Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

odciski na włosach?? a co przez to rozumiesz??:)Ja nie zauważyłem problemów.

włosy są jakby przyciśnięte do głowy w miejscu gdzie stykają cię do wyściółki.

może masz inną wyściółkę w kasku skoro nic takiego nie zauważyłeś?

masz jakieś foto tej wyściółki?

Mi też się robią odciski wyściółki na włosach jak jeżdżę bez kominiarki w kominiarce natomiast mam strasznie przyklapnięte i nic z tym nie mogę zrobić, ale nie jest to wina kasku bo w jakim bym nie jeździł zawsze tak mam. Wydaje mi się że raczej chodzi o sztywność włosów, ale żaden ze mnie dermatolog:)

Edytowane przez olexy

rozmiar:

ja jak poszukiwałem kasku to też już byłem przekonany do L, ale bardzo miły pan z intermotors w Poznaniu, który zna się na rzeczy, popatrzył, posprawdzał i powiedział, ze muszę mieć M bo L jest za duże, zdziwiłem się, ale poszedłem jego radą i wcale nie żałuje, faktycznie przy M wszystko się wyrobiło i mnie nic nie ciśnie, a kask nie lata,

kominiarka:

ja mam odcisk na czole po kominiarce, a jak latam bez to nie mam ;]

Tak. Z tego co widzę wydaje mi się, że mam taką samą. Ale ja też jeżdżę w kominiarce, to nie wiem jak się włosy zachowują:)

• 3 weeks later...

oddałem tamten kask rozmiar L i kupiłem M

teraz kask jest dobrze dopasowany, cała skorupa kasku jest mniejsza i chyba trochę lżejsza, gdybym wziął o jeszcze 1 rozmiar mniejszy to chyba w ogóle bym go nie założył, przy zakładaniu tak tego nie odczuwam ale przy zdejmowaniu strasznie uciska na kości policzkowe ale wiem że to świadczy o dobrym dopasowaniu,

trochę uwiera z tyłu w dolnej części, po założeniu muszę go odpowiednio ustawić aby nie uciskał, kask pozostawia lekki odcisk na czole ale tego w czasie jazdy nie czuje więc jest dobrze,

muszę sie jeszcze przyzwyczaić do blendy, trochę denerwuje to że jest ona tylko do połowy szybki

i nadal słyszę szum powietrza opływającego kask, nie jest tak głośny jak w poprzednim rozmiarze L ale jakby pod tym względem porównać by go do zwykłego tornado za którego kiedyś dałem 50zł to w tornado nic nie szumiało.

jednak nie żałuje wyboru

dzięki za rady, pozdrawiam

Witam, co prawda Bandita jeszcze nie mam ale nadszedł czas zmiany kasku z "Tiger'a" na coś lepszego :P , chce przeznaczyć na kask do 400zł i potrzebuję waszej rady, na alledrogo znalazłem 2 oferty, myśle ciekawe;

http://moto.allegro.pl/item1066077463_kask_ls2_big_one_white_red_s_blenda_okazja_kr.html

http://moto.allegro.pl/item1071248991_kask_delta_ls2_model_2010_comt_ct_titane_black_l.html

Jak byście mogli ocenić te kaski albo podać jakieś alternatywy dla nich.

Pozdrawiam Przem.

A nie lepiej dołożyć z 50zł i kupić jakiegoś uvexa, albo agv czy airoh. Za 400 nawet jest nolan n62 i jakieś hjc się przewijały oraz marushiny.

Kumpel taki miał ale nie znam jego opini http://moto.allegro.pl/item1071454198_kask_marushin_888_kintaro_rozm_l_kml_moto.html mimo to całkiem dobrze w teście sharpa wypadal.

Miły kask tylko wolałbym coś z Blendą bo zakładać okulary przeciwsłoneczne w kasku to troszkę nie zabardzo :P,

a co do ceny jak będzie jakiś godny uwagi to może być ponad 400zł :).

Nie tak łatwo kupić niezły kask i jeszcze z blendą....

http://moto.allegro.pl/item1073327360_promocja_kask_hjc_cs_12_cyclone_moto_akces_gdansk.html - to tani HJC - całkiem sympatyczny kask - kupiłem taki dla plecaczka.

Tu troche lepszy model - jeżdżę w takim tylko w innym malowaniu

http://moto.allegro.pl/item1083618859_kask_hjc_cs_r1_nowy_najtaniej.html

Jakbym szukał czegoś taniego z blendą to może przejrzałbym NAXA - to też tanie a nienajgorsze kaski....

