Skocz do zawartości

Szyba Turystyczna Do Bandita S-Ki - Jaka?

Gość Christos
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

To załóż ciekaw jestem czy będzie pasować. Kupiłem taką samą Loster-a właśnie ale nie pasowała, napisałem do Lostera, kazali przysłać zdjęcia starej i leżącej na niej nowej. Po obejrzeniu nie zabronowali wymiany tylko kazali odesłać i zwrócili kasę :(

kurcze :( a tak własnie nastawiłem się na tą aukcję. Strasznie mało tych szyb na allegro, a własnie kupić i później przerabiać to bez sensu, chyba że ktoś się na tym zna :) Czyli na razie czekamy na jakieś inne propozycje.

To załóż ciekaw jestem czy będzie pasować. Kupiłem taką samą Loster-a właśnie ale nie pasowała, napisałem do Lostera, kazali przysłać zdjęcia starej i leżącej na niej nowej. Po obejrzeniu nie zabronowali wymiany tylko kazali odesłać i zwrócili kasę :(

Ewentualnie daj znać jak z montażem, może to był tylko pojedynczy przypadek jaki opisuje kolega RobRoy

Przymierzyłem szybę, jedyna różnica to to, że w oryginalnej zarówni górne jak idolne mocowanie jest w postaci pełnych otworów.

W akcesoryjnej dół to pełne otwory a góra to niepełny otwór. Pozałożeniu owiewki nie powinno z tym być żadnych problemów.

W czwartek będę miał lampę to poskładam w całość.

post-4760-0-43271000-1341133827_thumb.jpg

post-4760-0-45983400-1341133849_thumb.jpg

post-4760-0-14596300-1341133872_thumb.jpg

Przymierzyłem szybę, jedyna różnica to to, że w oryginalnej zarówni górne jak idolne mocowanie jest w postaci pełnych otworów.

W akcesoryjnej dół to pełne otwory a góra to niepełny otwór. Pozałożeniu owiewki nie powinno z tym być żadnych problemów.

No właśnie, jak ja kupowałem to otwory były pełne i za cholerę nie pasowały do istniejących otworów na śruby, z twoich zdjęć wynika że nie poprawili wymiarów tylko zrobili wcięcia

które i tak nie bardzo pasują.

https://www.dropbox.com/sh/1dgkn4feiabx90w/BW1QQotwd9

Może lepiej będzie założyc deflektor na szybkę akcesoryjną. Żeby nie wyszło, że motor z nową szybką wygląda "niezbyt okazale" ?

Ja też zastanawialem sie nad wymianą szyby i brałem pod uwagę jeszcze jednego producenta, cena jest taka sama i wybór kolorów też

http://allegro.pl/nowa-szyba-suzuki-bandit-gsf-600-1200-00-04-turist-i2461094278.html

zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia, jak te szyby wyglądają tzn. jaką ma grubość w porównaniu z orginałem, czy nie jest wykonana z tworzywa które będzie się wyginać, łamać i nie zniszczy się od warunków atmosferycznych po kilku miesiącach użytkowania. Dajcie znac jak to wygląda i czy po montarzu spełnia wasze oczekiwania, jak z wiatrem.

Jest jeszcze jeden producent

http://allegro.pl/nowa-szyba-suzuki-bandit-gsf-600-1200-00-04-kolory-i2459468106.html

No właśnie, jak ja kupowałem to otwory były pełne i za cholerę nie pasowały do istniejących otworów na śruby, z twoich zdjęć wynika że nie poprawili wymiarów tylko zrobili wcięcia które i tak nie bardzo pasują.

Szyba zamontowana, mimo tych drobnych niedociągnięć ze strony producenta, leży baedzo dobrze i nic się nie rusza.

Szyba zamontowana, mimo tych drobnych niedociągnięć ze strony producenta, leży baedzo dobrze i nic się nie rusza.

Jeździłeś już z tą szybą, możesz napisać jakie wrażenia.

Póki co to raptem ok. 30km, hałas wydaje się być ciut mniejszy niż przy oryginalnej, co może byś spowodowane faktem, że jednak mniejsza struga powietrza opływa kask.

Z tego samego powodu owady uderzają ciut wyżej, więc szyba może nieco bardziej uchylona.

• 1 month later...

Cześć

Póki co to raptem ok. 30km, hałas wydaje się być ciut mniejszy niż przy oryginalnej, co może byś spowodowane faktem, że jednak mniejsza struga powietrza opływa kask.

Z tego samego powodu owady uderzają ciut wyżej, więc szyba może nieco bardziej uchylona.

A mógłbys cyknąc jakąś fotkę, jak ta szyba wygląda na moto? Z boku szczególnie...

Też się właśnie zastanawiam nad dokupieniem przed wakacjami bardziej turystycznej szyby - teraz mam pseudosportowego phuiga z podwójnym wybrzuszeniem. Struga wiatru wali prosto w szybe kasku, co nawet w C3 powoduje szum we łbie po dłuższej trasie...

• 7 months later...

Zastanawiam się nad lepszą ochroną przed wiatrem. Czy ktoś może przerabiał temat wyższej szyby akcesoryjnej (podobno wyższa o 8-10cm) albo deflektora. Co będzie lepszym wyborem?

Tu http://polishbanditcrew.pun.pl/viewtopic.php?id=90&p=1 masz ciekawy temat o szybach, a ja polecam http://www.mgg.com.pl/ Dobre i niedrogie, już dwa lata śmigam z ich szybą i nie narzekam. Trochę trzeba się pomęczyć z montażem bo nie jest idealnie spasowana, ale i tak polecam. Zapewnia dobrą ochronę przed wiatrem.

Zastanawiam się nad lepszą ochroną przed wiatrem. Czy ktoś może przerabiał temat wyższej szyby akcesoryjnej (podobno wyższa o 8-10cm) albo deflektora. Co będzie lepszym wyborem?

Witam.

Ja testowalem i zwykla, pseudoturystyczna i z deflektorem.

I tylko ta ostatnia( zobacz zdjecia w galerii) dzialala poprawnie tzn tak do 150 nie targalo za mocno, ale to wszystko zalezy od wzrostu jezdca, pozycjii za kierownica, rodzaju szybki itp.

Mnie sie lepiej jezdzilo w B12 z orginalna szybka.. po zalozeniu turystycznej ped powietrza z robalami bil mi prosto w wizjer kasku, przez to bylo glosniej i jednoczesnie po paru km wizjer do czyszczenia.

Tak wiec opinii bedzie wiele.

Do nowej Bestii tez zamowilem turystyczna ale na razie nie kazalem montowac... sprawdze najpierw orginal.

pozdrawiam

nezka

Mario miał wysoką i narzekał w gorące dni.

Ja mam z deflektorem i jestem wniebowzięty :D

Opierając się na tych dwóch przesłankach, polecam deflektor ;)

ja mialem wysoka ale o ile ochraniala klatke , to glowa dostawala turbulencji .Ale ja kawal chlopa jestem ( 191cm) a nie jakies kurczaki :) zmienilem ostatecznie na double bubble - czyli sportowa.

Ja kurczak ledwie 165 cm wiec zamówie z mgg i dołoże ewentualnie deflektor.

Ja mam mgg w swoim motocyklu. Mam 181cm wzrostu (także trochę większy kurczak :P) i muszę powiedzieć, że o ile rzeczywiście trochę więcej robali, to jeździ się niebo lepiej w stosunku do standardowej szyby. Jak się okazało prędkość jaką rozwijałem wiązałem z pędem powietrza jaki dostawałem na ciało i po zmianie szyby okazało się, że tak po prostu sobie lecę 170km/h a sądziłem, że jakieś 120-130km/h. Także dla mnie osobiście bardzo opłaciło się wydać 140zł. Z deflektorem bym poczekał na Twoim miejscu. Zobacz jak z samą szybką będzie Ci się jeździło ;) - sądzę, że przy Twoim wzroście będzie zbędny

Dzieki za wyczerpującą odpowiedź. Zamawiam więc z mgg.

• 2 months later...

Podepnę się do tematu szyb turystycznych. Chodzi mi o waszą opinie co sądzicie o zmianie na taka :

http://www.motobagaz.pl/szyba-turystyczna-mra-do-suzuki-gsx-1250-f-od10-p-2791.html + deflektor od Darkojak'a http://www.scooterland.com.pl/sklep/darkojak-deflektor-uniwersalny-p-1112.html

lub coś takiego :

http://allegro.pl/szyba-turystyczna-suzuki-gsx-650-1250-45-cm-i3301579776.html

ta jest długaśna i nie wiem tylko czy podpasuje do GSX1250FA. i tez ewntualnie deflektor.

Chciałbym trochę wyciszyć ten hałas od wiatru i czasami dziwne bujanie kaskiem na boki podczas jazdy z plecaczkiem. Solo tego nie ma. Temat stoperów do uszu i kasków aerodynamicznych znam :) Jakieś sugestie? :oczy:

ale do GSX 1250 FA nie podjedzie chyba, inne mocowanie. Dodam ze ma oryginał Suzuki z deflekotrem. Niby jest oki ale nie do końca. Deflektor ładnie odgina główna strugę ale bokami z szyby lecie powietrze w okolice ramion, boków kasku i chyba przez to hałas. Myslę ze dłuższa + deflektor i byłoby lepiej

Edytowane przez intruz

tak ta z mojego linka z motobagazu. Ona ma 39cm ta z aledrogo 45 cm wiec te 6cm to ni w kij dmuuchał :) tylko na fotce poza ta okręconą folią nie wiele widac :slash: