Ja mam taką szybę ;)

I mam porównanie do seryjnej, bo zmieniłem niedawno.

Ta z deflektorem wydaje mi się, że lepiej chroni od wiatru, ale bardziej hałasuje.

Jestem bardzo zadowolony ze zmiany, bo jest zdecydowanie na lepsze pod względem ochrony przed przecinanym powietrzem, a dodatkowy hałas nie jest uciążliwy.

Dużo wcześniej zaczyna się też strefa całkowitej ciszy - nie trzeba się kłaść na zbiorniku przy wyższych prędkościach, a jedynie głębiej pochylić.

+5 do komfortu powietrznego

-3 do komfortu akustycznego

Podkreślam, że to moje osobiste odczucia indywidualne.

Z pasażerem jeszcze z tą szybą nie jechałem, więc nie mam opinii z tylnego siedzenia jeszcze.

Też mam,"przesiadłem się małej ori" i:

1.przy jeździe za dużym autem większe wibracje;

2.przy jeździe z pasażerem(deflektor max podniesiony) narzeka na uderzenie wiatru właśnie w niego przy v ponad 140km/h

3.Dla mnie jako kierownika-max podniesiony deflektor jest OK.Dużo ciszej i wiatr rzeczywiście idzie "górą"

Z pasażerem deflektor składam a i tak od małego ori jest lepiej.

Ja mam oryginalną z deflektorem i póżniej zmieniłem na turystyczną MRA z (otworami podgięta ku górze).

NIestety nic nie daje - mam 185 cm, i to jest dla mnie główna wada 1250 jako motocykla turystycznego. Już mam dośc huku i szarpania kaskiem powyżej 140 km/h.

Także sprzedaję Bandziorka. A co do ciszy za szybą turystyczną to V-strom do 150km/h możesz jechać nawet bez kasku .... błoga cisza.

Sorki za lekki offtop.

Rozważałem montaż takiej szyby do Bandita (MRA Vario Touring Scheibe), szybę zamówiłem, motocykl się sprzedał szybciej.

Taką szybę miałem w V-Stromie:

img2559pq.jpg

Z praktyki - Chorwacja i przeloty autostradowe:

Szyba się sprawdza. Deflektor delikatnie odchyla strugę powietrza o tyle, że jest prześlizguje się ona delikatnie po kasku zmniejszając turbulencje. Problem polega na tym, że trzeba mieć trochę cierpliwości i pojeździć z różnymi ustawieniami, zanim znajdzie się to optymalne dla siebie (wzrost, aerodynamika kasku, itp.)

Jeśli szyba była zamontowana jest nisko (V-Strom miał trzy położenia) struga była łagodniejsza, ale powietrze robiło większy hałas wokół kasku.To samo dotyczy deflekora - im bardziej ustawiony był równolegle względem szyby - tym łagodniejszy był przepływ, powietrza - tzn., szło niżej i prześlizgiwało się po kasku, ale napór powietrza rósł wraz z prędkością (normalna sprawa).

Jeśli podniosłem szybę i odchyliłem deflektor - struga powietrza szła ponad kaskiem, było ciszej, ale przy wyższych prędkościach (autostrada) odczuwane były turbulencje. Może to kwestia aerodynamiki kasku (Schoei Mulititec).

Kolega ma taką szybę zamontowaną w BMW R1150R - taki naked z bokserem - jest zadowolony.

Podkreślam, podstawa to ustawienie pod siebie, ale na pewno szybę warto mieć. Zanim ją kupiłem, próbowałem się "pobawić" w deflektor i podczas jazdy na prostej przykładałem rękę do końca szyby i przechylałem ją jak deflektorem; lekko odchyla strugę i daje pojęcie, że to "niewiele" znaczy tak wiele :P

PS: Ten gość od dorabiania deflektorów - podobno robi dobrą robotę. Posłał mi na maila kilka propozycji i wyglądało to też nieźle, nie miałem okazji przetestować, ale znajomy miał taką "klapkę" w Africe i mówił, że jest lepiej.

