Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ten się ciężko dosyć zakłada i ściąga, ale po założeniu siedzi idealnie, nie lata na boki jak mój stary, nie uwiera nigdzie, praktycznie nie czuć, że się go ma na głowie. A w kwestii rozginania go na boki, to tak za bardzo elastyczny to on nie jest. 

I tak powinno byc! Co do rozciagania, te paski oraz sam kask wytrzymuja wiecej niz przypuszczasz chyba, ze te chinskie, tu nie bylbym tak pewny wiec ciagnij.

Jezeli rozchodzi sie o wklady/wysciolke kasku, roznie bywa.

Mam kask Airoh, lezy gdzies jeszcze w piwnicy, przy zakupie siedzial super a po roku latal na glowie jak krowski ogon.

Myslalem, ze tego nie trzeba pisac. :D

Sadze, ze za maly nie jest bo by nie wyrobil. Predzej za duze odstajace uszy.   :takaemotka:

codziennie spotykam się w pracy, że klienci zakładają szczękowca gdy jest on zamknięty :D

A rozmiar masz ten sam? Mi gościu przez telefon powiedział, że absolute są trochę ciaśniejsze i z reguły nowy bardzie pasował o rozmiar mniejszy w stosunku do Evo. Prawda to?

Sorry że dopiero teraz.

Rozmiar mam ten sam - M. Wydaje mi się, że jest tak samo jak w Evo zanim się ułożył do głowy.

Natomiast już mi się zdarzyło, że mechanizm blendy się zawiesił (blenda została na oczach zamiast się schować)..

• 4 weeks later...

Co robię lub co mogłem zrobić źle, że zaczął mi nagle pinlock parować? Po jakimś czasie w jednym miejscu zebrała się w środku mała plamka pary. Wcześniej czyściłem tylko wizjer z owadów wilgotnym ręcznikiem. Ale tylko z zewnątrz. Potem zakładam kask na łeb, jeden wydech powietrza przez nos i cały w środku zaparowany. Jego się też czyści, zdejmuje czy nie rusza się go? Tymi śrubami mimośrodowymi się go dociąga?

EDIT. Już chyba wszystko wróciło do normy, póki co nic nie paruje. Widocznie gdzieś coś weszło pomiędzy i stad był taki problem.

Edytowane przez seebst

Hejo. Przeszukuje sklepy i czytam dużo o kaskach, no bo teraz dobre promocje są, więc chcę coś nabyć.Na początku myślałem nad Nolan N104 lub agv compact, jednak po założeniu shoei i schuberth tamte wydają się słabo dopasowane. Ogólnie im więcej czytam tym gorzej to wygląda, bo schuberth c3 pro podobno po paru tys. Km zaczyna trzeszczeć i wcale nie jest taki super, bo sporo osób też uciska. Jechałem nim na jeździe testowej ostatnio i wiało mi w nim, ale gościu ze sklepu powiedział, że to wina szyby przy moto. Śmieszne jest to, że w moim staruszku (shoei) nie wieje :D także do schubertha się zraziłem. Podobno najlepsze były c2, no ale ich już się nie dostanie. Na drugi ogień poszedł Shoei neotec, niby leży najlepiej i w motodream dostanę na niego dobrą cenę, ale podobno szybka się roszczelnia i gwiazda w środku w wielu kaskach a drugą wadą jest ubijanie się gąbek w środku, ale to myślę można rozwiązać biorąc troszkę ciasniejszy rozmiar. Ostatnim pomysłem był kask BMW system evo 6. Podobno b. Dobry, projektowany wspólnie przez bmw i schuberth, niemiecka jakość. Minus jest taki, że nie idzie go już dostać, bo pisałem do serwisu bmw zapytanie. Znaleźli tylko biały w rozmiarze 59, czyli za dużym dla mnie. Słyszałem też o evo 7 bmw, ale podobno są bardzo duże skorupy co przeszkadza w jeździe.

Im więcej czytam o szczękowcach tym bardziej ujawniają się ich wady : głośność, mała trwałość, to, że przecieka podczas deszczu.

I jak żyć i co wybrać?

Edytowane przez Mateusz100

• 2 months later...

witam,

czy są jacyś użytkownicy kasków SCORPION ?

witam,

czy są jacyś użytkownicy kasków SCORPION ?

obecny.

generalnie interesuje mnie nietypowy kask na bandita, bo model ADX-1, ale chodzi mi o opinie o samej marce. Jak jakościowo? Elementy od blendy, wentylacji nie sypią się po roku jak w HJC ?

• 2 weeks later...

Siemka. Co myslicie o testach sharp kasków motocyklowych?

https://sharp.dft.gov.uk

Czy warto na to patrzeć? Z tego co zauważyłem to np. Kask hjc is-17 jest czasem lepiej oceniany niż inne droższe.

