Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ano, coś w tym jest Kornelio, ostatnio miałem okazję pomacać i przejechać się w Arai Chaser i faktycznie jedyne z czym mógłbym go porównać to shoei

Na codzień mam doczynienia z kaskami większości topowych marek (głównie przeznaczonych do sportu, z homologacją ale i z cywilnymi) i prawda wychodzi na jaw gdy kask się rozbiera. I niestety dla konkurnecji Arai jest bezkonkurencyjny jeżeli chodzi o jakość wykonania i zastosowane materiały.  Dla przykładu Shoei nie jest zły ale jest to ewidentnie połka niżej, Schuberth natomiast po rozbiórce okazuje się porównywalny do chińszczyzny z badziewnym plastikiem i kiepskiej jakości laminatem.

Poczytajcie sobie o filozofii firmy Arai i o technologii produkcji. Naprawdę warto. 

Osobiście używam modelu Quantum (to taki turystyczno-sportowy kask, w pełni wyjmowana wyściółka, rozbudowana wentylacja, regulowana osłona podbrudka itp). Kask jest fenomenalnie wyciszony, brak jakichkolwiek niekontrolowanych świstów i gwizdów a wentylacja działa tak jak wygląda czyli porządnie. 

"Topowy" RX7 to natomiast kask który na codzień średnio się sprawdza. Inny kształt skorupy, dużo węższy, z ciutke mniejszym wizjerem, gorzej wyciszony itp nadaje się głównie do pałowania na sporcie albo jazdy torowej.

Tańszych modeli niż seria Quantum nie polecam głównie ze względu na nie demontowalną wyściółkę do czyszczenia/prania. Jakość wykonania jest tak samo dobra jak w wyższych seriach.

Dodatkowo mega argumentem "za" jest pełna dostępność części do wszystkich modeli (także tych które są już wycofane z produkcji) - spoilerki, wywietrzniki, szyby, wloty, mechanizmy szyb itd. Dla przykładu poprzedniej zimy ściągałem do swojego Quantum tylne wyloty powietrza. W magazynie Arai Europe tych elementów akurat nie było. Zostały specjalnie sprowadzone z Japonii. Bez żadnych problemów.

xyl4.jpg

Edytowane przez Kornelio

Filozofia mi się podoba, coś tam kiedyś czytałem o tym i o ich testach kasków, niestety ciężko mi znaleźć Araia w którym dobrze bym się czuł, ze względu na trzymanie głowy, każdy ma jakieś swoje preferencje, osobiście nie lubię jak kaski trzymają się na wysokości czoła, choć to sprawia, że przylegają ściślej do głowy (bardziej odpowiadają mi owalne AGV, już bez wdawania się w jakość wykonania tych kasków) I mimo, że na kasku nie ma co oszczędzać, to ceny są dla mnie mega wysokie. Wspomniany przeze mnie Chaser to chyba najtańszy Arai i wykonany jest na 6 z plusem, minusem jest tak jak mówisz- niewypinana wyściółka, można wyjąć tylko policzki. Ale mimo to, że jest klejona można ją dokupić i wymienić, tylko prać się regularnie nie da.

MAgpie masz racje ceny są wysokie, ale biorąc ten kask do ręki i zakładając go na głowę odrazu wiesz za co zapłaciłeś. Sposób w jaki działają wszytskie mechanizmy też robi wrażenie.

Polecam rozejrzeć się też za używanym Araiem. Często można trafić aukcje z praktycznie nowymi kaskami za dobre pieniądze. 

A ja niezmiennie - Schuberth.... 

Witam .Chcę zakupić nowy kask typu HJC IS 17. I tu mam pytanie czy ktoś już testował ten kask. Iczy wogóle warto go kupić? bym był wdzięczny za jakieś opinie o nim.

