Skocz do zawartości

Co Dzisiaj Zrobiłem Przy Swoim Motocyklu...

wolnemiasto
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, mariuszn2 napisał:

Ale ten Iran to chyba nie w tym roku !

Chyba 😉

Ale spójrz na to z innej strony - za rok czy dwa młodszy niestety nie będziesz, a wręcz przeciwnie - to chyba już ostatni dzwonek na tego typu trip, bo taka przygoda już może się nie powtórzyć. Tak tylko to umotywowałem 😊

A wkoło komina (czytaj Bałkany czy inne Alpy) zawsze będzie okazja i to nie jedna.

10 minut temu, maniomen napisał:

Ale by były jaja, jakby mój Bandzior tam dojechał.😁

A co jakby nie dojechał? Lub utknie gdzieś po środku niczego i znów domorośli mechanicy z kawałkiem młotka i jakiejś blaszki zaczęli by pchać swoje rączki tam gdzie Ty swoje, wraz z poprzednikami dotychczas? 😁

23 minuty temu, seebst napisał:

A co jakby nie dojechał? Lub utknie gdzieś po środku niczego i znów domorośli mechanicy z kawałkiem młotka i jakiejś blaszki zaczęli by pchać swoje rączki tam gdzie Ty swoje, wraz z poprzednikami dotychczas? 😁

Czyli trzeba zamontować jeden kufer boczny, kwadratowy aluminiowy, a do niego wrzucić wszystkie moje narzędzia, to na drodze go łogarnę.😆

Dokładnie, tak jak ja kiedyś - mnóstwo części zapasowych, mnóstwo różnych kluczy i narzędzi za pierwszym razem zabrałem, a potem zdziwienie, że na podjazdach przednie koło za każdym razem traciło przyjemność i motocykl stawał dęba 🤣

11 godzin temu, seebst napisał:

że na podjazdach przednie koło za każdym razem traciło przyjemność i motocykl stawał dęba 🤣

No właśnie, jak przednie koło traci przyjemność :takaemotka: 

to i kierownik traci przyjemność z jazdy po winklach ! 🤣

Wymiana oliwy

dJ0xZxE.jpeg

1 godzinę temu, lechu72 napisał:

Wymiana oliwy

dJ0xZxE.jpeg

A gdzie to nowe Kawałsraki???  😉

Może nic nie zrobiłem, ale chciałem się umówić na serwis i w szoku jestem, że na co najmniej miesiąc do przodu brak jest wolnych miejsc, żeby wstawić Moto. Jakiś Armageddon się dzieje, mówi gość z serwisu... No nic, zaczekam.

Miałem wymienić kierownicę na szerszą , a się okazało ,że mam do wymiany łożyska główki ramy. Skoro miałem wszystko rozebrane . Pobawiłem się w galwanizera- oksydacja/czernienie. Efekty poniżej. Miały być czarne i są.

1710497484775.jpeg

1710497484790.jpg

• Upvote 3

Ładnie wyszło. masz jakiś specjalny sprzęt do tego czy metody garażowe?

2 godziny temu, Krzych napisał:

Ładnie wyszło. masz jakiś specjalny sprzęt do tego czy metody garażowe?

Potrzebny jest garnek nierdzewny , butla turystyczna i Hotox z alle-drogo. No i ochrona BHP rękawice i okulary. Na koniec konserwujemy to jeszcze olejem mineralnym w moim przypadku hipol 😃

• Like 1

zajebiscie wyszlo to oksydowanie :) 

W dniu 13.03.2024 o 23:10, radzior napisał:

A gdzie to nowe Kawałsraki???  😉

Po lewej stronie nie załapało sie na kadr,  za tydzień wleci trzeci motur - Royal Enfild 500. Będzie dym w chałupie...

Bioły daj znać jak to wygląda po przykręceniu, czy się nie rysuje jakoś zanadto etc.

Efekt na zdjęciach jest extra, fajnie jakby się udało go utrzymać na motocyklu. 

4 godziny temu, lechu72 napisał:

Po lewej stronie nie załapało sie na kadr,  za tydzień wleci trzeci motur - Royal Enfild 500. Będzie dym w chałupie...

Kurde przymierzałem sie do niego bo w wawie obok serwisu Triumpha jest salon Royala...fajna zabawka z Indii, ładnie to wygląda nawet ale pojemności małe.

