Skocz do zawartości

Co Dzisiaj Zrobiłem Przy Swoim Motocyklu...

wolnemiasto
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Szybę założyłem :) Jutro nowa oponka z kołem wleci na miejsce.

mgg_12.jpg

Wczoraj szyba a dzisiaj wreszcie poskładałem bandziora.

Dostał nowe łożyska koła TIMKEN 6203 2RS C3  (może się komuś przyda). Łożyska jedne z droższych, ale na tym nie oszczędzam. Poprzednie NTN wytrzymały jakieś 27 tyś km.

bandit00.jpg

I wskoczyła nowa opona Pirelli Diablo Rosso 2, zamówiona z Oponeo.pl  Polecam ten sklep, bo mają super obsługę, co tylko się potwierdziło jak reklamowałem continentala.

bandit03.jpg

6 h w garażu ale:

-przefrezowane otwory w nowej półpanewce wałka rozrządu którą ułamałem przy skręcaniu pokrywy, bo nowa ( używana) miała inny rozstaw otworów,

-złożenie do kupy pokrywy i odpalenie oraz pierwsza niepewność czy nic nie zjebałem :) (nie chodził jeden gar)

-zdjecie pokrywy spowrotem, zawory ok wiec troche szok, ale przregulowałem jeszcze raz i poskładałem do kupy. Chyba miałem mało paliwa a za pierwszym razem paliłem na kosie, a potem w pionie.Odpalam i działa, jednak mimo regulacji dalej coś tam CYKA pod pokrywą :/

-jeszcze miałem ochotę popmajsterkować to zmieniłem tarczki sprzęgła (jakieś NHC- nie wiem czy dobre), pierwsze wrazenie super jedyneczka dużo ładniej wchodzi bo nie ma takiego bum mocnego jak wczesniej no i na postoju kazdy bieg moge wrzucic. Jeszcze nie jezdziłem dalej niz 5 metrów ale jutro przetestuję

- na koniec filterek i olej valvoline 10w40 półsyntetyk

- jutro małe poprawki bo troche poci mi sie z pod pokrywy zaworów i zmienie filtr powietrza

Jak by ktoś podpowiedział co z tymi zaworami poradzić zeby tak nie cykały? Czy to kwestia złej regulacjii czy poprostu w tym roczniku ma chodzić tak jakby ktoś paczke gwoździ tam wrzucił ?:)

Nie przejmuj sie grzechotaniem, ten typ tak ma :). Ja jak pierwszy raz zrobilem regulacje zaworow mialem podobne odczucia jak Ty ;). Jak przestanie grzechotac to wtedy cos nie tak jest :D

Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2

6 h w garażu ale:

-przefrezowane otwory w nowej półpanewce wałka rozrządu którą ułamałem przy skręcaniu pokrywy, bo nowa ( używana) miała inny rozstaw otworów,

-złożenie do kupy pokrywy i odpalenie oraz pierwsza niepewność czy nic nie zjebałem :) (nie chodził jeden gar)

-zdjecie pokrywy spowrotem, zawory ok wiec troche szok, ale przregulowałem jeszcze raz i poskładałem do kupy. Chyba miałem mało paliwa a za pierwszym razem paliłem na kosie, a potem w pionie.Odpalam i działa, jednak mimo regulacji dalej coś tam CYKA pod pokrywą :/

Z tym przefrezowaniem jesteś pewny, że później się wałek nie zatrze? Obawiałbym się, że panewka będzie źle leżała na wałku o setne milimetry i z czasem to wyjdzie.

Co do regulacji, to podziwiam, że chciało ci się 2 razy wszystko robić. Niby pracy niewiele, ale jak już co do czego przychodzi to masa kręcenia.

Tym cykaniem się nie przejmuj. Miałem takie same odczucia. Ciągle coś tam puka, stuka zaraz po odpaleniu, zanim się zagrzeje, ale reguluję wszystko cyklicznie i zawsze tak puka, cyka itd. To olejak :) Tak ma być.

W sumie jakiej bym nie kupił to i tak bedzie miała inne pasowanie. Mam tylko nadzieje że jeżeli jest tam jakies minimalne przesunięcie to sie dotrze półpanewka do wałka a nie zatrze:) w koncu jest aluminiowa :)

Dziś udało mi się zakończyć etap przerabiania setów pasażera, tak żeby móc założyć te lepsze podnóżki. Te aluminiowe popierdółki kiepsko amortyzują drgania silnika. Kupiłem sety od b12 (dałem ciała, bo z 1gen.). Rozstaw śrób nie pasował, więc stwierdziłem, że się pobawię szlifierką i spawarką :D

Sety czeka jeszcze piaskowanie i malowanie na czarno.

gallery_7434_1458_943915.jpg

W ten weekend zamontowałem wyczyszczony filtr powietrza, założyłem pokrywę zaworów (po regulacjach). Takiej dużej różnicy się nie spodziewałem, cichsza praca silnika, równiejsze obroty, lepsza reakcja na gaz - z radości zrobiłem trasę 100km, a po powrocie wymieniłem olej w silnku wraz z filtrem. Czeka mnie jeszcze regulacja i synchronizacja gaźników - już nie mogę się doczekać efektów :)

Miałem tylko ściągnąć przedni błotnik do pospawania i późniejszego malowania, ale przy okazji zachciało mi się wymienić płyn w hamulca i wyczyścić zaciski trochę się tego obawiałem ale ogarnąłem sprawę ;-) a po małej próbnej przejażdżce założyłem jeszcze nową dźwignię hamulca noznego stara była ułamana, teraz śmiało można w góry lecieć :-) w najbliższym czasie wymiana komina, czyszczenie synchro i regulacja gazników ale to już u doświadczonego mechaniora :-)

Ja dzis musialem aku wymienic bo nie chcial odpalic z rana jak mialem jechac do pracy :]

wydłubałem silnik z ramy.

Przy okazji powiem, że wbrew temu o czym tu na forum było napisane - samodzielnie jest to strasznie karkołomne zadanie

ja wolałem ramę wydłubać z silnika

Mi się wczoraj udało  przerobić światła i teraz zapala się je przełącznikiem.

Trochę mi to zajęło bo okazało się że, kierunki są podłączone pod pozycje, kostkę od lewego przełącznika musiałem całkowicie przerobić.

Niestety nie dokończyłem przerabiania przy lewym przełączniku bo śnieg zaczął padać.

wczoraj zalozylem pompe hamulcowa od ZX7R, bo radialna od K6 1000 nie dawala rady z zaciskami 6cio tloczkowymi.

zamontowalem w koncu chinskie klamki. do zalozenia sa czarne manetki i ciezarki barracudy. zaczyna mi sie podobac bizuteria.

277c320ecaeb38271082291ec4f1eba6.jpg

Edytowane przez krynio

DSC_0566.jpg

Tak było jakis czas temu , teraz jest poskładany , silnik w ramie no i czekam az śnieg zejdzie zeby wypróbować

dołożyłem kilka naklejek i zamówiony wydech Bos GP :)

Wymienilem uszczelniacze w tylnym zacisku hamulcowym, poskladalem wahacz po wymianie łożysk i zamowilem naped oraz uszczelniacze ktore znajduja sie pod deklem zevbatki zdawczej.

Zdjąłem i wyczyściłem pług

thumb_ihost_1422645546__2015-01-30_20181

1. zamontowany automatyczny  włącznik świateł mijania (kit AVT99 regulowany wysokością napięcia) - działa świetnie. Są w nim dwa przekaźniki. Jeden wykorzystany do reflektora. Drugi zostawiam np. na grzane manetki czy gniazdo zapalniczki.

2. Zamontowany bagażnik 

3. Zamontowany kuferek K-MAX 53l wraz z oświetleniem. Oświetlenie bardzo dobrze widoczne, dwustopniowe (pozycja i STOP). Polecam i kuferek i  światełka

4. crahspady, ale to już troszkę wcześniej.

5. zespawałem owiewki (mocowanie w jednej, w drugiej pęknięcie na przegięciu zabezpieczone od wnętrza "zszywką").

Kupiłem oryginalny komin za 99zł z lekkim zadrapaniem i delikatną wgniotką. Ten, który miałem do tej pory miał po poprzedniej właścicielce konkretną szramę na całej długości (której pomogłem się pogłębić). "Nowy" tłumik w trakcie polerki. Przetarcia prawie nie widać, wgniotki pod podnóżkiem pasażera (też nie będzie widać) :D

Edytowane przez GreGF

Przeprowadzam się, więc przestawiłem moto do nowego garażu, trochę strach, wcześniej zwykły zamykany a teraz jakiś podziemny parking :P  Po drodze zrobiłem przegląd, miało być proforma, ale poprosiłem, żeby sprawdzili ustawienie świateł, bo coś tam grzebałem (świeciły mi za wysoko) i okazało się, że "na czuja" ustawiłem idealnie. Teraz szukam narzedzi w sieci :P

Ja ostatnio wymieniłem cały napęd, odświeżyłem lakier, zamontowałem nowe lusterka, wymieniłem płyn hamulcowy przód i tył oraz sprzęgło, pomalowałem wahacz i to chyba tyle:D a w planach jeszcze kilka gratów

to i ja się w końcu pochwalę bo wczoraj z grubsza skończyłem przygotowanie motonga do sezonu:

- nowa oliwa Valvoline Durablend 4T 10w40

- filt oleju

- wyczyszony filtr powietrza

- wymieniona guma tylna na Dunlop Sportsmart2 (zakupiona u Cirusa w super stanie)

- wymieniony cały napęd (zębatki sunstar + łańcuch DID w kolorze lansu)

- wyczyszczone kolektory (ale bez przesady)

- wyczyszczony wydech (też bez przesady :))

image_url-8639-1422778202.jpgimage_url-8639-1422778228.jpgimage_url-8639-1422778184.jpgimage_url-8639-1422778173.jpg

A ja go rozebrałem ....ihost_1422789700__img_04351.jpg

Wymiana płynu chłodniczego oraz zmiana oleju z półsyntetyku na full syntetyczny oraz naprawa druciarstwa połączenia kierunkowskazów  :P