Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

ja ci polece lazer osprey / kestrel

w kasku jest naprawde cicho, dobra wentylacja, pinlock w zestawie

my mamy taki zestawik

FB_IMG_1437336650891.jpg

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Lazer

Airoh Force -  kas przeciągów wszelakich. Bez akcesoryjnego podbródka i dobrej chusty na szyi wiatr omiata oczy - w upały genialny - dodatkowo jazda z opuszczoną blendą i otwartą szybą jest genialna. Poza tym wygodny, mocny, bezproblemowa blenda, szczelna, stabilna i trwała szyba (nawet otwartej wiatr nie rusza). Fajny designe Jedyna wada to tak jak na wstępie - należy we własnym zakresie zabezpieczyć przestrzeń między brodą a szczęką kasku.

• 2 weeks later...

koledzy, ktoś mi powie coś więcej niż jest na forum o kasku Scorpion exo-1000?? http://allegro.pl/scorpion-kask-exo-1000-air-speedster-niebieski-l-i5558383231.html  
Ogólnie jak patrzę na opinie to jest ich mnóstwo, od okropnych po super i sam nie wiem... Mam możliwość kupić go za 700 zł. 
Ewentualnie coś fajnego do Bandita w podobnej cenie? :)

Witam .powie tak.z 22 lata temu, mialem polski kask MARBO.to byl luksus.kiedys wyrznalem sie na etz 150.na zkecie slizga zlapalem.bo popadalo.troche i na tej brei mnie znioslo.walnolem lbem o o asfalt bokiem glowy.etka poszla bokiem.efekt glowa cala.nawyrezylem sobie tylko kark.bylem w ramonce.kask przerychowany. Szybka polamana .ALE GLOWA CALA. JEZDZILEM JESZCZE W TYM KASKU . Szybke dokupilem w wawie na nowolipki. Potem po kilku latach chcialem rozbic kask, napiepszalem nim o rog futryny od garazu, strzelalem do niego z wiatrowki.NIC kask caly nie popekal.To zwykle wlokno szklane a w srodku styropian i gapka.Kask bez wnetrza sluzyl mi kilka lat jako glowa stracha na wroble.w koncu zostal spalony w piecu CO.tak wiwc placimy za logo.kampanie reklamowe no i wykonanie wewnatrz , grafike itp.sama wytrzymalosc wlokna szklanego jest ogromna. Jak ktos z was ma stary kask, niech nim ponaparza o co sie da i sprawdzi.....

Witam .powie tak.z 22 lata temu, mialem polski kask MARBO.to byl luksus.kiedys wyrznalem sie na etz 150.na zkecie slizga zlapalem.bo popadalo.troche i na tej brei mnie znioslo.walnolem lbem o o asfalt bokiem glowy.etka poszla bokiem.efekt glowa cala.nawyrezylem sobie tylko kark.bylem w ramonce.kask przerychowany. Szybka polamana .ALE GLOWA CALA. JEZDZILEM JESZCZE W TYM KASKU . Szybke dokupilem w wawie na nowolipki. Potem po kilku latach chcialem rozbic kask, napiepszalem nim o rog futryny od garazu, strzelalem do niego z wiatrowki.NIC kask caly nie popekal.To zwykle wlokno szklane a w srodku styropian i gapka.Kask bez wnetrza sluzyl mi kilka lat jako glowa stracha na wroble.w koncu zostal spalony w piecu CO.tak wiwc placimy za logo.kampanie reklamowe no i wykonanie wewnatrz , grafike itp.sama wytrzymalosc wlokna szklanego jest ogromna. Jak ktos z was ma stary kask, niech nim ponaparza o co sie da i sprawdzi.....

ale widziałem kiedyś test chińskiego kasku, popularnego na allegro.. przy zgięciu go tak się łamał że nawet jak ochronił głowę to można się wykrwawić było :) ale chodzi mi też o względy typu komfort, wygłuszenie, i o to jak np z jego wytrzymałością materiałów, czy się szybko zużywa itp... można kupić kask z blendą, a potem się okaże np że ciągle sama opada itp... 

Nie ma co tandety kupowac.ale nie dajmy sie zwariowac z tymi bajerami.jak ktos ma nadmiar gotowki , moze szastac na bajery ktore i tak nic nie daja.albo nie sa tyle warte.nosze sie z zamiarem tez kupna.stawiam na sprawdzone rozwiazania prostote i wygode.a reszta to jak psu na bude.pojezdze w.nim i kiedys sie zuzyje kupie nowy pachnacy :-).zalezy...... czy kupuje dla siebie?czy na pokaz dla innych??

Edytowane przez Maryusz

• 2 weeks later...

Koledzy, pytanie z innej beczki... czym czyścicie szybkę w kasku? Wiem że w moim kasku szybka ma jakąś specjalną powłokę, i nie wolno jej myć płynem do szyb. Ktoś używa specjalnych pianek czy np woda z płynem bo naczyń? 

Woda i ręcznik papierowy.

