Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

[uWAGA: TEMAT POWSTAŁ Z POŁĄCZENIA RÓŻNYCH WĄTKÓW O KASKACH MOTOCYKLOWYCH

NIEKTÓRE LINKI DO AUKCJI INTERNETOWYCH SĄ JUŻ NIEAKTYWNE.

TEMAT SŁUŻY WSZELKIM ZAPYTANIOM O DOBÓR KASKU].

Sprawdź podobne tematy na naszym forum:

Kask dla okularnika: http://polishbanditc...__fromsearch__1

Z wadą wzroku na motocyklu: http://polishbanditc...__fromsearch__1

Moderator,

Krzysztof.

----------------

Witam,

Zastanawiam sie nad nowym kaskiem, i moją uwagę przyciągnął kask z bluetothem i z blenda.

cos w stylu http://allegro.pl/it...nda_rozm_l.html

Tylko nie wiem czy opłaca sie kupować kask z bluetoothem, czy sie przydaje i czy nie jest to gówno które zaraz się rozwali.

Moze polecicie mi jakiś fajny kask koniecznie z blendą.

Czekam na odpowiedzi, dziękuje i pozdrawiam.

Najlepiej idź do sklepu i przymierz. Ja kombinowałem pół zimy i kupiłem HJC IS-16.

http://www.allegro.pl/item903195363_kask_hjc_is_16_scratch_model_2010_gliwice.html

Kask jest lekki, ma blendę, którą bardzo sprawnie się obsługuje i zdejmowany deflektor.

Niestety co do walorów jezdnych nie potrafię Ci pomóc, to jest mój pierwszy sezon.

Kaski z blenda robi jeszcze Caberg (model Rhyno), Airoh i Schuberth. O tych wiem, pewnie inni też mają w ofercie. Kaski różnią się ceną no i jakością. Jedno jest pewne, żeby kupić kask musisz go przymierzyć. Ja się bardzo napalałem na HJC ale żaden na moją dyńkę nie pasował. Jest też jeszcze jedno pytanie. Do czego ma być kask? Czy to ma być szczękowiec czy pełny? Bluetooth to bajer kompletnie nie potrzebny, bo zawsze można dobrać komunikator do kasku.

Raczej pełny, na dziorka dla pasażera.

Dobre opinie zbiera Caberg V2R. Nie miałem okazji w nim jeździć ale podobno wart swojej ceny. Ale tak czy inaczej trzeba przymierzyć inaczej może być dupa przy zakupie w ciemno.

• 1 month later...

rozumim ze bandit 1200 rok 04 a ty poszukujesz kasku za 300zl?:)

Hmm... nie pytam jak wypada w testach bezpieczeństwa :)

BTW: sam kupiłem kask szczękowy z tej firmy. To co mogę powiedzieć to to, że był dla mnie lepiej dopasowany niż jakiś model nitro (nie pamiętam dokładnie który). Kupowałem go na szybko, a że był dobrze dopasowany i tani...

Teraz, po jednym sezonie myślę o czymś konkretniejszym. Nie ma co oszczędzać na stroju, zaufaj mi :). Aczkolwiek z kasku byłem zadowolony (pomijając kwestie bezpieczeństwa).

Może i fajnie wygląda. Jednak na twoim miejscu postawiłbym sobie pewne kryteria odnośnie kupna kasku. Już wiele razy pisano na różnych forach odnośnie wyboru kasku. Ja osobiście nie dawno kupiłem kask i tak naprawdę szukałem kasku , który jest przede wszystkim jak najbardziej bezpieczny, dobrze wykonany(nie skrzypi itd) ,w miarę cichy i żeby się szybka nie rysowała :) Osobiście nie kupiłbym kasku za 300PLN, ale to moje zdanie. Zrobisz jak chcesz :)

Nie sądzę, żeby kask za 2 tysiące lepiej się spisał przy uderzeniu z dążą prędkością od tego za 300 zł - jeden i drugi i tak wypadnie kiepsko, bardziej chodzi o komfort i wykorzystanie lepszych elementów i konstrukcji. Poza tym inne elementy stroju są tak samo ważne. Na pewno lepiej kupić kask bardziej sprawdzony pod kątem bezpieczeństwa.

(ls2 ma 4 gwaizdk,i a shoei xr1000 3) - patrz niżej

tutaj macie:

z tej stronki http://www.scigacz.pl/Ranking,kaskow,motocyklowych,5891.html

a tu ranking bezpieczeństwa http://dft-1-sharp.e...&size=0&price=0

Ranking kasków motocyklowych

2008.06.13 Eristof

Zanim kupisz kask sprawdź, czy jest on dostatecznie bezpieczny.

