Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy mam dylemat , HJC IS-17 czy Nolan N86 ? HJC dziś przymierzałem w sklepie leży idealnie, ale trochę czytałem, że ma słabą blendę i awaryjny mechanizm blendy. nolana nie przymierzałem bo nie mieli w sklepie. Oba bardzo mi się podobają. Ktoś mi doradzi bardziej fachowo ? Dzieki :)

W HJC IS 17 jeżdżę od roku, ok. 10 kkm. Wszystkie mechanizmy działają bezawaryjnie jak narazie. Blenda jak dla mnie trochę za jasna, szczególnie mnie to denerwuje jadąc pod słońce. Niestety kask głośny. W dłuższą podróż zakładam zatyczki do uszu i można śmigać. Może szyba turystyczna coś pomoże.

A co do koloru, strasznie podoba mi się biała perła ale czy nie będzie zbyt ciężki w utrzymaniu ? Mocno się rysuje ten HJC?

Mam HJC IS 17. Przejeździlem w nim jeden pełny sezon. Mechanizm blendy to porażka. Blenda nie zawsze wraca do końca. Trzeba parę razy naciskać ten guzik na górze. Teraz zobaczyłem że powodem może być złe spasowanie jej po bokach. Nasmarowałem tam i z góry smarem teleflonowym w sprayu to jakby lepiej teraz. Zanim kupiłem to byłem raczej napalony na tego nolana n86 ale jak wziąłem go w ręce to strasznie trzeszczal i się wyginał. Na głowie też daleko mu było do wygody jaką oferuje HJC. Niestety potwierdzam, że jest tak samo głośny jak poprzedni LS2 za 160 zł. Różnica to że LS2 do tego świstał i gwizdał a HJC TYLKO huczy :)

Napisano z telefona

Edytowane przez slavek
  • Upvote 1

Chcialbym jakiejś sensownej porady. posiadam kask ls2 ff350, kupiony na początek  przygody z moto jak wiadomo człowiek wtedy jeszcze nie przywiązywał do tego aż takiej uwagi... Ale teraz przy trasie powyżej 50 km i prędkości powyżej 140 km/h godzinę jest jakaś tragedia, od dołu wieje okrutnie przy 180 prawie nic nie widać już, i po takiej jeżdzie mam tak zawiane oczy że tydzień czasu mnie bolą. Fakt kask trochę przyduży może to jest też przyczyną pogłębiającą ten wiatr nie wiem głowa mi zmalała czy co hahaha. Do rzeczy poszukiwał bym kasku tak do 500 zł nowy może jakaś dobra używka. Kwestia bezpieczeństwa to powiem szczerze że jakoś wielkiej uwagi do tego nie przywiązuję bo jestem z tych co uważają że jak się do czegoś przyłożysz przy 150 km/h to efekt będzie taki sam przy kasku za 200 zł jak w tym za 2000 zł, większą uwage przywiązuje do wygody tym bardziej że te kaski ls2 wcale tak żle w testach nie wypadają bezpieczeństwa. kasku szukam raczej integrala niż szczękowca. Tak właściwie w LS2 przeszkadzało mi ten wiatr (głowny powód poszukiwań nowego) parowanie (brak pinlocka), tak większych wymagań nie mam właściwie.

http://olx.pl/oferta/kask-motocyklowy-shark-rsf2i-CID5-IDbDveh.html#222aa4f3a4

co myślicie o tym? jeździł ktoś w takim kasku, blisko mam mógłbym przymierzyć 

Edytowane przez jachu354

.

Chcialbym jakiejś sensownej porady. posiadam kask ls2 ff350, kupiony na początek  przygody z moto jak wiadomo człowiek wtedy jeszcze nie przywiązywał do tego aż takiej uwagi... Ale teraz przy trasie powyżej 50 km i prędkości powyżej 140 km/h godzinę jest jakaś tragedia, od dołu wieje okrutnie przy 180 prawie nic nie widać już, i po takiej jeżdzie mam tak zawiane oczy że tydzień czasu mnie bolą. Fakt kask trochę przyduży może to jest też przyczyną pogłębiającą ten wiatr nie wiem głowa mi zmalała czy co hahaha. Do rzeczy poszukiwał bym kasku tak do 500 zł nowy może jakaś dobra używka. Kwestia bezpieczeństwa to powiem szczerze że jakoś wielkiej uwagi do tego nie przywiązuję bo jestem z tych co uważają że jak się do czegoś przyłożysz przy 150 km/h to efekt będzie taki sam przy kasku za 200 zł jak w tym za 2000 zł, większą uwage przywiązuje do wygody tym bardziej że te kaski ls2 wcale tak żle w testach nie wypadają bezpieczeństwa. kasku szukam raczej integrala niż szczękowca. Tak właściwie w LS2 przeszkadzało mi ten wiatr (głowny powód poszukiwań nowego) parowanie (brak pinlocka), tak większych wymagań nie mam właściwie.

http://olx.pl/oferta/kask-motocyklowy-shark-rsf2i-CID5-IDbDveh.html#222aa4f3a4

co myślicie o tym? jeździł ktoś w takim kasku, blisko mam mógłbym przymierzyć

Może zerknij na kask HJC TR-1 / IS-16 lub HJC FG-15. Sa to starsze modele. Mieści się w Twoim budżecie , a jak dolozysz trochę , to i jakieś malowanie będzie ;) Chyba jest to lepsza opcja niż kupno używki.

Mam dylemat. 

Obecnie śmigam w Lazer Bayamo. Kask mam już jakieś dwa lata, jest troche zniszczony, mam pęknięte mocowanie szybki, szumi w nim strasznie, a wentylacja jest tylko , ze jest.

Chciałbym zainwestować i kupić coś lepszego. Trochę poczytałem i wybrałem trzy modele: Shark Speed-R 2 , HJC FG-ST, HJC IS-17. 
O Sharku są same dobre opinię , jedyny minus to mechanizm otwierania szybki , znaczy ten uchwyt , ale ponoć w 2 serii to poprawili. 
HJC FG-ST, to świeży model i za dużo opinii nie ma , aa o IS-17 są raczej negatywne. 

Miał ktoś z nimi styczność , użytkuje ? 
Zastanawiam się czy warto wydawać na kask (w przypadku Shark'a) ponad 1000 zł, czy lepiej kupić takiego IS-17. Po prostu czy jest odczuwalna różnica między nimi , która sprawia , ze warto dopłacać. 

Zależy mi na wygodzie, ciemnej blendzie oraz na jakości wykonania i żeby za głośno nie było ;)

HJC do SHARKa nawet bym nie porównywał, inna liga, wentylacja, spasowanie i ogólne wykonanie jak dla mnie to totalna lipa w HJC  i to nie tylko w niskich modelach. Miałem dwa modele HJC różniące się ceną i po rozebraniu kasku była to tandeta jak nic. W HJC tylko malowania są fajne :) jak dla mnie to zdecydowanie za mało :)

Proponuję rozważyć zakup NOLANA, jakość o niebo lepsza, cena przystępna.

Ale to dlatego, że HJC jest kaskiem sportowym, a NOLAN turystycznym 😊 oba przechodzą testy, żeby zostały dopuszczone do ruchu. Zależy co kto potrzebuje... Porównaj choćby wagę

Mam is-17 od kilku dni i naprawdę fajny kask bardzo wygodny , blenda ok wentylacja też spoko fajnie chłodzi głowę . Ja od siebie polecam is-17

We wtorek jadę mierzyć i oglądać, ale chyba zdecyduję się na tego Speed R. Lepiej kupić raz, a porządnie . ;)

Jest tu może ktoś, kto użytkuje ten garnek i mógłby się wypowiedzieć ?

Miał ktoś styczność z HJC RPHA ST lub RPHA 11 ?

• 4 weeks later...

Ja miałem w rękach... Moim zdaniem jakość wykonania średnia.

Tapnięte z telefonu.