Nie wiem tylko czy w tanim kasku blenda będzie dobrze działać - one potrafią się sp*****lić w nawet dobrych, drogich kaskach....

jj

Edytowane przez cleaner

Przem - mam kask LS2 starszy model integralny i jest całkiem niezły, ma kilka minusów ale jest znośny, z tych dwóch wybrałbym BIG ONE oglądałem je na motobajzlu i szczękowy jest niestety brzydki, integralny jest nawet ładny niestety ma kilka minusów - brak antifoga i trzeba co jakiś czas poprawić wyściółkę itp., chociaż wentylacja w tym kasku jest naprawdę dobra przy zaparowanej szybce jak masz otwarte nawiewy po przejechaniu 10 m już masz odparowaną.

Ale też tobie zdecydowanie poleciłbym bardziej uznane marki, do 400 zł można wybrać fajny kask np:

http://moto.allegro.pl/item1084197944_kask_uvex_flash_warszawa_gwarancja_roz_m.html

http://moto.allegro.pl/item1080967152_kask_shark_s_500_air_hold_em_przecena.html

http://moto.allegro.pl/item1075616339_kask_integralny_caberg_v2_407_srebrny_58_m.html

albo pojedź po bandzie i taki sobie strzel na bank przyciągnie uwagę wszystkich wokoło :blink::D

http://moto.allegro.pl/item1078995945_kask_czacha_czaszka_unikat_roz_l_airbrush_aerograf.html

Edytowane przez Prywo

Najlepiej to rusz Przem d****o w niedzielę do Wrocławia i na motobajzlu wszystko przymierzysz i na pewno odjedziesz w nowum kasku - albo na pewno z decyzją ;)

jj

Witam, co do uciskania miałem podobnie, ale spokojnie pojeździsz trochę to wszystko się ładnie dopasuje i porozbija. Pozdrawiam

i nadal słyszę szum powietrza opływającego kask, nie jest tak głośny jak w poprzednim rozmiarze L ale jakby pod tym względem porównać by go do zwykłego tornado za którego kiedyś dałem 50zł to w tornado nic nie szumiało.

jednak nie żałuje wyboru

Ja także kupiłem tego Nolana.

Miałem okazje przetestować go na trasce w Bieszczady.

No i straszna hu.nia! Masakra! Strasznie głośny kask! Nie podwiewa, blenda OK areodynamika OK, ale po 600 km zszedłem z moto prawie głuchy - i wcale nie przesadzam.

Narzekałem na mój stary UVEX PS 420, ale ten to przy Nolanie pełen wypas - gdyby tylko miał tzw. bródkę... No a różnica w cenie ponad dwukrotna.

Wniosek: albo kupuje się kask za 2 tys. po teście (Shoei, Arai - test days) albo się gó.no kupuje!

Pozdro

zauważyłem że gdy zasłaniam ręką otwory z boku, pod uszami między szyją a kaskiem to przestaje szumieć, może dało by sie coś podkleić w to miejsce żeby tak nie szumiało?

wojni i olexy w waszych modelach nie ma tekiego szumu jak u mnie i u użytkownika powyżej?

Trochę szumi ale daje się wytrzymać i nie mam problemu na trasie. Zresztą często mam jeszcze słuchawki w uszach więc może dlatego nie zwracam na ten szum takiej uwagi. Pozdrawiam

Powiem Ci szczerze, że ja zacząłem dopiero w tym sezonie jeździć. Jest to moje pierwsze moto i pierwszy kask. Dlatego nie mam porównania. Jeżeli chodzi o mnie to coś tam szumi ale czy to mocno czy nie mocno to niewiem. Dla mnie jest do wytrzymania. Ten Nolan ma dużo wlotów powietrza, może przez to jest dla Ciebie głośniejszy. Jeżeli bardzo Ci przeszkadza szum to może zainwestuj w jakieś stopery motocyklowe czy jakieś inne (niewiem czy są "motocyklowe"). Podobno wielu riderów tak robi. Pozdrawiam

tylko że ze stoperami w ogóle nic sie nie słyszy a to bardzo pogarsza bezpieczeństwo i odbiera nieco przyjemności z jazdy.

pozdrawiam.

Potwierdzam!

Dobrze włożone stopery powodują, że nie słychać karetki.

Co do prób majsterkowania przy kasku:

1. Może to powodować utratę gwarancji (chyba 5 lat)

2. Nie po to kupuję samochód, żeby go pchać. Jakbym chciał żeby było głośno to bym baniaka za prawie tysiaka nie kupował, tylko bez jeździł

3. Naprawdę nawet nie wyglądam jak Adam Słodowy w "Zrób to sam".

No ale dla każdego coś miłego

Ja posiadam N85 i jestem z niego bardzo zadowolony :) Co prawda trochę świszczy i gwiżdże jak jadę powyżej 160, ale mnie to nie przeszkadza. Z resztą lepiej mogę słyszeć "gadanie" Suzi ];-> A to jest jak miód na moje serce :rolleyes:B)