Skocz do zawartości

Co Dzisiaj Zrobiłem Przy Swoim Motocyklu...

wolnemiasto
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
39 minut temu, maniomen napisał:

Się okazuje, że dekiel silnika, który gmole/crash pady ma chronić, jest zdecydowanie tańszy, niż kawał druta ze zwierciadłem na końcu. Masakra.

Bez tego "druta...." wrócisz do domu . Z pękniętym  deklem też, ale na lawecie 😏

Edytowane przez kazek

1 godzinę temu, kazek napisał:

Bez tego "druta...." wrócisz do domu . Z pękniętym  deklem też, ale na lawecie 😏

Po prostu trzeba jechać przechylonym motocyklem, żeby olej się nie wylewał.😁

• Like 2

😁

Klocuszki w Royalu się skończyły, więc wymieniłem 😁

44 minuty temu, Duńczyk napisał:

Klocuszki w Royalu się skończyły, więc wymieniłem 

Już?

Ile kilometrów zrobiłeś?

Albo inaczej. Co to za mieszanka była tam wsadzona? Organiczna że tak szybko poleciała?

Godzinę temu, maniomen napisał:

Już?

Ile kilometrów zrobiłeś?

Oryginalne brembo jeszcze były. Z takimi na wykończeniu już kupiłem z przebiegiem 26 tys. 

1 minutę temu, Duńczyk napisał:

Oryginalne brembo jeszcze były. Z takimi na wykończeniu już kupiłem z przebiegiem 26 tys. 

Aaa... Bo ja nie załapałem. Myślałem, że ty nówkę kupiłeś.

20240517_121444.thumb.jpg.33f55954c94dcc8fd2426a32b2c013f3.jpg

Dzisiaj przy swoim motocyklu podlałem róże !  :takaemotka:

To taka bezpośrednia odpowiedź na tytułowe pytanie !

To aby podlać róże musisz wprowadzić motocykl z garażu? 🤣

59 minut temu, seebst napisał:

To aby podlać róże musisz wprowadzić motocykl z garażu? 🤣

Żeby wyprowadzić motocykl musi podlać róże. 😁😏

Jako że Tomtom działa tak sobie na dłuższe trasy, a Google Maps to chyba najlepsza nawigacja pod słońcem to wymyśliłem sobie chytry pomysł: zamontuję tankbaga i wpakuję tam tableta.

Tankbag jak tankbag nawet fajny, z takim ciekawym klik-lockiem, ale g.... widać na tym tablecie. W sumie to oczekiwałem cudów, sądząc że tablet z matrycą TFT i ceratą będą widoczne przy słonecznej pogodzie.

Czuję taki niesmak, chciałem dobrze a wyszło jak wyszło. W kasę tankbaga może trza było kupić jakąś chińską nawigację?? Za dużo opinii jednak jest, że produkt szlag trafia po krótkim czasie... Tomtom ****, Garmin ****. Mam uchwyt na telefon ale ładując go w pokrowiec wodoszczelny znów nic nie będzie widać. Na razie sparuję tablet z intercomem i może instrukcje głosowe wystarczą.

4 minuty temu, quanti86 napisał:

Jako że Tomtom działa tak sobie na dłuższe trasy

A dlaczego tak uważasz? Ja już nie narzekam. Piszę już, bo z początku było mi ciężko się przyzwyczaić, ale teraz złego słowa powiedzieć nie mogę. Może i faktycznie nie jest idealna, ale Google też idealne nie jest. Jedynie czego mi w Tomtom brakuje, to integracji z mapami Google. Przyjechałem na Tomtom blisko 30.000 km na motocyklu i trochę samochodem. A telefon trzymam w uchwycie RAM i czytelność jest ok. Kiedyś trzymałem go w pokrowcu, ale nic przez niego widać nie było, no i grzał się strasznie.

29 minut temu, seebst napisał:

A dlaczego tak uważasz? Ja już nie narzekam. Piszę już, bo z początku było mi ciężko się przyzwyczaić, ale teraz złego słowa powiedzieć nie mogę. Może i faktycznie nie jest idealna, ale Google też idealne nie jest. Jedynie czego mi w Tomtom brakuje, to integracji z mapami Google. Przyjechałem na Tomtom blisko 30.000 km na motocyklu i trochę samochodem. A telefon trzymam w uchwycie RAM i czytelność jest ok. Kiedyś trzymałem go w pokrowcu, ale nic przez niego widać nie było, no i grzał się strasznie.

