Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Spoko loko ale mi chodzi o HJC IS-17

możesz to regulować śrubkami które są w podobnych miejscach jak w shoei.

Jako że nie masz szybki serwisowej to musisz ściągnąć szybkę, poluźnić śrubkę, spróbować przesunąć, dokręcić śrubkę i założyć szybkę. Jeśli będzie ok to dobrze jak nie to wróć do początku poprzedniego zdania (tak mi regulował gostek który mi kask malował - ale miałem shoei, teraz odrazu bym pojechał do sklepu gdzie kupiłem żeby mi wyregulowali).

Mam is-17 i też mnie drażni, że jest głośny. Widzę, że masz N-ke bandita. W czasie jazdy spróbuj wysunąć głowę minimalnie do przodu, albo cofnąć ramiona. Dźwięki momentalnie ustają, nie miałem tego w poprzednim kasku. Tutaj czuć jakby powietrze zawirowywało od klatki piersiowej w kierunku podbródka. Nie zlokalizowałem jeszcze dokładnie co poprawić (o ile da się to usprawnić), ale też będę myślał w tym temacie, ewentualnie stopery kupię. Pzdr

No narazie nie idzie jezdzic w tym kasku...bez stoperow. Dziwna sprawa ja myślę że to szybka nie szczelna bo jak zaslanialem brodę rękawica to nic nie ustawalo. I wyraźnie w lewe ucho mi dudni. Spróbuje na maxa docisnac szybę posmarować uszczelkę i tak się przejechać.

Wy'swype'ane tapatalkiem, sorry...

Mamy w nim wszystko, oprócz ciszy :D

Na pocieszenie powiem, że w Poznaniu w Motorismo można RPHA-10 wziąć na jazdy testowe. Tam jest dopiero tragedia :P Wieje jakby kask nie miał szyby (nawet na zamkniętych wlotach), głośno jak przy torowisku tramwajowym.

Edytowane przez miki757

ja stwierdzilem, ze kupie kask z blenda + zatyczki i nie bede sie spuszczal nad cichymi kaskami poki mnie nie bedzie na nie stac, Moze zasilikonowac szybke? :D

W gazetach piszo, że jest cichy :P Tylko nie wiadomo z czym to porównywali i na jakich motocyklach. Może w nakedzie wypada tak niekorzystnie. 
Ewentualnie dać go w imadło na dobę żeby szyba się ładnie ułożyła :D

Wystarczy bandanę zawiązać pod kaskiem - i już mniejszy przeciąg i hałas.

Może trochę za późno tutaj zajrzałem i dorzucił bym parę zdań na tema Shoeia xr1100 np. dla Łukasza S. , lecz mimo wszystko napisze coś więcej na jego temat dla innych. Kask porównywalnie cichszy od tych z niskiej lub średniej półki cenowej, ale dupy nie urywa bez podbródka praktycznie przy 180 nie szło jechać, po jego montażu na prawdę komfort na + teraz do 120 jest całkiem przyjemnie, nie wypowiem się jak jest po montażu podbródka na wyższych prędkościach, bo rzadko na dłuższym odcinku jadę szybciej, na krótkich jest ok (kask dla bardzo wymagających ma możliwość montażu czegoś w rodzaju zatyczek w miejcie zrobione na głośniki, ponoć wycisza mega, ale sam nie testowałem). Co do wentylacji jak dla mnie bomba, jeśli chodzi o nie parowalność nawet w bardzo skrajnych warunkach, deszcz, minusowe temp. lub dodatnie czy dłuższy postój na czerwonym nie robiły nic, niestety (po roku użytkowania) nie polecam nikomu ściągać pin-locka chociaż raz, na dłuższą chwile dziadostwo się odkształca i już nigdy nie przylega idealnie do szybki, można sobie kręcić tymi śrubkami wewnątrz do usranej śmierci i tak będzie parować i tak, trzeba wymieniać lub dać więcej silikonu tam gdzie nie styka bo nie idzie wyrobić paruje centralnie na  środku. Jest jeszcze jeden mankament i to sie tyczy kasków używanych. Jak sam producent pisze kask dopasowuje się do naszej głowy, czyli jak jest nówka jest lekko mówiąc ciasny i po czasie się układa idealnie, tu zaczynają sie schody jeżeli poprzedni właściciel lub ktoś ma większą głowę od nas (ja swój kilku krotnie pożyczyłem na dłuższą trasę i do tej pory tego żałuje) kask dopasuje się na większy czerep i nie wróci do poprzedniej formy przez to teraz mam głośniej w kasku niż na początku i jest wyraźnie luźniejszy, jedynym ratunkiem jest wymienienie bocznego wypełnienia na większe, całe szczęście jest tego kilka rozmiarów. Jeśli chodzi o system domykania szybki jak dla mnie fajne rozwiązanie w mieście przy małych prędkościach można rozszczelnić kask trochę świszczy, lecz ma to więcej zalet niż wad, jeżeli kogoś to irytuje można szybkę domknąć lub całkowicie zatrzasnąć. W swoim kasku zauważyłem, że częste ściąganie szybki zmusza nas do regulacji docisku i odwiedzenia serwisu, w którym muszą to zrobić z uśmiechem na twarzy, jeżeli pomacha im się paragonem lub jak to teraz ma miejsce kartą gwarancyjną (po roku mój paragon jest prawie nie czytelny, stąd wprowadzili od zeszłego roku karty, ja się nie załapałem weszły 2 miesiące po moim zakupie...) nawet jak skończy nam się 5 letnia gwarancja lub zgubimy paragon, shoei co jakiś czas organizuje darmowe serwisy swoich kasków. Reasumując kask ma dla mnie tyle zalet chociażby wycięcia w gąbkach na to coś co idzie z boku okularów i wędruje za uszy(mam to na końcu języka), czy miejsce do zainstalowania intercomu z dwoma dużymi głośnikami, które zapewne umiliłby by podróż, że zastanawiam się nad ponownym zakupem xr1100, tym razem tylko dla wyłącznego użytku mojej głowy, a stary dla jakiegoś plecaczka. Na koniec bo zapomniałem, aerodynamika jako, że nie mam przed sobą nic co by mnie przed wiatrem chroniło spisuje się wręcz wzorowo, do tej pory żaden kask, w którym jechałem nie był lepszy nawet silne wiatry boczne nie są odczuwalne, przy kilku próbach koło 200 nie czułem specjalnie naporu kasku na moją czaszkę ani siły ciągnącej głowę do góry czy próbującej ją oderwać od reszty ciała ;] Mam nadzieje, że komuś się przyda ta opinia.

