Skocz do zawartości

Klamki - Hamulec - Sprzęgło

Leszczu
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

w czujniku jest taki bolec który biega po klamce, w tej z ali się klinował itp, musiałem go trochę poszerzyć i podkleiłem go bo ten bolec w czujniku był taki że dało się go wyjąć, teraz mam to razem z czujnikiem połączone, musiałbym znaleźć zdjęcie żeby to pokazać o co mi chodzi.

Jest też inny sposób (może i prostszy) ale ja chciałem zostawić tak jak jest. Niektórzy po prostu zwierają kable żeby czujnik cały czas był zamknięty i nie trzeba wciskać sprzęgła do odpalenia.

tam już masz inaczej to rozwiązane chyba

W b6.5 z 2010 jest już sprzęgło hydrauliczne więc powinno być rozwiązanie takie jak w moim b12.5

Czyli jakie ? 

Ty masz b6,5 z 2010 roku, darekb1 ma b6 z 2001.

Tutaj masz klamki sprzegla, gorna jest z b12  z 2004 czyli olejak a dolna z b 6,5  rocznik 2007 czyli woda. Obie oczywiscie oryginalne.

ihost_1521312809__15213127781481.jpg

ihost_1521312830__15213127608650.jpg

Roznicy prawie ze nie ma. Sa ale ciezko dostrzec i dla pewnosci moge jutro zalozyc do wodniaka ta od oleju.

Tutaj masz te klamki, ktore ja kupilem do mojego b12 i nic nie musialem przerabiac. Poprostu zalozylem i bylo ok.

gallery_5565_1029_388339.jpg

Moim zdaniem, jezeli kupisz te odpowiednie, obojetnie czy dlugie, krotkie czy lamane to powinno pasowac. W innym wypadku kupiles cos co nie jest dedykowane do twojego i kropka.

Kupiłem dedykowane do swojego modelu jak bedzie zobaczymy przy montażu jak coś to będę pytał o rozwiązanie sytuacji :D

Piotrze, ja mam coś w stylu jak te Twoje czarne, być może nawet i te same i czujnik sprzęgła łapał tylko na pozycji 7. W innych położeniach już klamka go nie dotykała. I to nawet dosyć mocno musiałem wciskać klamkę, aby chociażby uruchomić silnik. Podkleiłem kawałek cienkiego plastiku, gdzieś 0.5 mm i teraz jest dla mnie ok, nie muszę jej mocno cisnąć. Niestety, moto kupiłem już z tymi klamkami. Kiedyś sobie zmienię na krótsze, bo te w ogóle duże luzy mają, szczególne ta od sprzęgła.

Jezeli to tylko kwestia podklejenia tak jak opisales, to w moich oczach, to nie jest problemem.

Co do luzow, oryginalne maja w miejscu mocowania mosiezne, moze nawet tuleje z brazu i tu jest w tych chinskich naprawde pewna slabostka. Sam sie zastanawialem czy czasem nie rozwiercic i je dorobic ale, moje jak narazie w kazdej pozycji dzialaja.

Chyba mialem szczescie! :D

Klamki są dedykowane, tylko jest różnica w czujnikach, w 600 jest ch...wy  czujnik który pracuje wewnątrz klamki:

CZUJNIK_SPRZEGLA_SUZUKIs.jpg

650 i 1250 mają czujnik z którym nie powinno być problemu z tego co widzę :

CZUJNIK_SPRZEGLA_SUZUKIs.jpg

Bandit 1200 ma hydrauliczne sprzęgło ale czujnik pewno chyba taki sam jak 600? 

650 woda ma właśnie ten drugi czujnik. Po kupnie swojego moto mogłem silnik odpalić bez wciśnięcia sprzęgła. A to dlatego, że komuś ten czujnik się rozwalił, boleć popychający wszedł do środka i aby odpalić silnik ktoś kawałek przewodu zastosował jako zworkę. Ja zrobiłem jak trzeba, kupiłem nowy czujnik na allegro i jest git. Tylko właśnie ta klamka mi się rusza. Kiedyś chyba wrzuciłem tu swój film, nie pamiętam...

Nie, u mnie napewno tak sie nie telepie.

Tak jak już Pioter napisał, dorobić tuleke z mosiądzu,i klamka będzie jak nowa. Sprzęgło częściej używasz niż hamulec to się otwór wyłechtał.

W ktorym miejscu jest ten czujnik ?

thumb_ihost_1521368022__20180318_110936-

Luk nie pomyliłeś się? Czujnik a właściwie wyłącznik krańcowy znajduje się przy zbiorniczku płynu hamulcowego. To co pokazałeś to tłoczek płynu.

• Upvote 1

Luk nie pomyliłeś się? Czujnik a właściwie wyłącznik krańcowy znajduje się przy zbiorniczku płynu hamulcowego. To co pokazałeś to tłoczek płynu.

Chyba faktycznie, mój błąd. W każdym razie trzeba szukać w tych okolicach.

a w staszej generacji jest przykręcony pod klamką, aby zdjąć klamkę o ile dobrze pamiętam trzeba wcześniej wykręcic ten czujnik. 

Tak, zdjalem klamke przy moim b12 II gen i tloczek oraz przelacznik (czujnik) wygladaja tak

ihost_1521391398__15213912974230.jpg

Aby zdjac klamke nie trzeba demontowac niczego.

