Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ja się nie znam na takich pieniądzach :D Idź do sklepu i pozakładaj, swoją drogą XR1100 to chyba raczej sportowy kask niż turystyczny. Może Schuberth? 

Edytowane przez Magpie

Tak bardziej sport, dlatego docelowo miał być qwest, ale na 1100 jest dość ładna promocja :-D juz obczailem sobie sklepy w pobliżu i będę działać. Schuberth'y chodziły od 600e, chyba że trafię na jakąś wyprz to przymierze :-D

Edytowane przez quanti86

Ja w swoim kasku jezdzilem jak karp w swieta :-) policzki scisniete, po pewnym czasie wszystko sie ulozylo i jest ok.

...zakładasz kask otwierasz usta i zamykasz , gdy czujesz że policzki nie pozwalają zamknąć ust - przygryzasz je kask jest za mały i aż tyle się nie rozejdzie...

Nie do końca się zgodzę. Jak kupowałem Nolana 104 to miałem dylemat bo rozmiarowo byłem na granicy M i L. Mając obawy, że L się szybko rozbije i będzie luźny, wziąłem M. Przez pierwsze kilka dni, po otwarciu japy policzki wpadały mi między szczęki tak głęboko, że musiałem uważać aby ich nie przygryźć. Poważnie się zastanawiałem czy jednak nie kupiłem za małego. Teraz wszystko jest OK - policzki już się ułożyły a kask nie lata po głowie.

nie rozbije się aż tak, bardziej powiedziałbym że dopasuje. jak hjc is 16 mam 3 sezon i nadal jest spasowany na ciasno, a przecież łeb mi nie urósł :P

coś ci nie leży to inna firma model etc.

Edytowane przez pavlacos

Wszystko zależy od kasku, Shoei nie wyklepie się pewnie tak jak shark.

Kupiłem Schuberth'a S2 bo akurat był w dobrej cenie i najlepiej leżał mi na głowie :-D . Jeżeli chodzi o komfort i wyciszenie to jest jak najbardziej ok. Co do minusów ;

Sam napis wygląda jakby ktoś przykleil literki samoprzylepne za 2 zł - mam nadzieje ze będzie to się trzymać.

Jest też dodatkowa osłona pod brodę która dodatkowo wycisza, ale jest montowana na rzep, który za każdym razem konkretnie szlifuje mi skron przy zakładaniu kasku. Pinlock w zestawie - w sumie nie wiem nakładać na teraz czy odpuścić do jesieni ? Jak pozbieram się z czasem to może machne jakąś konkretniejsza foto recenzje. Pozdro!

• 3 weeks later...

Jakiś względnie cichy kask możecie polecić? Raczej integral, jakoś nie mam przekonania do szczękowców. Fajnie by bylo, jak by był przystosowany do okularów (ewentualnie sprawdzone że wejdą).

Kwota do przeznaczenia do 1500zł. Obecnie mam Suomy APEX i jest elegancki pod każdym względem, ale tak w nim huczy że jeszcze 2 godziny po jeździe słyszę huk wiatru :D

Sprawa nie bardzo pilna, może poczekam na wyprzedaże w Inter Motors, zawsze tam jakiś rabacik bym jeszcze miał od ceny. Każda propozycja mile widziana :)

• Downvote 1

nitrox89 - brat ma Nolana N86 i sobie chwali, ma wycięcia na oprawki, blendę i do najgłośniejszych nie należy.

A ja się powtórzę- Arai! Jak brakuje kapuchy, to dozbierać i kupić raz a dobrze porządny garnek na lata. Ostatnio jechałem z panną i zamieniłem się z nią na kaski bo chciała sprawdzić jak się w Araju :D jeździ- była bardzo zadowolona i zauważyła różnicę. Z kolei ja miałem Hjc is16. Idźta w ch..a z takim czymś :D świszczy, hałas, turbulencje, łbem szarpie jak pijanym w tramwaju, jednym słowem tragedia. po przekroczeniu 100km/h po 5 minutach miałem ochotę się zatrzymać i wykopnąć go na księżyc. Niedawno z ciekawości przymierzyłem shoei xr1100 bo zanim zdecydowałem się na arai, rozważałem ten kask. Leżał równie przyjemnie jak arai, ale jakość wykonania była ciut gorsza... Jak zachowuje się podczas jazdy-nie wiem. W każdym bądź razie odradzam wszystkie plastikowe wynalazki, lepiej dozbierać niż co sezon kupować półśrodek.

Edytowane przez Tybek

1,5 kafla to mało na kask? :F Sory, więcej nie przeznacze. To i tak ponad pół wypłaty. O XR 1100 właśnie myślałem, szkoda że nie ma blendy przeciwsłonecznej.