Co o tym myslicie?

Jakiś bezpieczny kask do 800? Z blenda czy bez?

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Gardzin

http://www.radiator-mototurystyka.pl/3503/test-porownawczy-tanich-kaskow-motocyklowych/

http://www.motogen.pl/Tanie-kaski-motocyklowe-podsumowanie,18678.html

https://www.motocykl-online.pl/testy/Test-kaskow-w-cenie-do-500-zl,10874,1

Użytkuje lazera bayamo z-line od kilku lat, dołożyłem mu tylko uniwersalnego pinlocka oxford,  hałas no jest, z początku trochę mi przeszkadzał i narzekałem, z kumplem zamieniliśmy się na kaski podczas przejażdżki i jego nolan n104 jest głośniejszy, blenda w lazerze mogla by być odrobinę dłuższa. W sumie dobry kask za nieduże pieniądze.

Edytowane przez Caesar

Ze swojej strony polecam Shark S700, ale w twoim budżecie to nawet model S900 dasz radę wyhaczyć (pompowane policzki itp).

Bardzo fajnie się to sprawuje, a i gwarancja zacna - na swój mam 5 lat.

Tyle ze te pompowane policzki to upierdliwosc ktora sie psuje. Na poczatku fajny gadzet i tyle.

Pamietajcie tez ze przy sharkach rozmiarowka jest zanizona. Jezeli normalnie macie rozmiar M to shark wypada jako S sprawdzone na modelu s700 i s900

Sam sharp to moim zdaniem lekka sciema ale ludzie to lykaja. Z tego co pamietam to tylko 3gwiazdki sa za bezpieczenstwo. Pozostalem za stosunek ceny do jakosci i za ilosc malowan. Czytalem o tym dawno ale chyba nic sie w tej kwestii nie zmienilo :P

Jakbym mial szukac kasku na ladnych pare lat dla plecaczka to wybralbym HJC IS-17.

W ogóle te Sharki to jakieś nieporozumienie. Niby tak się szczycą o te gwiazdki, szmery bajery, a skorupa to sam plastik. Wszyscy mi Sharka odradzali, a mnie zainteresował Evo Line i Evo One, ze względu na ciekawą konstrukcję. Powiedziano mi w kilku sklepach, że szkoda wywalać kasę na nie, bo to tylko sam termoplastik i w ogóle konkurencja jest o wiele solidniejsza. I faktycznie, chyba nawet te budżetowe HJC wypadają znacznie lepiej niż taki zachwalany przez producenta Shark za ponad tysiaka...

Jakieś kaski Sharka mają wadę produkcyjną.

Szyba pęka bodajże przy mocowaniu.

Jest na to akcja serwisowa ale trzeba oddać kask z szybą więc szlaban na jazdę chyba że ma się zapas.

W jednym Sharku mój kolega miał wypadek. Przy nie dużej prędkości.

Kask pękł. Znaczy skorupa. No ale łeb ma cały. Gorzej z obojczykiem.

Adam motovlog też miał przeboje z Sharkiem, opisywał to na swoim vlogu. Dwa razy mu szyba poszła. Więc coś jednak jest na rzeczy.

W nadchodzącym sezonie planuje kupić nowy kask, chciałem zapytać które firmy oferują kask na dużą głowę tzn. szeroką (chodzi o bardziej okrągłe wnętrze, taka mam głowę). Dotychczas użytkowałem kask Nolan n100, taki leciwy szczękowiec w rozm L, ale chciałem go zmienić na coś cichszego, lżejszego i nowszego. Na pewno nie pasują mi kaski Lazer i LS2 bo są w środku owalne i L są ciasne a XL za luźne. Myślałem o Nolanie N87 lub Xlite x661 lub X702, Na kask planuję wydać około 1000zł może ktoś ma podobny problem jak ja. Szuka opinii które firmy produkują kaski obszerniejsze w środku?

generalnie interesuje mnie nietypowy kask na bandita, bo model ADX-1, ale chodzi mi o opinie o samej marce. Jak jakościowo? Elementy od blendy, wentylacji nie sypią się po roku jak w HJC ?

w swoim miałem problem z wizjerem bo zmywała się z niego warstwa zewnętrzna, 2x na gwarancji dałem i potem dostałem z nowszego modelu wizjer i z nim nie ma problemów. 

Wg mnie wykonanie całkiem spoko, zapięcie DD, w miarę opływowy, po założeniu interkomu na wystającym elemencie (baza interkomu) chyba robi się szum ale to akurat normalne. Blenda mogłaby być minimalnie ciemniejsza i ten sam problem na niej się zrobił co na wizjerze ale tego nie zdążyłem zareklamować już niestety... Pozostałe elementy są ok :)

• Upvote 1

hjc fg-st ma jajowata skorupe. Sprobuj przymierzyc.

ja mam taki kask, tz że mam jajowaty łeb?

Edytowane przez kazek

hjc fg-st ma jajowata skorupe. Sprobuj przymierzyc.

no właśnie ja potrzebuje kask w środku okrągły bo jajowate nie pasuja

Nigdy nie przestane mowic, ze kask, obojetnie jaki, zawsze jest lepszy niz zaden.

Slusznie zadajecie sobie pytanie czy kupic ten, czy tamten ale ostatecznie, nikt nie jest w stanie powiedziec, to jest ten, ten dla ciebie. Niestety, chcecie dobry kask na swoj leb, nie obejdzie sie bez przymiarki.

Kask musi lezec w miare ciasno ale nie uwierac i tu nalezy rzeczywiscie zalozyc bo wszystkie inne porady to na psinco. Naturalnie, ja przed zakupem zapytalbym sprzedawce, jak zachowuje sie wysciolka w dluzszym czasie uzytkowania. Kupilem kask Airoh, lezal idealnie a po czasie ruszal sie jak krowski ogon. Nie bylem w stanie jezdzic ponad setki bez poprawiania, ciagle "zmienial" pozycje. Prawdopodobnie, wypelnienie styropianowe uleglo skurczeniu. Cos takiego ma miejsce przez wydzielanie gazow. Nie wiem jak to opisac ale, takze "swiezy" styropian do izolacji scian ma podobne objawy. Odlezany jest drozszy. Kupujcie markowy, dobrze dopasowany, nie patrzcie na cene i bedzie git. "Made in China" czy "Nie dla idiotow" to w tym wypadku zaden argument!

Edytowane przez pioter

Warto też nadmienić, że kask się dopasowuje trochę do kształtu baniaka po czasie wiec warto mieć na uwadze zeby nie byl nawet troche luźny przy zakupie bo bedzie tylko luźniejszy później. Ja jak bralem swojego (RPHA10+) to na poczatku byl lekko ciasnawy i sam mialem watpliwosci ale sprzedawca mowil ze sie dopasuje i mial racje - teraz wchodzi na leb jak rekawiczka (jak ktos nosi rekawiczki na lbie :D) i trzyma sie idealnie nawet przy 2,00zł na blacie Oczywiscie mowie o LEKKO ciasnawym, bo jak po zdjeciu widac slady wlasnych zebow na policzkach to juz raczej za maly :)

Inna sprawa, że troche ni mialem wyboru bo to byl najwiekszy rozmiar dostepny (3XL chyba - co zrobic, mam leb jak sklep)

warto tez miec swiadomosc ze nawet najdrozszy i najbardziej zajebisty kask nie daje niesmiertelnosci i trzeba uzywac tego co pod nim jest...

• Upvote 2

w swoim miałem problem z wizjerem bo zmywała się z niego warstwa zewnętrzna, 2x na gwarancji dałem i potem dostałem z nowszego modelu wizjer i z nim nie ma problemów.

Wg mnie wykonanie całkiem spoko, zapięcie DD, w miarę opływowy, po założeniu interkomu na wystającym elemencie (baza interkomu) chyba robi się szum ale to akurat normalne. Blenda mogłaby być minimalnie ciemniejsza i ten sam problem na niej się zrobił co na wizjerze ale tego nie zdążyłem zareklamować już niestety... Pozostałe elementy są ok :)

Dzieki za wskazowki. Kask za ktorym sie rozgladam to model z 2017r wiec mam nadzieje, ze te wady ma juz poprawione:)

Siemka. Co myslicie o testach sharp kasków motocyklowych?

https://sharp.dft.gov.uk

Czy warto na to patrzeć? Z tego co zauważyłem to np. Kask hjc is-17 jest czasem lepiej oceniany niż inne droższe.

Co o tym myslicie?

Jakiś bezpieczny kask do 800? Z blenda czy bez?

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Z Sharp'em jest tak, jak EurNCAP w samochodach - mają ściśle określone procedury rozbijania kasku, mierzenia przeciążeń itp. To symuluje kilka określonych sytuacji, które mogą spotkać kask (a raczej zawartą w nim dyńkę) przy wypadku. Jeśli niektóre HJC mają wyższe notowania od Shoei, czy Arai to znaczy tylko tyle, że w tych określonych zdarzeniach zapewniają większe bezpieczeństwo. Ale nie oznacza to, że będą lepiej chroniły w każdej sytuacji. Natomisat jeśli kask jest w testach Sharp nisko, to na pewno ma deficyty w zapewnianej ochronie. Proponuję przyjąć taką zasadę: 4 gwiazdki w Sharp muszą być (lepiej 5 oczywiście). A poza tym - czytać inne testy, niezależne. Swego czasu były np. w "Motocyklu".