Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ja swojej lubej kupiłem cośik takiego: MARUSHIN 777 - MIKUMA w wersji Matt Blue. Kupiłem od Mazika za mniej niż 300 zł bodajże. Fajnie się prezentuje, po ponad roku eksploatacji farba nie łuszczy się. Jedynie co to wyciera się kołnierzyk kasku przy klamrze odpinającej ale to akurat norma w tych hełmach :)

wycierka.jpg.

To normalne ślady eksploatacji. Duża zaleta to w wersji S stosunkowo mała waga. To ważne jeśli chodzi o płeć słabszą. Chyba, że macie kobity bez karku tzw. ABS'y :P Jeździł w ulewie i nie przemókł. Generalnie jest z niego zadowolona ale o szczegóły to niech się wypowie moja żońcia, która molestuje go na co dzień na swojej HUGE główce :D:P:cmok2:

Ja Ci dam huge :P Jak moja jest huge, to Twoja jest jak universe :P

Ogólnie kask jest ok ale przy zakupie od razu najlepiej pomyśl o podbródku do niego, bo naprawdę mocno zwiększa komfort jazdy. Te zapięcie to wg. mnie też lepsze rozwiązanie od zapięcia DD - jest szybciej i sprawniej. No i właśnie - waga i malowanko są fajne. Ale teraz jakbym kupowała to chciałabym taki w którym są uszczelki przylegające do szybki. Z podbródkiem tego wiatru aż tak nie czuć, ale mimo wszystko trochę po oczach owiewa. Ale jak na razie nie mam planu go zmieniać, bo rzeczywiście jestem z niego zadowolona.

Moja sikorka jeździ w takim http://www.allegro.pl/item1040824103_gpmoto_kr_kask_naxa_f1_p_tribal_rozmiar_l.html tylko rozmiar "s" i nie narzeka nic nie gniecie, twierdzi, że jest wygodny wentylacja ok. Kask miał być doraźnie na chwilę a jeździ w nim już drugi sezon i nie chce zmienić. Ja w nim jechałem to dramatu nie ma ale gniótł jak cholera ale to chyba przez większą głowę. Niektórzy mówią, że naxa to się nadaje ale na zblokowany skuter, z drugiej strony jakieś tam atesty ma więc może nie jest tak źle.

Siema,

Czy ktoś z was śmiga lub śmigał w kaskach firmy OSBE ?

podoba mi się model NASCAR ale w Warszawie nie ma możliwości zobaczenia LIVE tego kasku:

OSBE NASCAR

ewentualnie pod uwagę biorę jeszcze

Airoh MIRO

Caberg KONDA

i w ostateczności

Nolan N90 niestety to już sporo kasy

najchętniej w kolorze białym, chociaż MIRO nie widziałem białego, a mógłby wyglądać ciekawie.

Proszę o opinię odnośnie tych kasków, a głównie firmy OSBE, ten kask jako jedyny z czwórki nie ma antifoga

moja ma naxe, źle nie jest, dobrze też nie :) generalnie dziwna rozmiarówka, jakieś dziwne zacieki się na nim porobiły, a podczas dużego deszczu przecieka miedzy szybka a kaskiem, generalnie za tą kasę spoko, ma blendę, nosek, i jakieś tam pierdoły :)

jak raz na jakiś czas to polecam :)

Z tych wszystkich to ten Airoh wydaje się najkorzystniejszy jeśli koniecznie chcemy się zmieścić w 800zł.

Ale jeśli kask miałby być dla mnie na dłużej niż 1 sezon to i tak dorzuciłbym 2 baki wachy do tego Nolana. 5 lat gwarancji i jakość która mówi sama za siebie.

To po prostu inna półka w porównaniu do pozostałej trójki.

Cena wygląd.Podstawa to sprawdzić czy jest dostęp do serwisu lub do części zamiennych.Takich jak wloty szybki uszczelki

Następna bajka.Szczękowy zawsze będzie głośniejszy od integrala.

I podstawa.Jak to wykonane.Jak zamocowane uszczelki szyby.Czy podnosząc przyłbice nie naruszasz jej itp.