Czasami dam odrobinkę mydła - jakoś raz na 20 myć.

Dokłdnie tak właśnie robię, z tym że czasem zostają jakieś smugi po samej wodzie :) a płynu do szyb właśnie nie używam, bo raz przez niewiedzę zniszczyłem sobie szybę...  :zniesmaczony:

Koledzy, pytanie z innej beczki... czym czyścicie szybkę w kasku? Wiem że w moim kasku szybka ma jakąś specjalną powłokę, i nie wolno jej myć płynem do szyb. Ktoś używa specjalnych pianek czy np woda z płynem bo naczyń? 

Bierzesz namoczony zwykłą wodą ręcznik papierowy i zakładasz na wizjer. Po 10 minutach zdejmujesz i ścierasz wszystkie rozmiękczone syfy, zero problemu.

Kupione w Aldim wilgotne ściereczki i wystarczają na cały sezon, pudełko coś ok. 6zł.

Ja ciągle myślę jaki kask kupić, co jakiś wybiorę to się okazuje, że a to mechanizm bledny do kitu, a to wszystko super, ale wygłuszenie średnie. W końcu będę musiał kupić Schunerta C3 PRO jak tak dalej pójdzie ;p Szkoda, że nie można sobie przymierzyć gdzieś kasku w tunelu aerodynamicznymi i porównać jak sie zachowuje przed kupnem ;p 

Kupione w Aldim wilgotne ściereczki i wystarczają na cały sezon, pudełko coś ok. 6zł.

Właśnie obawiam się takich rzeczy- w moim kasku szybka jest z jakąś specjalną powłoką zapobiegającą rysowaniu, łatwo ją zmyć środkiem z dodatkiem alkoholu...

Ja ciągle myślę jaki kask kupić, co jakiś wybiorę to się okazuje, że a to mechanizm bledny do kitu, a to wszystko super, ale wygłuszenie średnie. W końcu będę musiał kupić Schunerta C3 PRO jak tak dalej pójdzie ;p Szkoda, że nie można sobie przymierzyć gdzieś kasku w tunelu aerodynamicznymi i porównać jak sie zachowuje przed kupnem ;p 

to byłaby fajna opcja :) ja zdecydowałem się na scorpiona exo-1000, opinie w sieci bardzo różne, jak na każdy temat zresztą... ale cena za jaką go kupiłem nowego była tego warta myślę :) aerodynamika jest ok, owszem szumi trochę, ale taki urok, na + rozszczelnienie szybki, przydaje się przy ostatnich temperaturach :) 

A miałeś na głowie Schuberta? Mi on nie leży. Pamiętam jak dprzedewca mówił[ tego jak się raz założy to juz się nie chce zdjąć] Jedyna rzecz jaką wtedy myślałem to zeby jak najszybciej go zdjąć. Każdy producent na inny kształt skorupy. Nad blendą bym się też nie upierał. Każda jaką miałem była jakościowo gorsza od najgorszych okularów przeciwsłonecznych. Ale juz bez pinloca nie da się jeździć. I tutaj jakby sprzedawca powiedział [jak raz spróbujesz to inaczej nie będziesz chciał] to bym się zgodził

Wiesz na noszę okulary korekcyjne więc dla mnie blenda jest idealnym rozwiązaniem jaka by nie była. Mam teraz w kasku i sobie bardzo cenię :) Schubertha miałem na głowie, nie zachwycił mnie ale też nie uwierał

Ale juz bez pinloca nie da się jeździć. I tutaj jakby sprzedawca powiedział [jak raz spróbujesz to inaczej nie będziesz chciał] to bym się zgodził

Zgadzam się w 100%! Jak założyłem pinlocka to nie muszę wachlować wizjerem jak głupi nawet przy dużych różnicach temperatur, zero parowania!

• 3 weeks later...

ja zdecydowałem się na scorpiona exo-1000, opinie w sieci bardzo różne, jak na każdy temat zresztą... ale cena za jaką go kupiłem nowego była tego warta myślę :) aerodynamika jest ok, owszem szumi trochę, ale taki urok, na + rozszczelnienie szybki, przydaje się przy ostatnich temperaturach :)

możesz napisać coś więcej na temat tego garnka ?

kupiłeś wersję AIR czy E11 ?

zastanawiam się nad kupnem tego EXO-1000 chociaż już jest nowszy model EXO-1200 cena prawie taka sama jak za 1000 E11,

ostatecznie myslałem nad EXO-500 bo ja niewiadomo jakich tras nie uskuteczniam, ale 1000 E11 bardziej mi się podoba i ma już zapięcie DD,

może jesteście w stanie polecić jakiś fajny garnek do kwoty ....... powiedzmy 1300 zł ? chętnie by miał blendę przeciwsłoneczną, jak dla mnie to wygodne rozwiązanie, jadąc rano do roboty słońce jest nisko i oślepia, a wracając wieczorem nie zastanawiam się czy przez przyciemnianą szybkę będę coś widział.

