Skocz do zawartości

Co Dzisiaj Zrobiłem Przy Swoim Motocyklu...

wolnemiasto
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dziś czyścilem,smarowalem,zakrecalem jednym słowem konserwacja zimowa20201213_143456.thumb.jpg.f80c16e1f0bd8751236b90ab15deb43a.jpg

20201213_134145.jpg

20201213_143502.jpg

• 1 month later...

Wczoraj pojechałem przewietrzyć motóra, 8 stopni i słońce - żal nie pojechać.
Cały czas coś przy nim dłubię... dzisiaj nie, bo to w sumie grubsza sprawa, ale zrobiłem owiewkę: 

:D

IMG_20201223_133921.jpg

Edytowane przez szymv
dodanie zdjęcia

wykrecilem... praktycznie wszystko. lacznie z polozeniem moto na boku i wyjeciu silnika. zostala rama na kolach i elektryka. jutro wyciagam wiazke i wymieniam kable, w planach malowanie, wymiana licznika, nowe opony, tarcze i klocki, naped i skladanie. no i nowe kolektory do kompletu od BlackWidow.

• 2 weeks later...

Serwis zimowy - 
Wymiana napędu
Czyszczenie + smarowanie łożysk wahacza
Czyszczenie + smarowanie łożysk główki ramy
Wymiana oleju w lagach
Wymiana płynu hamulcowego przód + tył
Wymiana płynu sprzęgła
Czyszczenie gaźników
Odkurzanie filtra powietrza xD

• 2 months later...

dałem ulepowi trochę miłości bo został zaniedbany przez ostatnie lata.

została zmiana oleju. przejrzenie gaźników i wsadzenie większych dysz. może założenie filtrów kna, tak z ciekawości. może wymiana sprzęgła. zobaczy się.

04822af579b708edeff02da85a7eec56.jpg8e137b9d8a139da43b2b4d3f10353d09.jpg4db92c03bd17ec6538808e479e8b7947.jpg

Edytowane przez krynio

Dopiero co przyszło. Jeszcze nie zamontowałem ale jak tylko wrócę do PL to zamontuję nowy gadżet z US ;)

IMG-20210429-WA0012.jpg

Coś zdjęcia nie widać...

Z racji "pięknej" pogody wyczyściłem napęd podciągnąłem łańcuch, a niedawno wpadły nowe opony. Wrażenia opiszę w temacie oponowym.

Jednym się podobają innym nie...ale u mnie będą 

IMG_20210430_155632455.jpg

IMG_20210430_155640705_HDR.jpg

Mi się podobają. Zauważyłem, że motocykl ubrany w gmole zrobił się taki... muskularny 😃

Wymieniony olej z filtrem, wyczyszczony dekiel z popychaczem sprzęgła i wstawiona nowa linka. I profilaktycznie powymienialem żarówki.

Rozpoczalem z opoznieniem sezon: aku naladowane, Guzzi odpalone. Pierwsza jazda: 2,4 km :D Do serwisu i do domu. Zrobiona nowa plakietka z corocznego przegladu technicznego §57a - motocykl przeszedl przeglad bezproblemowo.

Jedno male zalecenie: Stan opon 2019 - Metzeler Roadtec 01 HWM - opony dedykowane sa do ciezkich, obudowanych motocykli sportowo-turystycznych. Myslalem, ze do mojego dinozaura beda swietne, w koncu to nastepca Roadtec Z8 - montaz fabryczny. Niestety u mnie w Guzzi sie nie sprawdzaja. Wlasciwosci jezdne, rezerwy bezpieczenstwa, hamowanie, przyczepnosc na sliskim i porecznosc - wszystko bardzo dobrze, lepiej jak na poprzednim modelu, ale opony akustycznie sa do dupy - gwizdza, zabkuja i sa bardzo wrazliwe na zmiane cisnienia. Rocznik opon 2019 - przejechane 4.500 km (2020 - Corona), przod 40% tyl 50% bieznika, ale brzegi maja naprzemiennie ostre i wytarte kanty. Zalecenie Metzelera - podwyzszyc cisnienie, ale cierpi na tym komfort jazdy (2,7 i 2,9 Bar, zamiast oryginalnie 2,5 i 2,9). Komentarz pracownika - opony sa swietne, ale nie w moim motocyklu. Tu jest rozczarowanie. Po dzisiejszym serwisie zamowilem nowy komplet od Continentala - Road Attack 3. 

Pozdrawiam. 

A ja wyczyściłem kolektory :) hahaha. Jak ja dawno tego nie robiłem. 

I uwaga, uwaga. Pierwszy raz w życiu wymieniłem olej w kardanie. Wcześniej myślałem, że to jakaś wyższa szkoła i że z tym trzeba do mechanika i hektolitry oleju potrzeba a to taka łatwizna. 200ml oleju za 20pln za litr i 15min roboty. 

Wymieniłem dziś płyn hamulcowy z przodu. Wcześniej wymieniłem płyn sprzęgłowy, a jeszcze wcześniej płyn hamulcowy z tyłu. Robiłem to tak na raty, z racji braku czasu. Ale do rzeczy. Dziś wszystko przebiegło pomyślnie, podczas uzupełniania płynu dokładnie uważałem, aby nigdzie nawet kropelka płynu nie kapnęła na lakier. Po wymianie zaczynam wszystko przykręcać, sprzątać, no i został mi ten wężyk i słoiczek ze starym płynem. Wężyk miałem dość długi i pokręcony, więc trochę płynu w nim zostało. Pomyślałem sobie, że bardzo delikatnie dmuchnę w niego powietrzem, żeby wszystko z niego wyleciało. Wiedziałem żeby zrobić to bardzo bardzo delikatnie, bo mi bryzgnie dookoła. Ale zamiast odejść dalej czy wyjść na zewnątrz, to nie wiem co we mnie wstąpiło, ale zrobiłem to przy motocyklu i wszystko co by mogło pójść źle to tak się stało właśnie. Dmuchnąłem bardzo delikatnie w wężyk, ale niestety tak bryzgnęło, że całego mnie opryskało i cały motocykl z jednej strony. Ten płyn był dosłownie wszędzie, począwszy od szyby, po owiewkę, bak, kanapę czy kufer... po prostu zadziałało prawo Murphy'ego. Od razu przystąpiłem do wytarcia, spryskałem spirytusem i ponownie wytarłem wszystko. Wydaje mi się, że wszystko wyczyściłem. Póki co nic się nie dzieje. Ale idiota ze mnie do potęgi...

Na przyszłość umyć dużą ilością wody

Popatrzałem na Bandziora:

jest wyczyszczony, łańcuch nasmarowany, szybka owiewki zmieniona, olej i filtry zmienione i tylko pogody brak - leje jak z cebra... :(

Ps. Co robicie ze zużytymi olejami i płynami jak wymieniacie je sami (sie rymnęło) ?

Ja oddaję mojemu wujkowi na wieś on tym płot maluje. Jest bardzo zadowolony z każdej ilości

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Oddaję do pierwszego lepszego warsztatu, zawsze biorą, problemu nie ma.

Ja kiedyś pytałem to głową kręcili, że nie chcą, bo się muszą rozliczać z każdej ilości...

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Dziś czyszczenie i wymiana przodu a jutro z rana to samo z tyłu. I będzie można zacząć jeździć :)

spacer.png

W końcu się przełamałem i założyłem oryginalną kierownicę....

Zmieniłem płytę pod centralny i założyłem kufry. Jutro testy w trasie 

:)

Znowi zmieniłem kierownicę. Tym razem jest wygięta bardziej w stronę kierowcy.

Porównanie z moją poprzednią

20210509_132916.jpg20210509_132939.jpg

Dodatkowo jestem na etapie wyp... chińskich halogeników.

Znaczy prace twórcze trwają ;)

Ale o tym w innym dziale napiszę jak skończę :)