Skocz do zawartości

Szyba Turystyczna Do Bandita S-Ki - Jaka?

Gość Christos
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w nadziei, że wreszcie będzie cicho kupiłem szybę turystyczną Loster. Niestety podobnie jak oryginalna szyba + deflektor ADV kieruje powietrze na górną część kasku, co powoduje przy moim wzroście 170 cm, masakryczny szum. Dołożyłem jeszcze do tej szyby deflektor, ale jakoś to sytuacji za bardzo nie poprawia. Jest co prawda możliwość "schowania" się za szybą z deflektorem, ale taka pozycja na dłuższą jazdę jest nie do zaakceptowania.

Robiłem jeszcze testy na szybie Loster lekko wstając z motocykla, tak aby powietrze kierowane było bardziej na ramiona a nie na kask i jest zdecydowanie ciszej.

Niestety, w moim przypadku konkluzja jest taka, że powietrze najlepiej, aby było kierowane na ramiona - wtedy jest najciszej ( co nie znaczy że jest dobrze). Niestety w takim wariancie powietrze mocno wpada pod kask i nie pomaga nawet kurtyna w kasku. Szyba na moto wygląda bardzo fajnie, jest w 1/3 czarna z napisem Bandit. Niestety jest dość cienka ( w porównaniu z oryginalną ) i można odnieść wrażenie, że przy prędkości powyżej 160 km/h połamie się a w najlepszym wypadku pęknie. A moto wygląda jak poniżej.

post-10899-0-06040300-1504597674_thumb.jpg

Edytowane przez pawcioj

Dołóż do niej deflektor jeszcze, ja tak latam i do 130 jest komfortowo, ale nie całkiem cicho

kappa + ADV

Edytowane przez luckat

luckat, a czytałeś dokładnie post kolegi? Bo po Twojej wypowiedzi widać, że nie.

pawcioj jednak pokombinuj jeszcze z różnymi ustawieniami deflektora, pamiętaj że nie chodzi o to żeby ustawić go maksymalnie wysoko i maksymalnie pionowo. On ma skutecznie rozbijać strugę powietrza. 

Edytowane przez rafput

luckat, a czytałeś dokładnie post kolegi? Bo po Twojej wypowiedzi widać, że nie.

pawcioj jednak pokombinuj jeszcze z różnymi ustawieniami deflektora, pamiętaj że nie chodzi o to żeby ustawić go maksymalnie wysoko i maksymalnie pionowo. On ma skutecznie rozbijać strugę powietrza. 

:zeby::puknijsie:

Sorrki masz rację, jakoś się zamotałem. Miałem podobny problem ale u mnie jest troszkę inny motocykl inna szyba i teraz po założeniu deflektora na tą akcesoryjną szybę jest ok, a mam 186 cm dlatego się dziwię 

Edytowane przez luckat

Pawcioj, a jak wysoki masz ten deflektor ADV? Pytam, bo widzę, że jesteś z Jeleniej Góry, bo może użyczył byś mi go na parę minut, jakbym podjechał do Ciebie? O ile w ogóle jest taka możliwość. Kiedyś kupiłem deflektor z ADV i szału nie było i go zawróciłem, a teraz mam nowy kask i czuję, że może się udać z deflektorem...

17 cm, nie ma problemu z testowaniem. Wpadaj to sprawdzimy co i jak.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

aaa, to za wysoki trochę... ja celuję w taki niski bardziej. A poza tym, to ten wysoki na mojej szybie strasznie się telepał gdy jechałem po nierównej drodze. No nic, szukam dalej jakiegoś przyjaciela z niedaleka ;)

aaa, to za wysoki trochę... ja celuję w taki niski bardziej. A poza tym, to ten wysoki na mojej szybie strasznie się telepał gdy jechałem po nierównej drodze. No nic, szukam dalej jakiegoś przyjaciela z niedaleka ;)

jak ci już szyba pęknie od telepania kup z grubszej pleksy

niby 1mm grubości ale niebo a ziemia.

w ogóle jej powietrze nie przygina

koszt +100zł  (loster)

Ale o czym piszesz? O szybie czy deflektorze? Mi się telepał sam deflektor, a szyba sztywna, gruba - ori. Bo ten deflektor to taki cieniutki był...

Ale o czym piszesz? O szybie czy deflektorze? Mi się telepał sam deflektor, a szyba sztywna, gruba - ori. Bo ten deflektor to taki cieniutki był...

Ja mam takiego żagla

+100zł za 1mm grubiej

http://allegro.pl/szyba-motocyklowa-turystyk-suzuki-gsf-1250-s-05-i6830497017.html

z deflektorem najwyższym Darojack  (nie telepie się, sztywny ordynarnie)

grubsza szybka nie wchodzi do samego końca owiewki, ale bez problemu się daje zamontować i jest MEGA sztywna, nawet przy 140 nie dogina się.

ta zwykła z lostera z założonym deflektorem  przy prędkości pow 120 po prostu mocno się dogina i pęka w miejscu gdzie wychodzi z owiewki.

ihost_1505113471__img_1216.jpg

Edytowane przez pwm

Moje wrażenia po jeździe z Loster-em na zlot i z powrotem ( tylko 400 km na moto, reszta  300 km  na lawecie :( ) są takie, że wiatr nie wieje w klatę i ramiona tylko w wizjer. Powoduje to szum w kasku, szczególnie w okolicy osi obrotu szybki, ale stopery dość skutecznie go wyciszały. Planuję zainwestować w lepszy kask, mój nie jest z najwyższej półki, i to w pewien sposób powinno sprawę załatwić.Reasumując, komfort jazdy się  poprawił, ale tylko z powodu braku naporu powietrza na ramiona i klatę. Niestety zauważyłem, że w okolicy 150-160 km/h  ( szybciej nie jechałem ) szyba zaczyna się dziwnie uginać i falować. W tym wypadku założenie deflektora to zdecydowanie zły pomysł. 

Jak na razie zostawię tą szybę i nie będę wracał na oryginał.

Moje wrażenia po jeździe z Loster-em na zlot i z powrotem ( tylko 400 km na moto, reszta  300 km  na lawecie :( ) są takie, że wiatr nie wieje w klatę i ramiona tylko w wizjer. Powoduje to szum w kasku, szczególnie w okolicy osi obrotu szybki, ale stopery dość skutecznie go wyciszały. Planuję zainwestować w lepszy kask, mój nie jest z najwyższej półki, i to w pewien sposób powinno sprawę załatwić.Reasumując, komfort jazdy się  poprawił, ale tylko z powodu braku naporu powietrza na ramiona i klatę. Niestety zauważyłem, że w okolicy 150-160 km/h  ( szybciej nie jechałem ) szyba zaczyna się dziwnie uginać i falować. W tym wypadku założenie deflektora to zdecydowanie zły pomysł. 

Jak na razie zostawię tą szybę i nie będę wracał na oryginał.

zrob se trytki z kontownika ;)

https://polishbanditcrew.pl/gallery/image/14229-das-wie%C5%9Btuning/

normalnie odpowiednio dogięty kątownik z obi za 1,5zł ;)  i przykręcony wkrętem od owiewki (oryginalnym)

wtedy szybka się tak nie dogina.

jak tego nie zrobisz to szybka ci po 10kkm zacznie pękać w tym miejscu gdzie wychodzi z owiewki.

Ta moja gruba tego mankamentu nie ma.

Też mam szybę od Lostera. Trzy sezony z nią już jeżdżę, i raczej nie wrócę do oryginału. Nawet przy 220 nie trzeba się jakoś schylać, jeżdżę często z torbą na baku i chowa sie cała za owiewką. Dla mnie super sprawa.

ja mam N-ke z zaglem od lostera + dokupilem najwyzszy deflektor ADV

https://polishbanditcrew.pl/uploads/imgs/ihost_1473363088__z_kuframi.jpg

tutaj tylko szyba niestety na zdjeciu.

Wrazenia: (mam 184cm)

moto zaladowane 3kufry + tankbag= szyba z deflektorem, wiatr na czubek kasku i idealnie sie jechalo

moto zaladowane 3kufry +rolbag na siedzeniu, bez tankbaga= sama szyba. w tej konfiguracji deflektor wpadal w wibracje i strasznie brzeczal, powietrze szlo nad kask powadujac straszny swist i wrazenie potrzasania kaskiem (jakies zawirowania czy cos)

Zrobilem tak ponad 3500km w roznych warunkach atmosferycznych

• 3 weeks later...

Z tego co piszecie to szyby turystyczne to temat rzeka... Mam oryginalna szybę i stary kask shoei, trasy ok 400 km, trochę przeszkadzał napór powietrza. Byłem dziś na jeździe testowej kasku Shubberth C3 pro, bo mam w planach taki kupić, a właściwie to miałem, bo podobno to mistrz w swojej klasie jeśli chodzi o wyciszenie. Otóż okazało się, że wiatr z oryginalnej szyby tak pada na kask, że jest w nim głośniej, niż w moim staruszku :D

Teraz chcę zmienić szybę i z tego co przeczytalem na tym forum to szyba MGG koniecznie z deflektorem, a loster jednym pasuje, a innym nie...

Mam 177 wzrostu i często jadę z plecaczkiem. Jest ktoś z podobnymi "gabarytami" i znalazł złoty środek? :D

Przejdź się z Schuberthem C4. Niedawno taki kask kupiłem sobie. Mam oryginalną szybę i na starym kasku jadąc powyżej 90 bez zatyczek nie byłem w stanie dłużej jechać jak godzinę bo mi łeb po prostu wysiadł. A na C4 może wielkiego szału z tym wyciszeniem nie ma, ale nie męczę się w nim, a mogę nawet 120 jechać i wiatr mi nie przeszkadza. A co więcej, gdy obróce głowę w lewo czy w prawo to jest rewelacja. Wiatru wtedy nie słychać w ogóle i nie ma efektu takiego, żeby wiatr chciał Ci łeb ukręcić. Podobnie jest, gdy głowę lekko pochylę. Dlatego do pełni szczęścia chciałbym chociaż na próbę założyć niewielki deflektor. Bo czuję, że byłoby wtedy wręcz idealnie.

Raczej wolę wydać 300 zł na szybę, niż 3200 na schubertha c4 :D

• 4 months later...

Na koniec sezonu była promka na shoei Notec, więc stanęło na tym kasku. Nawet na ori szybie jest komfort użytkowania.

We wszystkich tych dyskusjach jest jeden błąd. Nie zakładajcie że ktoś z podobnym wzrostem ma takie same warunki bo u jednego wzrost wynika z długich nóg a u innego z pleców. Ja np mam krótkie nogi przy 185 cm wzrostu i szybę Kappy. W oryginalnej szybie pęd wiatru trafiał mi prosto pod kask przez co czasami wdmuchiwało mi do kasku jakieś paprochy z drogi. Teraz z Kappą jest lepiej ale nie ma efektu wow. Mam też kanapę w niskim ustawieniu bo przy wysokim pęd powietrza walki prosto w szybę kasku a teraz ślizga się po głowie. Na szczęście rzadko mam "plecaka" więc nikt mi z tyłu nie narzeka chociaż pewnie w dłuższej trasie żona by mnie oddelegowała do tyłu :-)

Błędy w pisowni zapewnia Tapatalk, błędy w logice są moje własne ;-)

• 1 month later...

Mam dylemat jeśli chodzi o deflektor do standardowej szyby - wyczaiłem, że z moim obecnym kaskiem dużo mi nie brakuje to komfortu jazdy w ciszy, więc założę  najniższy deflektor od Darkojak. Z tych niskich dostępne są dwie wysokości - 12 cm i 14 cm. Czy te 2 cm różnicy może stanowić jakąś różnicę?

http://www.darkojak.rkr.pl/Deflektor/deflektory%20standardowe.html

http://www.darkojak.rkr.pl/Deflektor/deflektory%20z%20regulacja%20wysokosci.html

Stanowi.

Mi akurat albo pisgało w garnek  albo nad :)

Pomyśl nad najwyższym bo one przecież są pod kątem regulowane (ale jest większy żagiel)

z tego co wiem jak przy montażu nie zniszczysz oraz nie wypakujesz z folii  to można zwrócić jak coś nie pasuje.

Ja tak właśnie wymieniałem po kolei rozmiarówkę aż kupiłem ten najwyższy.

Mam dylemat jeśli chodzi o deflektor do standardowej szyby - wyczaiłem, że z moim obecnym kaskiem dużo mi nie brakuje to komfortu jazdy w ciszy, więc założę  najniższy deflektor od Darkojak. Z tych niskich dostępne są dwie wysokości - 12 cm i 14 cm. Czy te 2 cm różnicy może stanowić jakąś różnicę?

http://www.darkojak.rkr.pl/Deflektor/deflektory%20standardowe.html

http://www.darkojak.rkr.pl/Deflektor/deflektory%20z%20regulacja%20wysokosci.html

Kiedyś miałem ten najwyższy, z tym że od moto adv, ale była tragedia. Powyżej 70 już nie dało się jechać, a poza tym strasznie się telepał pod naporem wiatru. Więc zwróciłem i dałem sobie spokój. Ale mi się taki wysoki też nie podobał.

Tak myślałem, czy nie zamówić dwóch i nie przetestować, wtedy bym któryś oddał, albo oba, gdy i to też nie zda egzaminu.

Ten 12 cm ma tylko regulację kąta pochylenia , natomiast ten 14 cm ma regulacje kąta pochylenia i regulację wysokości. 
Jeśli chcesz mogę Ci podesłać ten 14 cm na testy , powiedzmy na miesiąc. Jak jesteś zainteresowany to daj namiary na pw.
U mnie przy oryginalnej szybie się nie sprawdził. Wiać nie wiało, ale powietrze ze szczeliny pomiędzy deflektorem a szybą  wiało mi idealnie w uszy. Hałas straszny.Mam 166 cm i obniżane siedzenie 
Teraz mam szybę givi i jak dla mnie jest ok.