Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki wilekie za pomoc jednak dolożyłem troszkę i kupiłem Uvex'a Boss 515 dekor(Tak jest napisane na pudełku:P)

91032.jpg

W takim oto malowaniu :)

a przy okazji kupiłem buciki oraz rękawiczki :)

Edytowane przez Przem

• 2 months later...

Witam,

o kaskach było dużo i wiele razy ale nie ma odpowiedzi na pytanie jakie mnie nurtuje.

No więc mam problem z wyborem kasku. Potrzebuje kask (a nawet 2) do turystyki, który będzie miał możliwość założenia interkomu, będzie miał blende, pinlocka i będzie szczękowcem.

Znalazłem idealny: nolan n90, problem w tym że piszą że jest strasznie głośny i wszędzie polecają schubertha c3.

Różnica w cenie jest spora, bo schuberth jest 2x droższy.

W zasadzie cena nie ma większego znaczenia. Czyli niby łatwy wybór: ten droższy, ale....

Coraz częściej pojawiają się kradzieże motocykli i sprzętu. Nie było by wesoło jakby mi zaje.... kask za 2,5 tys. A do tego kaski lubią mi wypadać z ręki (w sumie nie tylko kaski :P) i głupio było by zniszczyć taki drogi kask lub potem jeździć w rozwalonym.

I stąd moje pytanie czy warto dokładać tyle pieniędzy do schubertha ? Może ktoś używa nolana n90 i zdementuje te plotki o hałasie?

A może ktoś ma inną propozycje kasku?

Z zakupem mi się nie spieszy bo to na następny sezon ma być :) (może jakieś promocje zimą będą).

Ja użytkuje Nolan 85 - tegoroczna "nowośc".

Cholernie głośny, co potwierdza inne opinie. Żadnych zarzutów do areodynamiki czy podwiewania. Szybki gównianie w porównaniu do UVEXA (de facto te są dość ciche).

Jak masz brać bracie, to bierz porządny - ja byłem głupi - dołożyłbym 550 PLN i miałbym Araia po przecenie!

czyli jednak opinie się potwierdzają że nolan jest dobry na skuter...

również kupiłem nolana n85 i potwierdzam, strasznie w nim szumi,

jednak nie zauważyłem żadnej innej wady w tym kasku,

za 800zł nie znajdziesz idealnego kasku.

jeśli masz "flote" to nie zastanawiałbym się specjalnie...2,5tys to sporo +1,2tys za zestaw komunikacji(SRC) to juz w ogóle ładna sumka się robi co? ale wydaje mi się ze skoro jest 2x droższy od np. nolana to wytrzyma przynajmniej 2x dłużej ...a głowę masz tylko jedną...potraktuj to jak inwestycje

P.S "2,5tys" tak łatwo z reki chyba nie wypada co? :D

Ja mam C3, Nolany miałem okazję oglądać w sklepach tylko. Lekki,świetnie wykończony, pinlock działa rewelacyjnie, nie wyobrażam sobie teraz kasku bez niego. Wentylacja działa bardzo sprawnie. Ale z tym hałasem...nie wierzcie we wszystkie dane o nim, miałem okazję przejechać się w S1 Pro i ten wydał mi sie zdecydowanie cichszy ,a w testach niby to samo. Co do ceny, to 2.5k chyba nie kosztuje, 3 miesiące temu dałem 2,1k w Bemotor w Łodzi, chyba ,że kevlarowy jakiś :D Na wiosnę będę kupował SRC, na bank podzielę się opinią.

PS. Aha i jeszcze jedna rzecz, nie ma co się napalać bez przymierzania. Jak nie będzie pasował do twojej głowy to będzie mniejszy zawód ;)

Edytowane przez Hubson

no wiadomo że trzeba przymierzyć i dobrać rozmiar. 2,5 tys napisałem tak jak znalazłem w pierwszym lepszym sklepie. Widziałem też za 1600 ale szukać dopiero zacznę jak przymierzę i obejrze z bliska :P

Jeszcze alternatywą jest Shoei Multitec (jedna rzecz - nie ma blendy ale ma cały pakiet szybek które się łatwo wymienia) No i dasz za niego plus dodatki zdecydowanie mniej niż za Schubertha.

podbiję. co by nowego wątka nie zakładać.

byłem już przekonany do nolana n85 (mierzony w sklepie, kolor wybrany i w ogóle), ale na forum dowiedziałem się, że głośny i tak dalej.

zatem znowu się rozglądam.

Szukam czegoś z blendą (pin-lock może być ale nie musi najwyżej dokupię szybkę) do 1000zł

Myślałem o Airoh Force jakieś opinie o kasku? Może jakieś inne propozycje?

BŁAGAM o rady bo już k**wa pogubiłem!

Bierz Nolana jak Ci pasuje i śmigaj :)

Każdy kask zawsze będzie dla kogoś za głośny ;)

Dla mnie mój Shubi C3 jest dużo za głośnym, a podobno to jedne z najlepiej wyciszonych szczękowców.

Po prostu zatyczki i po sprawie.

Albo nie przekraczaj 40km/h :D

Kup taki który jest wygodny i ma nieparującą szybę.

A przy kontakcie z asfaltem (oby tego nie było) to czy to AGV czy Shoei czy inny, to co ma być to będzie...

Tez szukam czegoś fajnego, tyle ze dla mnie to MUSI MIEC BLENDĘ przeciw słoneczną ;-) proszę to uwzględnić jak będziecie składać propozycje ;-)

Airoh Mathisse

Airoh Mathisse

do szczękowców raczej nie jestem przekonany:/ chyba wolałbym integrala

do szczękowców raczej nie jestem przekonany:/ chyba wolałbym integrala

szczękowiec szczękowcem ale ... możesz się zdziwić jest przydatny, chyba że jeździsz baniditos enduros

Po pierwsze : rozmiar i kształt !