Co do telepania sie samej klamki to wyglada to tak

Klamka pracuje bardzo dobrze na wszystkich ustawieniach a luz pokazuje sie tylko przy jej poruszaniu w plaszczyznie pionowej. Po zdemontowaniu zmierzylem zarowno srednice trzpienia sruby mocujacej jak i srednice otworu w klamce. Okazalo sie, ze roznica jest u mnie rowna 0,45 mm wiec nie dziwota.

Ogladajac film kolegi @ seebst mysle, ze sprezynka znajdujaca sie w srodku przegubu jak na moim zdjeciu jest ok

ihost_1521391415__15213913317791.jpg

i jedynie cos tam nie pasuje przy samym przelaczniku. 

Sprawdzil bym, czy czasem sprezynka wyciskajaca przycisk nie jest uszkodzona albo czy odstep miedzy sama klamka oraz przyciskiem nie jest za duzy. Jezeli jest tam wolna przeszczen, to zlokalizowalbym, w ktorym miejscu dochodzi do styku, po czym nawiertal otwor i zalozyl srubke z wiekszym i gladkim lbem na kleju, tak aby tej wolnej przestrzeni tam nie bylo. 

Edytowane przez pioter
  • Upvote 1

• 1 month later...

Zachecony waszymi recenzjami i ja zamówiłem sobie klameczki o TU

Po 21 dniach zapukał listonosz

ihost_1526405261__klamki.jpg

Pomny złych doświadczeń, sprawdzam co tam w środku.

ihost_1526405556__klamki_01.jpg

Dokładnie wszystko zabezpieczone

ihost_1526405644__klamki_02.jpg

ihost_1526405695__klamki_03.jpg

I oto moim oczętom ukazały się :)

ihost_1526405746__klamki_04.jpg

Co do klamek. Jest to wersja do 650 K5 i K6 Olej znaczy sprzęgło na lince, a mikro włączniki wciskane.

Jakość mnie zaskoczyła. Ładnie dopasowane. Wkręty i śruby nie poddały się próbie zerwania gwintu kluczem. Znaczy nie z plasteliny :)

Obydwie klamki posiadają regulacje wysokości na wyfrezowanym mimośrodzie. Prawie kopia jak w oryginale.

ihost_1526406187__klamki_06.jpg

ihost_1526406247__klamki_08.jpg

Zaczynamy porównanie z oryginalna już deko zużyta klamką (ponad 90 tyś) Na pierwszy ogień hamulec.

ihost_1526406389__klamki_09.jpg

ihost_1526406445__klamki_10.jpg

ihost_1526406491__klamki_11.jpg

ihost_1526406531__klamki_12.jpg

ihost_1526406586__klamki_13.jpg

ihost_1526406636__klamki_14.jpg

ihost_1526406751__klamki_15.jpg

ihost_1526406697__klamki_16.jpg

Montaż jest bezproblemowy. Wszystko ładnie pasuje. Po zamontowaniu zachowywała się tak jak klasyczna Suzuki.

ihost_1526406922__klamki_17.jpg

ihost_1526406965__klamki_18.jpg

Przyszła pora na sprzęgło. Tu nie ukrywam ,że miałem największe obawy. Na szczęście niepotrzebnie. Wszystko ładnie pasowało.

ihost_1526407097__klamki_19.jpg

ihost_1526407152__klamki_20.jpg

ihost_1526407304__klamki_23.jpg

ihost_1526407352__klamki_24.jpg

ihost_1526407403__klamki_25.jpg

ihost_1526407454__klamki_26.jpg

ihost_1526407496__klamki_27.jpg

ihost_1526407550__klamki_28.jpg

Jak widać na załączonych obrazkach Jakość jest naprawdę dobra.

Po zamontowaniu do motocykla zostało tylko wyregulować linkę.

Zobaczcie jak ładnie są dopasowane do mocowań.

ihost_1526407745__klamki_29.jpg

ihost_1526407810__klamki_31.jpg

Na koniec sprzęgło z założoną osłoną.

ihost_1526407902__klamki_30.jpg

ihost_1526407934__klamki_32.jpg

Rany, co za pedant, klamki z suwmiarką montuje.

Ja zdemontowałem stare, założyłem nowe i tyle.

W przyszłym tygodniu mają przyjść akcesoryjne lusterka. Chyba muszę kupić sobie suwmiarkę :D

Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.

• Upvote 1

Zachecony waszymi recenzjami i ja zamówiłem sobie klameczki...

Jak za te pieniadze, jakosc 1a.  Bedziesz pan zadowolony.   :D

No, klamka z regulacją wysokości - fajna sprawa :)

Rany, co za pedant, klamki z suwmiarką montuje.

Ja zdemontowałem stare, założyłem nowe i tyle.

W przyszłym tygodniu mają przyjść akcesoryjne lusterka. Chyba muszę kupić sobie suwmiarkę :D

Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.

No może troszkę przesadziłem  :angel:

Jak za te pieniadze, jakosc 1a.  Bedziesz pan zadowolony.   :D

Już mi się gęba cieszy :D

No, klamka z regulacją wysokości - fajna sprawa :)

W przypadku Linki nie widzę zastosowania regulacji. Ale lepiej mieć niż nie ;)

• 5 months later...

Odgrzewam temat. Tomek zamówiłem takie same klamki. Napisz jak z czujnikiem sprzęgła trzeba zewrzeć na krótko czy jest płetwa?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odgrzewam temat. Tomek zamówiłem takie same klamki. Napisz jak z czujnikiem sprzęgła trzeba zewrzeć na krótko czy jest płetwa?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tak jak już napisałem. Jest jeden za jeden. Zero kombinacji :)