Ja mam rpha st. Jak dla mnie bardzo wygodna wyściółka. Na plus jeszcze pinlock, który jest nie widoczny w szybie. Spoko też jest dopinanie szybki. Głowa jest stabilna nawet na niemieckich autostradach. A co do wyciszenia to chyba nie ma cichego kasku :)

Kupiłbym drugi raz.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Macałem ten kask... Wykonanie zdecydowanie z półki premium :)

Tapnięte z telefonu.

Macałem ten kask... Wykonanie zdecydowanie z półki premium :)

Tapnięte z telefonu.

Zgadzam się z tym. ;)

Nic nie trzeszczy, wszystko trzyma się solidnie. 

Naprawdę jestem zadowolony z zakupu ! 

Dziś juz testowałem i wart był tych pieniędzy. 

Jeżdżę na nakedzie i przy 180 jechałem wyprostowany, a głowy nie chciało mi urwać :D

Jest bardzo cichy, przynajmniej dla mnie. W Lazerze po krótkiej jeździe było nieprzyjemnie, wydech był bardzo głośny, ze już miałem zakładać db-killera , a w Sharku jest cisza. ;)

Polecam każdemu. Tylko radzę brać najnowszą wersję czyli tą z 2016 r, która ma poprawione otwieranie szybki (jest teraz za co złapać , zeby otworzyć) , stopniowanie szybki oraz regulowany podbródek ;)

Noszę okulary korekcyjne , wiec szukałem też kasku , w którym bede je wsadzał bez problemu i nic nie bedzie uwierać - w tym modelu jest to zapewnione ;)

Edytowane przez canna09

• 1 month later...

Obecnie posiadam shark 900. Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie HJC is-max II. Szczękowiec z racji tego jak jeżdżę. 

Wszystko jest ok, poza tym że wszędzie piszą, że pinlock jest obowiązkowy. 

W sharku 900 nigdy, ale to nigdy szyba mi nie zaparowała, mimo iż żadnych wynalazków typu pinlock nie ma. Nie jestem zwolennikiem pinlocka, nie podoba mi się i mam wrażenie, że ogranicza pole widzenia.

Ma ktoś z Was doświadczenie w tym temacie? A może ktoś by napisał więcej o tym modelu HJC. Recenzji jest masę, ale tak z pierwszej ręki zawsze lepiej wiedzieć.

Jeździsz bez więc masz najlepsze spojrzenie czy pinlock jest Ci potrzebny.

Ja mam HJC 17 z pinlockiem i z plusów to jest to że po 3 latach nadal nie ma opcji aby zaparowała mi szybka z minusów uważaj jak jeżdziśz z otwartą szybką bo muchy mogą rozbić się na stronie z pinlockiem a czyszczenie go jest niewygodne (trzeba być mega delikatnym)

Moja luba ma HJC bez pinlocka i różnicę w parowaniu widzę ogromną

Podsumowując następny kupię z pinlockiem

Canna dasz trochę recenzji tego kasku? Sam też będę teraz na zmianie

Edytowane przez Pain

Ja mam HJC 17 z pinlockiem i z plusów to jest to że po 3 latach nadal nie ma opcji aby zaparowała mi szybka z minusów uważaj jak jeżdziśz z otwartą szybką bo muchy mogą rozbić się na stronie z pinlockiem a czyszczenie go jest niewygodne (trzeba być mega delikatnym)

to jakim cudem shark s900 mi wcale nie paruje? Paruje w nim jedynie blenda zimą, jak mam kominiarkę.

Właśnie o to cackanie się z pinlockiem mi chodzi. Chcę tego uniknąć.  

Ciekawy jestem jak wygląda pole widzania w tym HJC z dołożonym pinlockiem. Nie wyobrażam sobie, aby coś miało im zawężać pole widzenia.

Kask polecam z ręką na sercu. 

Jakość na najwyższym poziomie, aerodynamika również. Nic nie szumi , nie gwiżdże. Bardzo wygodnie się w nim jeździ, nie chcę się go nawet z głowy ściągać. 

Nie jest głośny, zdecydowanie ciszej niz w Lazerze Bayamo. Blenda nisko opada i jest fajnie przyciemniona , a nie jak w innych kaskach bywa,ze nie ma różnicy ;) Do czego można się przyczepić ? Mógłby miec lepszą wentylację.

Dziś miałem nieprzyjemną sytuację. Kobieta wymusiła na mnie pierwszeństwo. Moto skasowane, ja lekko potłuczony. Nie wiem czy kask dotknął asfaltu , bo nie pamiętam, ale widac na nim jakieś rysy, a z moją głowa wszystko cacy. 

Polecam ;)

Ja ze swojej strony moge polecić Nolana N87. Fajna blenda, zapięcie microlock, baaaardzo wygodny. Przed pierwszą jazdą trochę się bałem, że wybrałem za duży i będzie latał na głowie. Jednak wszystko jest super, przy 140 można obracać głowę i prawie nie ma różnicy, aerodynamika bardzo dobra w porównaniu z poprzednim duccini d409 ( o ile dobrze pamiętam), gdzie przy 100 próbowało mi urwać głowę w każdej pozycji, a był ciasny.

• 5 weeks later...

Ja dzisiaj kupiłem Caberga Ego. Może uda mi się potestować go w niedzielę jak będzie pogoda. Ma może ktoś ten model ?

Kask polecam z ręką na sercu. 

Jakość na najwyższym poziomie, aerodynamika również. Nic nie szumi , nie gwiżdże. Bardzo wygodnie się w nim jeździ, nie chcę się go nawet z głowy ściągać. 

Nie jest głośny, zdecydowanie ciszej niz w Lazerze Bayamo. Blenda nisko opada i jest fajnie przyciemniona , a nie jak w innych kaskach bywa,ze nie ma różnicy ;) Do czego można się przyczepić ? Mógłby miec lepszą wentylację.

Dziś miałem nieprzyjemną sytuację. Kobieta wymusiła na mnie pierwszeństwo. Moto skasowane, ja lekko potłuczony. Nie wiem czy kask dotknął asfaltu , bo nie pamiętam, ale widac na nim jakieś rysy, a z moją głowa wszystko cacy. 

Polecam ;)

Kupiłem HJC is max II. 

Póki co jeszcze 1000km w nim nie zrobiłem. Ale wkrótce coś o nim napiszę więcej. Po sharku s900 mam różne odczucia, ale otwierana szczęka jak najbardziej na plus. Podobnie z jazdą - bardzo dobrze się w nim jezdzi, ale póki co jeszcze ciśnie w poliki i nie można gadać do kogoś na postoju - jak to w nowym kasku. Wiadomo :)

Blenda jakoś mi nisko do nosa opaść nie chce nawet w najniższej pozycji. W sharku schodziła do nosa, ale to nie przeszkadza, bo hjc ma większe pole widzenia u góry i wreszcie nie muszę głowy do tyłu odchylać, żeby nie oglądać krawędzi kasku :D

Mozna pisac i tlumaczyc do znudzenia.

To co pisza i polecaja koledzy nie ma najmniejszego znaczenia.

Co komu po garnku, ktory w prawdzie jakosciowo bardzo dobry i nawet cena nie wygorowana jak ni ch... nie pasuje.

Kask moze byc najlepszy z najlepszych ale jak uwiera albo lata na glowie jak krowski ogon to mozna zapomniec.

Niestety, bez osobistej przymiarki jakikolwiek zakup to glupota. Jezeli ktos ma szczescie i rzeczywiscie pasuja mu modele roznych producentow, to dopiero wtedy mozna zastanawiac sie nad innymi cechami jak poziom  halasu, sam wyglad, jakies komfortowe wyposazenie czy tez cena. Mi przykladowo pasuja wylacznie modele Schubertha. Czy w sklepach, czy na targach motocyklowych przymierzalem wszystko co mozliwe ale niestety, nikt nie oferowal modelu, ktory tak dobrze by mi pasowal jak wlasnie Schubertha

i dlatego wole oszczedzac jak narazac glowe ze wzgledu na skapstwo czy tez inne powody.