Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Mój brat śmiga w Nolanie N86. Kask b.dobry - może super cichy nie jest ale z interkomem bez problemu słychać co w słuchawkach leci. Pinlock i blenda jest super a wentylacja ok (słowa mojego brata).

Ja przymierzałem i wydaje mi się, że Nolan N86 jest lepiej wykonany niż Shark S900. Do tysiaka mogę polecić również mojego Scorpiona Exo-500 z bajerami (Exo-1000 też). 

A jaki on jest pod względem głośności? Masz jakieś porównanie względem innych?

Ja śmigam w Shark S700 nie ma porównania z innym hełmem ale kumpel ma HJC w cenie równej Shark'owi i po przejażdżce w moim kasku zsiadł i powiedział "ale masz cholernie cichy kask w porówaniu do mojego". Po sezonie nawet jeszcze antifog daje rade, polecam :)

Marka jest glosna czy wszystkie kaski jakie produkuja?

Wysłano z telefonu, nie licz na polskie znaki.

Kumpel ma właśnie Sharka S900 i w porównaniu z moim Hjc is-16 to różnica jest dość wyraźna na korzyść Sharka... Na pewno jeśli będę kupował to będę brał Sharka pod uwagę. Ciekaw jestem czy są jakieś alternatywy jak np te dwa Scorpiony.

Koledzy !

Mam zamiar zakupić kask. Od razu z góry mówię że jest to pierwszy mój kask i nie wiem czym się kierować przy wyborze. Przeznaczyłem na niego 700 zł i  chce żeby miał blendę i i pinlocka. Doradźcie mi coś porządnego w tej cenie i na jaką firmę zwrócić uwagę najbardziej. Proszę o jakieś wskazówki przy wybieraniu. Z góry dzięki i pozdrawiam !!!

Ja mam kask HJC is17 jest dość cichy .Słyszę pracę silnika ale jak jest boczny wiatr podczas jazdy to jest dość głośno.A i jeszcze jedno według mnie ma za jasną blendę. Ale i tak jestem z niego zadowolony.

Zamówiłem SHARKA S900C FINKS zobaczymy co to warte. A zastanawiałem się nad hjc is17 , mam nadzieje ze nie będę żałował.

Ja też stoję o krok od zakupu HJC is17 - mierzyłem go i porównywałem z sharkiem i zdecydowanie lepiej leży mi HJC. 

Dylemat mam tylko co do malowania. 

co sądzicie o takim fluo ?

h781982-360-360-hjc-is-17-fluo.jpg

nie zależy mi na tym aby zwracać na siebie uwagę ale puchy zauważą taki garnek prędzej niż klasyczny czarny

Kwestia gustu, najważniejsze żeby tobie się podobał. A co do puch to niektórym kierowcom nawet radiowóz na sygnale nie przeszkadza w tym co chcą zrobić, wiec myślę ,że kolor kasku też niewiele pomoże. .

Edytowane przez semper fi

nie wiem jak z hałasem w is17, ale ja osobiście drugi raz w HJC bym nie poszedł...

Edit:

Byłem ostatnio w motocyklowym poprzymierzać różne garnki... Hjc, nolany, sharki, ale jak przymierzyłem Arai, a dokładnie model Axces 2 to byłem w szoku :) nigdy bym nie pomysłał ze może być taka różnica! Stwierdziłem że dołożę trochę kapusty i kupię Arai, zajebisty jest ten garnek. Jakość, wykonanie, skorupa, dopasowanie do baniaka. Czułem się jak w czapce zimowej, leżał kapitalnie.

Edytowane przez Tybek

Dziś na targach we Wrocławiu przymierzyłem się do HJC RPHA 10 i moje wrażenia bardzo pozytywne :oki: .  Leciutki i dobrze wykonany. Moje wątpliwości budzi tylko system zamykania i otwierania, ten przycisk jakiś taki lichy :oczy: . Czy miał ktoś do czynienia z tym kaskiem i może coś powiedzieć o użytkowaniu, głośności itd..... ?

Ja też stoję o krok od zakupu HJC is17 - mierzyłem go i porównywałem z sharkiem i zdecydowanie lepiej leży mi HJC. 

Dylemat mam tylko co do malowania. 

co sądzicie o takim fluo ?

h781982-360-360-hjc-is-17-fluo.jpg

nie zależy mi na tym aby zwracać na siebie uwagę ale puchy zauważą taki garnek prędzej niż klasyczny czarny

Mnie tam się podoba tak kolor :)

Też włąśnie niedawno nabyłem IS-17, jeszcze nie było okazji się przelecieć w nowym garku, ciekawe jak będzie z hałasem. Bo ogolnie co do wykonania to nie ma sie do czego przyczepiać, no może jak już ktoś wcześniej wpsopmniał blenda ciut za jasna jest i szkoda że nie ma zapięcia DD... Reszta na plus szczegolnie pinlock.

• 2 weeks later...

Duża różnica będzie pomiędzy kaskami HJC-IS 17, Sharkiem S900 i Shoeiem XR 1100? Ktoś lata w tym ostatnim? Warto dołożyć i kupić coś za 1200-1300 zł czy dalej jest to średnia półka?

Zamiast s900 rozważ Vision -R. Białą / Czarną wersje, jak dobrze poszukasz, kupisz za 800-900zł -  a to jest już kask z włókna...

@ Lukasz S. Mam xr1100 I poza tym ze glosny jak cholera to wiecej minusow brak :)

Sent from my HTC Desire HD A9191 using Tapatalk 2

Jak kupowalem graty na moto to duzo czasu zeszlo mi przy wyborze kasku. Zagadywalem motocyklistow, czytalem w necie i takie tam. Wybor padl na Arai'a Quantum'a (wczesniej musialem szczypac sie z kasa zeby uzbierac) ale oplacilo sie. Lekki, wygodny, cichy chyba ze pootwierasz wentylacje ktore extra sie sprawdzaja to wiadomo ze bedzie glosniej. Ma pin-lock'a na szybce ktory nie paruje nawet jak jest mokro. Z reka na sercu polecam kaski tej firmy, kasa w bloto napewno nie wyrzucona.

Koniec końców zamówiony Shoei Qwest, jako kask model nowszy od xr 1100 i zbierający wiele pozytywnych opinii, jak dojdzie to napiszę coś więcej :)

Edytowane przez �ukasz S.

Qwest nie jest modelem nowszym od xr1100 a raczej ciut starszym lub z podobnych lat produkcji ;) poza tym xr11 jest bardziej sportowy a Qwest turystyczny :) a ze tak zapytam przymierzałeś ten kask gdzieś w sklepie czy na pale kupujesz ? :P

Edytowane przez Rubin87

Qwest jest głośnawy :P Wentylacja taka sobie. Aerodynamika w porządku. Taka moja skromna ocena po lataniu w tym kasku. Dorwę XR1100 w malowaniu Hadron lub białego Vision-R czy Speed-R i będę sprzedawał Qwesta i swojego czarnego Vision-R

Ma ktoś może jakiś sprawdzony patent na regulację szybki w HJC IS-17 ? Po pierwszej jezdzie jest tak potwornie głośno z lewej strony że nie idzie wytrzymać powyżej 100km/h...

Widziałem, że w SHOEI mają taką specjalną szybkę z wyciętymi dziurami przez które można dokręcić srubki po dopasowaniu szybki

ale jak zrobić to bez takiej szyby ?

Edytowane przez Mad Jaro