Ja od roku jeżdżę w kasku mniej znanej firmy w Polsce- Icon

Kask jest naprawde dobrze wykonany,ma fajny  patent na docisk szybki co skutecznie go wycisza.Firma ma bardzo ciekawa stylistyke malowań no i ceny sa na akceptowalnym poziomie. Pewnie nie maja startu do Arai ,Shoei ale każdy śmiga w garnku na jaki go stać. Link do mojego modelu http://www.motorcycle-superstore.com/35661/i/icon-alliance-rat-helmet

Czy ktoś może coś powiedzieć na temat nolana n86?Warty uwagi ten garnek?

Ja od roku jeżdżę w kasku mniej znanej firmy w Polsce- Icon

Kask jest naprawde dobrze wykonany,ma fajny  patent na docisk szybki co skutecznie go wycisza.Firma ma bardzo ciekawa stylistyke malowań no i ceny sa na akceptowalnym poziomie. Pewnie nie maja startu do Arai ,Shoei ale każdy śmiga w garnku na jaki go stać. Link do mojego modelu http://www.motorcycle-superstore.com/35661/i/icon-alliance-rat-helmet

Czaje się na wyższe modele Icona, muszę tylko poprzymierzać i zamówić, raczej import prywatny z USA, bo ceny w Polsce są pojebane najczęściej.

Ja za moj kask z szyba lustrzanka, podbródkiem dałem chyba cos ok 900zl. Był sklep Kawasaki w Zgierzu ale nie wiem czy jeszcze funkcjonują,wtedy oni mieli najtaniej.Była firma na allegro co ściagała ze stanów ale jakoś drogo wychodziło. Z tego co rozmawiałem Ci ze Zgierza ściagali z jakiejś hurtowni w niemczech i mowili,ze dobry serwis ma ta firma. Jak mieli reklamacje na buzer to kazano go im zniszczyć,wysłać zdjecia do producenta czy gdzieś tam ,a oni wysyłali nowy.

Dunno, może kupiłbym z niemiec w takim razie, zależy od ceny, patrząc na ceny za wielką wodą są super ok i mając tam znajomego byłoby fajnie jakby mi kupił i przywiózł jak będzie jechać na świeta. :) 

Niestety we Wrocku nie ma ani jednego sklepu z tymi rzeczami, najbliższe to chyba Leszno i Poznań, potem Warszawa....

Obiektywno-subiektywna ocena kasków LS2-modele:FF350,384,385.Obiektywna bo. postaram się rzetelnie to ocenić (wady i zalety),subiektywna bo to jednak moja własna ocena (organoleptyczna) :usmiech: .

1.Zaznaczam ,że sprzedajemy kaski tej marki .Ponad 150 szt sprzedanych w 2012 i 2013 roku. A swoją ocenę kieruję po to by pomóc.

2.W w/w kaskach jeżdziłem-jeden z nich używałem przez ten sezon.

3.Proszę pamiętać ,że są to kaski budżetowe od 170-500 pln.

Zalety:cena FF350 sugerowana cena impotrera od 153-197pln(w zależnści od kolorystyki)   cennik 2013r.

FF384-----------------------------------------294-363-------------------------------------

FF385-----------------------------------------447-526--------------------------------------

wygląd -jest naprawdę niezle ,spory wybór kolorystyki ,rozmiarówka od xs-xxl (podwójny xxl niestety dla wielu za mały)

wysciółka oki ,zapięcie na listwę z mikroregulacją,pokrowiec ,blenda-384 i 385,mocowanie pinlocka ,miejsce na interkom,

dostępność części zapasowych (wloty powietrza ,szyby,mocowanie są dostępne od ręki )

test sharpa-od 3 do 4 gwiazdek.

minusy-głośne zaraz o tym napiszę

-pogardzane przez tych ,którzy dysponują wiekszą ilością gotówki

rozciągaja się-i tu kłania się zły dobór rozmiaru (kask układa do kształtu naszych głów-tak samo jak np:buty na stopie)

polecam bardzo dokładne przymierzenie przynajmniej 2 rozmiarów tego samego kasku (kupujemy ten który nam najlepiej na garnku leży)

pamiętając ,że sie dopasuje i na pewno stanie się luzniejszy.( w tym tyg sprzedawałem chłopakowi kask FF350 chciał kupic w necie rozmiar XL bo tak mu się

wydawało okazało się ,że idealny to rozmiar S (oczywiście forumowicze są bardziej świadomi).Tak czy inaczej mierzyć jeśli jest taka możliwość to przejechać się

w kasku.