siema,

psiknąłem sobie K2 SIL (silikon w sprayu do konserwacji uszczelek) w mechanizm blendy w kasku HJC. Faktycznie pomoglo - blenda nie zacina się. Ale zauważyłem, że po bokach zaczął mi wychodzić jakby tłusty ślad po tym preparacie. Zmywałem go benzynka ekstrakcyjna, ale tak po jakimś czasie (około 5-7 dni) tłusty ślad wychodzi z powrotem. Dziwne tak jakby wszedł (wsiąkł) w skorupę. Czy ktoś ma jakieś pomysły jak się tego trwale pozbyć? Może zmywaczem do paznokci ? Myślicie, że nie zmyje lakieru? - kask mam czarny mat i ten tłusty ślad strasznie wkurza oko ;)

na dniach jak ślad mocniej wyjdzie postaram sie wrzucić foto

Właśnie polegając na opiniach wyczytanych w necie o jego dobrym wyciszeniem zdecydowałem się na niego. 

To chyba z testów sponsorowanych te opinie, bo tutaj piszą coś zupełnie odwrotnego - http://www.moto-opinie.info/?action=show&id_produktu=1618

Ja osobiście nie wierzę w to że istnieją jakieś ciche kaski - miałem już HJC, 2xNolana, Caberga. Znajomi latają w Schubertach, które niby są ciche i jeżdżą w zatyczkach do uszów. Jedyny sposób to zwykłe piankowe stopery z castoramy, które załatwiają problem w 100% :)

Wiesz na noszę okulary korekcyjne więc dla mnie blenda jest idealnym rozwiązaniem jaka by nie była. Mam teraz w kasku i sobie bardzo cenię :) Schubertha miałem na głowie, nie zachwycił mnie ale też nie uwierał

W Berlinie w salonie LARSON mają moto w tunelu i hektar kasków.

siema,

psiknąłem sobie K2 SIL (silikon w sprayu do konserwacji uszczelek) w mechanizm blendy w kasku HJC. Faktycznie pomoglo - blenda nie zacina się. Ale zauważyłem, że po bokach zaczął mi wychodzić jakby tłusty ślad po tym preparacie. Zmywałem go benzynka ekstrakcyjna, ale tak po jakimś czasie (około 5-7 dni) tłusty ślad wychodzi z powrotem. Dziwne tak jakby wszedł (wsiąkł) w skorupę. Czy ktoś ma jakieś pomysły jak się tego trwale pozbyć? Może zmywaczem do paznokci ? Myślicie, że nie zmyje lakieru? - kask mam czarny mat i ten tłusty ślad strasznie wkurza oko ;)

na dniach jak ślad mocniej wyjdzie postaram sie wrzucić foto

w nawiązaniu do mojego postu wyżej podsyłam foto tłustego śladu:

pZO0Zp8.jpg?1

muszę zmienić kask, chce cichą szczękę, ktoś coś poleci z własnego doświadczenia?

a zdarzyło się komuś, żeby przy myciu zeszła warstwa ochronna z wizjera? ja myjąc zauważyłem że mi w 1 miejscu tak jakby zaczęła schodzić ta warstwa i jak się przeciera to schodzi dalej, bez żadnego oporu :/ kask scorpion. Muszę jechać do sklepu spróbować oddać wizjer na gwarancji.... ale sam nie wiem jak już myć potem nowy wizjer bo ten już był traktowany mega delikatnie :/

• 2 weeks later...

w nawiązaniu do mojego postu wyżej podsyłam foto tłustego śladu:

pZO0Zp8.jpg?1

Za dużo nalałeś i pewnie wyłazi, ale pewnie też w końcu się skończy. Tylko uważaj z tym czyszczeniem, gumowany mat HJC jest mega nietrwały.

a zdarzyło się komuś, żeby przy myciu zeszła warstwa ochronna z wizjera? ja myjąc zauważyłem że mi w 1 miejscu tak jakby zaczęła schodzić ta warstwa i jak się przeciera to schodzi dalej, bez żadnego oporu :/ kask scorpion. Muszę jechać do sklepu spróbować oddać wizjer na gwarancji.... ale sam nie wiem jak już myć potem nowy wizjer bo ten już był traktowany mega delikatnie :/

Mi ostatnio- ale to nie od mycia tylko raczej ze starości, słoneczka, zginania itp- odchodzi jakby lakier bezbarwny (i pewnie jest to jakaś jego forma, czy inna folia, twardsza od samego wizjera zabezpieczająca przed rysowaniem). 

No i szukam kasku, ale pewnie skończy się na HJC tym razem.

• 4 weeks later...

... a czy komuś wiadome co to za sprzęt Nishua? Aktualnie jeżdżę w szczękowym LS2 ale jest głośny i widać już na nim ślady zmęczenia. Znalazłem taką ofertę https://www.moto-akcesoria.pl/kaski/168-kask-szczekowy-nishua-nfx-1.html i zastanawiam się nad wymianą tylko czy warto brać go pod uwagę?

Edytowane przez arbibar