A co do pytania.Nie w żadnym z w/w nie jeździłem nawet nie miałem w łapkach :(

Osobiscie jezdze w nolanie n 102 od 3 sezonow, opisze moze na poczatku plusy kasku : 

+ łatwe unoszenie przyłbicy, łatwe zapinanie i rozpinanie kasku, wyjmowana wysciolka i inne standardowe dodatki w tym montaz N-coma, po 3 latach uszczelki w dobrym stanie nie moge narzekac ze cos cieknie

i na tym bym poprzestał (poki co nic innego nie przychodzi mi do głowy)

jedziemy z minusami:

- luzny pinlock -ma ruchy gora i dol porysowal mi szybke od srodka 

- blenda sloneczna to dobry patent tylko szkoda ze na zewnatrz kasku ,dobrze w 103 zrobili ja od srodka

- gdyby nie to ze do jazdy zakladam chuste to pomimo ze jest pinlock teoretycznie szyba nie powinna paraowac a najczesciej mam zaparowana prawa strone kasku

- do tego dochodzi waga kasku 1750 g bodajze, za cichy tez nie jest no i cena tez nie mała

Ogolna moja ocena na 5/10 

Gdybym teraz mial wybrac cos dla siebie poszedl bym w kierunku integrala Arai lub Shoei 

pozdr. 

Heh ja bym brał konde ma antifoga wyjscie na butooth wyjmowany srodek i blendeI jest naprawde dobrze wykonana .

Widze że wybrałęś jedną z aukcji ze sklepu w którym pracuje tzn airoh miro .

Zapraszam pomege wybrać kask.

Edytowane przez Jakub

dzięki za podpowiedzi.

Jack - nie koniecznie chcę wydać 1 tyś na kask szczękowy który będzie służył tylko do kilkukrotnego śmigania po mieście, przeważnie śmigam w integralnym, a ten ma służyć po to, jak 2-3 razy w miesiącu mam obiazdówkę z dokumentami po urzędach to i łatwiej się zatrzymać i zajarać fajka :P , w każdym razie będziemy w kontakcie jak coś odnośnie OSBE, dzięki

Tomku - myślałem że ty rozwiejesz moje zagwostki (na starym forum wyczytałem że miałeś kasków chyba z tuzin i zanim jakiś wybierzesz, to musisz go dobrze przestudiować)

z częściami do żadnego z nich nie ma problemu, no może największe są do OSBE, ale jest przedstawiciel bandytyzmu w słonecznej Italii to i z tym byśmy sobie poradzili

hyperenigmatic - mierzyłem N103 - unoszenie szczeny naprawdę spoko, wszystko działa ekstra, super spasowane, ale jest jedno ale dotyczące N103 - przy rozmiarze L skorupa kasku jest WIELKA, OH MY BOOGE wyglądałem w nim jak mały chińczyk z wielkim afroamerykańskim afro. Poza wielkością skorupy nie miałem jemu nic do zarzucenia (sam sprzedawca powiedział że N103 jest dużych gabarytów.

Jakub - Chyba się skuszę i podjadę do was na obcinkę MIRO i KONDY, a może macie możliwość zamówienia MIRO w kolorze białym ? wtedy bym był usatysfakcjonowany na maxa (wygląd MIRO mnie powala) :D

Edytowane przez Prywo

to musze przyznac ze N102 jest duzy w swoich gabarytach ja mam L ke i jak kupowalem to byla spoko bo mialem wowczas długie krecone wlosy :P wiec wypelnienie spoko ale teraz troche pianki sie ulozyly i lata z lekka na garku ;)

będe szczera.. śmigam w Nolanie N103 2 sezon.. zrobiłam w nim ponad 36 tysięcy i szczerze nie polecam..

Ok jest niebrzydki, blenda jest w środku.. ale po czasie uzytkowania sama opada na dziurach.. w dzień spoko ale w nocy...... :blink: nic fajnego..

Otwieranie.. często mi się zacina..

jest dość ciężki..

W połowie sezonu wywietrzniki zaczęły szwankować i jakieś części wypadły.. nie działają..

pinlock zrysował mi całą szybę.. już po 16 tys.. a dokręcałam ją i pilnowałam bo koledzy ostrzegali.. ..

właśnie.. szyba.. jak jest otwarta to sama się zamyka przy niewielkich prędkościach.. szybko się wyrobiła

no i faktycznie skorupa jest i ogromna..

p.s z 6 znajomych którzy używają nolana N103 - jeden kumpel nie narzeka i jest zadowolony! może my trafiliśmy na felerne.. ;)

Kumpel ma tego nolana z blendą na zewnątrz - nie pamiętam który to model.. ale szybę ma od niej w tragicznym stanie..

tak więc jak na tak drogi kask.. to nie polecam nolana.. moim skromnym zdaniem jest przereklamowany

udanego zakupu życzę

witam

co myślicie o kasku nolan n85?

chce go kupić ale nie mam możliwości go przymierzyć, mierzyłem nolana n62, n84 i chyba n83 wszystkie pasowały w rozmiarze L więc i n85 powinien pasować.

n85 w najtańszej wersji ma wypinaną tylko górną część wyściółki i nie ma pinlocka, czy są jeszcze jakieś różnice?

zastanawiam sie nad najtańszą wersją tego kasku i w późniejszym czasie dokupieniem pinlocka, na allegro jest już po 630zł i 650zł

http://www.allegro.pl/item1039992210_kask_motocyklowy_nolan_n85_special_roz_l_okazja.html

http://www.allegro.pl/item1017296482_kask_nolan_n85_special_n_com_graphite.html

na stronie nolana 717zł

http://www.nolan.pl/product_info.php?products_id=547

czy myślicie że te 2 aukcje za 630 i 650zł są ok?

nolan n85 wygrał test kasków w miesięczniku "motocykl", co wy o nim myślicie, czy za tą cena jest coś lepszego?

na 2 miejscu rozpatruje kask shark s900, mierzyłem rozmiar XL był za duży, jutro będę mógł przymieżyć rozmiar L

ale czytałem że jest głośny i strasznie w nim wieje?

JAkub macie w sklepie czesci do Airohow? Ja mam SC66 (najwyższy model szczeki w Airohu) i szczerze mowiac nie powala. Po pierwsze brak anty-foga !! po drugie podwiewa i to sporo, po trzecie jest głosny, po czawrte na dzien dobry musialem mu do srodka wlozyc gąbke bo na gornej czesci czola wysciolka jest bardzo cienka przez co nacisk jest na plastiki mocujace wlasnie ta wysciolke co nie jest przyjemne. Kask jest nowy wiec o zaletach nie ma co pisac typu - mocowania chodza dobrze, blenda bardzo fajna, otwieranie ok bo wszystko to jak pisalem jest nowe i dopiero zobaczymy jak sie wyrobi. Wietrzenie bardzo fajne, kilka wlotow dajaczych rade calkiem , calkiem :P . o i waga 1600g bardzo lekki.

Na chwile obecna szukam anti-foga do tego kasku jezeli jest oryginalny a jezeli nie to cos w tym stylu http://moto.allegro.pl/item1038113569_progrip_no_fog_antyfog_motofaza_wroclaw.html

Edytowane przez dzichad1

no to az trzeba zakladac kolejny temat o kaskach...masakra - poszukaj tematu o kaskach -poczytaj i dopisz swojego posta a nie zakladasz nowy temat bez sensu

tutaj masz wersje classic za 880zł. a poniżej grafikę jakie są różnice pomiędzy poszczególnymi wersjami

N85_10.gif

ja też myślałem o special też ale jak dodasz pinlocka (do tego nolana to ok 60-70zl) + wind procetor + n-com + pokrowiec + inne dodatki to chyba warto dołożyć te 200stówki. skoro i tak masz zamiar dokupić pinlocka.

Edytowane przez piotrekg

Witam, ja posiadam N85-ke ale w wersji Circle i jestem bardzo ale to bardzo zadowolony. też mi się wydaje, że lepiej dołożyć te 200 zł i mieć już bogatszą wersję. Pozdrawiam

tylko że właśnie szukam dobrego kasku za jak najniższą cenę

mogę kupić tego na allegro za 650zł z przesyłką będzie 670zł + pinlock 70zł to 740zł a nie 900zł (razem z przesyłką)

gdyby była jakaś duża różnica między nimi a z tego co wiem to tylko brak pinlocka, brak zaślepki n-com, wypinana tylko górna część wyściółki i gorsza wentylacja

czy są jeszcze jakieś różnice?

czy szyba we wszystkich wersjach jest ta sama tylko że z pinlockiem tzn. czy w special jest nierysująca sie szybka?

wyściółka też jest taka sama w obu wersjach tylko różni sie tym że nie możne jej całej wypiąć, czy w special jest inna wyściółka?

ogólnie jeśli chodzi o nolana n85 to jest to dobry wybór czy można kupić coś lepszego za tą cenę?

edit

teraz znalazłem wersje classic za 800zł

http://www.allegro.pl/item1017307430_kask_nolan_n85_classic_n_com.html

tylko mam pytanie, jak mierzyłem nolana n84 z n-com kask w okolicach uszu był bardzo luźny, sprzedający mówił że to na słuchawki z n-coma, czy w n85 też tak jest, czy wersja special też jest tak luźna w okolicach uszu?

Edytowane przez maro

wyściółka też jest taka sama w obu wersjach tylko różni sie tym że nie możne jej całej wypiąć, czy w special jest inna wyściółka?

z tego co czytałem jest to inny rodzaj wyściółki...

edit

teraz znalazłem wersje classic za 800zł

http://www.allegro.pl/item1017307430_kask_nolan_n85_classic_n_com.html

no ja akurat poluje na biały lub srebrny bo czarne pewnie się max paskudzą

@maro: a ten wind procetor to coś jak ten wynalazek z rękawiczką czy jeszcze coś innego?

Edytowane przez piotrekg

podpieram teorię Matisa, relacja ceny do jakości w Naxie jest dość rozsądna, kaski mają swoje wady i zalety, ale w tej cenie ciężko o coś lepszego chyba. Ja używam szczęki, wydałem nieco ponad 350 zł i choć można się czepić parowania (często się zdarza) to reszta jest do zaakceptowania, bywa że blenda opada, ale nie więcej niż na 1 cm co nie wpływa na popim widoczności, a daje to efekt a'la paski przyciemniane na szybach samochodowych.

Tu masz na temat kasku OSBE http://www.osbe-poland.pl/

Zapytaj o możliwość przymiarki w twoich rejonach (dystrybutor)

Dostępność części serwis itp.

A ten model NASCAR DDS wygląda na fotkach ciekawie.Musze go oblukać w realu :)

"Biednego nie stać na tanie". Już nie raz się o tym przekonałem. Jeśli chcesz kask na lata z możliwością wymiany poszczególnych części (zawiasy, podpinki, szybki i inne części serwisowe) to naprawdę przyciśnij pasa i odłóż na coś markowego. Ja polecę Ci Shoei Multitec. Fakt kask drogi ale to górna półka klasy premium. Sam latam w nim 3 sezon i nic go nie rusza. Nic nie lata, nic nie skrzypi, nic się nie rozszczelniło, nic nie porwało. Osprzętu kupę i każdą część możesz kupić oddzielnie. Naprawdę kawał solidnej i b. dobrze wykonanego hełmu. Wada to niestety jak w każdym szczękowcu głośność i brak blendy p. słonecznej (zawsze można kupić szybkę przyciemnianą albo jeździć w okularach p. słonecznych :D).

Jeśli chcesz kask szczękowy tylko do jazdy wokół trzepaka tj. do miasta to możesz kupić tandetę, która Ci się rozpadnie po roku. Fakt może za cenę Multiteca kupisz 2 albo i nawet 3 tandety. Wybór należy do Ciebie. Ja jestem zdania, że lepiej kupić raz a porządnie. Decyzja należy do Ciebie :D

Mikelito dobrze piszę? :P

nie mam pojęcia, nie widziałem tego kasku na żywo.

miało być @olexy :P

Nie wiem jak jest z białymi ale wbrew pozorom jeśli chodzi o utrzymanie w czystości czarny jest całkiem dobrym rozwiązaniem. Mam n84 (czarny mat) i n102 (czarny połysk) i jeszcze nie udało mi się zapaskudzić żadnego z nich tak by zwykła ściereczka nie dała sobie z tym rady. Robactwo pomijam ponieważ jest to problem na który kolor kasku wpływu raczej nie ma. ;)

Co do wyposażenia kasku to jednak polecam kupić jakiś model wyposażony w pełni we wszystkie frykasy. W obu kaskach mam wszystkie bajerki dołączane przez Nolana i muszę przyznać, że naprawdę są one przydatne. Jazda z podbródkiem i bez to imo dwie zupełnie różne sprawy, na korzyść podbródka ofc. :)

ps. Maro, a nie myślałeś nad starszym modelem (n84)? Co prawda jest brzydszy od nowego ale kupisz go w najbogatszej wersji za dużo lepszą kasę. Dla przykładu ja za swojego dalem ~600-700pln, nie pamiętam dokładnie, ale poza noskami pin lockami podbródkami i wyściółkami dostałem gratis oryginalne nolanowskie głośniczki i mikro do komunikacji. :D

pozdrawiam

kk