Skocz do zawartości

Co Dzisiaj Zrobiłem Przy Swoim Motocyklu...

wolnemiasto
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, kwinto59 napisał:

Wlałeś świeży czy przepracowany olej 

@ar1tur jest też z Poznania 🤔

• Like 1

Obecnie zalany orginalny Scott z zestawu, ale mam w garażu bańkę 20 litrów ze zlanymi przepracowanym z samochodu i moto :D

• Like 1

Zakupilem w mieszalni farbe do malowania owiewek , przygotowalem na ''dachu'' warsztat do malowania i wzialem sie za malowanie .

Efekty ponizej na zdjeciach ..

Nie jest idealnie ale dla mnie wygladaja bardzo dobrze .

Wilekie dzieki dla @szymv za porady praktyczne. 

IMG_20240604_115310.jpg

IMG_20240604_120811.jpg

IMG_20240604_122625.jpg

IMG_20240604_134858.jpg

30 minut temu, jacekrysiek napisał:

Zakupilem w mieszalni farbe do malowania owiewek , przygotowalem na ''dachu'' warsztat do malowania i wzialem sie za malowanie .

Efekty ponizej na zdjeciach ..

Nie jest idealnie ale dla mnie wygladaja bardzo dobrze .

Wilkie dzieki dla @szymv za porady praktyczne. 

IMG_20240604_115310.jpg

IMG_20240604_120811.jpg

IMG_20240604_122625.jpg

IMG_20240604_134858.jpg

Kurde, Panie. Profesjonalna lakiernia.

W przeciwieństwie do mnie, masz naturalny odciąg, to się nie zadusisz, jak ja w piwnicy.😁

• Upvote 1

Szwagier, a pomalujesz mi rower? :lol: 

Świetna robota! :rock: 

19 minutes ago, Kukuryku said:

Szwagier, a pomalujesz mi rower? :lol: 

Świetna robota! :rock: 

rower kiedys pomalowalem dla swojeje zony, to nastepnego dnia ukradli zlodzieje, takze  wiedz na co sie piszesz :) 

Wiem, wiem, to właśnie ten rower i trzeba go przemalować, bo policja się kręci niedaleko dziupli :takaemotka: 

Na razie przygotowuję ramę i amorki do malowania :) 
Jakiej końcówki do rozpylania szpreju użyłeś?

Ile warstw klaru?
Podziel się :D 

Kurcze, komora lakiernicza pierwsza klasa 😊👍

Dobra robota!

Spray z normalna koncowka - taka jak w puchach ktora kiedys malowales na murach brzydkie wyrazy :)  -

daje chmurke niz waski strumien. 

Podklad malowany na raz, potem dwie warstwy lakieru bazowego i dwie warstwy klaru. 

Wazne zeby wszystko ladnie i gladko wyszlifowac przed malowaniem bo widac rysy. 

Wygląda profeska 😁.

Jakie odstępy czasowe robiłeś między kolejnymi warstwami?

Klar na mokro?

Wszystko kladzone na sucho. Kazda warstwa schniecie ok 20 min. Producent pisal na puszkach ze schniecie 10-20 . Ale bylo sucho I cieplo to juz po 10 bylo sucho na dotyk

Sąsiedzi się nie dziwili czemu szałas na dachu zbudowałeś 😀 ?

Musialem szybko potem rozbierac Bo dwoch juz spiwory chcialo rozkladac w srodku🙂

Całkiem fajnie wyszło 👍 znam robotę w takich pół-profesjonalnych warunkach, wiem ile się trzeba nakombinować 😄

1 hour ago, jacekrysiek said:

Musialem szybko potem rozbierac Bo dwoch juz spiwory chcialo rozkladac w srodku🙂

To już wiem gdzie nocuję na następnym razem w Londku 😆

• Upvote 1

Ja przy moim nowym sprzęcie wymieniłem osłonę chłodnicy i korek wlewu oleju, zdjąłem podkowę do tankbaga, odświeżyłem na szybko kolektory, dokręciłem filtr oleju, naciągnąłem łańcuch,  naprawiłem kierunkowskaz co czasem nie łapał i takie tam… jutro wjeżdżają nowe opony  🍺 🫠

