Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Kaban a mozesz powiedziec co jest nie tak z tym aikido ?

i czy sporo sie rozni od tego AGV'a ?

Co do blendy to nie wyczytalem zeby mial

Jezdzilem kilka dni z AGV K3 na glowie i bardzo mi przypadl do gustu. W tej cenie chyba nie da sie dorwac nic lepszego.

Jezdzilem kilka dni z AGV K3 na glowie i bardzo mi przypadl do gustu. W tej cenie chyba nie da sie dorwac nic lepszego.

Dokładnie.

Co do aikido. Tak jak wyżej pisali. Szyba paruje. NIby jest nie rysująca się, a jak rozdrapałem komara to się porysowała... Nawiew w szczęce daje po gałach więc płaczesz, a jak jedziesz za kimś i sypie piachem to też dostajesz w oczy póki nie zamkniesz nawiewu. Jak zamkniesz to Ci paruje więc.... no i nie jest najcichszy. Jak jest ostry wiatr to nawet w Bandycie S jest huk. Po wypadzie na Częstochowę byłem głuchy przez dwa dni....

mhm, czyli vertigo odpada widze ...

to teraz agv k-3 vs marushin 777 samura

moze sie ktos wypowiedziec na temat tego drugiego? :)

Ogólnie sporo osób smiga u nas w marushinach i jeszcze nie słyszałem zadnej negatywnej opini ogólnie pozytyw - mozna polecić

Czytając testy o Marushin'ach wnioskuję, że nie są najlepiej wykonane. Szybka potrafi nie dolegać, albo ktoś CHYBA pisał na forum, że brakuje podbródka (?), że jednak głośne,  AGV ma większą renomę i im bym zaufał. 

Edytowane przez Kaban

Czytając testy o Marushin'ach wnioskuję, że nie są najlepiej wykonane. Szybka potrafi nie dolegać, albo ktoś CHYBA pisał na forum, że brakuje podbródka (?), że jednak głośne,  AGV ma większą renomę i im bym zaufał. 

zauwaz ze jak tobie pasuje agv to masz garnek dobry do agv- mi ni huja nie pasuje-uwiera w p**du ktorego modelu bym nie przymierzal...wiec upieranie sie przy jednej marce dla paru osob to nie jest dobre wyjscie!!

zauwaz ze jak tobie pasuje agv to masz garnek dobry do agv- mi ni huja nie pasuje-uwiera w p**du ktorego modelu bym nie przymierzal...wiec upieranie sie przy jednej marce dla paru osob to nie jest dobre wyjscie!!

Więc niech przymierzy, a kolega się nie spina na sam wieczór ;)

Więc niech przymierzy, a kolega się nie spina na sam wieczór ;)

ja sie nie spinam uwierz:) taki jestem:)

taki jestem:)

najpierw strzela a potem... nawet nie pyta o nazwisko :)

tego agv'a przymierzalem bo mam tu sklep na miejscu i dobrze lezy

o marushinach zas slyszalem ze jak sa made in china to badziewie bo ktos wykupil nazwe i klepie po taniosci

a jak sie trafi made in japan to nic tylko brac. jeszcze ten co tu pokazalem jest za 400 gdzie w sklepie musialbym

dac za niego 800 zl

ja jak wybierałem kask to zastanawiałem się pomiędzy AGV i Shark, większość doradzała mi tego drugiego i kupiłem Sharka Samurai: w niskich temperaturach szyba potrafi parować, ale podczas jazdy nie ma mowy, przez nawiewy nie leci żaden piach itp., jak ścierałem robactwo w rękawiczkach to nie porysowałem jeszcze szybki, powyżej 160km dość głośny, ale gdy bym dorobił sobie taki gadżet z rękawiczki jak pisano w innym poście to by było ok., bo jak zasłoniłem sobie spód ręką to było nieporównywalnie ciszej:

ja mam w takim malowaniu:

shark-shark-s500-air-sam_1859.jpg

ale trudno już o taką grafikę, w ubiegłym roku kosztował 550zł. (5 letnia gwarancja producenta)

teraz patrzę na allegro i są poniżej 500zł., ale inne grafiki: allegro

Za tyle kupisz AGV K3 - o wieeele lepszy kask. Wiem, że nie każdemu leżu ale musisz zmierzyć - każdy model też jest inny.

Witam wszystkich forumowiczow, zakladam tego posta gdyz jestem na etapie kupowania nowego kasku. Do tej pory smigalem na starym lazerze ktorego dostalem od kumpla. W sumie jest to moj pierwszy kask dlatego taz zwracam sie z prosba o pomoc gdzyz nie mam jeszcze tak duzego doswiadczenia w dobieraniu kaskow :rolleyes:

Od razu powiem ze przedzial cenowy to tak do 400 - 500 zl.

Jak na razie lipnie z kasa, jednak stan obecnego kasku zmusza do zakupu nowego w trybie natychmiastowym.

Prosilbym o zaproponowanie czegos wartego tych pieniazkow biggrin.gif

Tez szukam czegoś fajnego, tyle ze dla mnie to MUSI MIEC BLENDĘ przeciw słoneczną ;-) proszę to uwzględnić jak będziecie składać propozycje ;-)

Tez szukam czegoś fajnego, tyle ze dla mnie to MUSI MIEC BLENDĘ przeciw słoneczną ;-) proszę to uwzględnić jak będziecie składać propozycje ;-)

Polecam sharka s900 prime(ewentualnie inne malowanie), wiele zalet, jedna mala wada-moglby byc troche cichszy, cena mysle przystepna, ja na chyba w lutym dalem 600 a na allegro smigaly juz po 730. Mnie powalil wygladem ale to juz indywidualna sprawa :)

Witam wszystkich forumowiczow, zakladam tego posta gdyz jestem na etapie kupowania nowego kasku. Do tej pory smigalem na starym lazerze ktorego dostalem od kumpla. W sumie jest to moj pierwszy kask dlatego taz zwracam sie z prosba o pomoc gdzyz nie mam jeszcze tak duzego doswiadczenia w dobieraniu kaskow :rolleyes:

Od razu powiem ze przedzial cenowy to tak do 400 - 500 zl.

Jak na razie lipnie z kasa, jednak stan obecnego kasku zmusza do zakupu nowego w trybie natychmiastowym.

Prosilbym o zaproponowanie czegos wartego tych pieniazkow :D

Mysle ze prosciej i szybciej bedzie wpisac to w google i wyskoczy gro tematow z tym zakresem cenowym

Panowie, ja nie jestem z tych czepliwych, ale o kaskach i ciuchach jest jakiś miliard tematów na tym (i starym) forum... Nosz qrde ile razy można to samo pisać... :/

Forumowicze polecają AGV K3, jakieś Marushiny, od siebie dodam Nitro N750VX.

A najlepiej sharp tudzież inne testy, wyszukiwarka allegro, zmierzyć na motobajzlu tudzież w sklepie i jechana.

Sam stałem przed podobnym dylematem, kase jaką chciałem przeznaczyć na kask to 500-700 zł wybór padł na hjc csr1, dałem za niego 499zł i puki co mogę o nim powiedziec to że; wygodny, nic nie gniecie, szczelna szybka z dodatkowym dociskiem i jej blokada za pomoca specjalnego przycisku, co do szumu to nie wiem( nie miałem okazji porównać z innymi kaskami) ale tragedii nie ma, dobra wentylacja, jedyna wadą jest to że w jakimś rankingu otrzymał tylko jedną gwiazdkę pod względem bezpieczeństwa( mało pokrzepiające) a ranking ten znalazłem na onecie jakieś dwa tygodnie temu w jakimś artykule. Czy załuję?? Odpowiem tak, że pod względem użytkowania jestem zadowolony ale czytając ten artykuł przed zakupem kasku na pewno wybrał bym bezpieczniejszy kask( a było tam porównanie masy kasków około 100 albo i więcej) nie to że zamierzam się rozbijać na moto, ale zawsze lepiej dmuchać na zimne.

no i ode mnie powiem ze caberg jest w tej cenie do wyrwania z blenda nawet model v2r zdaje sie . moja kobietka smiga(la) w takim i pozytywne wrazenia z punktu widzenia pasazera. raz jechalem w nim ,ale ciasny byl dla mnie wiec obiektywnie sie nie wypowiem

Sam stałem przed podobnym dylematem, kase jaką chciałem przeznaczyć na kask to 500-700 zł wybór padł na hjc csr1, dałem za niego 499zł i puki co mogę o nim powiedziec to że; wygodny, nic nie gniecie, szczelna szybka z dodatkowym dociskiem i jej blokada za pomoca specjalnego przycisku, co do szumu to nie wiem( nie miałem okazji porównać z innymi kaskami) ale tragedii nie ma, dobra wentylacja, jedyna wadą jest to że w jakimś rankingu otrzymał tylko jedną gwiazdkę pod względem bezpieczeństwa( mało pokrzepiające) a ranking ten znalazłem na onecie jakieś dwa tygodnie temu w jakimś artykule. Czy załuję?? Odpowiem tak, że pod względem użytkowania jestem zadowolony ale czytając ten artykuł przed zakupem kasku na pewno wybrał bym bezpieczniejszy kask( a było tam porównanie masy kasków około 100 albo i więcej) nie to że zamierzam się rozbijać na moto, ale zawsze lepiej dmuchać na zimne.

ogólnie się zgadza.... Tylko z tą wentylacją coś nie tak... Szyba dość mocno paruje w chłodne dni na skrzyżowaniach no i zapięcie jest do dupy - pasek ciągle sie poluzowuje....

Myślę o zmianie szybki na jakąś bajerancką - jakby ze 2-3 oosby chciały to moglibyśmy coś zamówić z UK.....

jj

Polecam coś z gamy Airoh, osobiście jeżdżę w modelu Force

- wyglada ok, pasuje do bandziora (szczególnie czarny mat)

- ma blendę - jest solidnie zamocowana- nie lata na dziurach, nie opuszcza się sama, opuszcza i podnosi się łatwo jedną ręką.

- dobra regulowana wentylacja na czerep i na twarz/szybkę. dodatkowo w zestawie coś ala"nosek" na przód , szybka w kasku generalnie nie paruje

- w zestawie taki patent zakładany pod brodę, że nie zawiewa od dołu podczas jazdy (ktoś na forum chyba opisywał jak to zrobić z rękawiczki :) )

- wyjmowany środek do prania itd itp, ale to już szczegóły

Kask generalnie spisuje się świetnie, polecam

Cenowo wychodzi trochę drożej, jak go szukałem rok temu to stał ok 950zł, wystarczyło poszperać i spokojnie dostałem za 850zł, teraz pewnie za 800 można bedzie dostać. Jeśli cena nie odpowiada to można zakupić tańszy model też z blendą.

PS. Jeżeli ktoś szuka Airoh Force to będę sprzedawał swojego, rozmiar M.

Edytowane przez Stempel

Co do tego parowania hjc csr1 to powiem tak, że podczas jazdy wszystkie wywietrzniki mam pozamykane i nie ma problemu z parowaniem, ale podczas postoju faktycznie szybka zachodzi rosą( nie paruje) i obowiązkowo trzeba ja uchylić a jeżeli o zamykanie chodzi to nie wiem, nie znam sie, jak juz pisałem to mój pierwszy kask więc porównania nie mam. Blendy przeciwsłonecznej nie ma, ale jest podbródek oraz możliwość zamocowania noska.

Co do tego parowania hjc csr1 to powiem tak, że podczas jazdy wszystkie wywietrzniki mam pozamykane i nie ma problemu z parowaniem, ale podczas postoju faktycznie szybka zachodzi rosą( nie paruje) i obowiązkowo trzeba ja uchylić a jeżeli o zamykanie chodzi to nie wiem, nie znam sie, jak juz pisałem to mój pierwszy kask więc porównania nie mam. Blendy przeciwsłonecznej nie ma, ale jest podbródek oraz możliwość zamocowania noska.

Aby jeszcze dowalić kaskowi w którym sam jeżdżę - szybka która wcześniej działała precyzyjnie teraz się już gorzej otwiera....

Ale plusy tez widzę :-)

Wyjmowany środek - można zrobić sobie przepierkę ;)

Na mój czajnik pasował lepiej niż o wiele lepsze/droższe kaski

Nie jest bardzo głośny - jeździłem już w kaskach gdzie można ogłuchnąć....

Nic nie podwiewa

Wentylacja działa całkiem nieźle - głowa się bardzo mało poci.

Przycisk do blokady szybki - fajny - ale i tak nikt go nie używa :-)

Ten sam model malowany jest w wielu przeróżnych malowaniach i kolorach - każdy znajdzie coś dla siebie... Ja mam Fanga ale widze na ulicy mnóstwo Samurajów, Characterów, (pewnie i Solidów - ale je ciężko poznać) Faery też kiedyś widziałem - ale to już na postoju :-)

Od niedawna jest też nowe malowanie - dla miłośników pokerka :-)

lrgscaleHJC-CS-R1-Odd-Motorcycle-Helmet-1.jpg

jj