Chciałem wsiąść i pojechać do pracy....Nie odpalił :D

13 godzin temu, radzior napisał:

Kurde przymierzałem sie do niego bo w wawie obok serwisu Triumpha jest salon Royala...fajna zabawka z Indii, ładnie to wygląda nawet ale pojemności małe.

500cm jest w sam raz do pyrkania, tam koni jest ~27, ale niutków 41, długoskokowy singiel, bez wałka wyrównoważającego ( wibracje kosmiczne), wtrysk w wersji bardzo uproszczonej, kopajka, bez ABS ( od 2017 musiał być już) tarcza z przodu bęben z tyłu. Niestety Włoch wywalił oryginalne kierunki w wsadził jakieś małe gówienka. Od Jawy 350 bedą pasować już obczaiłem, no i lusteka do zmiany.

49y37QB.jpeg
  • Upvote 1

Założyłem mocowanie Ram Mount na kierownicę, żeby przyszłościowo pobawić się ramionami i adapterami, które hobbystycznie zaczął drukować w międzyczasie mój brat na drukarce Czy Dy.

20240316_133716.thumb.jpg.bf035f5dad82a51a9f993a4eb157afd4.jpg

Podstawa jako jedyna oryginalna. Kupiłem ją w robocie, bo leżała już na sklepie z 5 lat i mieliśmy śmieszną cenę zakupu. Teraz to dziadostwo "Made in U S and A" kosztuje ze 180 zł detalicznie.

20240316_133846.thumb.jpg.e7fbca34d5709f55092c42522d303534.jpg20240316_134124.thumb.jpg.31f7d3a24bb2e71f073ac7de5dfdee12.jpg

Ramiona i pokrętła, jak i grzebienie pod GoPro są wydrukowane. Zobaczymy, jak szybko odleci mi kamerka.😁

• Upvote 1

1 godzinę temu, maniomen napisał:

Zobaczymy, jak szybko odleci mi kamerka.

Tego czarnego nie wyrzucaj - przygarnę😉🙂

zrywka.jpg

Może nie dzisiaj ale w czwartek  wymieniłem tylną tarczę hamulcową. Jeszcze czekam na nowe klocki.Naładowałem aku no i odpaliłem moto.

W dniu 15.03.2024 o 14:43, Bioły napisał:

Potrzebny jest garnek nierdzewny , butla turystyczna i Hotox z alle-drogo. No i ochrona BHP rękawice i okulary. Na koniec konserwujemy to jeszcze olejem mineralnym w moim przypadku hipol 😃

Napisz coś więcej. Ile to trzeba gotować?

2 hours ago, Franio said:

instrukcja jest na pudelku jak kupujesz ile wrzucic i  ile wody do gara potrzeba ... bardziej skomplikowane od zupy pomidorowej nie bedzie chyba :) 

W dniu 16.03.2024 o 21:17, Franio napisał:

Dokładnie jest wszystko napisane na opakowaniu. To jest oksyda na gorąco ale jest też na zimno.

W dniu 15.03.2024 o 20:39, Havana napisał:

Bioły daj znać jak to wygląda po przykręceniu, czy się nie rysuje jakoś zanadto etc.

Efekt na zdjęciach jest extra, fajnie jakby się udało go utrzymać na motocyklu. 

Hej. Mój zamysł był taki aby śrubki były czarne. Efekt połysku daje olej mineralny. Bo po czernieniu zalecane jest zamknięcie porów olejem (czyt. dodatkowa konserwacja). Ja chcę przerobić mój motocykl docelowo na coś w stylu rata/street'a. Ale finalnie , w którą stronę pójdzie to się zobaczy. Z uwagi na to ,że nie mogę dostać w rozsądnej cenie USD , postanowiłem zrobć przód już na czarno. I tak sukcesywnie będzie coraz ciemniej 😎

IMG_20240316_204749826_HDR.jpg

IMG_20240316_211146701.jpg

• Like 1

Ja zrobiłem pół obrotu przednim kołem żeby odleżyn nie dostał 😅

Mam jeszcze do zamontowania scottoilera ale to jak się cieplej zrobi. Przy moich trasach to pewnie zbędny wydatek ale się połaszczyłem na noworoczną wyprzedaż i kupiłem za 423 złocisze.

• 2 weeks later...

Odpaliłem po zimie ....no i tyle niespodzianek 🤪🤣🤪🤣😈

I same kwiatki powychodziły? 🙃