Wszystko zależy od kasku, Shoei nie wyklepie się pewnie tak jak shark.

Ale skąd taka opinia ?? Miałem kaski obu producentów i mam odmienne zdanie :P

Za 1.5 powinno się już kupić arai (mi się udało taniej, bo była akcja "Arai bez Vat"). Mój też nie ma blendy ale to nawet lepiej i wcale mi jej nie brakuje- wolę patrzeć przez porządne oksy z filtrami niż plastikową blendę która jak w przypadku hjc była za jasna i obraz był przez nią jakiś taki smutny :D . Nie przymierzałem w Shoei okularów, ale w Arai wchodzą bez mydła i co najważniejsze- ramki nigdzie nie uciskają.

• 2 weeks later...

Panowie, mam problem ze zdobyciem kasku. We wszystkich dwóch sklepach u mnie w mieście nie ma nic na moją głowę. Wiedziałem ze nie jest mała ale nie sądziłem ze będzie tak źle. Na środę w jednym sklepie mają mi sprowadzić AGV K-3 SV, a w drugim Nolan N86.

Warto decydować się na któryś z nich? Nolan ma chyba skorupę z kompozytów i pinlocka ale ponoć AGV robi lepsze kaski. Co radzicie?

Zobacz C3 jezeli masz problemy z wielkoscia . Mam ten sam problem z wyborem jezeli chodzi o rozmiar

Zobaczyć nie ma jak bo każdy, który chciałbym zobaczyć czy przymierzyć muszą specjalnie sprowadzać. Na miejscu nie było nic w rozmiarze xxl co weszło by na mój łeb.

Zobaczę co będą mieli w środę i nawyjżej trzeba się będzie wybrać w Polskę w poszukiwaniu kasu.

Odnośnie jeszcze tych dwóch wymienionych przeze mnie. Tek AGV K-3 SV jest wart zainteresowania?

• 2 weeks later...

hejka używa ktos kasku LS2? Szukam drugiego kasku dla plecaczka i się zastanawiam czy warto go kupić, ogólnie ma być używany na krótkie wypady. Testował ktoś tą markę, sporo ma pozytywnych opinii w necie jeśli chodzi jakość i cenę. Do tego nie robia go w Chinach :P

ja mam ls2 i szczerze w ogóle bym go nie polecał, czekam tylko aż uda mi sie trochę kasy odłożyć i od razu kupię lepszy kask, wieje, szumi, bez kominiarki to tragedia nie jazda a z nią o wiele nie lepsza

Ja używam ls2 ,wersja z blendą i pinlockiem.Co można o nim powiedzieć jest głośny i napewno przy większych prędkościach nie jest stabilny czyli strugi powietrza potrafia namieszać.Za tą cene uważam że jest ok.Czy kupiłbym go jeszcze raz sądze że tak.Posiada 3 wloty-wyloty wentylacyjne po ich zamknięciu jest ciszej.Opis tego kasku na forum już był i był bardzo szczegółowy.O ile pamietam Mokry vel Prezes chyba opisał go.Ls jest dosyć dużo modeli i pewnie coś znajdziesz :usmiech:

LS to kupa. Tak samo ja te wszystkie AGV, Szarki, Airohy, Uvexy do 300zł

22tyś.km przejeździłem w Nolan N85, i po tym czasie stwierdzam że b.wytrzymały kask, jak za cenę do 1k. Upadł mi ze 4 razy, i dosłownie żadnego odprysku, zarysowania etc.

Szyba ani razu nie zaparowała. Nawet podczas jazdy rano lub w deszcz. Jest pinlock, blenda. Wygodnie leży, środek dobrze wchłania pot. wentylacja wystarczająca,

choć mogła by być lepsza.Nt. głośności się nie wypowiadam, bo to subiektywne odczucie, jak dla mnie ok.

Jest to kask ze średniej półki, który daje minimum komfortu i bezpieczeństwa.
Gdybym miał ponownie wybierać z budżetem do 1k to wybrał bym taki sam.

Edytowane przez Frank

fakt temat był poruszany ale dawno temu dzięki za opinie chyba skusze się na jakaś używkę jak odradzacie taki zakup

LS to kupa. Tak samo ja te wszystkie AGV, Szarki, Airohy, Uvexy do 300zł

Nie do końca, bo Shark, Nolan i AGV to podobna klasa, Airoh i Uvex raczej niżej.

Ale co do LS2 to takie samo gunwo jak naxa (czyli niżej jest tylko tornado i tiger :D )

Edytowane przez Magpie