Skocz do zawartości

Co Dzisiaj Zrobiłem Przy Swoim Motocyklu...

wolnemiasto
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Krzych napisał:

za kilka dni napiszę coś więcej i może wrzucę kilka zdjęć, dzisiaj już nie mam siły..

Może wrzuć do działu DIY, będzie nowy, ciekawy temat.

Dawno mnie nie było, i Wam powiem, że od 2 sezonów nie odpalałem Suzi :( 

1 godzinę temu, Bodzio napisał:

O Bodzio. Siema Stary druchu 

7 godzin temu, Bodzio napisał:

No to na co czekasz :) w piatek masz slaska motokawke :)

17 godzin temu, Bodzio napisał:

Bodzio, amnestia czy za dobre sprawowanie wypuścili? :D

• 2 weeks later...

Nie tyle moto co kask. Gt air 2 przestał być taki 'air'. Znalazłem w necie schemat jak się dobrać do górnej pokrywki regulującej wlot powietrza i po otwarciu odkryłem całe cmentarzysko insektów które przez dwa sezony przyjmowałem na klatę (znaczy kask).

45 minut temu, quanti86 napisał:

Nie tyle moto co kask. Gt air 2 przestał być taki 'air'. Znalazłem w necie schemat jak się dobrać do górnej pokrywki regulującej wlot powietrza i po otwarciu odkryłem całe cmentarzysko insektów które przez dwa sezony przyjmowałem na klatę (znaczy kask).

A to tak.

W shoei'ach w większości przypadków, jeżeli wentylacja jest przesuwna i można ją ustawić w 3 pozycjach, to w środkowej pozycji ją można serwisowo wyrwać i nie powinno się jej raczej uszkodzić.

Teoretycznie. Ja to eksperymentalnie robiłem na kaskach na sklepie i nic nie połamałem.

Jeszcze, he he.

Manio masz jakiś schemat jak rozebrać neoteca 2? Też bym chętnie swojego przejrzał i wywalił cmentarzysko, bo mam wrażenie, że wentylacja w tym kasku umarła totalnie

Wysłane z mojego Realme GT2 przy użyciu Srapatapatalka

Godzinę temu, Ragor napisał:

Manio masz jakiś schemat jak rozebrać neoteca 2? Też bym chętnie swojego przejrzał i wywalił cmentarzysko, bo mam wrażenie, że wentylacja w tym kasku umarła totalnie

Nie mam schematu. Nawet nie wiem, czy coś takiego poza produkcją istnieje.

634312250_Screenshot2023-08-25at12-53-22Neotec2.thumb.png.fc0a12778020551aac4acd2322cb8742.png

Tu masz schemat poglądowy rozbebranego kasku, ze strony Shoei'a.

Pokazuje mniej więcej, jak wygląda wentylacja po zdjęciu klapki.

Jak uda mi się zrobić jakieś zdjęcia na żywo, to też podeślę.

Tylny wylot jest niedemontowalny. Poniżej zdjęcie poglądowe:

622175097_Screenshot2023-08-25at13-14-36Luftausl_hint.(NEO2)LightSilver.png.9ac63c92ec7198a9a4f58908b71eb5fa.png

W sensie jest demontowalny ale prawdopodobnie jest wklejany. Przynajmniej wklejony jest ten spojlerek w kasku, do którego się dobrałem.🙃

Wentylacja czołowa jest rozbieralna. Ustawiasz klapkę w pozycji środkowej, czyli mnie więcej tak:

20230825_130433.thumb.jpg.cd6d5ba9ae3b2644cdaaca3f07f8ee39.jpg

Podważasz ostrożnie, czymś plastikowym. Czasami do kasków Shoei daje specjalne breloczki serwisowe, z których w takich sytuacjach można skorzystać.

20230825_130447.thumb.jpg.35c434768b00c48876df859526c55f8b.jpg

Z wyczuciem podważasz całość. Klapka trzyma się na 4 cymblach podłużnych.

20230825_130501.thumb.jpg.cdb7ad43b107403004c23400b92ede66.jpg

I tyle. Wypinasz ewentualnie centralny czepek kasku i patrzysz, czy podczas czyszczenia muchy ci nie będą się wysypywać.