Teraz po kolei:FF350 -dobrze leży,najtańszy z w/w, 3-położenia szzyby zamknięty połowa i otwarty ,4 gwiazdki  SHARPA dość głośny.

FF384-taki np: jak na moim profilowym foto-w porównaniu do poprzednika zaniżona rozmiarówka musiałem użyć większy rozmiar L zamiast zazwyczaj używanego

M z tej samej firmy. 

jest głębszy ,bardzo mocno trzyma się w części szczękowej,duże pole widzenia szczególnie od góry, posiada blendę i to jego plus

(najtańszy LS2 z blendą) jestem okularnikiem i blenda wogóle mi nie przeszkadza,mechanizm blendy ok,ilość ustawień szyby chyba 5

można zostawić małą szczelinę a nie pół otwarty kask,deflektor nosa i wentylacja szyby ok ,wentylacja kasku ok.Dość stabilny głowa

nie lata na boki do 180km.Szczelnośc szyby przeciętna po bokach u góry niestety są przedmuchy (własnie kombinuje nad jakąś dodatkową uszczelką).

Idealny na upały raz kolor dwa własnie przez tą sporą wentylację ,nawet przy zamkniętych wlotach czuje sie cyrkulacje w okolicy nosa i twarzy.

MINUSY- i tu najciekawsza część testu:zakładam 1 raz na moto kawałek prostej 100km/h szumi ,140 co jest ku..a chyba TIR mnie wyprzedza

180km/h-ja pie...dziele dlaczego ten helikopter koniecznie chce na mnie wylądować :usmiech: koniec prostej zjazd w bok zatrzymuje się .TIRa nie ma ,helikopter

też gdzieś się zapodział -uff to tylko otwarte górne wloty powietrza w kasku.Reszta sezonu już ich nie otwierałem.głośność wrtóciła do umiarkowanej np:

500km  w ciągu dnia i łeb mnie nie na.....lał więc żle nie jest ale mogłoby być ciszej. Po kilku miesiącach użytkowania kask sie dopasował a własciwie troche mu w

tym pomogłem dociąłem i włożyłem kawałek niezbyt grubej około 5-7mm gąbki pod oryginalną wysciółkę (chyba mam za mały czerep hahah) i kask pasuje jak

ulał .Szybkę napyliłem antifogiem jest oki,zresztą mam taki zwyczaj ,że jak ruszam albo kulam się od świateł do świateł to zazwyczaj zawsze mam ją lekko uchyloną .                      domykam pózniej ale to już taki nawyk.

c.d.n- koniec pracy na dziś.

Ciąg dalszy:

FF385 blenda plus pompowane wnętrze inny materiał skorupy 4 w SHARPIE. jeśli chodzi o wygodę to podobnie jak FF350 jeden i drugi pasują naprawdę są wygodne FF384 wyżej opisany trochę mnie denerwował.Bardziej cichy od poprzednika wygodniejszy ,powietrze z tego układu trochę się rozszczelnia od czasu do czasu trzeba kciukiem nacisnąć kilka razy.

Po za tymi 3 kaskami jeżdziłem jeszcze w 2 czy 3 inne LS2. Nie wiem jak bedzie z trwałością mam  2 stare Lazery  SPR-y,które kupiłem w 1996r po chyba 800 czy 900 pln ,jeden z nich używam do tej pory a właściwie mój plecaczek i jeszcze daje radę.Dobrze wspominam HJC Cl-14-kask super wygodny ,ale mi go zajumali.Obecnie używam Airoh Movement 2014 r

Podsumowująć: na początku napisałem ile kasków mniej więcej sprzedaliśmy -Reklamacje mieliśmy 3 z tego 2 dotyczyły kasku szczękowca (zacieło się otwieranie,w drugim wyściółka popruła sie w dwóch miejscach a w trzecim FF385 odpadł wylot powietrza z tyłu.