Brytyjski rząd, w trosce o bezpieczeństwo motocyklistów opracował ranking najbezpieczniejszych kasków motocyklowych. SHARP (Safety Helmet and Assessment Rating Program) jak na razie obejmuje kaski integralne, będące w sprzedaży na Wyspach Brytyjskich. Podstawą oceny kasków są testy absorpcji uderzeń, przyśpieszeń obrotowych, a także testów przy prędkościach zarówno wyższych, jak i niższych, niż te ustanowione w obecnie obowiązujący normach bezpieczeństwa.

Celem rankingu SHARP jest pomoc motocyklistom w doborze odpowiednio bezpiecznego dla nich kasku, co ma w zamyśle obniżyć poziom śmiertelnych wypadków drogowych z udziałem motocyklistów.

Sam ranking przynosi dosyć zaskakujące wyniki. Na jego podstawie można dojść do wniosku, że nie zawsze najdroższe kaski są najbezpieczniejsze. SHARP nie ma dla przykładu litości dla legend, takich jak Arai RX-7, czy tez Shoei XR1000, które sklasyfikowane zostały na o wiele niższych miejscach, niż niektóre modele tanich i popularnych skorup. A przecież te znane kaski uważane są za najbezpieczniejsze na świecie!

Oczywiście nie należy tego rankingu traktować jak wyroczni, bo o wartości kasku decyduje wiele czynników. Niemniej jednak warto być dobrze poinformowanym. Które kaski wypadły najlepiej, a które najgorzej zobaczycie sami klikając

tutaj.

a tutaj jeszcze jedna opinia: http://www.scigacz.pl/index.php?id=27351&obj=5891&portlet=comments%2Fcomment_show

dla leniuchów tekst z linku:

Również mam sie z zamiarem...

zakupu kasku. Szukałem, czytałem, oglądałem, przymierzałem i **** jedna wielka. Postanowiłem coś wykombinować, zadzwoniłem do instytutu, który przyznaje certyfikaty. Dowiedziałem sie że kaski nie musza mieć certyfikatu a jedynie homologację czyli oznaczenie np E22, każdy kraj w europie ma inna cyferke. Potem przełączyli mnie do labolatorium, które fizycznie przyznaje te homologacje, żeby to zrobić muszą kask przetestować u siebie. Ale to nie istotne. Homologacja mówi nam o tym, że kask spełnia wymagania bezpieczeństwa, czyli po spuszczeniu go z konkretnej wysokości ma się nie rozpaść. To czy jest zrobiony z masy plastikowej (ciężki) czy z włókien węglowych (lekki) nie ma większego znaczenia dla tych testów. Materiał ma znaczenie dla uzytkownika, głównie chodzi o ciężar. Reszta bajerów wentylacja, blendy itp to już dodatki producentów dla podniesienia komfortu. Cena kasku uzależniona jest głównie od wagi i marki kasku. Marka nie równa się bezpieczeństwo (patrz ranking). Dla przykładu Nolan 102 kosztował w 2007r. 1200zł ostatnio w sklepie mieli ostatnią sztukę i pani zaoferowała mi go za 650zł żeby miec z głowy miejsce na półce (niestety nie mój rozmiar). Czyli sklep przycina na tym kilkaset zeta. Marza 50% czy nawet 100% w handlu to nic wielkiego. Dlatego jak zapytacie kogokolwiek który kask wybrać w sklepie, zawsze odpowiedz bedzie ze te "bezpieczne" zaczynaja się od 1000zł bo i marza od 1000zl jest o wiele wyższa niż od takiego Lazera za 300zł który dostał 5 gwiazdek. Ogólnie i tak nie wiem co kupić, ale nie będę płacił 1500zł za coś co spełnia takie same wymogi jak sprzęt za 500 - 700 - 900zł. Pozdrawiam wszystkich.

PS. Adamsu nie kupiłby kasku za 300 złotych bo są tańsze i lepsze :lol: hehehe

Edytowane przez Jocker

Na XJcie jeździłem w czymś takim:

http://moto.allegro.pl/item974370105_promocja_super_kask_ls2_ff350_1_lakier_czarny_xl.html

Po przesiadce na B12, okazało sie że przy prędkościach koło 200, głowę chce urwać - zmieniłem na Marushina 888 za 300zł i jest dużo lepiej.

