Skocz do zawartości

Co Dzisiaj Zrobiłem Przy Swoim Motocyklu...

wolnemiasto
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

@Conorian ja też kiedyś przesadziłem z regulacją  tylnego hamulca  i musiałem na stacji upuszczac płynu inie uzywać tyłu na powrocie :D

W dniu 22.04.2022 o 17:39, Waluś napisał:

Odpaliłem pierwszy raz w tym roku, przewietrzyłem chwilę no i cóż...F1 samo przez zimę nie zgasło emoji38.png .
Jutro do roboty na serwis olejowy to będziemy szukać :jupi:

Dopiero dzisiaj pochyliłem się nad serwisem.

F1 naprawione. C28 problem z drugimi przepustnicami i silniczkiem. Rozwiązanie banalne: opaska od króćca obudowy filtra powietrza była niedokręcona. Przesunęła się uniemożliwiając pracę przepustnic w pełnym zakresie.

Motung prawie do nagości rozebrany no i szok ile śrubek oraz spinek pogubiłem w czasie jazdy. 

Zmienilem olej z filtrem oraz filtr powietrza bo stary delikatnie mówiąc był już przybrudzony :lol-1: .

Sprawdziłem synchro, jest ok.

Teraz jeszcze te nieszczęsne plastiki i boczki poskładać.

Dokręcajcie śrubki regularnie, czy to Vka czy rzędówka :whistle: :zawstydzony: 

Edytowane przez Waluś
  • Like 2

Naprawiłem i zmodyfikowałem zegary Toli i spojrzałem jak smutny w kącie stoi Dziorek od zeszłego roku 

@Waluś ale, że to wszystko Ty sam? Respekt. No chyba , że rękami mechanika, no to wiesz....

@kokos grozisz mi? :lol-1:

Robiac ten serwis dzisiaj przypomnialem sobie, ze jednak nie lubie dlubac przy moto :takaemotka:

:) ja Ciebie rozumiem. Po wymianie SAMODZIELNEJ bezpiecznika już byłem bliski zabraniu moto do mechanika, żeby te gówniane plastiki skręcił do kupy

Hej. Dziś zajrzałem do napinacza łańcucha rozrządu. 10 minut roboty i już wiem ,że nie mam się czym przejmować . Zostało 9 ząbków.

Pozdrawiam

Dołożyłem podwyższenia kierownicy.

Jak się nie ma kasy na turystyka, to trzeba kombinować.😄

No i oczywiście musiałem kupić czerwone. Inne by kurde nie pasowały.

received_294741059533286.thumb.jpeg.1637ef79ee53a9a9ae58f046fb23603f.jpeg

Aczkolwiek zdziwiłem się, że według serwisówki, śruby mocowań powinny być skręcane z siłą 23 Nm. Przy 15 już się bałem, że gwint zerwę.

Edytowane przez maniomen

Nakleiłem na zbiornik nowy tankpad, bo stary zaczął "wylatać".

• 2 weeks later...

Rozpocząłem serwis przedsezonowy. Na wjazd poszły gaźniki

20220527_191148.jpg

wachacz i lagi robiłem 6300km temu to odpuszczam rozkręcanie w tym roku.

Zostały tylko zaworki, olej ustawienia i jazda testowa 😎

• 1 month later...

Wymieniłem tylną oponę, wymieniłem przy okazji, profilaktycznie przednią zębatkę (już wcześniej też ją wymieniałem, bo zrobiły się na niej zęby rekina), a także wymieniłem klocki z przodu. Co do klocków to był ostatni gwizdek, bo już nawet rowka widać nie było. Na blacie 102000 km i na tarczach nawet rantu żadnego nie ma. Poprzednio klocki wymieniałem przy 64500 km, a wcześniej siedziały oryginalne od nowości. A łańcuch już na nakręcone 64000 km.

Zaplanowane było:

-regulacja i synchronizacja gaźników (pierwsze testy własnego waku)

A wyszło:
-demontaż i czyszczenie gaźników

-nieudana regulacja składu mieszanki

-dosyć udana synchronizacja

-kontrola napinacza łańcuszka rozrządu

-testy smakowe Pb95, bo brakło dobrego patentu na zewnętrzny zbiornik😅

spacer.png

Edytowane przez Tomek
Usunięto błędny link

@PerceptronNapisz coś więcej o tym waku jak możesz - sam się przymierzam do zrobienia takiego samego właśnie i ciekaw jestem jak to się sprawdza. Co tam się leje? Wodę? Nie ma ryzyka że zaciągnie?

Edytowane przez Krzych

29 minut temu, Krzych napisał:

@PerceptronNapisz coś więcej o tym waku jak możesz - sam się przymierzam do zrobienia takiego samego właśnie i ciekaw jestem jak to się sprawdza. Co tam się leje? Wodę? Nie ma ryzyka że zaciągnie?

Jest sporo opisów jak zrobić taki wakuometr, nawet na forum: https://polishbanditcrew.pl/topic/5881-wakuometr-domowej-roboty/

Moja wersje to konkretnie: 4 ok 3m odcinki wężyka igielitowego 5 mm średnicy, 2 trójniki do tej średnicy, sklejka chyba 50 x 80 i kilkanaście uchwytów do mocowania kabli(9mm)... zalałem zwykłym 10w40, ale różne płyny ludzie stosują, planuje sprawdzić jeszcze na oleju do dwusuwów, bo nie wiedziałem że mam. W skrócie możesz wlać dowolny płyn, który w razie zassania się do gaźników/silnika(przy dużej różnicy podciśnień lub nieszczelności istnieje takie ryzyko) , nie zrobi szkód(woda i płyn hamulcowy odpada). W swoim na pewno zmieniłbym jeszcze płytę na jaśniejszą, lepiej byłoby widać

• Upvote 1

Wymieniłem filtr powietrza i podgrzewane manetki na nowe, bo stare się zmęczyły. Aby wymienić same manetki, musiałem kupić cały zestaw. Tak, jakby nie można było sprzedawać takich rzeczy osobno. A jakby kogoś interesowało jak wygląda taka manetka w środku, to macie okazję zobaczyć 😂

20220705_175938.jpg

@seebst - masz fotke tych swoich starych jak wygladaly w dniu zmiany, tzn poscierane byly czy jak?

Ile caly nowy zestaw dales? OXfordy ty masz , taaaa? No one sa scalone z tymi przewodami wiec inaczej niz caly zestaw chyba sie nie da?

Tę rozerwaną nanetkę już wyrzuciłem. Musiałem ją rozerwać, bo nie szło jej zdjąć z rolgazu. Natomiast lewa zeszła w miarę dobrze i gdzieś ją zostawiłem w garażu, jak nie zapomnę to zrobię zdjęcia. 

To, że się powycierały to pikuś. A paradoksalnie bardziej starła się lewa. Najgorsze było to, i to mnie zmusiło już do wymiany na nowe, że guma zaczęła się kleić do rękawiczek, gdy słońce na nie przygrzeje. I przez to też strasznie brudziły. 

Te pierwsze Oxfordy kupiłem za 180 zł, a teraz dałem 300 zł! Manetki sa scalone razem z przewodami, ale na ich końcach są wtyczki, które następnie podłącza się pod sterownik i do akumulatora, więc tylko od wtyczki odłączyłem pod spodem, a resztę instalacji, wraz ze sterownikiem zostawiłem. W razie W będę miał nowy sterownik jak stary nawali. 

Tu mam tylko dwa zdjęcia, które zrobiłem celem oznaczenia sobie jak nowe ustawić. Bardziej szczegółowe zrobić będę musiał jutro, jak chcesz. Na lewej manetce, w okolicach ciężarka widać jak wytarło się i to właśnie miejsce stanie zaczęło się kleić i rozjeżdżać pod wpływem temperatury. 

20220705_154325.jpg

20220705_154338.jpg

Sam robiłem,mam nadzieję że dzior nie pójdzie z dymem🙈

IMG_20220706_124340.jpg

IMG_20220706_124334.jpg

LED, czy żarówka? Ma homologację? Coś firmowego, czy chińszczyzna? Przyznam, że kumpel ma jakąś tanią chińszczyznę LED na swoim GS i bardzo ładnie to świeci. 

seebst - to u ciebie to one jeszcze wcalkiem dobrym stanie - u mnie to jzu druty prawie na wierzchu widac, ale fakt - kleja sie w sloncu tak jakby sie chcialo zeby opony kleily z podloga. 

Takze u mnie to nastpne na liscie : do zrobienia :)

Gdyby nie to, że się zaczęły kleić to bym ich nie zmieniał. A tak, musiałem dać 300 zł tylko właśnie po to, by same manetki wymienić. No ale na parę lat spokój będzie. 

A co do halogenów...

Ja mam Givi na żarówkach H3 55W i dość często mi się któraś z żarówek przepala. Nie wiem czy to od wibracji czy wilgoci? Co prawda za często z włączonymi nie jeżdżę, stąd mnie to dziwi trochę. Kiedyś miałem 35W bo myślałem, że mniejsza moc będzie łaskawsza dla instalacji elektrycznej, ale te padały na potęgę. 

11 godzin temu, seebst napisał:

LED, czy żarówka? Ma homologację? Coś firmowego, czy chińszczyzna? Przyznam, że kumpel ma jakąś tanią chińszczyznę LED na swoim GS i bardzo ładnie to świeci. 

LED i na aukcji pisało że ma homologację,ale jak przyszły to taki byłem podjarany że nie sprawdzałem czy gdzieś jest wybita🙈A czy chińszczyzna...🤔Kto to wie,co teraz nie jest chińszczyzna?Jeszcze trochę to te małe skośne łapki wszystko będą robiły 😜

16571760089609049814265939910661.jpg

16571760356435796627371472665774.jpg

20 godzin temu, jacekrysiek napisał:

seebst - to u ciebie to one jeszcze wcalkiem dobrym stanie - u mnie to jzu druty prawie na wierzchu widac, ale fakt - kleja sie w sloncu tak jakby sie chcialo zeby opony kleily z podloga. 

Takze u mnie to nastpne na liscie : do zrobienia :)

Tak wygląda ta manetka z bliska. Tragedii nie ma. 

20220707_155500.jpg

20220707_155351.jpg

Właśnie kupiłem osłonkę chłodnicy:-) a tak to jeszcze w weekend wymiana manetek, klamek. Jak przyjdzie aluchrom to polerka tłumika. A właśnie czy aluchromem k2 można też traktować doloty?

AD7FFD1D-2666-46B4-946D-52FA7FECC98C-sca