Dość często wybiera dziwne drogi. W charakterystyce trasy mam ustawione jako "szybkie" a i tak często wybiera jakieś dziwne trasy. Belgię już trochę zjeździłem sam i jadąc "na oko" lub zwyczajnie trzymając się drogowskazów jeździło mi się najlepiej. Słuchając się navi bywało różnie. Nie jest to stała reguła, ale jeżdżąc po Europie najlepsze trasy planowały mi Google Maps.

Telefon na motocyklu trzymasz pod ładowarką?

Napisano (edytowane)

Założyłem podgrzewane manetki

IMG_20240515_150051.thumb.jpg.f034a3e238a205b9d1d77cbb9a41c72b.jpg   

Założyłem ulepioną klateczkę no i wcześniej go poskładałem do kupy, bo od sierpnia stał taki rozbity i nieodpalany, jeszcze tylko przegląd zrobić 😃

Edytowane przez Duńczyk

39 minut temu, quanti86 napisał:

Telefon na motocyklu trzymasz pod ładowarką?

To zależy. Jak robię jakieś krótkie trasy to nie, ale jak gdzieś dalej jadę i widzę, że bateria zaczyna spadać to podłączam. Wcześniej mówiłem telefon, że już mi kiepsko bateria trzymała i większość czasu był ciągle podłączony (może i też przez to załatwiłem sobie baterię). Natomiast nowy telefon dość dobrze trzyma i nawet spokojnie jest w stanie cały dzień wytrzymać gdy gdzieś jadę, a nam w nim włączone rejestrowanie trasy po GPS. Przyjąłem zasadę, że naładuje baterię i odłączam.

A wracając do Tomtom, to brakuje mi w nim żeby pokazywał wysokość na jakiej się znajduję. Przydatna dość opcja, moim zdaniem, jeżdżąc gdzieś po górach. 

Co do trasy, to poniekąd mogę się zgodzić, że potrafi wybrać jakie trochę bezsensowne. Tak samo się zdziwiłem, wracając z majówki z gór, że po wybraniu krętych dróg wywaliło mnie z głównej drogi w jakieś osiedla i podwórka, to po to, żeby po 500 metrach znów wrócić na główną drogę. No ale miało być kręto, to było 🤣

Wymieniłem olej i płyn chłodniczy. Odpaliłem po zimie 😁  zrobię przegląd i chyba go wystawię na sprzedaż 🫤

3 godziny temu, kazek napisał:

zrobię przegląd i chyba go wystawię na sprzedaż 🫤

Ooo...! Zupełnie tak jak ja☹️😉

3 godziny temu, kazek napisał:

Wymieniłem olej i płyn chłodniczy. Odpaliłem po zimie 😁  zrobię przegląd i chyba go wystawię na sprzedaż 🫤

6 minut temu, Kazmir napisał:

Ooo...! Zupełnie tak jak ja☹️😉

Nie no, Panowie, poczekajcie w kolejce, najpierw ja muszę swojego sprzedać.🙃

8 minut temu, maniomen napisał:

Nie no, Panowie, poczekajcie w kolejce, najpierw ja muszę swojego sprzedać.🙃

Tobie bym chyba nie zaryzykował sprzedaży 😁

• Like 1

Wymieniłem filtr powietrza

I ukręciłem gwint mocowania pokrętła w kraniku paliwa...także da się...😥

kranik.thumb.jpeg.6b246b3ea5c828e121830f7a084db1c3.jpeg

Odprowadziłem GSF'a do mecha . Miał być rozrząd robiony... ale się okaże co to będzie :(

no i obowiązkowo gaźniki do czyszczenia i regulacji bo 8 lat niebyło grzebane w zasadzie nic.

@Yummy dzięki za namiary - zadziałało :) 

Poszpachlowalem  dolne owiewki ...bedziemy malowac... 🙂dzieki za rady @szymv

IMG_20240525_162303.jpg

IMG_20240525_162254.jpg

Wymieniłem uszczelkę dekla rozrusznika bo się zaczęła pocić po torze. Oczywiście okazało się, że muszę najpierw odkręcić gmole, bo inaczej jedna (!) śruba nie da się wyjąć 😑

Jutro jak będzie pogoda sprawdzę ile ta robota była warta..

20240525_124936.jpg

20240525_134227.jpg

Korzystając z promocji kupiłem sobie pod choinkę olejarkę scottoiler vsystem za 423 złocisze. Jako że jestem leniwy i miałem jeszcze smar do łańcucha w puszce to montaż dopiero teraz :D

IMG_20240530_141305.jpg

IMG_20240530_141332.jpg

IMG_20240530_141344.jpg

IMG_20240530_141657.jpg

IMG_20240530_144030.jpg

IMG_20240530_144036.jpg

• Like 1

Wlałeś świeży czy przepracowany olej :whistle: i sam żeś ty to zamontował :stupid: