Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

ps. Maro, a nie myślałeś nad starszym modelem (n84)? Co prawda jest brzydszy od nowego ale kupisz go w najbogatszej wersji za dużo lepszą kasę. Dla przykładu ja za swojego dalem ~600-700pln, nie pamiętam dokładnie, ale poza noskami pin lockami podbródkami i wyściółkami dostałem gratis oryginalne nolanowskie głośniczki i mikro do komunikacji. :D

pozdrawiam

kk

myślałem, mierzyłem i wydawał sie trochę ciężki, blenda zewnętrzna mi sie nie bardzo podoba

wole dołożyć parę zł i mieć nowszy model z wyższej półki.

PS. nie znacie jakiegoś sklepu internetowego gdzie kupie n85 classic za dobrą cenę?

może jakiś sklep daje dobre rabaty?

Witaj, ja również jestem posiadaczem kasku Nolan N85. moja wersja to classic: czyli po prostu bez malunków - cały czarny połysk.

Jestem z niego strasznie zadowolony i również uważam, że warto dołożyć to tej "bogatszej" wersji. Mnie się udało kupić za 840zł (ale kupowałem więcej akcesoriów). Kask ma wyjmowany środek, wlotów powietrza ma tyle, że naprawdę nie czuje się gorąca(ja używam jeszcze kominiarki termo aktywnej i naprawdę jkest świetnie). Jest specjalny wlot na szybę aby nie parowała w zimniejsze dni (zdaje to egzamin choć wiadomo że czasami jest tak że trzeba troszkę uchylić szybę, ale to chyba normalne). Kask posiada blędę, która w moim odczuciu jest naprawdę rewelacyjna - nie jest za jasna oraz sposób jej opuszczania i podnoszenia jest naprawdę świetny. Ktoś napisał, że brudzi się kolor czarny... otóż wszystko się brudzi natomiast ja niezauważyłem jakiś specjalnych problemów. Widać czasem odciski palców ale to przecież jest do przetarcia. Pinlock zdaje egzamin. Także jeżeli miałbym Ci radzić a Ty zastanawiasz się nad jego zakupem to zdecydowanie polecam. Jestem przekonany, że jak się zaopatrzysz to nie będziesz żałował.

Ja go kupiłem w krakowskim sklepie Defender. Tu jest adres stronki: www.defender.net.pl .

Edytowane przez wojni

myślałem, mierzyłem i wydawał sie trochę ciężki, blenda zewnętrzna mi sie nie bardzo podoba

wole dołożyć parę zł i mieć nowszy model z wyższej półki.

PS. nie znacie jakiegoś sklepu internetowego gdzie kupie n85 classic za dobrą cenę?

może jakiś sklep daje dobre rabaty?

Ja kupiłem u nich http://maps.google.pl/maps/place?oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&q=motor+shop+piaseczno&fb=1&gl=pl&hq=motor+shop&hnear=piaseczno&cid=9329548267502992341 z tego co wiem to sprzedają też na allegro, ja miałem ten komfort, że mam blisko ale może warto zadzwonić i się dogadać. Pozdrawiam

skoro mówicie, że biały też się paskudzi to może zakupię jednak czarny.

Ja go kupiłem w krakowskim sklepie Defender. Tu jest adres stronki: www.defender.net.pl .

pytanko mam w tej sprawie. przymierzałeś go tam czy w ciemno ze stronki? bo ja też u nich planuje zakup....

Edytowane przez piotrekg

Tak przymierzałem kask w sklepie. Z numeracji standardowej wyszło że dobra będzie na mnie M-ka, jednak podczas przymierzania zdecydowałem się na S-kę i dobrze zrobiłem. Szczerze mówiąc odradzał bym Ci strzelanie na oko bo mimo wszystko coś tam może się różnić. Jesteś z Krakowa więc naprawdę nie zaszkodzi podjechać a i na przesyłce zaoszczędzisz.

Edytowane przez wojni

wojni zdecydowanie ma racje, ja wg numeracji powinienem mieć L-kę, a kupiłem M-kę. Jak mieszkasz w pobliżu to lepiej podjechać, po co bawić się później w wymiany i takie tam. Pozdrawiam

Edytowane przez olexy

ja mierzyłem nolana n62 i n84 rozmiar L mi pasował

myślicie że n85 rozmiar L też będzie dobry?

Tak przymierzałem kask w sklepie. Z numeracji standardowej wyszło że dobra będzie na mnie M-ka, jednak podczas przymierzania zdecydowałem się na S-kę i dobrze zrobiłem. Szczerze mówiąc odradzał bym Ci strzelanie na oko bo mimo wszystko coś tam może się różnić. Jesteś z Krakowa więc naprawdę nie zaszkodzi podjechać a i na przesyłce zaoszczędzisz.

nie, nie. nawet nie myślałem o zakupie bez przymierzania! mnie właśnie interesowało czy mieli na stanie żeby można było podjechać i założyć na głowę :)

Ja mierzyłem N84 wcześniej i też M-ka pasowała, więc powinno być git ale zawsze lepiej jest wcześniej się przymierzyć. Np SHOEI XR-1000 mierzyłem M-kę i nie mogłem jej na głowę wcisnąć więc co kask to rozmiar. Pozdrawiam

Edytowane przez olexy

nie, nie. nawet nie myślałem o zakupie bez przymierzania! mnie właśnie interesowało czy mieli na stanie żeby można było podjechać i założyć na głowę :)

Tak mieli i wiem że tego nolana mają.

ja mierzyłem nolana n62 i n84 rozmiar L mi pasował

myślicie że n85 rozmiar L też będzie dobry?

Wydawać by się mogło, że tak. W końcu to jedna firma. Ale nigdy nic nie wiadomo. Nie chcę żeby było na mnie. Musisz podjąć decyzję. A może w rejonie twojego województwa jest jakiś sklep gdzie mógłbyś przymierzyć...przy okazji zrobił byś sobie wycieczkę:)

Edytowane przez wojni

dzięki za podpowiedzi,

kupiłem Caberga KONDĘ w dobrej cenie, praktycznie nówkę (data sprzedaży na paragonie 04.05.2010 kupiony w sklepie Motopasja) gość go sprzedawał bo dostał od żony w prezencie, ale okazał się za mały i cisnął go w szczękę i zrobił w nim raptem 50 km. (a ponoć zwrotów w Motopasji nie ma),

moje pierwsze odczucia.

minusy:

głośny - ale to szczękowiec i z tym się liczyłem, jak mi się znudzi mam jeszcze integrala

brak regulowanych wywietrzników z przodu kasku.

troszkę w nim wieje, jak jechałem w nim około 100 to czułem wiatr za uszami :huh:

troszkę pasek od kasku za daleko i ludzie z dużą gdyką mogą mieć problem że ciśne, mi nie przeszkadza ja przeżyję.

otwieranie szybki - strasznie ciężko chodzi (pewnie się wyrobi, ale...) trzeba otwierać szybkę czasami dwoma rękoma.

ściska troszkę policzki ale jest nowy pewnie się wyrobi.

plusy:

kolor - BIAŁY (nie wiem dlaczego ale jak przeciskam się w korku więcej osób w puszkach mi ustępuje - stałem się bardziej widoczny, lub mają skojarzenia z policją)

blenda - bardzo łatwa i wygodna w otwieraniu i zamykaniu

szczęka - otwiera się jedną ręką też w wygodny sposób nawet w rękawicach.

pasek - wygodna i łatwa w zapięciu - nawet w rękawicach.

anti fog - spoko, chociaż wydaje mi się że mógłby być lepszy

osłonka pod brodą- nie podwiewa.

kształt - dosyć ciekawy kształt kasku

przednia szybka - dzięki wyprofilowaniu przedniej szybki większy kąt widzenia.

chyba tyle, jak coś zaobserwuję to napiszę.

Jeszcze raz dzięki

(a ponoć zwrotów w Motopasji nie ma),

Nie jest to prawdą . Trudno żebyśmy przyjmowali używane kaski .

Zworty z dowodem zakupu nie używanego towaru oczywiscie są .

Pozdrawiam

Kuba

sorry przypomniało mi się dlaczego nie oddawał, bo wywalił pudełko od niego jak był nim podjarany, ale książeczkę i paragon mi dał.

A może w rejonie twojego województwa jest jakiś sklep gdzie mógłbyś przymierzyć...przy okazji zrobił byś sobie wycieczkę:)

byłem we wszystkich sklepach jakie udało mi sie znaleść w okolicy ale nigdzie nie mieli nolana n85.

już go zamówiłem, powinien dojść w poniedziałek.

Tak mieli i wiem że tego nolana mają.

ok. dzięki za info!

[...]już go zamówiłem, powinien dojść w poniedziałek.

Daj znać czy faktycznie dobrze wybrałeś. Bo zapewne wziąłeś taki rozmiar jaki był dobry, kiedy przymierzałeś te dwa inne kaski Nolana.

tak wziąłem L

kask jest trochę luźniejszy niż myślałem

w czasie jazdy strasznie w nim szumi w zwykłym tornado lepiej mi sie jeździło, przez ten hałas nie słychać co sie dzieje z silnikiem, nie dam rady wyczuć moto tak jak w poprzednim kasku, dużo częściej muszę patrzeć na obrotomierz

też tak macie w swoich?

czy założenie podbródka to zmieni?

Hmmm u mnie szumi troszeczkę ale w porównaniu do mojego poprzedniego kasku to jest nic. Druga sprawa jest taka, że kask chyba nie powinien luźno leżeć na głowie, jak kupiłem Nolana to był wręcz ciasny ale po 2 tyg ładnie się ułożył na głowie. Założenie podbródka na pewno coś zmieni, zawsze to mniej powietrza się dostanie do środka. Pozdrawiam

Tak, podbrudek napewno ograniczy wpadające powietrze. A co do luzu to nie za dobrze wróży, bo kask się jeszcze sporo rozbije. A głośniej może masz ze względu na to, że właśnie jest za duży i nie trzyma się ciasno głowy...

na razie przylega do głowy dobrze, ale niej jest nigdzie ciasny

w czasie jazdy tylko lewe ucho miałem jakby mocniej ściśnięte,

gdy chwycę kask i pokręcę głową czuje jak głowa sie kręci w środku kasku

czy potrzebny mi mniejszy rozmiar?

PS. jeździcie w tym kasku z kominiarką czy bez?

powiem tylko tyle, że kask nie może być luźny, twoje policzki powinny być ściskane bardziej niż reszta głowy, jak potrząśniesz głową to kask nie powinien latać na lewo i prawo ...

Jak ja na początku założyłem no to był ciasny nawet bardzo, w momencie jak chciałem przekręcić kask ruszała się cała głowa. Wydaje mi się, że kupiłeś troszkę za duży. Ja jeżdżę z kominiarką ale to tak naprawdę nie ma znaczenia, bo jak jeździłem czasem bez, to nawet nie czułem różnicy. Wydaje mi się, że mogłeś wziąć M-kę. Pozdrawiam

Po tym co napisałeś wnioskuję tak jak przedmówcy. Lepiej byś zrobił jak byś wziął mniejszy rozmiar. U mnie również na początku przylegał dość mocno, ale wszystko w granicach. Jeżdżę w kominiarce i jak ją ściągnę to czuję, że jest luźniej ale dalej jest dobrze dopasowany. Polecam zapytać o możliwość wymiany albo sprzedawaj puki świerzy. Może ktoś z forum chciałby Nolana L-kę to może Ci się powiedzie.

spytam czy można wymienić, jak nie to go oddam do sklepu,

każdy ma prawo oddać rzecz którą kupił przez internet w ciągu 10dni od jego otrzymania, jeśli jest w takim samym stanie jak była w momencie jego otrzymania i była używana zgodnie z przeznaczeniem.

spytałem czy jeździcie w kominiarce bo bez niej kask zostawia straszne odciski na włosach i nie wygląda to fajnie.

[...]spytałem czy jeździcie w kominiarce bo bez niej kask zostawia straszne odciski na włosach i nie wygląda to fajnie.

odciski na włosach?? a co przez to rozumiesz??:)Ja nie zauważyłem problemów.