Edytowane przez koorki
  • Upvote 2

Co do ISa-17tego potwierdzam kask nie jest cichy. Ale jakoś nie zauważyłem żeby jakoś ponad normę hałasował. Jedyne co w nim wkurza to parująca blenda.

Ja w sprawie powyższej wypowiedzi na temat pinlocka się nie zgadzam... Mój przylega idealnie a co jakiś czas go myje wiec go demontuje. Dla mnie prędkość 200+ w nim to nie problem a gdzie tu dopiero 180... Po wypraniu wyściółka wraca do stanu przed zakupem. Tyle ode mnie :P

Wysłane przy pomocy aplikacji tapatalk

Ja dzięki koledze Banowi stałem się szczęśliwym posiadaczem kasku Shoei Gt-Air. Po założeniu na głowę i przejechaniu jakiś 10 km stwierdzam, że jest wart każdych pieniędzy. Wcześniej posiadałem Schuberta model Sprint R... Shoei miażdży Schuberta (tak wiem powiecie stary model, ale mimo wszystko firma zobowiązuje). Jak przyjadę moto z garażu zimowego napiszę pewnie dłuższą opinię, na chwilę obecną stwierdzam, że przy 200+ na neiku nie ukręca mi łba do tyłu a do tego cisza jak makiem zasiał.... 

Polatam więcej napiszę szerzej, banan sam się na gębie pojawia jak myślę o tym kasku a do tego za taką kasę :) 

Edytowane przez Suchi

Ja dzięki koledze Banowi stałem się szczęśliwym posiadaczem kasku Shoei Gt-Air. Po założeniu na głowę i przejechaniu jakiś 10 km stwierdzam, że jest wart każdych pieniędzy. Wcześniej posiadałem Schuberta model Sprint R... Shoei miażdży Schuberta (tak wiem powiecie stary model, ale mimo wszystko firma zobowiązuje). Jak przyjadę moto z garażu zimowego napiszę pewnie dłuższą opinię, na chwilę obecną stwierdzam, że przy 200+ na neiku nie ukręca mi łba do tyłu a do tego cisza jak makiem zasiał.... 

Polatam więcej napiszę szerzej, banan sam się na gębie pojawia jak myślę o tym kasku a do tego za taką kasę :)

Cisza jak makiem zasiał? Przy dwustu? Ktoś tu musi sobie zrobić audiometrię :P

Bodajże, Abdar kupił Gr-Air zaraz po premierze i był właśnie bardzo zawiedziony poziomem wyciszenia kasku...

Edytowane przez Matt

W ujęciu do mego poprzedniego rewelacja, ale to moja ocena. Jeździłem w HJC IS-17 jest głośniej także. 

Cisza jak makiem zasiał? Przy dwustu? Ktoś tu musi sobie zrobić audiometrię :P

Bodajże, Abdar kupił Gr-Air zaraz po premierze i był właśnie bardzo zawiedziony poziomem wyciszenia kasku...

jeszcze kwestia wydechu i predkosci, a hayką mozna ciut szybciej jechac niz bandziorem :D chociaz w n-kach to jednak zdecydowanie bardziej leb urywa niz w moto w owiewce. Takze tenze Shubert musial byc do dupy :P

w moim GT AIR spokojnie 160 można jechać i głowy nie urywa a szum jest ale nie jest on jakiś głośny, tylko wentylacja mogłaby być lepsza a poza tym jest spoko :)

• 2 weeks later...

W wątku powitalnym obiecałem, że Was "pomęczę" w sprawie ubioru, więc dotrzymuję słowa. 