• 2 weeks later...

odkopalem jakas stara fotke, na ktorej mniej wiecej widac jak wyglada deflektor 17cm od Darkojaka na ori szybie w bandicie z perspektywy ridera

P1040492.JPG

Pięknie to nie wygląda, ale rozumiem, że można to zdjąć ? I ew. zakładać na dalsze trasy?

Pięknie to nie wygląda, ale rozumiem, że można to zdjąć ?

Można też tym zarobić w czapkę, jak się obluzuje :peace:

żadne wysokie wynalazki nie wygladaja ladnie :) zdjecie/zalozenie to minuta roboty - 2 srubki na ampula(dlatego to kupilem). Jak bylem ost raz w 2011 na torze w Radomiu to pojechalem z deflektorem, zdjalem na miejscu i zalozylem na powrot

No właśnie... trzeba będzie się zastanowić nad tym.. ps. On chyba robi w dwóch rozmiarach 12cm i 17cm... czy 17 cm nie będzie za duża?

teraz to chyba nawet w 3 rozmiarach. Ja uznalem, ze wezme 17 a jak bedzie za wysoka to sie przytnie (mam magika, ktory robi takie rzeczy). Musze obczaic jeszcze raz u Białego szybe 'dabyl babyl' :P a jak nie przypasuje to wlasnie bede to przycinal do iksa

• 1 month later...

W sumie nie wiedziałem, gdzie to dać i padło na OFF-TOPIC :)

Jeździł ktoś z szybą mocno przyciemnianą? O taką ---> http://allegro.pl/puig-szyba-mocno-przyc-suzuki-gsf650s-1250s-i2347718508.html

Widać coś za nią czy nie bardzo? Lans konkrenty, więc się zastanawiam :) Z drugiej strony jeżdże z delikatnie przyciemnianą szybką (typ lustro) w kasku, więc jak dołożę jeszcze przyciemnią szybę w moto to będę w ciemnej (nomen omen) dupie.

Poczytałem poprzednie " turystyczno-szybkowe" tematy i już wiem, że warto coś takiego sobie sprawić. Kwestia czy zwykłą czy odjechaną :)

Siemasz

Ja osobiście jeżdżę z szybą turystyczną MRA czarna jak noc , nic przez nią nie widać ale ja i tak nie kładę się na baku do tego stopnia żebym się całkowicie za nią chował.

Tak że decyzja należy do ciebie , ja jestem zadowolony.

No więc dziś się podczas jazdy położyłem się na baku, a i tak wzrok miałem powyżej szybki.A w nocy i tak nie będę zapier%$^*ł . Czarna wygląda czadowo :) Poczytałem trochę i ludzie bardzo chwalą tą PUIG race, no i MRA również ma pozytywne opinie.

Adamt1 czuć różnicę jeżeli chodzi o seryjną szybkę a tą co masz? Chodzi mi o prędkości >120.

• 1 month later...

Witam :) Przeglądałem tematy związane z szybą i tak zastanawiam się czy by nie nabyć, bo przy dłuższej trasie uszy bolą od podmuchu wiatru.

Na alledrogo znalazłem takie aukcje:

http://allegro.pl/su...2410928742.html

http://allegro.pl/su...2457853510.html

czy ktoś może kupował te szyby ? Lub poleci jakiegoś sprzedawcę ?

Dzięki :)

ja kupiłem na tej http://allegro.pl/su...2457853510.html aukcji

szybka realizacja, ale jeszcze nie zdążyłem założyć

To załóż ciekaw jestem czy będzie pasować. Kupiłem taką samą Loster-a właśnie ale nie pasowała, napisałem do Lostera, kazali przysłać zdjęcia starej i leżącej na niej nowej. Po obejrzeniu nie zabronowali wymiany tylko kazali odesłać i zwrócili kasę :(