Bardzo ważne jest dopasowanie kasku do kształtu głowy. Małe dzieci rysują okrągłe główki swoim postaciom, ale wiadomo że każdy ma inny kształt głowy.

Na szczęście nie nastawiałem się na konkretny model - więc po wypróbowaniu kilku różnych okazało się, że mogę dobrać kask XL albo M zależnie od jego kształtu !

Kask nie może latać jak garnek nie tylko ze względów bezpieczeństwa ale i komfortu. Im trudniej włożyć nowy kask tym bardzie przylega on (teraz i po roku) zabezpieczając przed hałasem i wiatrem !

Po drugie : funkcja !

Kask otwarty szczękowy czy integralny ? W moim przypadku to akurat było jasne - szczękowy kask świetnie się spisuje w czasie upalnych letnich dni w korkach (których to obu jest ostatnio coraz więcej :lol: a oferuje wysoki poziom bezpieczeństwa i komfort podczas jazdy.

Ktoś już pisał o AIROHu MATIZie - bardzo jestem zadowolony.

Artur

Zastanawiam się nad zmianą kasku z mojego poczciwego integrala na szczękowca, jakiś czas temu znalazlem Naxe F0, miał ktoś do czynienia z tym modelem ?

W necie wyczytałem że to bliźniaczy brat Airoh-a sv55 tyle że tańszy. Warto się na niego zdecydować za kwotę 330zł?

podbiję. co by nowego wątka nie zakładać.

byłem już przekonany do nolana n85 (mierzony w sklepie, kolor wybrany i w ogóle), ale na forum dowiedziałem się, że głośny i tak dalej.

zatem znowu się rozglądam.

Szukam czegoś z blendą (pin-lock może być ale nie musi najwyżej dokupię szybkę) do 1000zł

Myślałem o Airoh Force jakieś opinie o kasku? Może jakieś inne propozycje?

BŁAGAM o rady bo już k**wa pogubiłem!

Dwa lata jeżdżę w Airohu Force i w porównaniu z Lazerem, którego miałem wcześniej jest cholernie głośny. Może to kwestia trzech wlotów na górze i dwóch na dole, ale zdarza mi się nawet przy zamkniętych tak dostać po oczach, że łzawią. Jeśli chodzi o wykonanie, to po dwóch latach intensywnego użytkowania, niemal nic po nim nie widać. Wyściółka jest bardzo wysokiej jakości, powłoka też. Fajne jest szerokie pole widzenia i kozacki wygląd, choć to niezbyt istotne w przypadku kasku. Jeśli to jednak ma znaczenie, to zdecydowanie lepiej wygląda czarny.

• 4 weeks later...

Witam. Dzisiaj wylądowałem w Poznaniu w sklepie Moto-obroty na ul. Gen. Maczka by rozeznać się w cenach i ewentualnie upatrzyć sobie cel w postaci fajnej skorupy do upolowania na moto-bazarze w grudniu. W ręce wpadł mi taki oto kask - LS2:

http://moto.allegro....1271729572.html

Wykonanie nie pozostawia nic do zarzucenia (no może mechanizm szczęki mógłby pracować ciszej i płynniej wink.gif ) ale w tej cenie to i tak garnek mnie poważnie zaciekawił. Nówka sztuka w sklepie 349 PLN.

Miał ktoś z takim fantem do czynienia? Czekam na opinie bo skorupę kupuje po raz pierwszy wink.gif

Pozdro.

słyszałem opinie niezbyt ciekawe o LS2, ze szybko kapcieje w środku, świszczy itp. W ogóle nie polecam podnoszonej szczęki, integra to integra.

A jezeli zdecydujesz się na zakup w tym sklepie, odezwij się do sprzedawcy (współwłaściciela sklepu) - Adriana, powołaj się na Chrissa od Bandziora z NLC, mysle ze mozesz liczyc na drobny rabacik ;-)

Kumpel ma taki. Powyżej 160km/h strasznie głośno - jechać nie idzie. Kilka razy upadł mu na ziemię i za każdym razem kończyło się to naprawą mechanizmu otwierania szczęki (naprawiał to samemu, coś tam wyskakiwało ze swojego miejsca). Jeśli chodzi o zużycie środka kasku to jest chyba normalnie.

ja posiadam kask ls2 fakt jest głośny ale to kwestia przyzwyczajenia zresztą ja nie mam porównania z kaskami z wyższej półki więc dla mnie jest to normalne. No i rzeczywiście szybko kapcieje gdy go kupiłem myślałem ze kupiłem nawet trochę za mały teraz po roku użytkowania bez kominiarki go nie zakładam, tak się rozbił że lata mi na głowie nawet podczas silniejszego podmuchu wiatru mam wrażenie że zaraz spadnie mi z głowy

ogólnie wykonanie dobre i polecił bym go gdyby tak szybko się nie ubił

Aha zapomniałem napisać ze teraz zrobiła się troszkę nieszczelna szybka i czasem świszczy powietrze co jest bardzo wkurzające

nie oczekujcie cudow od kaskow za 350zl...jakby byly w takich cenach jakies zajebiscie zajebiste to by wszyscy w tym latali a nie dawali za garnki po 1 -3koła!!;)

zasada jest jedna: kupujesz taki kask, na ile cenisz swój baniak. moim marzeniem jest XR1100