Skocz do zawartości

Kask - Jaki Kask Wybrać?

Mohican
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dodatkową szybkę wożę w pokrowcu na kask ( HJC), ma miękką wyściółkę i nie ma strachu, że się porysuje.

Wysłane z mojego fona

Tu nie chodzi o porysowanie, a o to, że może gdzieś pęknąć, jak się wozi ją z inni rzeczami w kufrze.

• 3 weeks later...

Zasada kupowania kasku

1 mierzyć

2 kupić markowy

3 głowa nie ma ceny

4 jeszcze raz mierzyć

Zakładamy kask i siedzimy w sklepie 15 min

To jest 1 etap

Jak uściska boli nastepny

• 2 weeks later...

podpinam sie do pytania o kask, teraz mam HJC IS 17 i faktycznie jest głośno , szukam taraz kasku szczekowego z troche wyższej półki powiedzmy około 2 klocków , ale zalezy mi na wzglednej ciszy. Jakieś propozycje?

Odnoszę wrażenie że szczękowy i cisza nie chodzą w parze, sam ze szczęki przerzucę się na pełny. W końcu jeżdzić trza a nie biadolić :P

niby tak ale mam jednak nadzieje ze znajde kask choc troche cichszy od obecnego

HJC RPHA 90 - szykuję się na ten kask, ponoć jest jednym z cichszych szczękowców

Wysłane z mojego fona

Też jeździłem w stoperach i było super. Nie uciskało nic, a czasem się zapomniałem, patrzę na licznik, a tam 160. W ogólne nie czuć tej prędkości wtedy, gdy wiatru nie słychać. Ale po przesiadce na szczękowego Schubertha C4, sam hałas niewiele się zmniejszył, jednak nie zdarzyło mi się jeszcze stoperów do uszu wkładać. Mogę cały dzień 140 jechać i jest super.

napewno wezme ten kask pod uwage, 

Ja posiadam sharka Spartan carbon. Dla mnie był to najwygodniejszy kask z pośród kasków shoei, nolan, agv i hjc. Kilka jeszcze przymierzalem różne modele. Padło na najwygodniejszy. Sprawdź.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

dzieki bardzo o takie cos mi chodziło , wole popytac niz kupic i potem żałować

Ja posiadam sharka Spartan carbon. Dla mnie był to najwygodniejszy kask z pośród kasków shoei, nolan, agv i hjc. Kilka jeszcze przymierzalem różne modele. Padło na najwygodniejszy. Sprawdź.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Też mam taki kask. Jest na pewno wygodny, leciutki, blęda i pinlock maxvision są genialne, posiada dodatkowo przygotowanie pod interkom z którego również korzystam a carbon w słońcu wygląda obłędnie. Jednak kask nie należy do najcichszych, chowany podbródek z plastikowym napinaczem jest do dupy i często przy zdejmowaniu zahaczam o niego nosem, co jest dość bolesne, wentylacja mimo iż na początku wydaje się super wcale taka super nie jest, ale tym co mnie najbardziej wnerwia jest to że wizjer nie jest do końca szczelny, tzn w górnych rogach wizjer odstaje delikatnie od uszczelki i przy przekręcaniu głowy w lewo lub prawo przez te szpary wpada niechciane powietrze, troche to przeregulowałem na śrubkach mocowania wizjera i teraz jest akceptowalnie jednak do końca nie da się tego wyeliminować. W kasku za taką kasę to chyba troche nie na miejscu, jak bym zapłacił za niego polską cenę rynkową i nie musiał odsyłać to bym go chyba w pizdu oddał ale że kupiłem na helmetcity jakieś 700zł taniej niz w naszym pięknym kraju a suma plusów w zasadzie przewyższa minusy to kask zostaje ze mną, ale szczerze powiedziawszy to drugi raz bym go chyba nie kupił. Wpadł by shoei albo arai.

• 2 weeks later...

no i zapodałem sobie SHOEI Neotec II  z dedykowanym systemem SENA. co do opinii to jeszcze nic nie powiem bo jeszcze nie latałem w nim ale mam nadzieje ze bedzie OK.

no i zapodałem sobie SHOEI Neotec II z dedykowanym systemem SENA. co do opinii to jeszcze nic nie powiem bo jeszcze nie latałem w nim ale mam nadzieje ze bedzie OK.

No to grubo pojechałeś, to chyba jeden z najdroższych kasków.

Niech służy i niech będzie wart swojej ceny.

Ja się także zastanawiam nad SHOEI tyle, że nad wersją pierwszą tego kasku - jest zdecydowanie tańszy o wersji II

Wysłane z mojego fona

tani to on nie jest ale mam nadzieje ze wart jest tej ceny

Ja się także zastanawiam nad SHOEI tyle, że nad wersją pierwszą tego kasku - jest zdecydowanie tańszy o wersji II

Polecam, pierwszy Neotec to naprawdę super kask!

Chyba aż w połowie tak dobry, jak Schuberth C3.

Mam oba te kaski, w obu jeździłem, wiem, co mówię ;)

Jakby ktoś oczekiwał ciszy od shoei nxr to nie znajdzie, ale mam i polecam bo jest to kask sportowy i ma super wentylacje.

no i zapodałem sobie SHOEI Neotec II  z dedykowanym systemem SENA. co do opinii to jeszcze nic nie powiem bo jeszcze nie latałem w nim ale mam nadzieje ze bedzie OK.

A ten system dedykowany to coś w rodzaju jak w przypadku Schubertha C4, że głośniki i mikrofon już wbudowany, a sam interkom nie wystaje poza obrys kasku? Mikrofon też jest sprytnie schowany, że go nie widać?

mikrofon niestety widac ale reszta jest schowana (wbudowana) w kask i nic nie wystaje i fajnie wygląda

• 3 weeks later...

Witam zastanawiam sie nad dwoma kaskami HJC

Moge kupic hjc fg17 bardzo malo uzywany albo hjc rpha 10 plus tak samo bardzo malo uzywany. Roznica jest 300zl ale fg17 jest bez ciemnej szyba a ona kosztuje prawie 200 wiec roznica wyjdzie o 100zl..

Rpha 10 plus niby z lepszych materialow wykonany ale o 1 gwiazdke mniej w tescie sharp i wlasnie mam teraz dylemat. Co byscie mi doradzili?

Jeżeli RPHA jest faktycznie w dobrym stanie to bym go brał. 100zł to nie pieniądz a masz kask z górnej półki ze skorupą z włókien węglowych, szklanych i aramidu. FG-17 tylko włókno szklane. Funkcjonalnie rpha jest ok poza tym, że jest dość głośny (ale FG-17 z racji na to samo przeznaczenie raczej będzie podobnie). Póki co przelatałem w nim trochę ponad 4000 km i nie ma problemów (chociaż wiem, że następny będzie szczękowiec ;) )

• 3 weeks later...

Panowie co polecicie do 700zł z bleda?

Poszukaj nolan n87 lub hjc is17

• 3 months later...

Możecie polecić stronki gdzie można upolować kask w dobrym pieniądzach poza sezonem ? Rozglądam się za jakimś rozsądnym szczękowcem. Z góry dziękuje  :beer: