Skocz do zawartości

Co Dzisiaj Zrobiłem Przy Swoim Motocyklu...

wolnemiasto
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ehh te swieta pokrzyżowały mi plany moglem skladać moto, a tak siedze i sie objadam ciastami... bez sensu pozdro 4 all

pozdro 600... tfu 1200 :)

wykopalem.

jednak gsxf1250 nie nadaje się do jezdzenia po piachu. kampinowski park narodowy z jego piaszczystymi drogami mnie pokonał.

ledwo go utrzymalem w podparciu. zdecydowanie odradzam nim jazdy terenowe. przód zakopany tylnie koło boksujace . stara jawka dandy przeszlaby bez problemu. ;-)

Co prawda wczoraj ale :P

Wypolerował kolektory Chromik :P cudeńko godzina pracy :einstein2:  stwierdziłem czas na nagrodę, pojechałem po piwko :piwo-1:

W drodze powrotnej spotkałem ZX6R nie miała szans, wpadam na podwórko a one takie same jak przed czyszczeniem ale z dodatkiem fioletu :takaemotka:

Edytowane przez JastrzÄ…bTS

Co prawda trwało to ostatni miesiąc ale dzisiaj powiedzmy temat został zakończony.

Wymienione:

-łożysko główki ramy

-łożysko dolne amortyzatora

-uszczelniacze i olej w lagach

-nowa opona Pirelli Diablo Strada na tył

-nowy olej, świece i filtr powietrza

- nowe klocki tył i przód plus regeneracja zacisków z przodu

-synchro gaźników

-wymiana tłumika na stockowy

-naprawa lusterek (składały się powyżej 80km/h)

-oczyszczony i pomalowany stelaż czachy

Można jeździć

Oplot zalany, śmiga aż miło. Wahacz na miejscu. Dziś zakuwamy napęd i rozrząd i ustawiamy zawory. :)

Pogoda nieciekawa to trzeba coś kombinować ;) zmiana oleju i filtra oleju,czyszczenie,smarowanie i naciągnięcie łańcucha,delikatne mycie.

Już widać koniec prac. Dzisiaj ustawiony rozrząd, wyregulowane zawory, wyczyszczony filtr smoka oleju, założona nowa uszczelka miski. Silnik skręcony do kupy, nowe świece wkręcone razem z nowym filtrem powietrza. W poniedziałek, pokrywa zębatki -sprzęgło, olej, wydech, bak i OGIEŃ

post-7045-0-97770900-1398551087_thumb.jpg

post-7045-0-31855800-1398551100_thumb.jpg

Edytowane przez sligo

Już widać koniec prac. Dzisiaj ustawiony rozrząd, wyregulowane zawory, wyczyszczony filtr smoka oleju, założona nowa uszczelka miski.

Miałeś jakieś kłopoty ze sciągnięciem i założeniem miski?? Szykuję się właśnie do tego.

Wczoraj obluzowałem wszystkie śruby w kolektorze :]

Miska odkrecila sie bez problemow nawet zdziwilem sie, ze byla tak lekko dokrecona. Bylo tam sporo osadow, w filtrze smoka tez troche smieci. Zalozylem uszczelke i zaczalem dokrecac i tu zaczely sie jaja. Serwisowka mowi, ze ma byc na 14Nm dokrecam kluczem dynamo, sruba doszla do miski krece dalej, a opor sie nie pojawia. Myslalem, ze uszczelka sie dogniata ale w pewnym momencie zwatpilem. Jak przestawilem klucz na 12 to zaczely pstrykać ale po odczekaniu chwili te dokrecone znow mozna krecic i robia jeszcze dwa obroty, a klucz nie reaguje... nie wiem o co chodzi, obawialem sie ze oberwal sie gwint w silniku ale po wykreceniu sruby nie bylo zadnych opilkow. Dokrecilem narazie zwyklym kluczem z wyczuciem jutro jade konczyc to sprobuje dynamo moze cos sie uklepalo.

pozdro 600... tfu 1200 :) tapniete bez polskich znakow sry

A przykręcałeś po przekątnej czy kręciłeś jedna za drugą?

Dzisiaj zrzuciłem miskę!!

Kolektory po 30 minutach się poddały lekko, nic nie urwałem :)

Miska odkręciła się jak masło, tak jak piszesz SLIGO. Wszystkie śruby posżły lekko. W misce nie miałem ani grama syfu. Jeżdżę od 5 sezonów na motul 5100

Jestem bardzo zadowolony, że wreszcie jakaś rzecz w moim moto nie protestuje przed odkręceniem, a tym bardziej, że to te sławne kolektory!

Miska leży u fachowca na przegwintowaniu. Koniec z partyzantką i tulejkami. Będzie śruba 16

Ja dziś wymieniłem stacyjkę, bak i zamek od poprzedniego B12 by mieć wszystko na 1 kluczyk po tym, jak z poprzedniego zestawu jeden jedyny pękł.

POSKŁADAŁEM DO KUPY :D:D I zaliczyłem pierwszą jazdę w sezonie... tęskniłem za tym trzaskaniem w wydech :D Miskę dokręcałem na krzyż ostatecznie poszło ręcznie na wyczucie bez dynamo. MetalBeast ciesz się ja odkręcając kolektory urwałem jedną śrubę. Trzy dni motałem się, żeby wyciągnąć to co zostało w bloku. Kleszcze zaciskowe stanleya- nic, WD-40, grzanie, zamrażanie- nic, wykrętaki - nic ostatecznie rozwierciłem ją tak, że zostały tylko resztki które po dłuższej chwili dłubania udało się wyciągnąć. Później idąc za radą i dzięki uprzejmości Qnerka naprawiłem gwint sprężynką od YATO. Swoją drogą świetne rozwiązanie. Bo już chciałem rozwiercać wszystko pod 10. a tak jest jak w oryginale. 

post-7045-0-82133500-1398722171_thumb.jpg

post-7045-0-98186600-1398722181_thumb.jpg

Ja dzis naprawiłem ssanie w starej dr 650 - zipie jeszcze bo suzuki :D

Dzisiaj założyłem miskę z nową śrubą i uszczelką, kolektory z nowymi uszczelkami (stare były chyba od nowości i już były wypalone mocno). Przy okazji nowy olej motul 5100 i filterek. Po 2 dniach w garażu mam dość na jakiś czas zabaw w mechaniora.

Prosta robota z tą miską i kolektorami, ale cholernie czasochłonna i wysiłkowa :)

Wczoraj kumpel oddał mi moto po regulacji zaworów i synchro gaźników ... koleś zna się na rzeczy tylko że..

tylko że teraz moto zamiast poniżej tysiąca obrotów ma po rozgrzaniu aż 3 tysiące i niżej nie schodzi

Jak to wyregulować ?

Jakieś czarne pokrętełko jest przy gaźnikach od dołu..tak po środku/// tym trzeba to ustawić ? Ciężko ręke tam wsadzić :P

Mniemam iż jest to pokrętło od wolnych obrotów :)

Edytowane przez Seev

No tak tam jest takie pokrętło od spodu.. Reguluj je na w pełni rozgrzanym silniku, u mnie da się też kluczem je przekręcić jak ci gorąco:)