Skocz do zawartości

Szyba Turystyczna Do Bandita S-Ki - Jaka?

Gość Christos
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam deflektor założony i jest bardzo cicho nawet w okolicy 2 setek...

• 1 month later...

mam 182cm wzrostu i zaliczylem dzisiaj pierwsza jazda z zamontowaną szyba (mra touring) i efekt niesamowity w porównaniu do latania na oryginalnej suzuki. Jest pieknie, jak dotad wszystko bralem na klate to teraz nawet mijajac tira podmuch jest zalagodzony niemal do minimum.

Czuje, ze powietrze dostaje mniej wiecej na wysokosci gornej czesci szyby/kasku tak wiec moze w przyszlosci zamontuje jeszcze deflektor. Mysle, ze to zalagodzi do zera.

Ogolnie polecam, jazda o wiele bardziej komfortowa.

Edytowane przez Emwu96

Przeczytałem temat pewnie dwa razy , no i byłem prawie zdecydowany na szybę turystyczną MGG . Zadzwoniłem do Tomka który ma duże doświadczenie z różnymi szybami i wytłumaczył mi dokładnie jak się jeździ z daną szybą za co serdecznie mu dziękuję . Po dalszych przemyśleniach zdecydowałem się na szybę GIVI która jest prawie 12 cm. wyższa i lekko odwinięta do góry , a zarazem górą lekko zwążana .Powiem tak przy moich 177 cm. wzrostu jest super , strumień wiatru zachacza jedynie o górną część kasku a nie jak przy orygnalnej wprost pod kask . Jestem zadowolony szyba jest lekko dymiona coś w stylu jasny grafit , jakość wykonania jest bardzo dobra , otwory pasują idealnie .

Edytowane przez suzuka65

Przeczytałem temat pewnie dwa razy , no i byłem prawie zdecydowany na szybę turystyczną MGG . Zadzwoniłem do Tomka który ma duże doświadczenie z różnymi szybami i wytłumaczył mi dokładnie jak się jeździ z daną szybą za co serdecznie mu dziękuję . Po dalszych przemyśleniach zdecydowałem się na szybę GIVI która jest prawie 12 cm. wyższa i lekko odwinięta do góry , a zarazem górą lekko zwążana .Powiem tak przy moich 177 cm. wzrostu jest super , strumień wiatru zachacza jedynie o górną część kasku a nie jak przy orygnalnej wprost pod kask . Jestem zadowolony szyba jest lekko dymiona coś w stylu jasny grafit , jakość wykonania jest bardzo dobra , otwory pasują idealnie .

Mam i ja taką szybkę.Dodaj do niej mały deflektor,i przy 150 bedziesz mogl fajki palic...

Albo darkojak (czy jak mu tam) albo kopie tychże są ciężkie, ale dają radę...

Jednak za 120 (?) zł możesz kupić oryginalne "zawiasy" mra i za kolejne 30-40 wyciąć na laserze szybkę pod wymiar. Ewentualnie kupić szybkę z deflektorem na allegro (od jakiegokolwiek moto) i przerzucić go na swoje 2oo. Zawiasy MRA są dużo lepsze moim zdaniem.

Edytowane przez LatajacySlon

Witam.

Panocki powiedzcie mi w jaki sposób macie ustawione deflektory? czy w linii ciągłej jako przedłużenie szyby czy  bardziej pod kątem prostym względem niej?

• 1 month later...

poczytałem sobie trochę w temacie i chciałbym chyba coś sobie polepszyć w bandziorze, szczególnie że nie lubię kłaść się na baku.

Moje przelotowe to 130km/h bo głową rzuca i dla tego myślę, że szyba turystyczna załatwi sprawę. Już dawno miałem taką założyć ale ciągle coś...

No i tu mam kłopot, bo to co jest na allegro jakoś do mnie nie przemawia. Vario-touring na motoakcesoria za 430zł też jakoś mnie nie przekonuje (za drogo za kawał plastiku).

Macie jakieś sklepy, gdzie można kupić normalnie taką szybę?  Najchętniej brałbym używaną, bo nie wiem jak mi się sprawdzi

Ja mam lostera, możesz sobie zobaczyć w mojej galerii jak to wygląda, cena jest całkiem przyzwoita. Co prawda montaż wymagał użycia pewnych środków siłowych ale dzięki temu konstrukcja czachy jest naprężona i w końcu przestała trzeszczeć. Co do wiatru to teraz przy 170 wieje tak jak przedtem przy 120 tyle że ja jestem niski, ktoś wyższy może mieć inne odczucia.

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez luk137

Moje odczucia i doswiadczenia z dobieraniem szyby w bandziorze wygladaja nastepujaco:

1. Zmienilem szybe na Puig-a (+11 cm). Efekt niezadowalajacy. Wrazenie jakby wiecej wiatru walilo w szyje, przez co jest glosniej spod kasku

2. Dokupilem deflektor 14cmx26cm. Efekt, jest lepiej. Wiatr ląduje na szybie kasku. Przy niewielkim juz pochyleniu za szybe mozna uslyszec dzwiek silnika przy 150km/h. Robactwo jeszcze rozbija sie na calym kasku.

3. Zmienilem deflektor na 17cmx30cm. Efekt, jest jeszcze lepiej. Wiatr teraz ląduje na czubek kasku, wiec slychac wiaterek na czubku głowy. Przy lekkim pochyleniu mozna schowac sie za szybą i nie czuc strumienia powietrza. Robactwo w wiekszosci zbiera deflektor, ale na szybie kasku tez cos sie znajdzie.

Jest jeden minus... Moto z takim zestawem wyglada tak:

A tak deflektor zbiera robactwo

To ja miałem lepiej... :-P

1 - podwyższyłem kierownicę... znacznie :-P i mam +-180cm

2 - stwierdziłem że z niską szybą jest źle :-P

3 - przeczytałem tutaj dużo i na zagranicznych forach też...

4 - stwierdziłem że jest 1-dna jedyna wysoka szyba którą bym chciał National Cycle VStream N20200 - ale jej cena mnie zniechęciła 590zł w PL

VS_N20200_GSF1250_600.jpg

VSSUSN20200GSX1250S_600.jpg

5 - zrobiłem Banditowi coś takiego... i nie wieje... przy 140km/h można mieć otwartą szybę :-P

BAN01.jpg

05-04-14_1423.jpg

poczytałem sobie trochę w temacie i chciałbym chyba coś sobie polepszyć w bandziorze, szczególnie że nie lubię kłaść się na baku.

Moje przelotowe to 130km/h bo głową rzuca i dla tego myślę, że szyba turystyczna załatwi sprawę.

Zależy ile masz wzrostu. Przy moich 182 centymetrach szyba turystyczna tylko pogorszyła sprawę - cała struga powietrza kumulowała się na kasku co powodowało wzrost hałasu i ból karku po dłuższej jeździe. Teraz powróciłem do fabrycznej i jest lepiej. Jeżeli zdecydujesz się na szybę turystyczną to sugerowałbym taką z deflektorem, aby powietrze szło ponad kaskiem.

Zależy ile masz wzrostu. Przy moich 182 centymetrach szyba turystyczna tylko pogorszyła sprawę - cała struga powietrza kumulowała się na kasku co powodowało wzrost hałasu i ból karku po dłuższej jeździe. Teraz powróciłem do fabrycznej i jest lepiej. Jeżeli zdecydujesz się na szybę turystyczną to sugerowałbym taką z deflektorem, aby powietrze szło ponad kaskiem.

Jestem tego samego wzrostu - i właśnie obawiam się tego - dzięki za info

no właśnie 183 mam. Wydawało mi się, że teraz cała struga wali mi w kask. Jaką szybę miałeś? Zastanawiam się nad MGG, którą wyżej polecano. Nie chowam się za owiewką i przy 120 mam wrażenie jazdy na nakedzie, a nawet czasem wydawało mi się, że na nakedzie mniej wiało. To chyba przez to powietrze prosto w kask i hałas.

• 2 weeks later...
  • 4 months later...

Do mojej turystycznej szyby (Loster) chce dokupić deflektor.

Myślę, że wysokość 17 cm będzie w sam raz. Dobrze myślę?

Który byście wybrali??

1: http://allegro.pl/deflektor-motocyklowy-szyba-owiewka-darkojak-i4656725285.html

2: http://allegro.pl/deflektor-motocyklowy-uniwersalny-owiewka-motor-i4666525847.html

różne mocowania, różne opinie (zwłaszcza te pozytywne o DARKOJAK). Zastanawia mnie czy aby nie będzie problemu z montażem na szybie Lostera ze względu na jej dziwny kształt. 

Proszę Was o pomoc w wyborze. 

z tego co się orientuję to loster ma też deflektory w ofercie.

Przy moim wzroście 183cm wszystko idzie na kask. Mają deflektory, ale nieco droższe.  Darkojacka sporo osób poleca, a ta druga opcja jest dość ciekawa: giętka szyba, z niewielką regulacją wysokości.

Tylko którą teraz wybrać??

No i pozostaje ten dreszczyk - czy aby przy większej prędkości to wszystko nie pójdzie w ,,,,

Edytowane przez proxima95

dołaczam sie do tematu proximy95, rowniez na wiosne chce dokupic deflektor

Przy moim wzroście 183cm wszystko idzie na kask.

Kurcze, to ja myślałem, że przy standardowej mi idzie na kask :/

Jak kupisz i zamontujesz, zdaj relację