FF350-tanie ,tanie ale wygodne i dość bezpieczne,duży wybór kolorystyki fajne na skuter ,czy dla osób jeżdzących z kodeksowymi prędkościami,brak blendy i mocowania pinlocka.ocena dostateczny za brak powyższych.

FF384-blenda na plus ,dość stabilny przy większych prędkościach,możliwość mocowania pinlocka,moja ocena dobry,nawet go lubie. :usmiech:

FF385-blenda na plus,4 gwiazdki ,lepszy materiał ,znów mało stopni regulacji szyby,możliwość mocowania pinlocka,ocena moja dobry+

Nie testowałem jeszcze Carbona LS2 którego cena detaliczna wynosi około 850pln,jak przetestuje to coś o nim napiszę.

Mam nadzieje ,że choć trochę pomogłem w ocenie kasków tej firmy. I na koniec życzę wszystkim oby po za ochroną przed wiatrem i komarami do niczego więcej kask nie musiał sie przydać.Lewa w górę

ps.

Do wszystkich forumowiczów,którzy ciągle piszą ,że ls2 jest do dupy ,że to to samo gówno co Naxa albo próbują porównywać je z kaskami za 2-3 tysiące.Jeszcze raz powtarzam to tanie budżtowe kaski .

Edytowane przez mokry vel prezes
  • Upvote 1

Fajnie opisane , ja akurat używam 384 i kominiarka oxford i jest ok.Za te pieniądze nie oczekiwałem wiele ale i tak jestem mile zaskoczony. Będzie kasa będzie lepszy kask  a narazie ten wystarcza.

Czy ktoś może coś powiedzieć na temat nolana n86?Warty uwagi ten garnek?

Mam nolana n86 i szczerze mogę go polecić. Jakość wykonania jest bardzo wysoka, wszystkie elementy wyglądają solidnie. Wyściółka wyjmowana i bardzo przyjemna. Nie mam dużego porównania ale wyciszenie moim zdaniem jest przyzwoite. Wentylacja działa jak trzeba i pinlock w zestawie. Ciężko znaleźć do 1k zł coś lepszego i nie jest to tylko moja opinia, w niejednym sklepie szukając alternatywy ręka sprzedawcy wskazywała na N86. Kupiłem mojej lubej taki sam kask bo jestem bardzo zadowolony ze swojego - pośmiga dopiero na wiosnę niestety :)

Seb ,mnie za taką opinię kilka postów wyżej pojechał, niejaki magpie. Głównie za to ,że nie poleciłem kasku dopiero po 10 latach eksploatacji i 1mln nawinietych km. A tak w ogóle najlepiej kupić Arai za 5kpln,bo on jest przecież wykonany ze stopu meteorytu i pyłu kosmicznego , do tego jest niezniszczalny. Jak ktoś będzie szukał fajnego moto to polecę mu Boss Hoss - bo to fajny bajk. :) Nolan faktycznie niezły ,miałem w łapkach.

Zdrowy rozsądek - przede wszystkim.

Edytowane przez elspasoo

Mam nolana n86 i szczerze mogę go polecić. Jakość wykonania jest bardzo wysoka, wszystkie elementy wyglądają solidnie. Wyściółka wyjmowana i bardzo przyjemna. Nie mam dużego porównania ale wyciszenie moim zdaniem jest przyzwoite. Wentylacja działa jak trzeba i pinlock w zestawie. Ciężko znaleźć do 1k zł coś lepszego i nie jest to tylko moja opinia, w niejednym sklepie szukając alternatywy ręka sprzedawcy wskazywała na N86. Kupiłem mojej lubej taki sam kask bo jestem bardzo zadowolony ze swojego - pośmiga dopiero na wiosnę niestety :)

Miałem podejście do tego kasku,ale moja czaszka jest nieodpowiednia i niestety muszę szukać czegoś innego!

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Ja mam obecnie AGV K3 MONO i nie ma sie co oszukiwac jest ogolnie slaby, chociaz latam juz w nim 3 sezony.