Edytowane przez lunatiC

Wyregulowałem luzy zaworowe i osiowe w gs'ie, a przy okazji popsułem gwint od mocowania pokrywy zaworowej i od razu go naprawiłem 🙂

Zeskrobałem przypalonego buta z wydechu w Intruderze😁, założyłem nowe baterie do blokady z alarmem, bo jakiś podejrzany tym zaczął się kręcić i zadawać dziwne pytania, więc nie zaszkodzi usłyszeć wycia, zanim wpakują motocykl na pakę i uciekną w nocy o północy.

No i jeszcze założyłem na oba jednoślady tempomat łopatkę, żeby zobaczyć, jak to to działa, ponieważ ostatnio kręgosłup mnie dobija, przez co rwie mnie prawa ręka i drętwieje lewa noga, więc muszę coś wykombinować, żeby odciążyć rękę w czasie dłuższych jazd. Aczkolwiek już widzę, że mi się to do końca nie podoba. Ale testy przede mną.

Po 5tkm nasmarowalem lanuch. Następne smarowanie za 5tkm. Regulacji nie wymagał. RK to twarda bestia!

Może nie sam a z pomocą fachowca,wymieniłem opony na te z diabełkiem i jestem zachwycony.Postanowiłem że będę wymieniał co max 5-6 lat bez względu na przebieg i zużycie:)

• Like 1

U mnie dziś kontrola magneto. Widzę Niemiec wsadził już poprawione z koszykiem trzymającym magnesy tak więc składam i idę na piwo. Tysiąc do przodu 👌🍺

@Zakrześ to właśnie o to ostatnio pytałeś 😉 

IMG_1171.jpeg

IMG_1161.jpeg

Edytowane przez lunatiC
  • Upvote 1

9 godzin temu, lunatiC napisał:

U mnie dziś kontrola magneto. Widzę Niemiec wsadził już poprawione z koszykiem trzymającym magnesy tak więc składam i idę na piwo. Tysiąc do przodu 👌🍺

@Zakrześ to właśnie o to ostatnio pytałeś 😉 

Nie uspokoiłeś mnie bo u nas nikt nie wymieniał 🤣

Parę dni temu oddałem Moto na serwis przedniego zawieszenia, wymianę łożyska główki ramy, czyszczenie przednich zacisków, wymianę płynów hamulcowych i wymianę przedniej opony. Dziś, już sam, wymieniłem przednią i tylną zębatkę, wymieniłem klocki z tyłu, a jutro oddaję tylne koło na wymianę tylnej opony. Właśnie zobaczyłem, że mój łańcuch ma prawie 100.000 km nalatane i jest w świetnej kondycji. Dlatego co jakiś czas wymieniam tylko przednią zębatkę, bo robią się zęby rekina na niej, a od tamtego czasu dopiero tylną zębatkę wymieniłem.

Głównie lakiernicze spa, czyli polerka gdzieniegdzie i nałożenie powłoki ceramicznej.

Sprawdziłem stan przednich klocków, głównie po to, żeby zamówić takie same, ale okazało się, że mięcha jeszcze mają całkiem sporo i sprawdzają się ładnie, klocki Ferodo.

A i urwałem prawe lusterko🥲, poszło na przegubie, niby dostał smaru silikonowego, ale chyba za późno, było pęknięcie i trzeba wymienić

Tak informacyjnie tylko. Chyba za szybko się cieszyłem. Magneto ze zdjęcia co jest u mnie wsadzone to jest ori Yamahy i też jest awaryjne 🤷‍♂️ Yamaha chciała poprawić wypadające magnesy to dodali wypadający koszyk… @Zakrześ