PS. Adamsu nie kupiłby kasku za 300 złotych bo są tańsze i lepsze :lol: hehehe

Może nie do końca się jasno wyraziłem. Chodzi mi o to że znani producenci wydają kupę kasy na testy swoich kasków, używają lepszych materiałów, co pociąga za tym większe koszty produkcji. Ja wolę kupić kask znanego producenta.Za 300 masz termoplasik czy jakoś tak ,a powyżej 500 zaczynają się już kaski z kompozytów włókien węglowych...Dlatego uważam że są bardziej wytrzymałe. Wiadomo że po zderzeniu z drzewem żaden kask ci łba nie uratuje. Również nie jestem zwolennikiem kupowania kasków za 1500-2000, bo po prostu mnie na to nie stać. Jak wcześniej pisałem ważnym aspektem dla mnie przy wyborze kasku była również jakość wykonania, komfort użytkowania...itd... Dla twojej wiadomości mój kask kosztuje około 900PLn więc nie jest chyba tak źle :) Kupując kask sugerowałem się wyłącznie opiniami użytkowników, a nie testami zderzeniowymi :)

PS Tylko dlaczego większość użytkowników kasków za 300PLN , po 1 sezonie zmieniają na coś lepszego?

Ja jak na razie mam od 4 sezonów kask HJC za 5 stów i nie narzekam, co prawda rozglądam się za nowym z blendą i ładnym noskiem (czyżby też HJC :P), a to z tego względu, że stary mi się już opatrzył i może jest trochę za głośny powyżej 140.

LS2 nieźle wykonany za tą kasę. Tylko ja nie bylem w stanie wsadzić na głowę żadnego i dla mnie niewygodny.

Ostatecznie wybrałem kask AGV K3 i jestem bardzo zadowolony.

Musisz poprzymierzać i wybrać model wygodny akurat dla Ciebie.

Ja przymierzałem chyba z 10 kasków przeróżnych firm i wyszło, że najwygodniejszy był XR 1100 :P ale na niego mnie nie stać, więc ostatecznie wybrałem AGV.

Aczkolwiek z kasku byłem zadowolony (pomijając kwestie bezpieczeństwa).

No comment :P

Pewnie że nie trzeba wydawać na kask 2000, ale to na zdjęciach wygląda jakby kosztowało nie 300 a 60 PLN i do tego w Tesco.

liczyłem na wypowiedzi tylko tych ktorzy ten kask [lub firme] uzytkowali lub chociaz przymierzali. wypowiedzi typu ja bym go nie kupił bo kosztuje 300zl i nie ma znanego logo, a , kasku to na oczy nie widziałem to mozna o kant dupy potłuc, ale coz niektorym szare komorki po zimie jeszcze nie rozmarzły. zwroccie uwqage na wyposazenie kasku ; blenda[sposob jej otwierania ,nie ma zwairowan i przedmuchow] wyjmowana wysciołka,osłona na nos i podbrodek i najwazniejsze cztery gwizdki w tescie to całkiem niezle, cena za to wszystko nie cale 300zl. moim zdaniem warto .

Ja go kupiłem dziewczynie, dzis przyszedł, lecz nie w tym malowaniu co chciałem i odesłałem, mam mieć nowy w przyszłym tygu. Obejrzałem sobie go dokładnie i jest wykonany 100x lepiej niz naxa, podobał mi sie. tak jak wyzej piszesz pełen wypas w takiej cenie i 4gwiazdki. Jak moja luba przetestuje to wypowiem sie o komforcie ale mam pozytywne przeczucia :)

ps własnie od tego goscia kupiłem, ciekawe jak szybko odeślą mi dobry model, narazie kontakt z nimi bezproblemów i ponoszą all kosztów :)

Edytowane przez Matis

liczyłem na wypowiedzi tylko tych ktorzy ten kask [lub firme] uzytkowali lub chociaz przymierzali. wypowiedzi typu ja bym go nie kupił bo kosztuje 300zl i nie ma znanego logo, a , kasku to na oczy nie widziałem to mozna o kant dupy potłuc, ale coz niektorym szare komorki po zimie jeszcze nie rozmarzły. zwroccie uwqage na wyposazenie kasku ; blenda[sposob jej otwierania ,nie ma zwairowan i przedmuchow] wyjmowana wysciołka,osłona na nos i podbrodek i najwazniejsze cztery gwizdki w tescie to całkiem niezle, cena za to wszystko nie cale 300zl. moim zdaniem warto .

No wlasnie - nie zastanawia Cie to ze tak wyposazony kask kosztuje tylko 300 zl.? Raczej nie sadze zeby do jego produkcji byly uzyte materialy wysokiej jakosci... Z doswiadczenia wiem, ze te tanie kaski sa bardzo dobre ale na skuter a nie motocykl ;) Pozdro.