Po analizie Waszych dyskusji w kwestii kasku doszedłem do wniosku, że na moje potrzeby dobry będzie Nolan N86. Głównie będę się poruszał po mieście (90% czasu). Prędkości poza miastem na pewno przez dłuższy czas będą nie większe niż 100km/h - dopiero zaczynam przygodę z motocyklami. Właściwie to liczę na Wasze potwierdzenie, że ten Nolan będzie OK. Jeśli jednak polecacie coś innego - dajcie znać.

Właśnie kupiłem sharka speed-r. Szukałem integrala który będzie cichszy niż dotychczasowy szkekowy caberg duke. Shark ma wspaniałe wycięcia na okulary :-) I Pinlocka w zestawie więc mam nadzieje że nie będzie parowal. Do tego jest fajnie mi ekki w środku i fajnie obejmuje głowę. Jeszcze nie jexdzilem ale mam dobre przeczucie ;-)

W wątku powitalnym obiecałem, że Was "pomęczę" w sprawie ubioru, więc dotrzymuję słowa. 

Po analizie Waszych dyskusji w kwestii kasku doszedłem do wniosku, że na moje potrzeby dobry będzie Nolan N86. Głównie będę się poruszał po mieście (90% czasu). Prędkości poza miastem na pewno przez dłuższy czas będą nie większe niż 100km/h - dopiero zaczynam przygodę z motocyklami. Właściwie to liczę na Wasze potwierdzenie, że ten Nolan będzie OK. Jeśli jednak polecacie coś innego - dajcie znać.

A nie wolisz kasku szczękowego skoro 90% w mieście? wentylacja na światłach w lecie bezcenna. Np. Nolan n104 , można go dorwac niedużo drożej niż n86, ma dobre wyniki w testach.

Jeżdżę w is17 już jakiś czas i wszystko co tu opisaliście niestety muszę potwierdzić, parująca blenda to standard, w chłodniejsze a słoneczne poranki to nawet nie ma co jej opuszczać. Co do głośności to w momencie jak go kupowałem sprzedawca zapewniał że będzie cicho, na poprzednim wozidełku przy max 82 km/h to nawet tak nie przeszkadzało natomiast teraz kiedy prędkości nieco wzrosły zrobiło się bardzo nieprzyjemnie. Tak jak przedmówcy pisali nie wydaje mi się problemem szyba i jej przyleganie do uszczelki. Większym problemem jest dolna część wyściółki czyli to co powinno bardziej przylegać do szyi. Niestety inżynierom z HJC ten element, chodź nie tylko ten za bardzo się nie udał. Dokładnie tak jak pisaliście, można owinąć się chustą albo założyć buff na szyję. Z drugiej strony może zbyt wiele wymagamy od garnka za 700 PLN. W zeszły weekend był moto bazar we Wrocławiu, rozmawiałem z jakimś człowiekiem który sprzedawał HJC i mówi że jestem raczej pierwszą osobą skarżącą się na głośność is 17. Dobrze że w tym wątku przekonałem się, że nie jestem w tych odczuciach sam. 

Następny garnek to kupię chyba dopiero po osobistym spróbowaniu przy nieco większych prędkościach. 

Potwierdzam, moim zdaniem to też nie uszczelka szybki tylko wygluszenie w okolicach uszu za tym materiałem jest pusto...widać mocowanie szluwki od zapięcia. Na moje oko powinna tam być jakaś gąbka co by bardziej do ucha przylegalo. Spróbuje tam chód wsadzić i spróbować. Zobacz jak jest u Ciebie

Wysłane z mojego Lenovo A850 przy użyciu Tapatalka

Pisałem to samo odnośnie IS16- dlatego drugi raz jak wspomniałem w HJC bym nie szedł.... U siebie zauważyłem (oprócz tego co napisaliście powyżej) że gdy przytrzymam ręką zapinanie, albo osłonię szyję ręką- robi się bardzo cicho- więc możliwe że po prostu "po zapinaniu" przenosi się hałas w okolice uszu :D Według mnie to jeśli ktoś ma zamiar jeździć dużo i na trasach to lepiej doskładać i kupić jakis porządny kask- tak jak jeden sprzedawca mi powiedział- "po co masz dokładać trochę i kupować kolejny półśrodek? Dołóż trochę więcej i kup raz a porządnie (Arai)." Chyba coś w tym jest :)

A tak z innej beczki- macie jakieś pomysły na tani garnek dla plecaka ?

Dokładnie po włożeniu gabki, minimalnie jest ciężej. Ale tak jak piszesz, wystarczy rękę dac pod brodę i jest cicho. Czyli coś z areodynamika nie halo i powietrze podwiewa do środka tworząc owy hałas.

Wysłane z mojego Lenovo A850 przy użyciu Tapatalka

Pany a macie wy podbródki w tych kaskach? Kumpel ma FG-15 i też mu rwało z głowy, dokupił sobie podbródek, którego nie wiedzieć czemu nie miał i skończyły się jego wszystkie problemy z tym kaskiem.