Przedniej szczęki nie ogarnąłem. Jest ona raczej cała na zatrzaskach.

Podbródek wypinasz, odchylając skrajne krawędzie dolnego deflektorka. Trzyma się on na okrągłych bolcach.

20230825_130400.thumb.jpg.319be70e8e0cb85bae6ff13ebae6cc8f.jpg

Potem delikatnie wypinasz deflektorek, podnosząc go i delikatnie odchylając do wnętrza kasku. Trzyma się on na plastikowych, podłużnych oczkach.

20230825_130337.thumb.jpg.4667f008b71719d2ed28807be7e3229b.jpg20230825_130201.thumb.jpg.0ffd114dc24da750989ead0aa000e798.jpg

Po zdjęciu wygląda to tak:

20230825_130153.thumb.jpg.667c99631b708a55a899d17e89323e28.jpg20230825_130210.thumb.jpg.c7c6d15c5f0e61af5abea5909a3f1dd7.jpg

Dalej nie brnąłem, bo mnie zaraz zamordują, że niszczę kask.🤣

Całość delikatnie się rusza, więc podejrzewam, że też jest na zatrzaskach, bo nigdzie dookoła nie widać śrub. Pewnie żeby to komfortowo wymontować, należałoby odkręcić całą szczękę, bo nie da się tego kątowo odchylić, ze względu na haczyki po bokach, które są wsunięte w czarną obudowę.

Czyli przód możesz alternatywnie tylko czymś mocno przedmuchać i tyle. Raczej odradzam wlewania tam czegoś mocno płynnego, bo pod plastikową obudową jest EPS i lepiej, żeby się nie rozpuścił.

• Upvote 1

A jak się dobrać do Schubertha C4? Kiedyś próbowałem i nie dałem rady. A pewnie z pół kilo owadów już się w nim nazbierało 

1 godzinę temu, seebst napisał:

A jak się dobrać do Schubertha C4? Kiedyś próbowałem i nie dałem rady. A pewnie z pół kilo owadów już się w nim nazbierało 

Czort go wie.

Na stronie Schubertha spojrzałem na zdjęcia. Nie widzę żadnych zatrzasków, więc możliwe, że jest wklejony na stałe.

helmzubehoer-c4-lueftungshaube-glossy-black.thumb.png.9c8e738deffc5158f7409fe0c9a15f52.pnghelmzubehoer-c4-lueftungshaube-glossy-black-2.thumb.png.ca7a5446c12adf02125c60614429570d.png

Czyli drucik i powietrze pod ciśnieniem.🙃

• Upvote 1

Z tym to luzik, się ja problem z wyściółką miałem, bo o ile z bokami większych problemów nie było, tak sama góra nie chciała w żaden sposób się wydostać. A to, że psiknę powietrzem (co z resztą dość często robię), to te owady gdzieś przecież spadają. Nie wytrzepię ich, a jakiegoś zbiorniczka też nie ma 😁

Światło stop do kufra v47, taśma led za 10PLN, wtyczka hermetyczna coby można zdejmować kufer, tak oszczędnie po poznańsku...

1OKXHxv.jpg

W dniu 25.08.2023 o 15:59, maniomen napisał:

Czort go wie.

Na stronie Schubertha spojrzałem na zdjęcia. Nie widzę żadnych zatrzasków, więc możliwe, że jest wklejony na stałe.

helmzubehoer-c4-lueftungshaube-glossy-black.thumb.png.9c8e738deffc5158f7409fe0c9a15f52.pnghelmzubehoer-c4-lueftungshaube-glossy-black-2.thumb.png.ca7a5446c12adf02125c60614429570d.png

Czyli drucik i powietrze pod ciśnieniem.🙃

Zdemontowałem to.  Trzymało się dość mocno, ale trochę naciągnąłem i wyszarpałem, unosząc do góry.  Oczom mym ukazała się jedna wielka mogiła wszelkiej maści owadów. Wybebeszyłem wnętrze i wyprałem. Nie robiłem tego nigdy i skutkiem tego było kilkukrotne pranie i zmienianie wody - jej kolor był taki, jak po kąpieli górnika. Teraz wszystko wysycha. Problem tylko się pojawił taki, że odleciały mi dwa paski, które niby trzymały się na nitach z tyłu kasku, mające na celu trzymanie kasku, żeby się nie przesuwał przy dużych prędkościach, niby taki patent Schubertha. Paski te nie rozerwały się, nie zrobiła się dziura przy otworach, gdzie powinny trzymać je nity - po prostu zostały mi w rękach. Raczej już nie mam możliwości ich ponownego założenia. Dziwna sprawa. 

20230827_092432.jpg

20230826_115517.jpg

20230826_115504.jpg

10 minut temu, kazek napisał:

No nie. Z tyłu pod EPSem widać te nity, ale nawet nie mam jak tam palców włożyć. Na zdjęciu ciężko to zobaczyć dlatego w całej perspektywie też wrzuciłem zdjęcie, oraz z tym paskiem, gdzie to było. Teoretycznie, żeby to spełniało swoją funkcję musi być porządnie przynitowane, jak zapięcie pod brodą. Raczej tego już nie założę, nie nam jak i czym ścisnąć, żeby to miało ręce i nogi

20230827_103330.jpg

20230827_103303.jpg

20230827_103215.jpg

20 minut temu, seebst napisał:

20230827_103215.jpg

Ciężko by było to zamontować. Przyjmując, że jest to rzeczywiście nit, a nie zatrzask, to nic nie zrobisz, nie mając wiedzy na temat tego, jak wyjąć EPS z kasku. A i to by było niebezpieczne, bo nie byłoby gwarancji, że kask złożysz prawidłowo i będzie on bezpieczny.

Pokaż jeszcze drugą stronę paska. W sensie drugą stronę nita na pasku. Mało prawdopodobne, że udałoby ci się to wsunąć do dziury i jakąś szpatułką/śrubokrętem płaskim dopchnąć, żeby naszło to ponownie na nita, bo pewnie i tak by się nie trzymało.

Edytowane przez maniomen

Na pasku nie ma nita, jest tylko dziurka od niego. Dziurka ta nie jest ani rozwalona, ani rozszarpana - na prawdę nie mam pojęcia jak to się mogło stać, że wypadły oba paski z nitów. Albo po prostu były słabo zanitowane. W każdym razie założyłem wyściółkę i wszystko złożyłem w jedną całość, ale już bez tych pasków. Nie będę się bawić w rozbebeszanie eps, zaklepywanie nitów itp. Z ciekawości, C3 pro ma nity na wylot i z tyłu kasku widać je. W C4 są one schowane.

Kask-SCHUBERTH-C3-Pro-Sestante-Grey.jpg

Jak ja nie cierpię czyścić łańcucha!

A, zaraz, to nie ten temat.

A więc kupiłem sobie wreszcie stojak pod tylne koło i wyczyściłem łańcuch. Świeci się jak... no, wiecie jak co.

Tylko teraz wszystko pozostałe jest upaprane w starym smarze więc muszę pojechać na jakąś myjkę żeby umyć motocykl. Ale potem znów będę musiał smarować łańcuch :glupek2:

Czy ktoś nie wymyślił na to jakiegoś lepszego sposobu?

Łańcuchy rowerowe ludzie maczali w garnku z woskiem roztopionym.

Ale w motocyklu to może za dużo czasu zajmować.🙃

A może warto przerzucić się na olej, zamiast smaru? Przynajmniej zawsze łańcuch będzie czysty i mniej syfu zgarniał z otoczenia, tym samym nie będzie się on zbierać w każdym zakamarku motocykla.

1 godzinę temu, seebst napisał:

A może warto przerzucić się na olej, zamiast smaru? Przynajmniej zawsze łańcuch będzie czysty i mniej syfu zgarniał z otoczenia, tym samym nie będzie się on zbierać w każdym zakamarku motocykla.

Ciągle biję się z myślami czy kupić olejarkę czy nie. Ale chyba rzeczywiście się zdecyduję w końcu...

Ja tylko żałuję, że tak późno się zdecydowałem na nią, szczególnie, gdy raz mi się spray rozszczelnił w kufrze i cała zawartość się... Odżałowałem 600 zł i kupiłem. Co to w ogóle jest smarowanie i czyszczenie łańcucha? 😁