Osobiście jako pierwszy kask kupiłem właśnie LS2 czarny MAT i jestem zajebiście zadowolony bo zrobiłem w nim 6000 km

testowany w słońcu i w deszczu (tutaj parowała szyba,ale nie miałem antyfoga) i we mgle i na komarach i na ćmach

i w jeździe 40 i 200 km/h (tu przydałyby się stopery :)

nie gniótł w uszy ani głowa nie drętwiała po długiej jeździe, dość szczelna szyba, po 40 km w deszczu pojawiła się kropelka za szybą,

ale o dziwo głowa sucha

kupiłem sobie nawet drugą szybkę, lustrzankę przyciemnianą (są tanie i dobrej jakości)

kask leciał mi kilka razy na ziemię i nic ... i wiesz co? jakoś nie przejąłem się tym wcale ... ale gdyby poleciał mi taki za

1500 to bym się pierogami pewnie obsrał z wrażenia ...

bezpieczeństwo?? co wy p*****licie?? proponuję test:

niech jeden założy shubiego za 3500

drugi założy LS2 za 300

potem rozpędzi się do 150 km/h i przyp*****li glacą w znak: Warszawa 35 km

gwarantuję wam że jeden i drugi skręci kark

a jedyne gwiazdki jakie zobaczą to te w niebie

w każdym hobby można wydać masę pieniędzy na bzdety

tylko po co?? to ty masz czuć się dobrze w sprzęcie, i ma tobie pasować, i c**j z gwiazdkami ...

w chinach każą im przyklejać odpowiednie naklejki typu B lub CE lub SAFE. TESTED by w europie importerzy

mogli to sprzedawać, to nie ma znaczenia, a za każdą gwiazdkę dodaje się odp. ilość zer na czeku,

a co do jakości materiałów to na oko widać czy coś

jest badziewnie wykonane czy nie... a kaski LS2 wykonane są przyzwoicie

lepiej kupić coś tańszego i eksperymentować, iść w górę niż kupić od razu coś za 2 klocki

a potem żałować zakupu ... bo skoro różnicy nie widać to po co przepłacać.

(zwłaszcza że towar kupiony przez net można zwrócić bez podania przyczyny w ciągu 10 dni)

PS: i zaraz pewnie jakiś mądry się wypowie... :P

Edytowane przez Czaszkot

teraz ja się wypowiem :D

mam LS2 model chyba FF350 też dokupiłem lustrzaną szybkę.

+

ciekawy wygląd

4 gwiazdki SHARP

możliwość wyjęcia wkładu do prania

wymiana szybek bez użycia narzędzi

deflektor na nos

nie uwiera w dyńkę

jakość wykonania lepsza od NAXA miałem Naxa oddałem sąsiadowi jeździ skuterem mi nie podpasił

nie przecieka szczelna uszczelka

może coś jeszcze jak sobie przypomnę to dopiszę

-

parująca szybka, trzeba dokupić folię anty coś tam coś tam i po kłopocie

co jakiś czas muszę poprawić taki pierdół od spodu

przy większych prędkościach hałasuje od 140 w górę

na znaku Warszawa nie testowałem B):D a mam jeden prawie pod domem

i chyba ten kask który podał Jacek ma opuszczanie blendy ściągnięte z AIROH-a np Force :D

Edytowane przez Prywo

• 1 month later...

witam Wac Panstwa

tak na szybkiego bo chce jeszcze dzisiaj zamowic...

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1018201811

lub

http://www.motosprzet.pl/index.php?m=Main&f=Assortment&id_ass=3311

roznia sie czyms wiecej niz tylko malowaniem ? bo w koncu to i to to VERTIGO a cena sie z lekka rozni

sam juz nie wiem dlatemu prosze o jakas rade/wskazowke

Hmm moja rada jest taka jeśli jeszcze nie jesteś pod ścianą to dołóż trochę kasy i kup coś innego. Wiem łatwo się mówi :) Ja posiadam coś podobnego do tego: http://www.motototo.pl/foto/64297588698.jpg Jak kupowałem dwa sezony temu to kosztował tyle samo co te Twoje. Ja gdybym kupował drugi raz kask to lazera bym już nie kupił - głośny, przy niższych temp mocno paruje. Z drugiej strony w tej półce cenowej chyba ciężko o coś w miarę markowego. Decyzja należy do Ciebie.

Niczym się nie różnią. Jedynie malowanie jest nowsze...

Mam Vertigo Aikido i nie polecam. Za tą kasę mogłem brać AGV K3 Allegro AGV K3

i Tobie też polecam...

Ten pierwszy(Viper) ma Blendę przeciwsłoneczną ?