Co tu duzo mowic monety w kieszeni nie ma za duzo, a na nowy sezon przydalo by sie zmienic garnek. Wiec jesli przyjdzie jakas gotowka na wiosne, to zmieniam na kask ls2 FF384 taki:

http://www.sklep-motocyklowy.com.pl/kask-ls2-ff3841-blade-czarny-matt-p-5657.html

+ do tego szybka pinlock i mam nadzieje, ze bedzie robic robote za niewielka cene

Emwu, ale za takie pieniądze możesz mieć np. HJC FG-14 albo AGV S-4 jeśli pojedziesz na giełdę (nieużywany oczywiście). FG-14 to nawet na allegro jest i jest tańszy... Może lepiej się tak zakręcić? Przynajmniej włókno, nie plastik a jakość... Jest bardzo ok. Chyba, że masz ciśnienie na blendę...

Edytowane przez Magpie

cisnienie na blende i "cycki" na pinlocka jest ogromne, takze przystane przy tym poki co. Jesli cos by bylo na rynku z blenda i mozliwoscia przypiecia pinlocka za podobny hajs to jak najbardziej bym sie zastanowil.

Z blendą nic nie ma, ale bardzo blisko Twojej kwoty masz już najtańsze FG-15 a one mają opcję pinlock, no i jednak HJC jakość i bezpieczeństwo nieporównywalne. Blenda w LS2 jeśli często używana potrafi się bardzo szybko porysować, oczywiście nie ma reguły, chodzi raczej o "różne" spasowania kasków. Oczywiście co kto lubi.

wiesz tu nie chodzi o to "co kto lubi" tylko na co kogo stac ;)

Oj nie nie, ja cały czas mówie o kaskach w cenie podobnej do tego który pokazałeś w sklepie. 

np: http://allegro.pl/kask-hjc-fg-14-pegasus-l-wyprzedaz-i3770541704.html

i lepszy z możliwością pinlocka, super fajnym wnętrzem i z dobrą skorupą: http://allegro.pl/hjc-fg-15-draco-blue-okazja-roz-xl-ahv-shark-k3-i3740897526.html

Po prostu nie lubię plastikowych kasków, wiem, że się powtarzam, a sprawa blendy sprawdzona przeze mnie empirycznie, bo LS2 wala się w szafie i po jednym sezonie wygląda jak kupa (dbam o kaski, serio)

Nie jest łatwo kupić kask, ale są niektóre sprawdzone modele i jak się dobrze zakręcić można je kupić za te 300-400 pln (ja za AGV S-4 dałem 350, wcześniej za 300 kupiłem TI-Tech)

Edytowane przez Magpie

Jeździłem w Ls2 w tym sezonie - FF351, wyglądał super jak był nowy. Głośny, poza tym wszystko OK, Ważne dla mnie były gwiazdki Sharpa a ten ma 4.

Ale: szybka rysuje się szybko, skorupa niestety też (ja może niespecjalnie dbam o kaski - kładłem go tak jak poprzednika hjc na glebie dość często (hjc kilkukrotnie spadł mi z siedzenia i żadnych śladów nie miał :) ).

No i niestety jest mocno porysowany.

Do minusów dla mnie - to "niewyważona" góra kasku. Tzn jak go odkładałem to do góry nogami to niestety nie chciał tak stać tylko sie kulał na boki co mnie denerwowało strasznie.

Na nowy sezon wróciłem już do HJC - właśnie modelu FG15, który polecam (przejeżdziłem w poprzedniku 2 sezony - byłem zadowolony!)

Pozdr

Siudmy

@ Magpie no powiem Ci, ze chyba jednak doloze i kupie tego HJC. Znalazlem cos co by mi odpowiadalo w sensownej cenie:

HJC TR-1

http://allegro.pl/hjc-tr-1-czarny-mat-kask-z-blenda-roz-l-i3732978196.html

oczywiscie trzeba dolozyc 100zl na pinlocka

To na pewno lepszy wybór niż LS2, osobiście jednak nie ufam poliwęglanowi i wolałbym kask z wyższej półki z włókna poświęcając blendę. W tej cenie oczywiście.

Edytowane przez Magpie