Skocz do zawartości

Co Dzisiaj Zrobiłem Przy Swoim Motocyklu...

wolnemiasto
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

1. Dolałem oleju. Bo łobuz jednak bierze full syntetyka(Motul 7100)🥲...fakt, że już ma sporo przejechane, ale do zimowania wystarczy.

2. Odpaliłem(tj sprawdziłem czy odpali) na starym ponad 4 letnim akumulatorze. Odpalił, ale i tak wziąłem do ciepełka na podładowanie, co by jutro do roboty ładnie wystartował.😊

Lepiej pojeździć, póki ciepło :) 

Ja wczoraj jeździłem :rock: 

I jutro pewnie też trochę się przejadę :D 

• 3 weeks later...

-Nalałem trochę oleju do każdego cylindra( zapomniałem jak wstawiałem na zimowanie tydzień temu )

-Prawie zjeb#@em sobie dzień/przyszły sezon przy dokręcaniu ostatniej świecy...

signal-2022-12-18-202021.thumb.jpeg.2283b0335fd499e4956b818df85db84b.jpeg

na szczęście sytuacje udało się uratować wykrętakiem, który kupiłem ze 3 lata temu jako przydaś w biedrze😅

Brak oleju nie uzupełnia się przez odpowiednią dziurkę ? 🤣

A tak a propos oleju, to ja w samochodzie musiałem kupić nowy, dłuższy bagnet od oleju, bo stary już się zużył i był za krótki 🤪

• Upvote 1

3 godziny temu, seebst napisał:

nowy, dłuższy bagnet od oleju, bo stary już się zużył i był za krótki

Masz Hondę Civic?🤣

Ja na wiosnę będę eksperymentować. Do motocykli wleję zamiast motula Bel-Rey'a, a do samochodu zamiast... eee... tego co leję, zaleje PMO i zobaczę, jak szybko silnik wypłucze i straci kompresję, he he.

11 godzin temu, krynio napisał:

Brak oleju nie uzupełnia się przez odpowiednią dziurkę ? 🤣

Tylko 1... a tu miałem 4 to nad czym się tu zastanawiać😂

5 godzin temu, seebst napisał:

A tak a propos oleju, to ja w samochodzie musiałem kupić nowy, dłuższy bagnet od oleju, bo stary już się zużył i był za krótki 🤪

Nie bardzo rozumiem , że bagnet się zużył i jest za krótki ?!

Chcesz powiedzieć , że się ułamał ?!

4 godziny temu, mariuszn2 napisał:

Nie bardzo rozumiem , że bagnet się zużył i jest za krótki ?!

Chcesz powiedzieć , że się ułamał ?!

No nie dosięga już do oleju, zrobił się za krótki 😉

No ale jak zrobił się za krótki ?

Można płytszą miskę założyć 

6 godzin temu, mariuszn2 napisał:

No ale jak zrobił się za krótki ?

Znaczy że zgnił  od smaru. 

22 godziny temu, seebst napisał:

No nie dosięga już do oleju, zrobił się za krótki 😉

Oddaj do legalizacji 🤣

• 4 weeks later...

Wymieniłem łożyska w tylnym kole. Zabrałem się za przegląd łożysk w kołysce... Przestraszyłem się 😬. Łożyska do wymiany -> bieżnie do toczenia i hartowania. 

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Najpierw się przejechałem, a potem mi odwaliło i zacząłem grzebać w Intruderze.

Wstępne wnioski po jeździe w zimę. Jazda chopperem jest możliwa i chromy nie zardzewiały od jazdy po suchej soli i odrobinach wilgoci. Niestety, rdza wdała się w miejsca, które były poszkodowane jeszcze za poprzedniego właściciela, czyli gmole i osłona chłodnicy. Tam zostaje mi tylko potraktować to neutralizatorem rdzy i odpicować to na wiosnę.

Dogadałem się z Jackiem, który mi gaźniki w tym chopperku ogarniał, że wymieni mi oponę, sprawdzi szprychy i wyważy tylne koło.

Najpierw się doedukowałem, jak się zdejmuje koło na wale w tym dziadku i o dziwo, poszło całkiem sprawnie. Między innymi za sprawą tego, że... hmm... Tylna oś nie była dokręcona.

Wziąłem specjalnie dłuższy klucz, który kupiłem rok temu do odkręcenia sondy lambda w oplu, nałożyłem, zaparłem się i sru gębą o asfalt, bo nakrętka bez oporu puściła. Było wszystko skręcone tylko do momentu, gdy cały wahacz schodził się w całość z kołem.

Podejrzewam, że może być to spowodowane tym, że nikt tam nie zaglądał od dawna i wszystko się od wibracji rozkręciło. W końcu opona na tyle jest tak stara, że nie da się zidentyfikować wieku po DOT'cie.

Ale sam w sobie napęd wału wygląda dobrze. Tylko smar był już lekko zapyziały. Łożyska chyba są sprawne, gładko chodzą, aczkolwiek słyszę metaliczny podźwięk.

No i zastanawiam się, czy tulejka dystansowa w kole, pomiędzy łożyskami, powinna się ruszać. Można ją delikatnie przesuwać w górę i w dół, jakby była za mała. To jest ciekawostka...

A tak to wygląda po zdjęciu.20230212_161615.thumb.jpg.5abc70407e2d3560c92238837c00ae8c.jpg20230212_161608.thumb.jpg.c765b5747484576d235ba0842c31a951.jpg

Z grubsza to wyczyściłem. Resztę zrobię, jak koło wróci z serwisu.

2 godziny temu, maniomen napisał:

No i zastanawiam się, czy tulejka dystansowa w kole, pomiędzy łożyskami, powinna się ruszać. Można ją delikatnie przesuwać w górę i w dół, jakby była za mała. To jest ciekawostka...

To normalne. Po skręceniu dystans zostanie ściśnięty.

20 minut temu, Kazmir napisał:

To normalne. Po skręceniu dystans zostanie ściśnięty.

Uf. Dobre i tyle.

Już myślałem, że znalazłem kolejny babol z cyklu "to motocykl kolekcjonerski"

Edytowane przez maniomen

No i wjechały górne gmole firmy Heed do Zielonego Goblina 🙂.

Teraz tylko czekać na ☀️...